Miksi kovia kokenut ihminen muuttuu positiiviseksi?
1.12.2016
Kun empaatikko tapasi narsistin
20.12.2016
Show all

Nyt kun lusikat menivät jakoon, on valitettavasti aika myös vaihtaa ehkäisyä. Vakkarilukijat varmasti tietävätkin, että vaihdoin aika tarkalleen vuosi sitten ehkäisykapselista kuparikierukkaan. Tykkäsin mokomasta, mielialani muuttuivat paljon tasaisemmaksi ja kierukka oli hyvin vaivaton. Ainoa miinus oli alun hankaluus, kun kuukautiset olivat lähes kokoajan ja ne olivat runsaat sekä kivuliaat. Sittemmin kuukautiset ovat tasaantuneet, mutta tulevat kolmen viikon välein, hyvin kivuttomina onneksi. Sen koen siis kuparikierukan oikeastaan ainoaksi huonoksi puoleksi. Itselläni melkein kaikilla keltarauhashormonivalmisteilla kuukautiset ovat loppuneet lähes kokonaan ja on ollut pitkästä aikaa ärsyttävää, että kuukautiset ylipäätään tulevat ja niihin ei voi mitenkään vaikuttaa. Muuten kuparikierukka on ollut ihan älyttömän hyvä!

Miksi sitten vaihdan sen pois?

Kuparikierukassa piilee suuri tulehduksen riski ja niin suuri, että tulehdukset voivat aiheuttaa jopa lapsettomuutta. Ja mikä tekee tulehdusriskin on muuttuva/muuttuvat bakteerikannat. Eli vakituiseen ja toivon mukaan uskolliseen parisuhteeseen kuparikierukka sopii, mutta ei niinkään välttämättä sinkkuelämään. Itse en halua ainakaan ottaa riskiä noin suurella asialla kuin lapsettomuus. Ja mikään tulehdus muutenkaan ole kiva juttu, johti se lapsettomuuteen tai ei. Ja vaikka tietenkin kondomi on sinkkujen ykkösehkäisyhärpäke, mutta olen kuullut, että kuparikierukka tulisi vaihtaa aina joka tapauksessa jos vaihtaa kumppania. Vaikka sitten uuteen kuparikierukkaan jos ei muuten. Uusi ihminen on aina uusi bakteerikanta. Kuparikierukka ei myöskään ole ymmärrykseni mukaan aivan yhtä tehokas ehkäisymenetelmä verrattain hormoniserkkuihinsa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaihdoin Jaydess hormonikierukkaan, jossa on 13,5mg keltarauhashormonia (Mirenassa 20mg). Hormonia on siis vähän ja nähtäväksi jää, että miten kierukka vaikuttaa kuukautisiini. Oikeastaan ainoat pelkoni tämän jaydessin suhteen ovat, että en halua menettää hyvää mielialaani sekä suhteellisen hyvää ihoani. Olen kuullut kauhutarinoita siitä, että iho räjähtää kamalaan kuntoon hormonikierukan asentamisen jälkeen. Mutta, se jää nähtäväksi.. Ja aina voin ottaa kierukan onneksi pois. Mutta jotenkin oma olo sanoi, että kuparikierukka ainakin nyt kannattaa laittaa vaihtoon. Vaikka suhteellisen soiva peli se muuten oli.

Jaydessin laitto oli ainakin minulle paljon helpompi kuin kuparikierukan. Ehkä siksi, että kohtu oli jo “tottunut” vieraaseen esineeseen. Kuparikierukan laiton jälkeen itkin lähes koko illan kivusta, kun kohtu supisteli niin vimmatusti, mutta Jaydesin jälkeen otin vain buranaa ja lähdin pikkujouluihin. Edelleenkään ei ole mitään sen kummempia kipuja ollut ja laitosta on nyt muutama päivä. Laitto itsessään toki nippasi ja oli epämiellyttävää, mutta niin hetkessä ohi, että sen nyt kestäisi vaikka päällänsä seisten. Jaydess maksoi n. 160€. Kupari maksoi 70€.

Nyt siis nähtäväksi jää, että kuinka tämä minulle sopii ja tulenko kärsimään jälleen hormonien aiheuttamista ikävistä sivuoireista. Saa ehdottomasti kertoa omia kokemuksia, niin hyviä kuin huonoja! Ja kysymyksiä saa esittää. Pyrin kertomaan väliaikatietoja, että miltä elämä nyt vaikuttaa tämän Jaydessin kanssa.

Näkisin niin, että tällä hetkellä kierukat ovat yksi parhaimmista ehkäisykeinoista (kondomi tietysti näiden lisäksi jos ei kyse parisuhteesta). Kuparikierukka on täysin hormoniton, jaydess siitä seuraava ja sitten tulee Mirena. Ehdottomat plussat ovat kierukan helppous ja edullisuus. Hinta sekä laitto kirpaisevat kerran, mutta sen jälkeen onkin helppoa. Toki, nämä hormoniasiat ovat erittäin tapauskohtaisia ja mikä sopii toiselle, ei missään nimessä sovi aina toiselle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Harmittaa ns. ottaa hormonit takaisin, mutta onneksi on tehty tämä uusi matalahormoninen kierukka. Sen vaikutus on ilmeisesti niin paikallista, että kauheasti sen ei pitäisi vaikuttaa muualle muijaan. Mutta pitäkää sormet, varpaat ja pyllynreiät ristissä, että tämä viimein olisi minulle se paras mahdollinen ehkäisy. Kuitenkin aina tuntuu, että jokaisessa ehkäisymenetelmässä on aina se jokin huono puoli. Ja pitää vain valita sellainen, minkä kanssa pystyy elämään mahdollisimman kivuttomasti ja noh, sekoamatta.

17 Comments

 1. Tuuli sanoo:

  Jaydess on ollut mulla nyt kaksi vuotta ja oon tykänny! (Taidettiin tästä silloin joskus puhuakin.) Ainoa ongelma on just menkat ja niiden epäsäännöllisyys, välillä on jo puskenut kylmää hikeä kun kuukautisia ei näy eikä kuulu ja PMS-oireet vaikuttavat raskausoireilta… 😂

  Mulla ei ainakaan juurikaan vaikuta mielialaan, mutta ihoon kyllä hieman. Toivottavasti sekin tasaantuu jossain vaiheessa.

 2. nina sanoo:

  Mulle Jaydess ei sopinu ollenkaan. :/ Se oli mulla sen 4kk, kunnes hermostuin kaikkiin häiritseviin oireisiin. Hiuksia alko lähteä tupoittain ja vaikka poiston myötä tilanne on rauhottunu, niin nyt on kyllä paljaampi päälaki kun ikinä. Jaydessin takia mulla oli jatkuvasti kipeä alavatsa, tuntu painetta ja pistävää puristusta (kierukka oli kuitenkin oikeassa paikassa, ravasin gynellä :D). Lisäks oli sumuinen ja omituinen olo päässä. Ainut hyvä puoli oli se, että iho ja halut pysy normaaleina. 😀 Aika negatiivinen stoori tuli nyt, mutta toivottavasti Jaydess sopii sulle!

 3. Susa sanoo:

  Täällä yksi tyytyväinen Mirenan käyttäjä. 2 vuotta ollut ja koko aikana ei oo kuukautisia näkynyt. Iho ei reagoinut mitenkään vaikka vaihdoin yhdistelmäehkäisypillereistä hormonikierukkaan 🙂 laitto sattui ihan kamalasti kun en ole synnyttänyt, mutta onneks vaihto vin 5 vuoden välein, jos einsitä ennen halua lapsia alkaa yrittämään.

 4. Sanna sanoo:

  Mulla on ollut mirena kohta 5 vuotta kuopuksen syntymän jälkeen ja se on hyvä! Kuukautiset tulee edelleen säännöllisesti, mutta niukkoina. Ainut miinus on ovulaatiokivut, mut en tiedä et johtuuko se ennemmin synnytyksistä, ilmeisesti keho herkityy niille lasten jälkeen..
  Mulla ei ainakaan oo vaikuttanut ihoon eikä mielialaan. Ennemmin mielialaan vaikuttaa väsymys kun tämä vekotin 😂

 5. Nasu sanoo:

  Minulle laitettiin vuosi sitten Jaydess kierukka ja olen tykännyt kovasti! Kaikki pillerit ja muut vastaavat olivat minulle aivan hirveitä ja toivat vaikka mitä oireita. Olen ollut todella tyytyväinen tähän kierukkaan ja noin 6 kk käytön jälkeen kuukautiset hävisivät täysin ja niin käy kuulemma 80%lle käyttäjistä 🙂 suosittelen!

 6. L sanoo:

  Infektioriski on sama hormonikierukassa, se johtuu kierukan tarjoamasta kulkureitistä bakteereille kohtuun kierukan siimoja pitkin. Hormonivalmisteet lääkemarkkinoilla on kovaa bisnestä ja se kannattaa muistaa kun lääkäri jotain suosittelee. Itse kävin vaihtamassa kuparikierukan toiseen ja yksityinen gynekologi kysyi 3 krt olenko varma etten halua hormonivaihtoehtoa, vaikka sanoin etten enää missään nimessä halua hormoneita sotkemaan kehoni toimintaa eikä ne sovi minulle. Opiskelen siis lääkäriksi itsekin mutta olen ollut hieman yllättynyt siitä paljonko lääkefirmat vaikuttavat asioihin.

  • Tuo on kyllä hyvin totta. Se on isoa bisnestä. Itse halusin siis hormonikierukan ja minun tapauksessani oikeastaan ihmeteltiin, että miksi halusin vaihtaa kuparikierukan pois. 🙂

 7. Jenna sanoo:

  Mulla on ehkäisyn kanssa aika paljonkin ongelmia, alunperin mulle tuli pillerit 14-vuotiaana kivuliaiden menkkojen ja aknen takia. Kumpaakaan ei oikein vaikuttanut, vaikka eri merkkejä on kokeiltu. Aknen takia mulle ei pelkkä keltarauhashormoni valmiste sovi, koska pahentaa sitä. Ainoaksi mitä voisi kokeilla on juurikin kuparikierukka, joka taasen itsessään ei ole mulle ajatuksena sellainen että haluaisi edes kokeilla.

  Nyt siis mennään kipulääkkeillä ja kaikella mulla mikä lievittää kipuja. Oon nyt ollut 1½ vuotta ilman hormonivalmisteita ja ei tuu takaisin. Kierto on jälleen usean vuoden jälkeen normaali. Kaikkein suurin vaikutus mielialaan, en ole enää kuin perseelle ammuttu karhu viikon ajan kuukaudesta. 😀 Yllättävän vapauttavaa, kun ei joka asia saa kihisemään kiukusta koko ajan.

 8. Sonja sanoo:

  Mulla on ollut Jaydess nyt vähän reilun vuoden. Oon kyllä ollut tyytyväinen ainakin tähän asti! Ensimmäiset puoli vuotta iho oli hieman huonompana, huomasin selkeästi että finnejä puski pintaan enemmän kuin ennen (ennen kierukkaa tooodella harvoin tuli finnejä). Myös hiukset rasvoittuivat aiempaa nopeammin. Kuukautisia on tullut säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta paljon niukempana kuin aiemmin. Nyt ei ole hetkeen niitäkään kuulunut; saas nähä jäivätkö nyt kokonaan pois 🙂 Mielialaoireita ei ainakaan omasta mielestä ole juurikaan tullut ja se on ehkä tärkein pointti itselle ollutkin! Yhdistelmäpillereitä söin aiemmin ja koin että ne just mielialaoireiden vuoksi ei sopineet mulle. Muutenkin oon aika herkkä hormonien vaihteluille sekä persoonana muutenkin, niin en toivo yhtään että ehkäisy pistää enempää pääkoppaa sekaisin 😀

 9. Alesya sanoo:

  Mulla on ollu mirena kohta 5 vuotta, ja uutta oon kohta laitamassa, eli tykkäny siitä.
  Kaverilla on just nyt käytössä sama kierukka ku sulla ja on todella tyytyväinen siihen. Kuukautiset tulee ajalla eikä ne hormoonit vaikuttanu sen elämään 🙂

 10. sarppa sanoo:

  Asiasta viidenteen, haeppa Jutan Miss Plus size-kilpailuun 🙂
  Oisit varma voittaja kropallasi ja täydellisillä kasvoillasi 🙂

 11. Olen omien kokemuksieni pohjalta aivan samaa mieltä, että kaikissa ehkäisyissä on se joku miinus, täytyy vaan valita se vähiten huonoa tuova ehkäisy. Mulla on Jaydess, heinäkuussa laitettiin ensimmäinen. Nyt pieni varoituksen sana, kirjotan nyt aika suoraan mun kokemuksistani, mitä hormonikierukka on kehooni tuonut. 😂 Oon aina kärsinyt ihan helvetillisistä kuukautisista niin kipujen kun vuotojenkin takia. Laitto sujui vaivattomasti, jonkinmoisia isompia ja pienempiä kipuja oli ensimmäisen kuukauden aikana, menkat loppui seuraavana päivänä kierukan laitosta. Seuraava kuukausi meni suht vaivattomasti, vähän supisteluja sillontällön ja pientä veristä vuotoa kerran pari viikossa.
  Kunnes. Viikon ajan aivan järkyttäviä kipuja ennen menkkoja. Olin kuullut että joillakin hormonikierukka voi pahentaakkin kipuja, ei suinkaan poistaa niitä. Olin muutenkin tottunu pahoihin kipuihin, joten ajattelin että kaikki on hyvin, kunnes menkkojen alettua ja loputtua koitin sormella kierukan lankoja että missä ne menee, niin ei jumaliste pi**u oli täynnä lankaa, sitä oli varmaan 5cm pihalla kohdunsuusta?. Tajusin että se on valunu rutkasti alaspäin menkkavuodon mukana (tai asennusvirheen, tai supistelujen, kuka ties?)

  Ei mitään, 2päivän päästä pääsin neuvolaan ultraan ja olla kuin olikin, kierukka oli melkein pellolla, aivan kohdunkaulalla. Vanha ulos ja uusi samanlainen sisään. Sain sentään uuden ilmaiseksi. 😅 NOH, nyt on uusi kierukka ollut sisällä kolme kuukautta. Sitten niistä sivuoireista, ei ole tullut mitään negatiivista.
  Olen myös todella hormonivastainen, saanut kaikenmaailman pillereistä haluttomuutta, ailahtelevuutta, ahdistusta ja masennusta. Uskalsin silti kokeilla Jaydesia, ja onneksi kokeilin. Halut pysyneet ennallaan, ei vaikuta kostumiseen, ei ihon kuntoon, ei hiuksiin, ei mielialaan, ei mihinkään mihin muut hormonivalmisteet on vaikuttanut. Ovulaatiokaan ei esty, mikä on mun mielestä ihan mahtavaa! On hienoa tuntea mitä omassa kehossa tapahtuu eri kuukautiskierron vaiheussa. Menkat kestää edelleen 7päivää, mutta viimeisimmät menkat olivat jo todella niukat, joten ehkä tämä matalahormoninen kierukka alkaa pikkuhiljaa vaikuttaa myös minuun estrogeenihirviöön. 😁 Hormonikierukkahan sitkistää kohdunkaulan limaa, joten yks vähän ällöttävä piirre on se että sitä sitkeää limaa valuu.. aina välillä esim. Kun käy pissalla.. Mutta, kaikesta huolimatta, olen tyytyväinen. Toivottavasti se sopii sinullekkin. 😊 Järkyttävän pitkä tarina, ole hyvä!

 12. Maiju sanoo:

  Varoituksen sana kuparikierukasta: Esim ruotsissa on alettu puhua kuparikierukan haittavaikutuksista kehoon. Lääkärit lupailevat ettei kupari imeydy kehoon mutta monella todettu korkeat kupari arvot ja matalat sinkki ja magnesium arvot. Kuparikierukka voi aiheuttaa masennusta, lihassärkyjä, väsymystä, hiustenlähtöä, lihomista sekä väsymysoireyhtymää. Kehon stressi siteokyky alenee huomattavasti. Pelkällä googlaamisella (englanniksi tai ruotsiksi) löytyy paljon kokemuksia ja tietoa. Suomessa tästä ei puhuta?
  Oliko sinulla joitain näistä oireista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *