Itsesäätely & laihdutus
20.10.2014
Antakaa mun bodata.
27.10.2014
Show all

Gluteenit pois!

Ihan sattumalta, like a true lady, kerroin valmentajalleni mahani toiminnoista. Naurulla säestäen, tietenkin. Mutta se johtikin tuomioon. Valmentaja totesi, että minulla saattaa olla vilja yliherkkyys.. ja niinhän  minulla olikin.

En ollut osannut ajatellakaan, että tilanteeni ei ole hyvä, tai saati sitten normaali. Ei ole normaalia, että pakki on usein sekaisin ja että väsyttää, kiukuttaa ja iho oireilee aika ajoin. Olin vain ajatellut, että koska juon paljon kahvia ja varsinkin paljon vettä, että mahani ei toimi mitenkään epänormaalisti. Ja tiettekö, varpusia nyt vaan lentää paljon. Ja mitä tulee kiukutteluun, mielialanvaihteluihin ja huonoon ihoon… ketä muuta siitä osaa syyttää, kuin e-pillereitä ja yleisesti sitä, että on nainen, eli kerran kuukaudessa hullu sarjamurhaaja. 😀

Kappas, joskus ei vain tarvitse tyytyä oloonsa ja eloonsa, vaan siihen voi saada jopa apua. Ja kuinka tavallaan pienellä voidaan saada ihmisen oloon muutos. Valmentaja kertoi, että suolen hyvinvointi on erittäin tärkeä osa koko ihmisen yleistä hyvinvointia. Ja mietin heti sitä, kuinka huono olo minulla oli vielä muutama vuosi sitten, kun todellakin söin vaan pelkkää huonoa ruokaa. Prossesoitua pullaleipää, karkkia, liian rasvaista ruokaa.. kaikkea todella huonoa ruokaa, mitä keho ei pysty hyödyntämään.

Päätin ottaa neuvosta vaarin ja kokeilla gluteenitonta ruokavaliota. Minun kohdalla ei siis mistään keliakiasta ole kyse, vaan nimenomaan vilja yliherkkyydestä.

Ainoana miinuspuolena gluteenittomassa ruokavaliossa on tuotteiden kova hinta ja yksipuolisuus. Esimerksi gluteenia sisältäviä puuroja ja leipää on hurumykket, mutta gluteenittomana ei läheskään yhtä paljon. Mutta, lucky me, gluteenittomuus tuntuu tällä hetkellä olevan myös tietyllä tavalla muotia ja tuotteita löytyy kuitenkin isoimmista kaupoista yllättävän paljon ja netissä on paljon reseptejä erilaisiin gluteenittomiin herkkuihin. Esim. kookos- tai mantelijauhosta voi helposti leipoa jotain ihanaa.

 

Tosin gluteenittomuutta ei tarvitse toteuttaa korvaavilla tuotteilla, vaan sen voi vain yksinkertaisesti tehdä niin, että karsii ruokavaliosta vain kaiken gluteenin pois. Syö riisiä, perunaa, bataattia, riisikakkuja jne..

Alkuinnostuksissani menin kyllä heti koluamaan kaupasta hyllyt tyhjiksi kaikkia erilaisia gluteenittomia tuotteita. Halusin kokeilla, että miltä ne maistuvat ja kuinka helppo on leipoa gluteenittomasti.

Offikausikin alkaa olemaan pian ohi ja harmittaa, kun olen nyt leiponut hirveän vähän! Kohta kun alkaa taas dieetti ja siinä kohtaa ei paljon enää makroilla pelleillä.

Erilaisia gluteenittomia tuotteita

IMG_1288

IMG_1299

Ostin kokeiluun myös ihan perus gluteenitonta makaronia. Normaalisti suosin kylläkin kuitupitoisempia versioita. IMG_1293 IMG_1294 IMG_1296IMG_1297Kvinoa on siis riisin kaltainen tuote, mikä on jo valmiiksi gluteeniton.

Tässä kuitupitoisemmat glu. makaronit

IMG_1536 IMG_1534

Tuo makaroni on varsin hyvää eikä maistu mielestäni mitenkään erilaselta kuin gluteenia sisältävä makaroni.

IMG_1307

IMG_1312

Gluteeniton maissileipä

IMG_1437

IMG_1445 IMG_1442 IMG_1443 IMG_1447 IMG_1448 IMG_1449 IMG_1451 IMG_1455 IMG_1460 IMG_1461

Makutuomarina toimi avokki…

IMG_1465

Ja hyvin näytti maistuvan. 😀

Maissileipä ( 16 viipaletta )

Aika: n. 35 min.

  • 1 1/2 dl maissijauhoja
  • 3 rkl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 1/2 dl piimää
  • 1 muna
  • 2 rkl öljyä

Öljyä pitkänomainen vuoka ja jauhota maissijauhoilla.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää piimä, muna ja öljy ja sekoita tasaiseksi.
Kaada seos vuokaan ja paista 200 asteessa 20 min.

 

Gluteenittomat sitruunamuffinsit

IMG_1473 IMG_1482 IMG_1483 IMG_1484 IMG_1485 IMG_1487 IMG_1489 IMG_1501 IMG_20141018_215708

Nämäkin olivat todella maistuvia ja jopa miehenkin mielestä! Reseptin näihin löysin täältä. 🙂

16 Comments

  1. JennaMK sanoo:

    Vilja herkistyminen voi olla inhottava ja rajoittava. Kaura saattaa sopia, mutta myös nuo gluteenia sisältämättömät, voi aiheuttaa oireita. Varmaan kannattaa lähteä kokeiluun mikä sopii tuon gluteenittoman kautta ja varoen koittaa vaikka kauraa. Vehnä on tietääkseni yksi herkimmin altistavia ja allergisoivia.

    Tsemppiä kokeiluun, täälläkin menossa vähennetty maito ja viljatuotteiden käyttö lähinnä limaisuuden ja tukkoisuuden takia. Kyllä sitä päänvaivaa aiheuttaa 😀

    Ihanan näköisiä nuo muffinit!

    Jenna
    http://terksulife.blogspot.com/

    • Pauliina sanoo:

      Kiitos vinkeistä <3 Vielä ainakin ihan hyvillä mielin on koikeilu sujunut.. saapahan kunnon "tekosyyn" kieltäytyä kylässä siitä pullasta. 😀

      Samoin sinulle siis! 🙂

  2. Johanna sanoo:

    Ihania leipomuksia! 🙂 Ja kivasti kirjotettu, just nii 🙂 Ei ole pakko korvata tavallisia viljatuotteita gluteenittomilla versioilla vaan onnistuu ilman muuta “luonnollisestikin”. Hienoa että löysit apua ongelmaasi! Toi leipä näyttää aivan älyttömän hyvältä, otin reseptin heti talteen. En oo maissista tehnyt mitään, mutta uskon, että toimii. Mutta eikö se kohonnut yhtään? Ei siinä tietty hiivaa ollut.. Mutta silti oli hyvää vaikka jäi littanaksi? 😀 Noi muffarit näyttää myös aivan ihanilta! Tsekkaan juuri niidenkin reseptiä 🙂 Se onkin fiksua leipoa noita itse kun noissa kaupan vastaavissa on aina hirveesti kaikkee ylimäärästä turhaa. Sellanen sivu ja IG-tili mitä seurailen on gluteenitontaleivontaa.blogspot.fi. Sieltä oon aatellut tehdä seuraavat pullat ja munkit ja piparit mitä enää ikinä väännän 😀 Näyttävät niin onnistuneilta!

    • Pauliina sanoo:

      Joo, tuo on tosi helppo tuo maissileipä. Ja yhtään ei taikina kohoa juu. 😀 Mutta hyvää oli silti 😉

      Täytyykin mennä katselemaan sinne! 🙂

  3. MK sanoo:

    Hei!
    Noiden gluteenittomien makaronien lisäksi suosittelen kokeilemaan tattarimakaronia! Luonnostaan gluteeniton vaihtoehto 🙂 keskisen myllyllä näitä löytyy, cittareista ainakin.. Olen itse vaihtanut provenan kauratkin tattarihiutaleisiin..

  4. KaDa sanoo:

    Itelläkin menossa gluteeniton meininki juurikin kasvojen ja vatsaoireiden takia. Ja nykyää tuo gluteenittomuus on aika helppoa. Ei sen kummemmin tarvinnut ruokavaliota karsia. Pastat vaan gluteenittomiin ja kaurapuuro. Ja riisikakkuja tosiaan olen alkanut suosimaan. Leivontakin on ollut melko yksinkertaista omiin tarpeisiin.

    Tosin tarkkana saa olla esim. proteini patukoiden ja muiden “valmis” juttujen kanssa, ettei ne sisällä gluteenia..aluksi en edes huomannu katella niitä, kun en ollu tottunu ajattelemaan, että pitäisi. Nyt kaikki sellanenkin tulee jo huomioitua ihan itsekseen.

    Täs on nyt pari kk menny tällä ja tuntuu kyllä, että kasvojen iho voi paremmin ja turvotustakin on paljon vähemmän. 🙂

    • Pauliina sanoo:

      Näinpä! Esimerkiksi itselleni oli ihan täysi yllätys, että SOIJASSA on venhää! En edes olisi osannut katsoa, ellei joku olisi siitä osannut mainita..
      Mutta toiset sanovat, että soija silti käy, vaikka muut gluteenia sisältävät tuotteet eivät käy. Alussa kyllä otan ihan kunnon nollalinjan.. mutta sitten ajan kanssa täytyy katsella, että mistä kroppa ottaa närpiöt ja mistä ei.

      Oii, ihana kuulla.. itsellä mennyt vasta vähän aikaa ja suurimpana erona on että nyt ei ole aina ruuan jälkeen sellainen “sumuinen” olo vaan olo on varsin pirteä. 🙂

  5. nana sanoo:

    Hei!

    Keliaakikkona suosittelen myös hirssiä ja tattaria 🙂 sopii hyvin vaikka aamupuuroksi. Ja gluteenittomia perunarieskoja on supernopea tehdä! 😉
    Toivottavasti uudesta ruokavaliosta on apua! 🙂 ja rohkeasti tutkailemaan gluteenittomia tuotteita, pikkukaupat yllättävät toisinaan positiivisesti!

  6. Iina sanoo:

    Moi pauliina! Hih täältä kirjoittelee sun entinen työkaveri joka ehti vasta aloittaa kun sä jo lopettelit. Oli tosi kiva tutustua suhun ja ne muutamat sanat mitkä ehdittiin vaihtaa niin oli kiva et ehdittiin puhua. Vaikutit jo silloin niin ihanalta ja hyvältä tyypiltä. Olit tosi nätti ja vitsit millasessa kunnossa oot. Vähän lisää lihasta mullekkin kiitos. Tuli itellekin iso motivaatio treenata et oma kroppakin vois näyttää vähän paremmalta! En tosiaan ikinä ajatellu et sullakin ollu tollanen matka laihduttaa tai et sellasista lähtökohdista oot. Ajattelin vaan et toi muija on treenannu ihan mielettömästi ja vuosia sekä upees kunnos oot. Tää sun blogikin on mielettömän hyvä ja niin hyvii aiheita sekä moneen kohtaan voin nyökkäillä. Erityisesti toi et kuinka vaikeeta on perustella et miks ei juo alkoholia tai et miten se suomessa on niin iso juttu ettei juo :D. Treeni ja pääkoppa kärsii eikä siitä oo mitään hyötyä. Hmm aikamoinen stoori mut halusin ehdottomasti tulla kirjottaan et oot tosi inspiroiva tyyppi ja ehdottomasti jatkan blogin lueskelua!:) jeps. T: Iina A.

    • Pauliina sanoo:

      Ihana Iina! <3 Ja hei, toivottavasti nähdään pian, koska pomo kyseli mua just jouluruuhkiin avuksi ja suostuin! Eli jos oot vielä sielä niin päästään taas lisää tutustuun ja jutteleen! 🙂

      Kiitos ihanasta sanoista. On ollu ihana huomata, kuina ihmiset on samoilla linjoilla mun kanssa. Kun joskus kokee olevansa niin tavallaan yksin tuon 'juomattomuutensa' kanssa. Ihanaa, että saan vähän vertaistukea. 😀

      Ja hieno se sinunkin ratkaisu minkä teit ruokavaliosi kanssa! Eli just näin, kaikki tekee niin kuin haluaa. Hitot siitä mitä muut ajatteleee tai ihmettelee. Kunnioitan suuresti sun tapaa ajatella. 🙂

  7. rapu sanoo:

    Lidlissä myydään ainakin pennepastaa ja spagettia gluteenittomana (sisältökin oli tosi hyvä, olisko ollu maissi-ja kikhernejauhoa vaan?) ja maksaa 2e / 500g pussi!! Itse aina hamstraan laarit tyhjäksi kun usein nuo gluteenittomat tuotteet tuppaa olemaan niin kalliita 😐 Sinne siis suosittelen menemään!:)

    • Pauliina sanoo:

      Ihan superi vinkki! Iso kiitos! Lidli on aika siisti paikka kun sieltä löytää aina aika ajoin tollasia helmiä. 😀

  8. Elli sanoo:

    Kannattaa kokeilla leipää siemenistä ja kaurahiutaleista! Aivan ihanan makusta ja hyvää vatsalle 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *