Häät tulossa?
25.7.2016
Introvertti ja ahdistuneisuus
3.8.2016
Show all

Olen nyt viimeisen vuoden tuskaillut tilannettani: paino nousee ihan älyttömän helposti, mutta ei laske millään. Olen miettinyt kaikki vaihtoehdot läpi sekä käynyt verikokeissa. Mietin jopa, että onko yli 40kg painonpudotus vain tehnyt iänikuisesti damagea kropalleni.

Kilppariarvot olivat kunnossa ja kaikki näennäisesti kohdillaan. Kokoajan olen tavallaan osannut syyttää stressiä ja erittäin rankkaa viime kouluvuotta, mutta en uskonutkaan, että kuinka suuri vaikutus sillä oikeasti on ollut terveyteeni. Toinen vaikuttava tekijä on myös ollut, että vaihdoin hormonia sistältävät ehkäisykeinot hormonittomaan. Viimeisenä hormoniehkäisynä minulla on ollut keltarauhasta eli progesteronia sisältäviä ehkäisyitä. Kun kehoon syötetään synteettistä hormonia, se mahdolliseti vaikuttaa negatiivisesti kehon omaan hormonituotantoon. Kun lopetin hormonaalisen ehkäisyn, ovat omat hormonini heitelleet häränpyllyä. Siitä johtuvat mm. alun epäsäännölliset kuukautiset ja muut mahdolliset sivuoireet, mitä naisille voi hormonien käytön lopettamisen jälkeen tulla. Myös stressi vaikuttaa hormoneihin ja etenkin tuohon keltarauhashormoniin.

On siis olemassa kahta naissukupuolihormonia, keltarauhashormonia eli progesteronia sekä estrogeeniä. Näiden kahden hormonin tulisi olla tasapainossa keskenään. Liikaa tai liian vähän jompaa kumpaa, aiheuttaa kehossa erilaisia häiriöitä. Oli minulla syy sitten pelkkä stressi tai stressi sekä synteettisen keltarauhashormonin lopettaminen, niin minulla nämä kaksi hormonia eivät ole tasapainossa, mistä johtuen kehoni on oireillut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pelkästään stressi aiheuttaa korkeita kortisolitasoja, mikä on tehokas laihtumisen estäjä. Liian korkea kortisolitaso sekoittaa koko kehon hormoneja ja on pitkään jatkuneena terveydelle haitallista. Stressi haittaa kilpirauhasen toimintaa sekä hidastaa aineenvaihduntaa. Liika kortisoli haittaa niin unenlaatua kuin unenasaantia. Liika kortisoli heikentää myös verensokerin hallintaa sekä mahdollisesti aiheuttaa insuliiniresistenssiä. Keho ei enää osaa polttaa hiilidydraatteja niin kuin ennen ja höttö kerääntyy helpommin vyötärölle. Huono unenlaatu, kehon heikompi hiilarinkäsittely sekä verensokerin heittelyt ovat viimeinen asia mitä laihduttava ihminen kaipaa. Jos on suuresti stressiä, parasta on unohtaa koko laihdutus ja keskittyä vain syömään puhtaasti. Huono ravinto vain ylläpitää kehon tulehdusta ja huonoa oloa sekä itse stressiä.

Ja sitten takaisin hormoneihin. Stressi vaikuttaa negatiivisesti myös progesteroniin. Progesteroni on avain-asemassa painonhallinassa naisilla. Jos kehossa on suhteessa enemmän estrogeniä kuin progesteronia, puhutaan estrogeenidominanssista.

Estrogeenidominanssin oireita ovat mm. selittämätön painon nousu, mielialanvaihtelut, kovat pms oireet, hidas aineenvaihdunta ja unettomuus sekä masennus. Makeaa voisi syödä kilokaupalla ja olo on jatkuvasti turvonnut.

On sanottu, että progesteroni vaikuttaa positiivisesti kehossa rasvan palamiseen, on luontainen diureetti eli estää nesteitä kertymästä, vaikuttaa positiivisesti kilpirauhasen toimintaan sekä insuliiniin ja unenlaatuun.

Progesteroni ja kilpirauhashormonit ovat yhteydessä toisiinsa. Progesteroni stimuloi TPO:n eli tyreoideaperoksidaasin tuotantoa ja parantaa kilpirauhasreseptorien viestintämekanismien toimintaa. (2) Yksi syy siihen, miksi naisen kehon lämpötila nousee ovulaation aikana, on se, että siinä kohtaa kiertoa tapahtuva progesteronitason nousu kiihdyttää TPO:ta, joka stimuloi kilpirauhasen toimintaa. Liian vähäinen progesteroni luonnollisesti vähentää kilpirauhashormonien muodostumista ja selittää sitä, miksi alhaisesta progesteronintuotannosta kärsivällä naisella saattaa olla muuten normaalit kilpirauhasarvot, mutta hieman alhainen T4-arvo. Alhaisen progesteronin oireisiin kuuluvat mm. runsas kuukautisvuoto, vaikeus pudottaa painoa, depressio, päänsäryt ja muut PMS-oireet kuukautiskierron puolivälissä tai sen jälkeen.

Kilpirauhashormonit lisäävät kehon herkkyyttä progesteronille. Kun solujen reseptorit eivät altistu riittävälle määrälle kilpirauhashormonia, ne menettävät kykyään päästää progesteronia sisälle soluihin. On mahdollista, että verenkierrossa on runsaasti progesteronia, mutta liian alhaisen kilpirauhashormonimäärän takia kärsitään kuitenkin samanaikaisesti liian alhaisen progesteronin oireista ja progesteronitasojen epänormaalista heittelystä.
Vakava kilpirauhasen vajaatoiminta saattaa johtaa ovuloimattomuuteen ja lisätä hedelmättömyyden ja keskenmenojen riskiä.  (kilpirauhaspotilaat.fi)

Progesteronia syntyy naisen kehossa ovulaation aikana ja usein nimenomaan hedelmättömyyshoidoissa tai vaihdevuosien yhteydessä käytetään progesteronia. Oma ajatukseni heräsi tästä, että kun toisilla naisilla saattaa pillereiden lopettamisen jälkeen kestää suhteellisen kauan tulla raskaaksi. Ja jos ei ovuloi, ei voi tulla raskaaksi. Kuinka usein ja kuinka pitkäksi aikaa pillereiden lopettaminen mahdollisesti saa kehon oman hormonituotannon täysin sekaisin ja miksi tästä ei puhuta enempää?

Luonnollista hormonitasapainoa pidät yllä oikeanlaisella ja puhtaalla ravinnolla. Nopeat hiilihydraatit, alkoholi, tupakka ja erittäin stressaantuneilla ihmisillä myös kahvi ehdottomasti pois. Stressinhallintaa sekä säännöllistä liikuntaa.

P5160371

Omaa hormonitasapainoaan kannattaa siis ehdottomasti ylläpitää terveellisillä elämäntavoilla sekä stressinhallinnalla. Tässäkin asiassa, kuten monessa muussa terveyteen liittyvässä, avain-asemassa on nautittu ravinto sekä optimaalinen määrä liikuntaa. Hormonit vaikuttavat meihin niin paljon enemmän kuin ikinä uskomme. Esimerkiksi miehillä kasvanut keskivartalon kumpu sattaa kieliä matalasta testosterinin tasosta. On sanottu, että on periaatteessa epänormaalia, jos mies on ylipainoinen, koska miehen kroppa ja hormonitoiminta on tavallaan rakennettu “lihomista vastaan”. Miehen on paljon vaikeampi lihoa kuin naisen, mutta jos lihomista tapahtuu ilman suurta mässäilyä, kannattaa käydä tsekkaamassa oma hormonitoimintansa. Pahimmassa tapauksessa nämä hormonien epätasapainot voivat aiheuttaa lapsettomuutta.

Estrogeenidominanssi on vielä Suomessa suhteellisen vähän tunnettu käsite. Kaisa Jaakkola on puhunut hormoneista, mutta itse en täysin allekirjoita kaikkia hänen väittämiään. Tulee kuitenkin muistaa, että Kaisa ei ole lääkäri ja hänen kirjojaan ei ole kirjoittanut lääkäri. Kirjoista voi ottaa hyviä koppeja, mutta ei luea kaikkea liian kirjaimellisesti. Estrogeenidominassi tunnetaan maailmalla jo hieman paremmin ja toivoisinkin, että saisimme lisätulevaisuudessa aiheesta lisää informaatiota. Mieleeni vain tulee, että niin kauan kun ehkäisypillerit sum muut ovat suurta bisnestä, näistä asioista ei ainakaan liikaa puhuta. Mutta se on varmaa, että stressi aiheuttaa helposti muutoksia meidän hormonitoiminnassamme ja puhdas ruoka sekä stressittömyys on varma avain tasapainoisempaan kroppaan.

Jenkeissä on jo käytössä erilaisia progesteroni rasvoja, mutta koska niiden suhteen täytyy olla varovainen, en mainosta niitä sen enempää. Itse otin rasvan kokeiluun, koska selvitin paljon asioita rasvan käytöstä ja oma tilanteesi on parantunut huomattasti nyt jo muutamassa viikossa. Tulee kuitenkin olla varma, että hormoneissa oikeasti on häikkää ja rasvaa tulee osata käyttää oikein. Siksi en halua ottaa vastuulleni, että joku minun ohjeistamana tilaa jotain mitä ei välttämättä osaa käyttää.

Olen itse ihan hullaantunut tästä stressi sekä hormoniaiheesta, tutkittavaa on niin paljon ja jatkuvasti tulee ihan mielettömiä ahaa-elämyksiä. Kuinka paljon kaikki vaikuttaa kaikkeen! Hormonien maailma on ihan mielettömän kiinnostava. Tästäkin aiheesta voisi kirjoittaa vielä vaikka kuinka ja paljon lisää, mutta sainpahan nyt ainakin jotain ajatusta kokoon. 🙂

Seuraavaan kertaan <3

23 Comments

 1. ellu. sanoo:

  Hormonit on itelle kans aika läheinen aihe ollu viimevuosina, kun lopetin kokonaan hormonaalisen ehkäisyn (tästä oon kertonu jo aiemminkin). Nyt kun pillereitten lopettamisesta on kulunu pari vuotta, painoa on tullut lisää +20kg! Pillereitten aikana paino pysyi ihan tasasesti 55kg heitellen 1-2kg päivittäin. Mutta ei sen enempää kuitenkaan. Nyt pikkuhiljaa, tosiaan parissa vuodessa paino alkoi nousta ja nyt vaaka näytti viimeksi 69kg. Huomaan ihan selkeesti, että reisiin, takapuoleen ja vatsaan (sekä käsivarsiin!) on tullu rasvaa, muttei oikein muualle. Olen kyllä syönykkin tosi huonosti, mutta nyt jätin taas ylimääräiset sokerit pois ja kävellään viikon aikana paljon, melkeinpä joka ilta sen tunnin verran, joskus joka toinen päivä. Ja hei, nyt on olo taas paljon reippaampi ja virkeempi! Samoin se veden juominen tekee paljon. Mutta tota hormonijuttua olen vähän ite epäillyt, että tasot varmaan heittelee ihan mielettömästi, eikä oo tainneet ihan vielä tasaantua “normaaliin”, jos koskaan tulevatkaan tasaantumaan. Mutta hirveen mielenkiintonen aihe! 🙂

  • Itsellä myös nyt selkeästi vatsa, allit ja persatulat kasvaneet! 😀 Jostain luin, että tuohon hormonien tasaantumiseen voi mennä helposti parikin vuotta. Mikä on ihan hanurista, koska se ehtii helposti tehdä jo siinä ajassa tarpeeksi damagea. Kun kaksi vuotta himoaa hiilihydraatteja ja nukkuu huonosti, on siitä haastavaa “palata ruotuun”, vaikka hormonit joskus tasaantuisivatkin.

   Kyllä, veden juominen on tärkeää. Muutenkin toimiva aineenvaihdunta ja suolen toiminta on tärkeää. On sanottu, että jos kärsii ummetuksesta, imeytyy estrogeeni helposti takaisin kroppaan. En sano, että väite välttämättä on totta, mutta noh, miksi ei. E-vitamiini on kuulemma oiva apu liiallisen estrogeenin “häätämiseen”. Pikku hiljaa, yksi asia kerrallaan siis. 🙂

 2. Paula sanoo:

  Hei!
  Hyvä teksti! Olen tullut myös samaan tulokseen että stressi ja sitä kautta huono uni on mun ongelma. Ja siksi pysyy tiukassa rasva lantiolla ja reisissä. Mun kroppa sietää hyvin hiilareita, söin talven plussakaloreilla, paljon hiilareira ja sain lihasta 2 kg lisää mutta rasvaa en kerännyt yhtään lisää. Eli nyt aion panostaa unen parantamiseen niin vaikuttaisi varmasti hyvin lihaskasvuun mutta myös rasvan palamiseen. Löysin eilen hyvän meditaatio harjoituksen 10-15 min. ja aion tehdä sitä nyt iltaisin säännöllisesti jos se parantaisi unta. Stressiä on ja herään monta kertaa yössä 😔 Mielenkiintoisia asioita! Ja kuitenkin sellaisia mihin voi vaikuttaa!!

 3. R sanoo:

  Puhutaanko silloin estrogeenidominanssista kun molemmat naishormonitasot ovat matalalla?

  • Ei, estrogeenidominanssi on jos joko progesteronia on liian vähän suhteessa estrogeeniin (progesteronia vähän, estrogeeniä normaalisti) tai puolestaan estrogeeniä liikaa suhteessa progesteroniin (progesteroni normaalilla tasolla, mutta estrogeeniä liikaa). Molempien vähäisyys aiheuttaa erilaisia oireita, toisiaan muistuttavia sellaisia. Myös siis liian matala estrogeenitaso on huono asia ja voi aiheuttaa muun muassa luukatoa.

   Tässä linkki hyvään tietopakettiin estrogeenidominanssista. 🙂 http://rasvamaksa.info/2013/07/estrogeenidominanssi/

 4. Annika sanoo:

  Moikka! Voi hyvä että kirjoitit tästä aiheesta ja täällä yksi hormoonisekoilija ilmoittautuu. Minulla vaan kinkkinen tilanne ja aivan liian pitkä tarina mutta lyhyesti: jäätävä stressi monta vuotta, alipaino, paljon liikuntaa, ikäviä kokemuksia liitettynä kai stressaavaan luonteeseen ja kuukautiset olleet vuosia pois. Osteoporoosi jo on vaikka ikää 30 eli ei kiva. Jo kohta pari vuotta olen ollut normaalipainoinen ja hormonit normaalit kun vasta testattiin mutta kuukautisia ei kuulu ja gynenkin mukaan vika ns päässä eli stressi sinänsä mutta onhan kroppani läpikäynyt ihan liikaa sillä luojalle kiitos sain yhden lapsen nuorena eli raskaus ja synnytyskin takana. Nyt yritän saada itseäni kuntoon lopullisesti mutta hakemista tämä on. stressaan jo siitä kun menkat ei tule ja luut kärsii entisestään. Terveellisesti syön mutta ehkä liian vähän edelleen . Liikun mutta en virallista liikuntaa paljon harrasta. Luonnollisesti liikun mieluiten koko ajan joten hillitä pitää. Mutta tuo rasva asia. Minullakin rasvaa kehossa suht paljon vaikka normaalipainoinen olen ja hoikka ja liikun ja vähintään terveellisesti syön. Eli hormonit vaikuttaa suuresti rasva-aineenvaihduntaan ym. Minulla tämä homma vaan loputon suo mutta jospa kaikki vielä normalisoituisi joskus. Yritän ainakin!! Sinun blogisi on ihana joten kiitos siitä ja onnea tulevista häistä!! Ei stressiä muista! 💕

 5. Finonna sanoo:

  Ihanaa, kun monimutkaisesta naisen kehosta puhutaan! Olen muutamaan otteeseen joutunut siirtämään laihduttamista, kun se “ei vaan lähde” käyntiin ja olen todennutkin että iso osa laihtumisesta tapahtuu korvien välissä.

  Minulla rasva kertyy keskivartalolle, kuten sukuni naisilla yleensä. Ja sitä on tosi vaikeaa saada pois!

 6. Kata sanoo:

  Moi! Onko sulla koskaan tutkittu että kärsitkö munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä eli PCOS? Itse kärsinyt teinistä saakka ylipainosta yms. ja aikuisena kuitenkin onnistunut painoa pudottamaan, mutta painonpudotus ja painossa pysyminen todella kovan työn takaa. Minulle todettiin syksyllä tuo PCOS, joka selittää painon nousemisen ja kuukautisten epäsäännöllisyyden. Minullekaan ei ole koskaan sopinut mitkään hormoonia sisältävät ehkäisymenetelmät, sillä PCOS häiritsee hormoonitasapainoa, jolloin on juuri kovat pms oireet, masennusta ja aineenvaihduntakin heikkenee. Halusin vain heittää kysymyksen ilmaan, sillä olen itse käynyt saman läpi ja tämä minulle todettiin. Toivon ettei oireesi siitä johdu ja että syy selviäisi! 🙂

  • Siis tiedätkö kun olen monesti miettinyt tuota itse :O Jotenkin tosi moni oire osuu minuun. Miten sinulla selvisi tuo? 🙂

   • Kata sanoo:

    Kävin yksityisellä ja siellä lääkäri lähetti mut gynekologille juuri poissulkeakseen tuon PCOS:n. Gynellä se ilmeni todella selkeänä ultraäänitutkimuksessa. PCOS:ään ei ole mitään hoitoa tai apukeinoja , mutta mua se ainakin on lohduttanut kun tiedän vihdoin miksi oon tällainen.. 🙂 sekin on hyvä olla tiedossa jos haluaa perustaa perheen, sillä se saattaa olla haastavaa. Jos PCOS on diagnostisoitu pääsee kuitenkin ilmeisesti heti lapsettomuushoitoihin eikä tarvitse ensin yrittää pitkään jne.

    • Ja siis jostain kumman syystä mulla on aina ollut se fiilis, että en tule ainakaan helposti saamaan lapsia. Kääks, nyt ihan pelottaa jos oma intuitio osuu oikeaan tämän kanssa. Täytyy ottaa tuo aihe ja asia kyllä nyt lähempänään tarkasteluun ja varata aika gynelle. :O

     • Pakko myös kommentoida tästä PCOS:sta. Mä itse huomasin sen lopettaessani hormonaalisen ehkäisyn, ja kuukautisia ei kuulunut, menin siitä syystä gynelle, ja määräsi keltarauhashormoneja. Kierto ei kuitenkaan startannut kunnolla, ja palasin gynelle uudemman kerran ja ehdotin monirakkulaoireyhtymää, mulla kun oli muitakin oireita (esimerkiksi todella rasvainen iho, järjettömästi kiihtynyt karvojen kasvu). Se näkyikin ultratessa selkeästi. Aloitin ehkäisypillerit uudelleen oireiden hoitoon ja kierron säännöllistämiseen, vaikkakin pitkin hampain.
      Mulla PCOS on varmasti syy hemmetin hankalaan laihtumiseen. Aineenvaihdunta on tukossa, ja insuliiniresistenssi liittyy läheisesti oireyhtymään. Kaikki ylimääräinen varastoituu rasvaksi, ja ennen kaikkea keskivartaloon, mutta mitään ei tunnu palavan, ei vaikka päällä seisoisi. Vaikka söisin kuinka tarkasti, mitään ei tapahdu – kilon, maksimissaan kahden kilon pudotus useiden kuukausien tuloksena. Harmittaa, mutta toisaalta myös helpottaa, kun ei tarvi syyttää itseään yrityksissä epäonnistumisesta.
      On ollut tosi vaikea löytää kokemuksia tai muiden ongelmassa painiskelevien vinkkejä, ei niinkään oireyhtymän tiimoilta, vaan painonpuodotuksen suhteen, mutta ehkä asia ei ole loppujenlopuksi kovin laajalti tunnettu, ja moni ei varmaan tiedä omasta oireyhtymästään, kuin ehkä vasta lapsia yrittäessään. :/

 7. astaae sanoo:

  Täällä yksi tyytyväinen voiteen käyttäjä.
  Toinen kierto oli lähes oireeton 🙂 Ehkä pelastus tähän hätään.

  • Itsellä nyt ensimmäinen, paino ei noussut, ei ollut “hullua viikkoa” eli sekopäisyyttä ennen kuukautisia 😀 ja kivut paljon pienemmät. Siis voiko pelastus tähän oikeasti olla näin yksinkertainen? 😀

 8. Mariskaliini sanoo:

  Heippa ! Snäppäilinkin jo sinulle aiheesta 🙂 Minulla on vuonna 2004 todettu kilpirauhasen vajaatoiminta ja mitkään hormonaaliset ehkäisymenetelmät eivät ole minulle sopineet(viimeisimpänä kokeiltu kahteen otteeseen hormonikierukkaa ja se teki kystia ja muutenkin ihan hirveän olon). Nyt näiden hormonikierukka kokeilujen jälkeen painon kanssa on ollut yhtä taistelua. Lisäksi sairastettu burnout ja paniikki/ahdistuneisuushäiriö tekevät oman osansa tähän palettiin. Lääkitystäkin on vielä, se on niin helppo määrätä PMS-oireiselle vaan mielialalääkettä , kun on tätä muutakin ahdistelua. Minua kiinnostaisi todella paljon kokeilla tuota voidetta, saako sit lainkaan Suomesta ? Minulla on aika säännöllinen kierto ja lyhet kuukautiset, mutta 2 -3 pv vuotoa riittää 🙁 Olen jotenkin vakuuttunut, että osa ongelmistani ja kiusallisista/jopa pelottavista oireista johtuu hormoneista, mutta sitähän kukaan lääkäri ei ole vielä suostunut uskomaan. Kiitos, kun otit tärkeän aiheen esille 🙂

  • On jännä, kuinka näitä hormoniasioita ei oteta lääkäreiden toimesta tosissaan. Tai no, ei se 15-30 min vaan riitä niin laajaan tutkimiseen. Kuitenkin kun tutkii stressiä tai mitä tahansa ravitsemukseen liittyvää, ei voi olla huomaamatta hormonien merkitystä. Ilmeisesti rasvaa saa ihan suomestakin. Jos tosissaan aihe kiinnostaa, kannattaa tutkia paljon aiheesta. Itse olen lueskellut englanninkielisiä tutkimuksia ja lähteitä, koska niistä jopa löytyykin informaatiota ja hyvää sellaista. 🙂

 9. Malla sanoo:

  Hei! Aivan upee postaus!
  Mitkä sun kilpirauhas arvot olivat, kun sanoit että normaalin rajoissa?
  Itellä t4v on just ja just ala-rajoilla eli 10 (viite arvot 9-19) ja tsh oli 1,48.
  Hormonihoitona menee mikrogyn ja menkka”aikaan” pärjään pikkuhousun suojalla, eli tosi niukat kuukautiset.
  Olen ollut aikoinaan alipainoinen ja silloi jäi menkat pois.. nyt bmi normaali mutta kärsin iho-oireista,
  jatkuvasta väsymyksestä, masennus taipumuksesta, unettomuudesta jne.
  Ihanaa jos vastaat!! kiitos vielä postauksesta

  • Kiitos! 🙂

   Kääks en muista, mutta taisivat olla aina viitteiden ihan keskellä. Esim. jos viite 9-19 niin minulla oli 14 tai jotain sinnepäin. 🙂

   Hormonisi saattavat edelleenkin olla epätasapainossa, kovasti ainakin siltä kuulostaisi :O

  • Annika sanoo:

   Hei Malla!

   Kirjoitin pitkän kommentin tuohon ylemmäs Annika nimellä kun sinulla näyttää olevan samankaltainen tilanne kuin minulla. Minulla on myös ollu kilpirauhasarvot juuri viitearvojen alapäässä ja ensi tiistaina ole menossa mittaamaan uudelleen . Minulla samoja oireita kuten sinulla mieliala maassa ilman syytä, väsyttää, kroppa ei palaudu vaan aamulla tuntuu niinkuin yöllä ei olisi edes levännyt ym. Ja kuukautisia minulla ei tule vaikka paino ollut normaali puolitoista vuotta. Saitko lääkitystä kilpirauhaseen?

 10. Kati sanoo:

  Eksyin blogiisi sattumalta ja vau mitä tekstiä. Taidokkaasti kirjoitettu ja kerrottu ja aihe todella mielenkiintoinen! Vastaavanlaisia lisää! Sait juuri uuden lukijan 😊

 11. Jossu sanoo:

  Heippa ja kiitos hyvästä kirjoituksesta! 🙂
  Täällä yksi, joka ylikunnon ja huonon syömisen (lue:rasvaton + hiilariton) + stressin takia kärsii parin vuoden jälkeen EDELLEEN hormonivajeesta. Kiinnostuin tuosta “aloin syömään rasvaa”-lauseesta – avaatko hieman? Siis normaalia rasvaa vai jotain jenkkien juttua? 🙂 Harrastan nykyään kestävyysliikuntaa + omakehonpaino-jumppaa (jälkimmäistä x1-2/vko), eli kulutus on aika kovaa. Mietin, pitäisikö vielä vaan lisätä rasvoja ruokavalioon ja siitä voisin tehdä sinulle vaikka postaustoiveen 🙂

 12. maria sanoo:

  Moi! Mulla meni keho ihan sekaisin kuparikierukasta. Tuli masennusta, sosiaalinen fobia, ahdistusta ja paino nousi 8 kiloa. Kupari sitoo estrogeenia ja sinkki progesteronia. Suomalaiset saavat muutenkin liian vähän sinkkiä ruuasta. otin kierukan ulos ja kaikki oireeni helpottivt kahden viikon sisällä. Lue copper toxicity vaikka googlaamalla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *