Onko minulla oikeus puhua itsensä hyväksymisestä, koska olen “kuuma”?
25.4.2016
Seuraamani instatilit
4.5.2016
Show all

Erityisherkkyys

 

Tutkittuaan ujoina pidettyjä ihmisiä, jotka reagoivat tavallista herkemmin ulkoisiin ärsykkeisiin, psykoterapeutti Elaine Aron nimesi erityisherkän ihmistyypin, highly sensitive person eli HSP. Tutkimustyönsä ja satojen haastattelujen pohjalta Aron osaa neuvoa, kuinka erityisherkät voivat paremmin ymmärtää itseään ja kääntää taipumuksensa eduksi. Erityisherkkä ihminen voi oppia kukoistamaan musertavaltakin tuntuvassa maailmassa.

Mitä on erityisherkkyys?

Erityisherkkyys on synnynnäinen, hermostollinen herkkyys. Noin joka viides suomalaisista on erityisherkkiä. Erityisherkkyys ei ole sairaus tai diagnoosi. Se on puhtaasti synnynnäinen piirre ja on erilainen jokaisella erityisherkällä. Osalla on aistien yliherkkyyttä ja toiset aistivat ympärillä värähtelevä tunnetilat äärimmäisen herkästi. Erityisherkistä kuormittuu ympäristön ärsykkeistä herkemmin kuin ei-erityisherkkä ihminen.

”Herkkyydestä pitää oppia kaikki mahdollinen. Se on este tai tekosyy vain, jos sen antaa olla sitä”, Aron kirjoittaa.

Erityisherkkä ihminen voi olla ujo tai rohkea, sisäänpäin kääntynyt tai hyvin sosiaalinen. Erityisherkkyyteen vaaditaan kuitenkin muutakin kuin hyvä maku- tai kuuloaisti; erityisherkkä aistii usein kaiken ympäristöstään ja analysoi ja tulkitsee sen syvällisesti. Erityisherkällä on hyvin vahva oma sisäinen maailma, jonka kautta tulkitsee todellisuuttaan. Erityisherkkä kiinnittää usein huomiota sellaisiinkin yksityiskohtiin, joita muut eivät huomaa ja nitoo niistä yhteen suurempia kokonaisuuksia. Erityisherkästä voi täten saada esimerkiksi todellisen sydänystävän, sillä hän ottaa sinusta paljon huomioon ja muistaa sinusta ne pienimmätkin asiat.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stressaava ja kuormittava maailma voi toisinaan saada erityisherkän ihmisen tavallista helpommin pois tolaltaan. Erityisherkkä tarvitsee paljon aikaa palautuakseen. Tämä usein mielletään anti-sosiaalisuutena, vaikka todellisuudessa erityisherkkä voi olla hyvinkin ihmisrakas. Kuormittuneet aistit vain kaipaavat lepoa ja paras lääke siihen on oma aika ja hiljaisuus. Erityisherkät ihmiset saattavat myös olla hyvin kipuherkkiä. Myös ahdistusta ja masennusta on havaittu hyvinkin paljon erityisherkkien keskuudessa. Jos aistit pääsevät kuormittumaan liikaa, eivätkä saa lepoa, voi erityisherkkä ihminen ajautua ylivirittyneeseen tilaan. Erityisherkälle on erityisen tärkeää tunnistaa omat voimavaransa ja ottaa rohkeasti oma aikansa kiireisessä nyky-yhteiskunnassa.

Tunne-asiat ovat usein erityisherkän ihmisen erikoisalaa, sillä erityisherkkä usein pystyy lukemaan ihmisiä hyvinkin helposti pintaa syvemmältä. Hän aistii, jos joku on esimerkiksi surullinen, vaikka toinen ihminen ei sitä ulospäin näyttäisikään. Pienet eleet ja asiat eivät jää erityisherkältä huomaamatta. Vaikka kyse ei ole mistään taikuudesta, on usein erityisherkällä hyvä intuitiokyky. Hän lukee ympäristöään ja ihmisiä syvällisesti ja tulkitsee niitä mielessään. Tästä johtuen he helposti vaipuvat omiin ajatuksiinsa ja näin saattavat vaikuttaa ujoilta tai poissaolevilta. Kuitenkin ympärillä tapahtuva maailma on prosessoitava ja aivojen on annettava levätä, ilman virittäviä keskusteluita ja hälyä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opiskelu-ajat ovat yksi helposti raskas ajanjakso erityisherkälle; uudet ihmiset, jatkuvat uudet aiheet ja ympäristöt. Ne kuormittavat erityisherkän, ja erityisherkkä voi helposti ajautua taka-alalle, koska tarvitsee enemmän palautumista. Erityisherkkä oppii kuuntelemalla, ei puhumalla. Kaiken ympärillä tapahtuvan prosessointi ja analysointi syö energiavaroista paljon ja jatkuvasti ”tuntosarvet” pystyssä oleva erityisherkkä voi helposti uupua ja nuupahtaa. Erityisherkkä ei vaadi erityiskohtelua, mutta toisinaan voi saada osakseen kummastelua.

Erityisherkät usein saattavat olla luovia ja taiteellisia ihmisiä. Heidän uskomaton kykynsä nähdä maailma hyvin syvällisesti ja sen kaikissa sävyissä, saa erityisherkän luovuuden kukkimaan. Erityisherkkä usein kokee myös omat tunteensa suuresti, ilo tunnetaan äärimmäisenä ilona ja suru musertavana. Suuret tunteet ovat niin rikkaus kuin raskas taakka erityisherkälle. Erityisherkän hyvä puoli on hänen empaattisuutensa ja kykynsä rakastaa syvästi koko sydämestään. Mutta herkkää sisustaan suojeleva erityisherkkä voi rakentaa myös piinkovan ulkokuoren, jonka sisälle voi olla hyvinkin vaikea päästä. Jos erityisherkän ihmisen luottamuksen joskus rikkoo, on hyvin vaikea, jopa mahdottomuus päästä enää hänen kuorensa alle.

Oi, sanoi siili,
olen tunteellinen siili,
olen hyvä, kiltti, hellä.
Ja kelläpä, kellä
on vastaansanomista?Se vain on surullista,
että piikkikuoren alla
siilin hellyys piili.

Oi, sanoi siili,
olen surullinen siili,
niin yksinäinen jotta!Ja se on aivan totta:
Se yksinänsä eli
ja piikein piikitteli,
ja piikkikuoren alla
sitten itkeskeli.

— Kirsi Kunnas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *