Uusi verkkokauppani ja avajaistarjous!
7.9.2016
Introverttikrapula
14.9.2016
Show all

Avoin kirje sinulle, rattijuoppo

Meillä oli eilen aika hurja läheltä piti tilanne. Olimme poikkeuksellisesti myöhään arkena liikenteessä autolla. Ajoimme myös eri reittiä kuin yleensä, koska avomieheni vahingossa ajoi oikeasta risteyksestä ohi. Olimme noin sadan metrin päästä kodistamme, kun kurvin takaa tuli auto suoraan meidän kaistallamme vastaan. Mieheni oli kuskina ja osasi nopeasti reagoida tilanteeseen jarruttamalla auton nopeasti. Vastaantuleva auto onneksi lipui omalle kaistalleen, nipin napin niin, että ei osunut meihin. Meinasimme siis  juuri ajaa pahan nokkakolarin.

Itselläni poikkeuksellisesti oli meidän koira sylissä, koska käytössämme oli kaksipaikkainen auto. Normaalisti koira pysyy siis visusti takapenkillä turvavyövaljailla, ja voin  kertoa, että niin pysyy nyt jatkossakin. Siinä olisi koiralla on ollut hengenlähtö vähintään lähellä jos auto olisi meihin osunut. Puhumattakaan jos meillä olisi ollut kyydissä pieniä lapsia.

Meitä melkein päin ajanut auto kuulosti ohi viilettäessään oudolta. Siltä, että se on mahdollisesti jo kolaroitu aikaisemmin. Ajattelin, että joko auto on rikki ja omistaja menetti siksi auton hallinnan tai että, koska kuski on humalassa. Lähdimme seuraamaan autoa, koska halusimme selvittää, että mistä on kyse. Sen verran hurjalta auton meno näytti, että siihen oli parempi puuttua.

Ihmeen kaupalla löysimme auton vähän matkan päästä läheisten kerrostalojen parkkipaikalta. Emme viitsineet mennä kovin lähelle, kun ei tiennyt yhtään, että kuka hullu sielä voisi olla. Jäimme kärkkymään tilanne ja jännittämään, että kuka autosta nousisi.

Auto oli pitkään vain paikallaan ja mitään ei tapahtunut. Jotenkin epäilin, että pakko sen oli olla raittijuoppo mutta mietin, että millä sen enää todistaa. Hetken kuluttua kuitenkin auton ovi aukesi. Autosta nousi vanhempi nainen ja sillä hetkellä oli päivänselvää, että kuski ei ollut lähelläkään selvinpäin. Soitin samantien poliisille. Poliisi pyysi pysymään linjalla kunnes ovat paikalla. En suoraan sanottuna uskaltanut tai viitsinyt mennä naisen luokse, koska pelkään humalaisia/nistejä ihan hullunlailla. Ja tiesin, että poliisit olisivat pian paikalla.

Puhelun aikana nainen kampesi takaisin autoon ja auton parkkivalot menivät päälle ja pois, päälle ja pois. Viipperät menivät päälle ja oli selvää, että nainen yritti käynnistää autoa uudelleen. Meno näytti toivottomalta, kunnes muutaman minuutin yrittämisen jälkeen auto kuitenkin käynnistyi. Auto lähti vaarallisesti lipumaan kohti muita parkissa olleita autoja ja taloja. Nainen ajoi pitkin nurmikoita. Huusin miehelle, että käynnistää auton valmiiksi, ettei rattijuoppo vain aja meitä päin. Meno oli äärettömän holtitonta.

Onneksi poliisit tulivat hyvin nopeasti tämän jälkeen ja saivat naisen kiinni itse teosta. Nainen puhalsi kaksi promillea eli kyseessä oli ihan heittämällä vakava rattijuopumus.

10489814_10203988066874843_4336016729275641289_n

Itseäni jäi tapauksen jälkeen painamaan mieltä se, että mitä olisi voinut tapahtua. Me olisimme voineet joutua kolariin. Joku muu, kuka tahansa paikalle sattunut olisi voinut joutua kolariin tämän naisen takia. Lähistöllä meni myös koiranulkoiluttajia, joiden päälle nainen olisi voinut ajaa. Vastaantulevien autojen kyydissä olisi voinut olla pieniä lapsia. Meidän koiramme olisi voinut menehtyä.

Ja miksi?

Siksi, että joku ihminen on päättänyt ajaa humalassa.

En ole edes vihainen, olen lähinnä järkyttynyt. Järkyttynyt siitä, että millaisen ihmisen moraali antaa edes humalassa tehdä jotain noin edesvastuutonta. Ja kenen ihmisen on noin kertakaikkisen paha olla, että on torstai-iltana pää täysin jäässä ja tarttuu vielä auton rattiin. En usko, että varsinkaan keski-ikäinen ihminen ajaa autoa kännissä ainakaan vahingossa. Silloin täytyy olla joko vakavia ongelmia, niin yleisesti kuin alkoholin suhteen.

Haluaisin sanoa tälle naiselle, jos hän näkee tekstini, että hankkii apua. Tiedän, että jos tilanteessa olisi käynyt pahemmin ja miehelleni tai koiralleni olisi sattunut jotain, en ikinä olisi antanut sinulle anteeksi. Olisin etsinyt sinut käsiini.

Mutta todella toivon, että otat tämän mahdollisuutena saada apua ongelmiisi, pahaan oloosi. Etkä käperry enempää itseesi. Jos sinulla on alkoholiongelma, haluan, että kohtaat ja myönnät asian. Koska ei ole normaalia ajaa autoa kahden promillen humalassa ja samalla vaarantaa monen ihmisen henki. Sinulla on vakavia ongelmia, jotka täytyy hoitaa kuntoon.

Haluan toivoa sinulle kaikkea hyvää. Rukoilen todella, että hankit apua. Kaikista ongelmista pääsee yli, mutta ei tällä tavalla, jonka olet nyt valinnut. Jos jatkat tätä tietä, uppoat vain syvemmälle suohon. Kiitä luojaasi, että henkilövahinkoja ei tällä kertaa sattunut ja ota tämä nyt mahdollisuutena tehdä parempia ratkaisuita elämässäsi.

Yksikään alkoholijuoma tai ajomatka autolla ei ole ihmishengen arvoinen. Arvosta itseäsi ja arvosta muita ihmisiä, niin ehkä sinäkin saat taas valoa elämääsi.

Kaikkea hyvää sinulle.

4 Comments

 1. Jenni sanoo:

  Herättälevä teksti, onneksi teillä oli tuuri matkassa! Toimitte tilanteessa hienosti ja onneksi poliisi sai kuskin kiinni. Olen täysin samaa mieltä siitä, että kyseisellä henkilöllä on ongelmia, ja ikinä ei voi tietää mistä ne ovat lähtöisin ja mikä ajaa siihen, että ajaa torstai iltana täysin humalassa autoa vaarantaen omansa ja mikä pahinta muiden hengen. Ensimmäisenä nousee ajatus itsekkyydestä, mutta ajattelen myös niin että sairas/surullinen/masentunut tms ihminen ei enään ymmärrä omien tekojensa seurauksia tai edes välitä niistä. Täytyy vaan toivoa että ko. henkilö tai vastaavat henkilöt saisivat ja tai hakisivat apua ennen kuin on liian myöhäistä. Tämä ei tietenkään ole itsestäänselvyys.

  Halusin kommentoida tekstiäsi, sillä olen itse yhdessä elämäntilanteessa ajanut todella paljon autoa toiselta paikkakunnalta toiselle ja jollain tietyllä tavalla aina pelännyt paljon erilaisia kolaritilanteita ja varsinkin juoppokuskeja.

  Hyvää syksyä sinulle 🙂

  • Itse myös ensin tietysti hermostuin ja suutuin, mutta sitten se vaihtui sääliin. Se, että ei pysty ymmärtämään, että miksi joku tekee jotain tuollaista. Ja kuinka tuo tulee satuttamaan myös hänen perhettään ja kaikkia hänen lähellään. Todella surullista. 🙁

   Samoin! 🙂

 2. saara sanoo:

  Mä oon kans niin järkyttynyt noista rattijuopoista!! 🙁 Ja muista humalassa tehdyistä rikoksista , josta ei edes saa kunnon rangaistuksia. Todella hyvä, että näistä kirjoitellaan edes blogeissa jos edes joku yksikin jättäisi ajamatta humalassa.. Ja asia saisi enemmän huomiota.. Miten paljon pahaa saakaan aikaan kännissä riehuminen varsinkin auton ratissa!!! 🙁 Niin surullista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *