Dieettipäiväkirja – vaikeuksien kautta voittoon?
29.8.2015
Motivaation takaisin nousu
2.9.2015
Show all

Hormonaalinen ehkäisy – miksi ei meille tarjota muita vaihtoehtoja?

Olen lukenut muutamankin hyvän kirjoituksen aiheesta hormonaalinen ehkäisy. Tai siis siitä, kuinka hormonaalinen ehkäisy ei olekkaan ehkä se paras ratkaisu. Olen kuitenkin itse päättänyt, että sellaisessa pysyn – onhan se helppo ja ei oikeastaan tarvitse pelätä raskaaksi tuloa. Ja pitkässä parisuhteessa pitkä-aikainen ehkäisy on kuitenkin tärkeä asia jos ei vielä lapsista haaveile. Kondomit olen aina ajatellut kuuluvan vain “nopeisiin suhteisiin”.

Mutta nyt vaihdoin siis toukokuussa ehkäisykapseliin. Olen viimeiset noin 12 vuotta syönyt jotain hormonaalista ehkäisyvalmistetta. Ensimmäiset e-pillerit sain terkalta kouraani kun valitin kivuliaista kuukautisista. Sen jälkeen olen tasaisin välein käynyt vaihtamassa joko pillerimerkkiä tai kokonaan erilaiseen (hormonaaliseen edellee) ehkäisymuotoon. Olen kokellut suurimman osan pillereistä, minipillereistä, renkaista ja nyt kapselin. Kaikista on aina jossain vaiheessa tullut jokin ikävä sivuoire. Itse tiedän olevai suhteellisen hormoniherkkä ja suurimpana sivuoireena mielestäni on mielialanvaihtelut. Toki kivut, finnit ja hiusten rasvaisuus ovat ikäviä, mutta kaikki psyykkiset oireet ovat koko elämään vaikuttavia. Ne rasittavat itseä ja omia ihmissuhteita.

File 31.8.2015 11.23.14

Nyt minulla on tosiaan ollut tuo kapseli toukokuusta lähtien. Edellinen ehkäisykeino, eli Nuva ring vaihdettiin pois migreenien takia. Alussa kaikki oli kapselin kanssa ok. Minua varoitettiin jatkuvista vuodoista ja ei siinä mitään. Kuukuppi on hyvä vaihtoehto niitä varten. Ja kun vielä sanottiin, että jossai vaiheessa kuukautiset saattavat loppua kokonaan. Nyt kuitenkin jatkuvien vuotojen lisäksi on tulleet järkyttävät kivut ja vieläkin järkyttävämmät pms-oireet. Tuntuu suorastaan siltä, että välillä olen hulluuden partaalla. Motivaationi salia.. ja melkein kaikkea kohtaan ja todella alhaalla. Ensin ajattelin motivaation puutteen johtuvan niskoista ja kipestä olkapäästäni. Mutta kun aloin miettimään, niin apaattisuuteni alkoi hyvinkin tarkkaan juuri kesän alussa, jolloin kapseli asetettiin. En ole hetkeen ollut täysin oma itseni.

Tiedän, että tämä voi olla vain sitä, että kroppa vaan sopeutuu taas uuteen hormoniin. Mutta minulla on aikaisemminkin ollut minipillerit (samaa hormonia kapselin kanssa eli keltarauhashormoni) ja silloinkin vaihdoin ne pois mielialavaihteluiden ja aknen takia. Ja kun sanottiin, että sopeutumista voi kestää vuodenkin verran. Haluanko olla vielä monta seuraavaa kuukautta apaattinen ja hermostunut?

Ja joka kerta, kun olen gynelle valittanut ehkäisystäni, on vain sanottu, että noh kokeile tätä seuravaa. Että jokainen valmiste on erilainen ja jokainen nainen reagoi niihin erilailla ja ei voi tietää ennenkö on kokeillut.

File 31.8.2015 11.22.54

Olen nyt 12 vuoden ajan kokeillut erilaisia hormonaalisia ehkäisyvaihtoehtoja ja yksikään ei ole minulle sopinut.  Ja nyt suoraan sanottuna nyt alkaa riittämään. En edes tiedä, että millainen olen “normaalisti”. Plus minua on alkanut jo pelottamaan, että mitä tälläinen vuosikausien hormonaalinen ehkäisy tekee kroppalleni.

Mutta kun aloin etsimään ei-hormonaalista ehkäisyvaihtoehtoja, niin niitä ei oikeastaan ole. On kondomi, pessaari ja kierukka. Ja kierukkaa ei lukemani perusteella juurikaan haluta synnyttämättömälle naiselle laittaa. Ja se saattaa aiheuttaa runsaita vuotoja ja kuukautiskipuja. Miksi naisille ei keksitä lisää hormonivapaita ehkäisyvalmisteita? Miksi meille väkipakoin tuputetaan hormonaalisia valmisteita? Tulee väkisinkin mieleeni, että onko tämä kaikki vain lääketeollisuuden tukemista.

Yksi asia, mikä kiinnitti huomioni oli, että tosi monella naiselle on juurikin masennusta ja apaattisuutta pillereiden takia. Ja mitä niihin tarjotaan? No lisää lääkkeitä tottakai. Mielestäni on hullua, että ensin syödään e-pillereitä, joista tulee masennusta ja sitten syödään siihen masennuslääkkeitä. Kuulostaa aivan kamalalta jos minulta kysytään.

Ymmärrän, että e-pillerit ovat tehokkain tapa ehkäistä ei-toivottuja raskauksia. Sen huomaa ihan jenkkilästä, missä suhtautuminen ehkäisyyn ja seksiin on tekopyhää. E-pillereitä ei suositella ja siksi siellä on niin paljon teiniraskauksia. Mutta miksi vielä tähän päivään mennessä ei ole keksitty muita vaihtoehtoja? E-pillereitä ei ole vielä käytetty monen sukupolven ajan, mutta nyt on alkanut jo tulla esiin erilaisia terveysriskejä johtuen e-pillereistä. Mutta osataanko vielä varmaksi sanoa, että mitä jatkuva lisähormonien syöminen tekee naisille?

Itseäni on lähinnä alkanyt kyllästyttämään tämä jatkuva gynellä ravaaminen ja se, että mikään hormonivalmiste ei tavalla tai toisella sovi minulle. Tässä vaiheessa jo se kondomikin tuntuu niin paljon helpommalta vaihtoehdolta kuin se, että olen jatkuvasta apaattinen tai pinna kireällä. Tai mistä minä tiedän, vaikka olisin sellainen oikeasti? Enhän tiedä, että millainen olen “luomuna”. 😀

Mutta nyt kapseliin vaihtamisen jälkeen olen itse huomannut käytöksessäni selkeän eron. Kävinkin tästä jo lääkärillä ja taas vain sanottiin, että odotetaan ja katsotaan. Että jos kuukautiset loppuvat jossain vaiheessa kokonaan, niin sitten vamasti loppuvat myös pms-oireet (toinen vaihtoehto olisi ollut se, että taas vain vaihdetaan ehkäisyä ja 180€ kapseli lentäisi roskiin). No, joskus aikaisemmin kun söin minipillereitä, minulle ei kolmeen vuoteen tullut kuukautisia, mutta olin jatkuvasti ahdistunut ja masentunut. Oireet helpottivat kun vaihdoin pillereitä, mutta seuraavista pillereistä tulikin sitten taas toisenlaiset oireet. Jatkuvaa kierrettä ja uuden ehkäisyvalmisteen kokeilua. Ja kun miettii, että jos haluaa mennä yksityiselle gynekologille, niin jokainen kertaa maksaa aina yli sata euroa ja siihen vielä päälle itse pillereiden hinta ja erilaiset kuukautisiin soveltuvat kipulääkkeet. Joskus jossain tutkimuksessa oli laskettu, että maksaa keskimäärin 2000€ vuodessa, jos sinulla on vagina. 😀 Eli kaikkiin naisena olemisen lääkärikuluihin sum muihin menee vuosittain keskimäärin 2000€.

File 31.8.2015 11.27.34

Eli, olen tullut siihen päätökseen, että jos tämä ehkäisykeino ei ota toimiakseen, niin uutta en enää kokeile. En enää yksinkertaisesti jaksa. Koska jos kahteentoista vuoteen yksikään ei ole toiminut, niin todennäisyys siihen, että löydän itselleni sopivan hormonaalisen ehkäisykeinon, on aika pieni. En uskalla enää kokeilla, maksaa itseäni siitä kipeäksi, saada liudan erilaisia sivuoireita ja taas vaihtaa merkkiä. Kroppaani ja mieltäni on rääkätty jo ihan tarpeeksi.

Vielä en kuitenkaan lapsia halua, koska olen edelleen opiskelija. Eli vielä muutamaan vuoteen lapset eivät tule kuuloonkaan. Jotenkin kysynkin nyt teiltä kokemuksia ja apua. Oletteko lopettaneet hormonaalisen ehkäisyn monen vuoden käytön jälkeen? Miten kroppanne reagoi? Oletteko kokeilleet synnyttämättömille naisille sopivaa kuparikierukkaa? Vai jotain muuta vaihtoehtoa? Kertokaa kokemuksia ja mietteitä aiheesta! 

Ja historian havinaa sen verran, että tiedän, että e-pillereillä on ollut todella paljon positiivisia vaikutuksia maailmaan. Sen jälkeen kun pillerit tulivat markkinoille, ei-toivottujen raskauksien määrä laski ja naisetkin pääsivät kiinni työelämään. Mutta mielestäni tässä maailman ajassa olisi jo aika keksiä jotain uutta. Väkisinkin tulee mieleen, että onko tämä kaikki vain kiinni rahasta? Lääkefirmat ja lääkärit yhdessä rahastavat naisilla?

69 Comments

 1. TT sanoo:

  E-pillerit on itsellä käytössä ollut jo kahdeksan vuotta ja nyt menossa vaihtoon minipillereiksi.. Hieman jännittää tuleeko jotain sivuoireita, mutta en oikein usko pelkästään pillereiden aiheuttavan mitään järin voimakkaita oireita. Ehkä juurikin tuo miten kuukautisten kanssa, tuleeko miten sattuu vai ei ollenkaan..
  Itselläni on vähän sellainen fiilis, että monet ylireagoivat tunteiden vaihteluun ja kaikki laitetaan pillereiden syyksi. Kyllähän mieliala muutenkin vaihtelee..
  Vaikeahan se on löytää mitään muuta ehkäisyä ..

 2. Ansu sanoo:

  Kerron oman tarinani: 16-vuotiaana hankin ekat e-pillerini (yasmin), niitä ehdin käyttää puolisen vuotta ennen kuin sain jättimäisen veritulpan jalkaani, sekä molempiin keuhkoihini. Niitä en siis todellakaan suosittele kellekkään!(!!!!) Nykyään multa onkin kielletty kaikki e-pillerit ja muut hormonaaliset ehkäisyt, paitsi keltatauhashormoonit (vaihtoehtoni ovat siis minipillerit ja ehk kapseli). Juuri kuukausi sitten poistatin ehkäisykapselin jota ehdin pitää 3v. Itse tykkäsin siitä, vaikka menkat olivat arvaamattomat koko ajan.(eka vuos normaalit, seuraava vuos kokonaan ilman, vika vuos ne tulikin koko ajan putkeen). Itse en huomannut hormoonin vaikuttavan mitenkään mieleeni, paitsi nyt kun se poistettiin olen saanut ahdistuskohtauksia (ilman syytä) ja olen aika varma että johtuu tuosta kapselin poistosta. Eipä mulla muuta, mut älkää käyttäkö yhdistelmäehkäisypillereitä!! Varsinkaan jos tupakoitte!!

 3. Katri sanoo:

  Moikka. Oon kanssa kokeillu jos jonkimoista pilleriä, rinkulaa, laastaria ja viimeisempänä kapselia. Koin että mielialat vaihteli tosi paljon ja nuo kaksi uloketta kipeyty tasasin väliajoin siihen malliin että teki mieli reipiä ne irti, ja muutenkin olo oli todella tukala. Tuo kapseli vaikutti ens alkuun hyvältä, mutta sitten kun mies kertoi elävänsä pelossa mun psm oireiden takia kävin poistattamassa sen…No ei se varmaan (toivottavasti) ihan oikeesti pelossa elänyt, mutta olinhan mä aika raskas 😀 Noh, otin selvää vaihtoehdoista ja tutustuin kuparikierukkaan. Lääkäri kertoi että syy miksei niitä suositella synnyttämättömille naisille on se että niitä on hankala asentaa, mutta se on ainoa syy ja se suositteli sitä mulle tuon hormonihistorian takia. Nyt on yhteiselämää takana yli 7kk ja oon kyllä tyytyväinen. Ainoo miinus on että sitä kk-kuppia joutuu ehkä vähän tihempää tyhjäämään mutta thäts it. Niin ja kapistus makso kunnalla sen 80€ ja se kestää 5vuotta. Suosittelen 🙂

  • Hei kiitos!Tuosta oli apua, taidan ottaa tuosta enemmän selvää. 🙂

   • johanna möller sanoo:

    Ja nykyään on kuulemma pienempiä kierukoita olemassa, jotka sopii paremmin ei-synnyttäneille ja niiden kesto on 3 vuotta. Jaydess niminen. 🙂

    • th-opiskelija sanoo:

     Jaydess on hormonikierukka, ei kupari :). SIsältää samaa levonorgestreliä kuin isomman kokoinen Mirenakin.
     Flexi-T on sitten noista kuparikierukoista pienempi.

     Mutta niin, aika vähän noita vaihtoehtoja on… Ikävä kyllä. Pessaariakaan kun ei saa tällä hetkellä Suomesta, ja sitä pitäisi käyttää yhdessä spermisidin (=vaahto) kanssa. Et sit on justiinsa toi kuparikierukka ja kondomi. Ja hedelmällisyystietokone, jonka luotettavuudesta tai ainakaan tosin en ihan menisi sanomaan. No, jotkut varmaan tykkää ja varmaan jollain ihan toimiikin, mutta… (http://www.lady-comp.fi/usein-kysytyt-i-61.html)

 4. Hepe sanoo:

  Minä lopetin hormonaalisen ehkäisyn kun ne aiheutti monenlaisia sivuoireita. Aluksi ajatuksissa oli kuparikierukka, mutta päädyinkin seurailemaan normaalikiertoa ja ollaan menty ns. Varmoilla päivillä 1,5v koska kierto säännöllinen ja ovulaation ajankohdankin tunnen selvästi. Kierron 7-16pv käytetään kortsua, tämä onkin sopinut meille vaikka ollaankin jo reilu 10v oltu yhdessä ja kolme lasta. Hormooneihin en koske enää, ihanaa olla minä ja ihanaa, että on halut tallella joka oli aikamoinen yllätys pillereiden jälkeen 😊 Toki tälläinen ehkäisy ei ihan kaikille passaa, varsinkaan jos epäsäännöllinen kierto.

 5. Jenna sanoo:

  Heissan!
  Itse lopetin viime syksynä e-pillereiden käytön yli 10 vuoden jälkeen. Pääasiassa mulle ne määrättiin kipeiden kuukautisten ja aknen takia. Mun migreeni vaikutti sen verran että mitä tahansa pilleriä ei voinut kokeilla ja minipillerit ei passannut, koska niillä on taipumusta lisätä aknea joka mulla oli jo valmiiksi pahana.

  Kipulääkkeitä syön aikalailla edelleen maksimimäärät menkkakipujen takia, mutta ne ovat nyt hieman helpottaneet kun olen aloittanut MSM:n syönnin. Vielä seurailen vaikuttaako tuo kovin pitkälle. Muuten mun kroppa on reagoinut niin että mun kk-kierto on normalisoitunut sinne millainen se oli ennenkuin aloitin pillerien syönnin. Nyt siis kesto on 2-3pv hieman kivuliaampina verrattuna pillerien 7-10pv jolloin kipu ei lievittynyt kovinkaan paljon. En ole mitään muuta ehkäisyä tässä kokeillut, mutta mahdollisuus olisi kierukkaan jos sen tahdon, vaikkakaan se ei ole se mieluisin vaihtoehto mulle.

 6. norppa sanoo:

  Tutustu lady-compii!

 7. Lotte sanoo:

  4 vuotta kondomiehkäisyllä. Erittäin hyvä päätös oli lopettaa pillerit 10 vuoden jälkeen. Ei sivuoireita, melko edullista ja molempien mielestä aika vaivaton ja noh myös siisti tapa ehkäisyyn. Ensin iho vähän kukki, mutta ruokavalion siistimisen jälkeen tämäkin tasoittui.

 8. Päivi sanoo:

  Kierukan voi laittaa myös naisille jotka eivät ole synnyttäneet. Itsellä monesta noista sun mainitsemista syistä on juurikin kierukka. Itse synnyttänyt kaksi lasta, mutta lääkärin mukaan ei ole este vaikkei raskauksia/synnytyksiä takana. Kierukka on ihan paras. Alkuun vuoto tosi runsasta muutaman päivän, mutta tasaantui ensimmäisen vuoden aikana todella hyvin. Eikä vuoto ollut sellaista, että olisi esimerkiksi estänyt treenaamisen yms !

 9. Hooo sanoo:

  Kommentoinkin jo tuohon OnMyWayn blogikirjoitukseen aiheesta, mutta kerronpa täälläkin. Itse oon synnyttämätön nainen ja sain kuparikierukan käyttöön ihan vaan mainitsemalla, että hormoniehkäisy ei mulle sovi mielialavaihteluiden ja haluttomuuden takia. Sen enempää sitä ei tarvinnut selitellä. Asennus hieman sattui ja kohtu supisteli vieraan esineen takia pari viikkoa. Ilmeisesti asennus olisi pitänyt tehdä kuukautisten aikana, jolloin kohtu olisi jotenkin enemmän auki, mutta kuulin puhelimessa virheellisesti että nimenomaan ei saa olla kuukautiset asennushetkellä. Kipulääkkeillä kivut sai pidettyä kunnossa ja sen jälkeen on ollut helppoa. Ensimmäinen kuparikierukka oli ainakin muutama vuosi sitten Espoossa ilmainen, joten käytännössä sain 98% varmuudella toimivan ilmaisen ehkäisyn 5v ajaksi. Kuukautiset ei ole mitenkään merkittävästi kivuliaammat tai runsaammat mitä yleensä. Oikein asennettuna kierukka pysyy hyvin paikallaan, eikä mitään ongelmia ole kunhan tuon alun sinnittelee. Riippuu toki varmaan yksilöstä. Kuparikierukkaa ei suositella sinkuille, koska sukupuolitaudit etenevät kuparilankojen kautta helpommin kohtuun. Ehkä siksi tätä vaihtoehtoa ei ihan ekana nuorille naisille tarjota.

 10. Anna sanoo:

  Söin vuosikaudet Yasmin-ehkäisypillereitä. Pitkän parisuhteen päättymisen myötä ajattelin kokeilla, että millainen olen luomuna. Hämmennyin kun en enää hermostunutkaan mitä pienimmistä asioista ja minähän olin oikeastaan ihan kiva tyyppi 🙂 Tästä intoutuneena päätin uudessa parisuhteessa pysyä kaukana hormoneista. Aikamme kumeilla sählättyä hankin kuparikierukan. Olen synnyttämätön 30-vuotias nainen eikä kukaan kyseenalaistanut haluani laitattaa kyseinen kapistus. Toki hormonikierukkaakin yritettiin tyrkyttää mutta pidin pääni. Elämä kuparikierukan kanssa oli muuten melko huoletonta, mutta kuukautisten määrä kasvoi jonkin verran ja päivien määrä lisääntyi. Pientä tuhruvuotoa tuntui tulevan vielä monta päivää itse vuodon päättymisen jälkeen. Ensin tuli vuotopäivät. Sitten pari vuodotonta päivää. Ja lopuksi pari tuhruvuotopäivää. Lisäksi kuukautiset sattuivat aina jonkun tärkeän menon yhteyteen. Noin vuoden jälkeen päädyin poistattamaan kuparikierukan ja palasin jälleen e-pillereiden käyttäjäksi. Luin paljon Zoelystä ja noin vuoden käytön jälkeen olen todennut ne ainakin toistaiseksi itselleni sopiviksi. Nykyistä poikaystävääni olen varoittanut hormonihuuruista ja hän kyllä tietää varoittaa minua jos käytökseni alkaa muuttumaan. Hän tietää millainen olen luomuna ja osaa (toivottavasti) tunnistaa mahdolliset hormonien aiheuttamat mielialamuutokset, jos sellaisia alkaa ilmenemään. Myös itse osaan tarkkailla mahdollisia oireita ja jos niitä tulee, lähtevät pillerit saman tien mäkeen.

 11. S sanoo:

  Amen! Kävin laitattamassa kuparikierukan noin vuosi sitten, koska hormonit vaikutti minun mielialaan todella huolestuttavasti. Olen 26-vuotias lapseton nainen, ja kuparikierukka sopii mulle tosi hyvin. Nykyään on omat kierukat synnyttäneille ja synnyttämättömille. Suosittelen todella lämpimästi kuparikierukkaa! En koskaan tule käyttämään mitään muuta. Itselläkin on takana lukemattomia hormonivalmisteisia kokeiluja, koska “tämä voi toimia sinulle!”. Ei toimi, mikään. Totesin taas yhden masentuneen itkuraivarin jälkeen hormonihöyryissä, että kenenkään ei pidä joutua kärsimään tällaista hormonien takia. Heitin silloiset hormonirenkaat roskiin saman tien ja varasin ajan kuparikierukan laittoon.

  Ja lisävinkkinä, älä lue keskustelupalstoja kuparikierukasta, ne on täynnä kauhutarinoita ja turhaa pirujen maalailua. Itse luin ja meinasin olla ottamatta kierukkaa, koska tarinat pelotti. On ihmisiä, joille kuparikierukka toimii todella hyvin, niin kuin minä, mutta kukaan ei kerro niistä tietenkään. 🙂 Rehellisyyden nimissä, minun vuodot ja kivut oli alussa normaalia suuremmat, mutta nekin tasottui muutamassa kuukaudessa. Mutta ei sillä ollut mitään väliä, kun mitään muita oireita ei ollut, eikä ole tullut.

  • Itse juuri hormonihuuruissani totesin, että nyt saa riittää! 😀 Varasin ajan kapselin poistiin ja heti tivattiin, että miksi. Täytyy tosissaan tutustua nyt tuohon kuparikierukkaan, kiitos hurjasti vinkistä. 🙂

 12. Miina sanoo:

  Minulla myös kuparikierukka, ja olen monesti ihmetellyt miten moni ei tunnu sitä edes vaihtoehtona harkitsevan. Oma syyni tämän ehkäisymuodon valintaan oli se, että en kertakaikkiaan vain halua ylimääräisiä hormoneja kehooni, olkoonkin että kaikki eivät niistä mitään ongelmia saakaan. Itselläni ei kuparikierukasta ole oikeastaan kuin positiivista sanottavaa. Kivut eivät ole lisääntyneet, vuoto korkeintaan marginaalisesti. En ole synnyttänyt, mutta asetus (ja äskettäin ensimmäinen vaihto) sujuivat ongelmitta. Eihän tämä toki kaikille ideaali ratkaisu varmasti ole tämäkään, mutta suosittelen ehdottomasti tutustumaan tähänkin vaihtoehtoon.

 13. sara sanoo:

  Nyr on tullut uusi synnyttämättömille naisille tehty kierukka – Jaydess 🙂 kokeile sitä

 14. idaelisa sanoo:

  Taas kerran sellanen postaus, että mulle ajankohtainen aihe ja pakko kans osallistua keskusteluun! Jään innolla seuraamaan myös muiden kommentteja. 🙂

  Mä aloitin e-pillerit (Diane Nova) 15 -vuotiaana akneongelmiin, toki myös ehkäisyyn siinä ohella. Nyt mä oon 24 -vuotias, eli tolla valmisteella on menty 9 vuotta. Mä oon melkein aina viimeiset useat vuodet ottanut tästä korvaavaa valmistetta, eli Cypretyliä. Muutama kk sitten tuota oli määrätty tuttavalle, jolle ne ei sopinut lainkaan. Hän oli jutellut niistä lääkefirman edustajan kanssa ja oli kerrottu että tuota suositellaan nykyään vain kuuriluontoisesti, että akne saadaan kuriin. Mulla on siis nyt ollut sellanen usean vuoden kuuri tässä, hoho. 😀 Oon myös miettinyt sitä, että kun on niin nuorena alottanu pillerit niin tuskin sillon on edes osannut ajatella mitään sivuvaikutuksia. Tai jos on ollut jotain niin herkästi ne on voinut laittaa teini-iän piikkiin.

  Mä jo vuosi sitten mietin koko e-pilleriasiaa, mutta en jaksanut vaivata päätä sillä sen enempää ja jatkoin vaan samalla vanhalla. Nyt kuitenkin pari viikkoa sitten kävin lääkärillä ja määrättiin uusi valmiste, Zoelyn. Aloitan sen nyt tänään ja vähän kyllä jännittää. Reagoiko kroppa jotenkin, sopiiko se mulle yms. 😀 Ainakin hiton kalliit oli (40e /3kk) kun ei saanu kelakorvausta. Edellisistä sain ja maksoin noin 12e /3kk.

  Usein oon miettinyt että olisinko jotenkin erilainen jos en söiskään pillereitä ollenkaan. Jotenkin mä oon aina ollut sellanen vähä apaattisuuteen taipuva ja nyt oon vaan alkanut miettiä että johtuuko ne noista fakin hormoneista mitä syön.

  Mua kiinnostais myös hormoniton ehkäisy. Kuparikierukka olis yks vaihtoehto, mutta siinäkin sitten mietityttää se, että tuleeko akne takaisin ja se miten menkat käyttäytyy. Pillereiden kanssa kun on tottunut että voi syödä vaikka muutaman pillerilevyn putkeet ja jättää menkat välistä, niin jo ajatus joka kuukausittaisista menkoista tuntuu kauheelta. 😀

  • Itse myös jo mietin noita joka kuukauden menkkoja aknea! 😀 Ja että menkkoihin ei voi vaikuttaa.. vaikka ei kyllä kapselillakaan voinut. Itse nyt huomasin selkeän eron itsessäni. Olen herkkis, mutta lisähormoneilla olen ahdistunut ja suorastaan masentuntu. Eli vaikka olen herkkis jne ja saatan olla välillä jopa surumielinen, niin pms oireet ja hormonihuuruilu on kuitenkin erilaista. Nyt suorastaan tuntee sen, että ei ole itsensä. Eniten harmittaa se, että tuolla miehelle tulee äksyiltyä ihan suotta. 🙁

 15. Sanna sanoo:

  Moikka Patu!

  Tiedän niin tunteen, ja siksi vaihdettiin n. 3 vuoden hormonaalisen ehkäisyn jälkeen kondomiin. Mies oli vakaasti sitä mieltä, että mieluummin kondomiehkäisy kuin hullu ja masentunut tyttöystävä.

  Ekat pillerit oli Yazit, jotka aiheuttivat masennusta, kuukautiset 2 viikon välein ja itkua melkeinpä joka päivä. En ollut yhtään oma itseni. Vaihdoin Marveloniin, jonka lopetin myös hetken kuluttua. Kovat kuukautiskivut palasivat (PCO todettu), joten lääkäristä NuvaRing mukaan. Pms-oireet hieman lievempiä, mutta silti lopetin ja aloitin taas vähän ajan kuluttua uudestaan huonon ihon takia. Pahin sivuvaikutus yhdistelmäehkäisyn takia oli haluttomuus, joka vaikuttaa tietysti parisuhteeseen.

  Nyt olen ollut “kuivilla” hieman yli puoli vuotta kivuliaiden kuukautiskipujen ja rasvoittuvan, huonon ihon kanssa, mutta mieluummin näin kuin koko ajan hormonihöyryissä olematta oma itseni! Kondomiehkäisy meillä on ollut nyt yhteensä varmaan 3 vuotta. Mietin myös kuparikierukan kokeilua, mutta muiden huonot kokemukset saivat minut päätymään natuna olemiseen.

  Suosittelen kokeilemaan olemaan ilman ulkopuolisia hormoneja, koska kuten itsekin sanoit, kannattaa tutustua itseensä hormonittomana, sillä ei voi tietää mitä sieltä paljastuu 🙂 (ja yleensä se on positiivisempaa kuin ulkopuolisten hormonien vaikutuksen alaisena ollessa). Itse vastustan hormoniehkäisyä nykyisin varmaan hautaan asti huonojen kokemusteni takia vaikka joillekin ne varmasti sopivat hyvin.

  Tsemppiä syksyyn!
  Sanna

 16. Sanna sanoo:

  Olipas hyvä kirjoitus, ja ihan oikeaa asiaa. Itsellä oli monta vuotta pariakin eri merkkiä yhdistelmäehkäisypillereitä. Ensimmäiset aiheuttivat vuoden virtsatietulehduskierteen, joka loppui sillä hetkellä kun vaihdoin takaisin ensimmäiseen merkkiin. Sitten tuli aurallinen migreeni, ja piti vaihtaa minipillereihin. Ongelmat alkoivat kuitenkin vasta toden teolla, kun lopetin minipillerit pitkän parisuhteen päätyttyä 10 kuukautta sitten. Mielialat alkoivat heitellä toden teolla, ja keväästä asti olenkin joutunut syömään lievää annostusta mielialalääkettä. Hormonitasossa saattaa lopetuksen jälkeen kestää vuosikin, että taso palautuu ennalleen ja oikeasti “luomuksi”. Mutta olen todennut, että se on sen arvoista, koska muuten elämä on paljon parempaa ja kirkkaampaa ilman pillereitä. Niitä myrkkyjä en enää kehooni laita. Sellaisena varoituksen sanana siis, että kun hormonien syöttäminen kehoon loppuu, niin joillekin naisille voi aiheuttaa todella pitkään mielenterveyteen vaikuttavia ongelmia.

  Nykyään on muuten sellainen kierukka olemassa, jota suositellaan synnyttämättömille naisille. Se on sellainen pieni putkilo, eikä sellainen miinaharava 😀 Suunniteltu siis tarkoituksella synnyttämättömille naisille. Sen meinasin itse käydä hakemassa, sitten kun taas tulee pitkäaikaisempi ehkäisy ajankohtaiseksi. Jos julkisella puolella ei suostuta laittamaan, niin yksityiset terveystalot laittavat niitä myös! Tulee kalliimmaksi toki, mutta hinnan kun jakaa siihen viiden vuoden kestoon, niin se jää aika pieneksi loppujen lopuksi 🙂 Ainoa, mikä itseä huolestuttaa on laiton aikana ja viikkokin sen jälkeen vielä tulevat alavatsakivut. :/ Ja ei ihmekään, että sattuu, kun kohdunkaulaan tungetaan mitään ylimääräistä, mikä hakee paikkaansa.

 17. Suvi sanoo:

  Kuparikierukan saa synnyttämättömänäkin. Halusin lopettaa pillerit koska mielestäni olin apaattinen ja haluton. Mulle kierukkakaan ei kuitenkaan sopinut, koska mulla oli kohtu krampissa kierukan laittamisesta lähtien oikeastaan joka päivä siihen asti kun se 5kk päästä otettiin pois. Tuolla välillä vuotoa oli joka kuukausi enemmän kuin vuodottomia päiviä. Varmaan siitä johtuen mulla oli jatkuva bakteerivaginoosi ja ehkä joku kohtutulehduskin. Söin tosi monta antibioottikuuria, joiden takia sitten oli hiivaa ja suolistobakteeritasapaino ihan sekaisin. Seksi ei kiinnostanut koska aina jossain kohtaa kierukka tökkäsi sekä itseäni että mieskin tunsi ne langanpäät ja molemmat alkoi varoa sitä. Lisäksi kun värkki haisee mädältä kalalta niin eipä sekään hirveästi siinä haluja nosta.

  Eli lopulta otettiin kierukka pois ja palasin pillereihin. SIvuoireet on mitkä on, mutta olen sen verran traumatisoitunut tosta kuparikierukkakokeilusta että parempi kuitenkin näin.

 18. Jonna sanoo:

  Itse aloitin 18 vuotiaana Jasmin-merkkiset pillerit, koska kuukautiset on ihan alusta asti ollu hyvin epäsäännöllisesti, ja pisimmillään kuukautisia ei tullu 7 kuukauteen. No näitä söin n. 2 vuotta, muita sivuoireita ( siis huomattavia)ei ollut kuin jäätävä turvotus aina ovulaation jälkeen siihen asti kuin kuukautiset sitte tulivat. Eli painoin puolet kuukaudesta aina 2-4 kiloo enemmän kuin toisella puoliskolla. Tähän kyllästyin ja pillerimerkiksi vaihtui Jasminelle. Tämän jälkeen turvotus väheni huomattavasti. Menkat oli koko tuon 10 vuotta jonka aikaa pillereitä söin, kyllä säännölliset mutta vuoto niukka ja kesti 1- 2 päivää, eli koko ajan oli tunne että oliko ne menkat nyt oikeesti vai ei. 2 vuotta sitten tosiaan mulla alkoi olla ihmeellisiä välivuotoja, ja kerrankin tipuutteluvuotoa oli viikon, eli just sen ajan kun oltiin kreikan lomalla. Sitten mekkoja ei tullu kolmeen kuukauteen, ja enkä siis ollut raskaana. Kävin tuon jälkeen gynekologilla, eikä mitään poikkeavaa tullu esille. Lopetin kuitenki pillerit tuolloin n. 1.5 sitten koska halusin tietää että millainen se mun oma luonnollinen kierto on ilman mitään hormonivalmisteita, koska ikää melkein 30 ja lapsensaaminenkaan ei olisi enää mikään katastrofi, vaikka ei sitä juuri tuolloin suunniteltukaan. No, kuukautiset on edelleen epäsäännölliset ja ovulaation tarkkaa ajankohtaa on vaikeeta arvioida, jolloin raskaaksi tuleminenkin on vaikeampaa, mutta yritys on päällä ja puolen vuoden kuluttua mietitään gynekologin kanssa uudelleen jos raskautta ei sitä ennen ala kuulua. En kuitenkaan haluais alkaa hormonihoitoihin juuri noiden pillerikokemusten vuoksi, mutta aika näyttää. Suurin ero entiseen on kuitenkin se että mä oon ihan eri ihminen kuin silloin kun söin pillereitä. Olin ennen ihan tuuliviiri, välillä masentunutkin ja apaattinen ja välillä taas aivan raivohullu nainen, jos suoraan voin sanoa. Enkä tajunnu tätä siis silloin kun söin pillereitä että mun mielenvaihtelut johtuu niistä vaan ajattelin että mä nyt vaan oon vähän äkkipikaisempi luonne, ja on normaalia että välillä masentaa ja välillä taas elämä on iloisempaa. Suoraansanottuna ihmettelen miten mun mies jaksoi katella mua kaikille nuo vuodet, sen verran hankalaa oli elämä välillä. Nykyään mieli on paljon tasaisempi ja elämä huomattavasti helpompaa. Eli hormonaaliseen ehkäisyyn en enää halua ikinä palata☺

 19. Milli sanoo:

  Meillä on parisuhteessa käytössä ihan kondomi. Olisin ollut pillerit valmis aloittamaan suhteen alussa, mutta mies vastusti, sanoi ettei halua että joudun hänen takiaan sellaisia syömään, suhtautui niihin kriittisesti ja suvussakin oli ollut tapaus että raskautuminen monien vuosien pillerien söinnin vuoksi oli vaikeaa/mahdotonta. Olin jossain vaiheessa todella kondomivastainen, perus mukamas “kalliita, vaikeita, pilaa tunnelman”. Lähinnä naureskelen noille omille mielipiteille nykyään 😀 kun se kondomi on säännöllisesti käytössä, sitä ei tarvitse ajatella ainakaan sen enempää kuin että muistaa ottaa pillerin. Jos sattuu olemaan spontaanin “hei täällähän voi kans puuhastella” seksin fani, niitä muistaa kyllä pitää mukana samaan tapaan kuin tamponeja, avaimia tai lompakkoa.

  Koskaan ei ole kondomia saatu rikki, ja yhdynnän jälkeen voi ja pitääkin tarkistaa ettei reikiä ole. Vahinkoraskautuminen ei siis todellakaan pelota. Nykyään olen todella tyytyväinen ja kiitollinen että mies sanoi ei hormonaaliselle ehkäisylle ja saan olla ns. “luomuna”.

  • Omalla miehellä on myös onneksi todella hyvä suhtautuminen kondomeihin – tai miksi ei olisi. Miehelle on myös paljon tärkeämpää se, että minulla on kaikki hyvin, kuin että viitsisi natista kondomeista. 😀

 20. Demi sanoo:

  http://www.lady-comp.fi

  Tän mä aion hankkia. En oo koskaan käyttäny e-pillereitä enkä aio koskaan alottaakaan. Mun äidillä ja muutamalla sukulaisella on lady comp käytössä, enkä ymmärrä miKsei siitä puhuta enempää. Täysin luonnollinen tapa ja yhtä luotettava ellei jopa luotettavampi kun pillerit! Kannattaa tutustua tähänkin jos yhtään kiinnostaa.

  • Piina sanoo:

   Niin, ovulaatiolla pelaaminen kuulostaa muuten kätevältä, mutta kun ei oikein tiedetä kauanko ne siittiöt selviävät kohdussa. Viikon vai jopa pidempään? Että missä vaiheessa täytyy siirtyä kondomiin ettei vahinkoa tapahdu. Ja entäs sitten jos ovuloikin jossain kuussa pari päivää aikaisemmin kuin normaalisti ja se tulee yllätyksenä?

  • taru sanoo:

   Täällä yksi, joka odottaa vauvaa kyseisen laitteen jäljiltä. 😀 Lisäksi asiakaspalvelussa eivät myöntäneet että heidän laitteensa ei toimi, vaan sanoivat vain että minun kierto on niin sekava että laite ei osannut sitä tulkita, vaikka omilla sivuillaan lupaavat että toimii myös epäsäännöllisesssä kierrossa. Laitteen mukaan en ovuloinut ollenkaan, ja minulle vain vastattiin, että laite kyllä huomaisi, jos ovulaatio olisi tapahtunut. En muka ollut ovuloinut siinäkään kierrossa, jossa olin tullut raskaaksi. En itse uskaltaisi laskea tämän laitteen varaan! 😀 Onneksi vauva on kuitenkin tervetullut :)<3

 21. ansu sanoo:

  Mä kans vuos sitten marraskuussa vaihdoin kuparikierrukkaan (7vuoden e-pilleri jakson jälkeen) ja ens voisi olla tyytyväisempi! Olen 28v nainen, ei lapsia. En voi kuin suositella, ei mitään ongelmia ole ollut. Tietysti menkat kestää vähän pidempään, kuin pillereilla, mutta se nyt on mielestäni pientä.

 22. e sanoo:

  todella hyvä kirjoitus! aikoinani kokeilin Jasminelle e-pillereitä, söin niitä jotenki puoltoista vuotta kun huomasin että ärsyynnyin pienestäkin asiasta ja pienikin asia oli aivan ylivoimainen. Niimpä lopetin ne. Siitä on ny jotenki 5 vuotta ja luomuna ollaa menty eteenpäin ja ehkäisynä kondomi. nykyään en edes halua aloittaa edes mitää muuta ehkäisyä. se pistää vaan ajattelemaan että kun lapsen hankinta tulee kysymykseen ja jos ei tule raskaaksi niin yksi syy voi olla että on käyttäny hormonaalista ehkäisyä liian kauan.

 23. kata sanoo:

  Lääketeollisuus on bisnes siinä missä muutkin. Ei siinä mietitä mikä olisi yksilölle oikeasti paras, vaan mikä on kannattavaa.

  Itse lopetin pillerit 5 vuoden yhtäjaksoisen popsimisen, ja monien eri merkkien jälkeen. Yllättävää oli, että kaikkiaan kropan tasaantumiseen meni hieman yli vuosi! Eli oireilut ja hormoniheittelyt ei kadonneet heti. Nyttemmin en voisi enää kuvitellakaan palaavani siihen hormonihelvettiin..
  Mulla kuparikierukka aiheutti jatkuvat supistukset, ja päätin lopulta poistattaa sen. Operaatiot (poistaminen ja laittaminen) on kivuliaita mutta kyllä ne kestää. Tuskallisempaa oli jatkuva meininki alavatsassa. Siispä nyt jo vuoden ollut käytössä kondomi ja toimii hyvin eikä rasita kehoa. Stressin ja kipujen ym. kadottua jaksaa hommapuolikin innostaa 🙂

  Toivottavasti löydät sopivan vaihtoehdon itsellesi!

 24. mikaela sanoo:

  Kortsut toimii ja täysin tottunut niihin.
  Netistä saa hyvälaatuisia ohuita kondomeita bulkkikamana joten ei jää oikeen hinnastakaan kiinni.

  Enää en palaisi pillereihin, joita söin lähinnä aknen vuoksi.
  Lopetin pillerit, söin jonkin aikaa spiroloctanea akneen, joka siis toimi hyvin mutta kun menkkoja ei kuulunut yli vuoteen niin lopetin nekin. Menkat tuli ja se oli universumin merkki siitä ettei hormonitoiminnan kanssa kannata fu*k around, ainakaan mun tapauksessa 😉

 25. Suvi sanoo:

  Kuparikierukka. Flexi-t. On pienikokoinen ja sitä nimenomaan laitetaan synnyttämättömille naisille. Taistelin viime talven (jep, lyhyt, mutta aivan kauhea aika) pillereiden kanssa. Sitten yksityinen gyne ehdotti kuparikierukkaa. Oon ikuisesti kiitollinen (hänkin oli vasta kolmas lääkäri, kaksi edellistä eivät antaneet tätä vaihtoehto enkä osannut sitä pyytää kun elin harhaluulossa ettei sitä synnyttämättömille laiteta). Menkat ovat runsaammat ja kivuliaammat, mutta itse pidän sitä pienempänä pahana kuin aknea, jatkuvaa itkuisuutta ja masentuneisuutta. Ja menkkojenkin pitäisi muutaman kierron jälkeen tasaantua, itse olen tämän kanssa elänyt vasta sen muutaman kierron joten en osaa vielä siitä omakohtaisia kokemuksia sanoa.

 26. Päpe sanoo:

  Hyvä kirjoitus! Mulla on ollut kuparikierukka nyt nelisen vuotta. Päädyin kierukkaan, koska halusin helpon ja hormonittoman ehkäisyn, jonka teho ei ole riippuvainen käyttäjänsä huolellisuudesta tai muistista 🙂 Kierukan asentaminen voi synnyttämättömällä olla kivuliaampaa kuin alatiesynnytyksen kokeneilla, koska kohdunkaula on tiukempi. Kivunsietokyky on kuitenkin yksilöllistä ja eipä tuo asentaminen ainakaan mulla paljon papa-koetta pahemmalta tuntunut. Kierukka muistuttaa olemassaolostaan lähinnä kuukautisten alla parilla vihlaisulla ja kuukautisvuoto muuttui vähän aiempaa runsaammaksi, mutta mitään ylimääräisiä tiputteluja ei ole ollut. Kaiken lisäksi kuparikierukka on edullinen: kierukka maksoi noin 80 euroa ja asentaminen kaupungin ehkäisyneuvolassa oli ilmaista. Ehkäisyteho riittää ainakin viideksi vuodeksi, mutta toisaalta vaikutus päättyy heti poiston jälkeen, jos lapsiasiat tulevat ajankohtaiseksi. Suosittelen lämpimästi!

  • Olipas ihanan informatiivinen kommentti. Nyt kyllä mieli meni entistä enemmän kuparikierukan puolelle. Tuo juurikin on mietityttänyt tuo, että sattuuko se asettaminen. Saako muuten kierukan pois lääkärillä heti jos haluaa? 🙂

   • Riia sanoo:

    Mulla on myös ollut kuparikierukka nyt vuoden päivät (ikää 27 vuotta, ei synnytyksiä takana), enkä ole mihinkään ehkäisyyn ikinä ollut näin tyytyväinen! Pillereitä kokeilin myös yhtä sun toista merkkiä, mutta kaikkien kanssa oli jotain kremppaa. Joko olin jatkuvasti niin turvonnut että näytin kuudennella kuulla raskaana olevalta, tai sitten olin kertakaikkiaan hirviö suurimman osan ajasta. Myöskään mulla ei ollut mitään ongelmia kierukan saamisessa, ei tarvinnut perustella sen kummemmin. En edes maksanut kapistuksesta yhtään mitään kun laitettiin kaupungin ehkäisyneuvolassa. Eihän se asentaminen mitään miellyttävää ole, mutta ei todellakaan mitenkään ylivoimaista etteikö sitä normaali aikuinen ihminen kestäisi. Pari buranaa nassuun tuntia ennen, niin tuntemuksia ei oikeastaan voinut kuvata edes kivuksi, ennemminkin se oli kovaa painetta kohdussa ja supistuksia kun kroppa reagoi vierasesineeseen. Mutta itsellä ainakin meni päivässä ohi, seuraavana päivänä olin jo salilla 🙂 Nykyisellään menkat ovat kyllä melkoisen runsaat, ja niiden jälkeen saattaa tiputella vielä jokusen päivän, samoin kuin pari päivää noin viikkoa ennen menkkoja menee tosi kovissa PMS-masiksissa, mutta nämä on niin pientä verrattuna siihen että pillereillä olin koko kuukauden plussapallonmallinen hirviö, että eipä juuri haittaa 🙂 Suosittelen kokeilemaan, sillähän tuo selviää sopisiko kierukka sulle yhtä hyvin!

   • Päpe sanoo:

    Saa pois milloin tahansa (paitsi kuukautisvuodon aikana ei taida onnistua, kun näkyvyys kohdunkaulan seudulla on vuodon takia heikonpuoleista). Kierukka poistetaan vetämällä langoista, jotka kierukkaa paikalleen asentaessa jätetään “roikkumaan” (=ehkä 5mm eli mitään ei tosiaankaan roiku!) kohdunkaulasta emättimen puolelle. Oon kuullut joidenkin extremeihmisten poistaneen itse kotikonstein, mutta mä ehkä kääntyisin mieluummin ammattitaitoisen gynen puoleen 🙂

    • Päpe sanoo:

     Ja vielä jatkaakseni, niin noiden kierukan lankojen takia kierukan kanssa ei suositella käytettäväksi tamponeja. Kuukupin kanssa ei kuitenkaan ole mitään ongelmaa, koska sileään kuppiin ei kierukan lanka voi takertua kiinni.

 27. helle sanoo:

  Käytössä lady-comp ja kondomit, koska en halua “ylimääräisiä” hormoneja kehooni. Lady-compista olen kuullut hyviä kokemuksia, itselläni se ei ehkä kaikkein paras ehkäisyväline, sillä menkat välillä epäsäännölliset ja siksi lady-comp ei osaa nähdä hedelmällisiä päiviä. Mutta hormonittomuuteen olen tyytyväinen. 🙂

 28. Roosa sanoo:

  Minäkin söin monta vuotta pillereitä, mutta jossain vaiheessa aloin kyseenalaistamaan ne ja lopetin. Olen synnyttämätön nainen, ja kohtuni on pieni, joten kuparikierukan asennus ei onnistunut. Heti asentamisen jälkeen kohtu pusersi kierukan pois. Harmi, sillä nyt olen pelaillut vaarallisesti varmoilla päivillä. Koska akne on taas nostanut päätään, taidan joutua taipumaan ja aloittamaan hormonaalisen uudestaan. Olen kyllä kuullut että kuparikierukka sopii hyvin monille synnyttämättömille naisille, mutta minulle valitettavasti ei.

  • mikaela sanoo:

   Älä aloita vain aknen takia pillereitä! Kokeile ensin spironolactonea (suomeksi Spiresis), mulle toimi tosi hyvin. Kannattaa googlailla ja pyytää lääkäriltä. Suosittelen tätä kaikille jotka ei halua aloittaa pillereitä eikä roacuttania, lisäks vielä tosi halpa, yksi purkki about 6e.

 29. Pilp sanoo:

  Itse olen ollut onnekas pillereiden kanssa. Olen nyt syönyt pillereitä 11 vuotta eikä mulla ole ollut mitään sivuoireita. Asun nykyään Englannissa ja täällä pillerit saa ilmaiseksi. Jouduin keskeyttämään pillerit puoleksi vuodeksi leikkauksen takia ja menkat alkoivat normaalisti. Olossa ei tapahtunut mitään ihmeellisiä muutoksia. Ainoastaan vuotopäivät pitenivät 3 päivästä 5. Nykyään mennään taas pillereillä.

 30. Jenna sanoo:

  Mulla oli kuparikierukkaa, asennus meni ok, mutta ongelmaksi muodostuivat jatkuvat supistukset ja krampit, ja lopulta monen “nyt se syntyy” -kauhunhetken jälkeen poistatin sen. Posto oli mielestäni kivuliaampi kuin laitto. Mutta tuon sopivuuden/sopimattomuuden huomaa vasta omakohtasesti kokeillessa. Nyt meillä käytetään kumia ja se on oikein pätevä vaihtoehto.. aluksi pelkäsin että se olisi jotenkin hankalampaa, mutta huoli oli onneksi turha.

 31. Ida sanoo:

  Vastaan lyhyesti vaikka aiheesta voisi kirjoittaa loputtomasti. Itsellä oli ongelmia pillereiden kanssa ja sen jälkeen kun minulle sanottiin ettei keksitä mitään sopivaa ehkäisyä niin vaihdoin Lady Comp ehkäisytietokoneeseen. Ollut käytössä nyt kaksi vuotta ja tämän kanssa mennyt todella hyvin eli suosittelen kaikkia tutustumaan aiheeseen. 500e oli kallis kertamaksu mutta tämä paransi elämänlaatuani ja parisuhdetta niin paljon että onneksi en jättänyt sen takia ostamatta. Lisäksi on maksanut itsensä jo tässä ajassa takaisin 🙂 loistava valinta vakituiseen parisuhteeseen!

 32. TiuTau sanoo:

  Moikka. Nyt oli pakko kirjoitella, kun aihe liippasi niin läheltä omaa elämää. Reilut 10v eri pillereitä söin ja lopulta totesin, että miksi niitä pillereitä popsii, kun ne vei kaikki halut toisin sanoen mihin niitä sitten tarttee… Keskusteltiin poikaystävän kanssa ja päätettiin yhdessä, että kondomit kehiin eikä päivääkään ole kaduttanut. Halut palasi noin 3kk jälkeen pillereiden lopetuksesta, kierto palautui normaaliksi about samantien. Reilu vuosi sitten mullekin gyne kierukkaa tarjosi (vaikka en ole synnyttänyt), mutta tuolloin päätin vielä jättää asian hautumaan, jos tässä perheenlisäystä olisi mahdollisesti kohta tulossa. Mutta summa summarum, mielestäni loppujen lopuksi kondomit on olleet yllättävän helppo ratkaisu. Toki joskus hetkellisesti vähän tunnelmaa latistaa niitten kanssa ähertäminen 😉 , mutta ei nyt kovin usein kuitenkaan. Kertaakaan ei olla myöskään rikki sitä saatu.

 33. Satu sanoo:

  Täällä kanssa yksi onnellinen kuparikierukan käyttäjä. Minulla on tosin lapsia, mutta en voi kuin suositella. Minun kuukautiseni eivät ole sen runsaammat tai kivuliaammat kuin ennenkään. Pitkällisen hormoniehkäisyn käytön vuoksi kesti kuitenkin n. vuosi että iho rauhoittui ja kierto tasaantui. Pms on helpottunut, iho on hyvä, mikäs sen parempaa! 🙂

 34. heidi sanoo:

  Ensinäkin et todellakaan ylireagoi! Itse painin ihan samojen ongelmien kanssa ja oikeesti kohta tulee itku. Ensin söin vuosia yhden merkkisiä e-pillereitä kunnes tuli aurallinen migreeni ja ne vaihdettiin cerazette merkkisiin. Ne sopivat hyvin, ei kuukautisia jne. Tehtiin lapsi ja alotin taas niillä samoilla kunnes tuli massiivinen keuhkoembolia ja täydellinen pillerikielto. Kokeiltiin hormonikierrukkaa ja alle vuodessa mulla on ollut ehkä n.3viikkoa vuodotonta päivää yhteensä. Verenohennuslääke aiheuttaa todella runsaat kuukautiset ja kierrukka tullut itestään ulos 3 kertaa. Viimesellä kerralla se pirulainen pysy 4kk aiheuttaen vasempaan munasarjaan jättimäisen kystan. Verenohennuslääke vaihtu napapiikkeihin ja nyt mietitään ehkäsy asiaa ja lähteekö se kysta itestään pois..ihan perseestä!!!!!

 35. Ariel sanoo:

  Mullakin kuparikierukka, jonka laitatin ulkomailla opiskellessani. Tein päätöksen laitattaa, koska halusin eroon 7 vuoden hormonihelvetistä. Teiniaikojen loputtua sitä alkoi pohtia, että suvun verenpaine ja veritulppariski voi yhtä hyvin osua omallekin kohdalle. Ehkä viimeinen niitti oli, kun syötyäni Yasminia vuoden aloin merkillisesti miettimään elämän päättymistä, itsemurhaa, kaiken loppumista ja ihan odottaa, että mulle tapahtuisi jotain traagista, ettei tarvisi enää “selviytyä” päivästä toiseen. Nämä ajatukset ihan järkytti, sillä kaikki oli elämässäni hyvin – rakastava poikaystävä, opiskelupaikka ulkomailla, perhe ja ihania ystäviä. Lopulta marssin lääkärin vastaanotolle ja sain kuulla sanat: “Näyttäisi siltä, että Yasmin ei varmastikaan vain sovi sulle. Voitaisiin kokeilla jotain toista merkkiä. Yasmin on tilastojen mukaan aiheuttanut masennusta joillekin ihmisille, enemmän kuin muut pillerivalmisteet, joten lopeta vain niiden syöminen tänään ja alota tästä tällä X-merkillä.” Juu ei, pyysin saman tien hormonitonta vaihtoehtoa.

  Itse kierukan laitto oli aivan tuskaa, meinasin pyörtyä laiton jälkeen ja poikaystävä kirjaimellisesti joutui taluttamaan mua kotiin. Siitä seuraavat päivät olivat aivan kamalia. Muistan, että olin aivan sumussa ja kohtu supisteli kokoajan sekä vatsasta kramppasi. Jouduin jättämään kolmena seuraavana päivänä salitreenit sekä koulun väliin ja vain makoilin kotona miettien, mitä olinkaan mennyt tekemään. Hiljalleen kipu kuitenkin laantui ja ensimmäiset menkat alkoivat. Vuoto oli kuin niagaran putoukset ja menkkakivut palanneet. Olin pillerivuosien aikana ehtinyt täysin unohtaa luonnollisen vuotoni ja menkkakipuni määrän, mitä silloin 14-vuotiaaksi saakka oli vielä ennen kuin siirryin pillereihin. Kuukausia kuitenkin meni ja hiljalleen aloin oppimaan elämään vuodon määrän ja ajoittaisten kipujen kanssa. Kivut selkeästi korreloituvat ruokavalion, liikunnan ja yleiskunnon kanssa eli jos olen muistanut huolehtia itsestäni, ei kivutkaan ole sietämättömät. Välillä niitä ei ole ollenkaan. Ihoni kunto hetkellisesti meni todella huonoon tilaan ja kasvojeni sileä ihoni muuttui kraaterimaaksi. Mietin silloin, että kehoni meni hetkellisesti johonkin stressitilaan, kun hormonitoiminta äkillisesti muuttui, mutta hiljalleen ihokin palautui normaaliksi ja finnittömäksi.

  Olen nyt käyttänyt kuparikierukkaa 3 vuotta ja kaiken sen alkutuskan jälkeen täytyy sanoa, etten ikinä vaihtaisi takaisin hormonivalmisteisiin. Luonto nyt vain on “suonut” mulle runsaan vuodon ja minä tyhmänä olen teininä terkkarien suosituksista mennyt leikkimään hormoneilla ja muuttanut kehoni ja mieleni luontaista toimintaa. Kuukautiset ovat viimeiset 2 vuotta olleet melkeinpä päivälleen säännölliset ja kestäneet päivälleen saman verran. Ainoastaan pitkän työ- ja treenirupeaman (=stressin) päätteeksi kuukautiseni saattavat olla viikon myöhässä, mutta silloinhan kehoni vain luontaisesti kertoo, että nyt on aika himmata ja levätä. Nykyajan suht laadukkailla tamponeilla ja kuukupilla pärjää aivan hyvin runsaidenkin menkkojen kanssa ja mikä parasta, ei tarvitse enää päivästä toiseen niellä sitä synteettistä hormonikuraa ehkäistäkseen raskauden. Suosittelen ehdottomasti kuparikierukkaa, jos haluaa päästä eroon hormoniehkäisystä. Alun kipu ja tuska ovat täysin kestettäviä ja uskon, että kehomme on luotu toimimaan normaalisti omilla hormoneilla ja omalla kuukautissyklillä, mitä kierukka pystyy juurikin tarjoamaan.

 36. Jutta sanoo:

  Itse lopetin hormonaalisen ehkäisyn vaan kolmen vuoden pillereillä leikkimisen jälkeen. Kaikista tuli oikeastaan jotakin oireita, mutta viimeisimmät, eli mahakivut olivat niistä pahimpia. Ei mitään särkyä, vaan ihan sekaisin oleva maha. Rajoitti jo elämää, kun ei uskaltanut mennä mihinkään missä ei olisi vessaa lähellä. Nyt vasta vuoden lopettamisen jälkeen kroppa tuntuu jälleen omalta, en kadu! 🙂 ja vakituisessa monta vuotta kestäneessä suhteessa olen, mies onneksi ymmärtää että näin on parempi molemmille 🙂

 37. aarinko sanoo:

  Suosittelen kierukkaa,itselläni oli hormonikierukka sairauden hoidon takia ja sen laitto sattu ja supisteli ajoittain viikon ajan ja sitten helpotti. Poisto oli pahempi ja sen saa gynellä pois mutta synnyttämättömillä nuo laitot ja poistot on kivuliaampia kun kohdunsuuta pitää avata. Kupari kierukka varmaan se mikä sulle vois olla hyvä kun et halua hormoneja lisää kehoon. Itse poistin 3 vuotta sitten kierukan ja sen jälkeen oltu ilman mitään. Itse aina kärsinyt ovulaatio kivuista ja kuukautiset säännölliset joten ovulaation aikaa käytössä kondomi koska pystyn sen niin hyvin havaitsemaan. Virkistävää ollut olla ilman mtn ylimääräisiä hormooneja. Toki meidän päätös olla ilman mtn oli yhteinen ja meidän elämä ei menisi sekaisin jos vahinko sattuisi vaikka nyt ei lapsi toiveita vielä olenkaan.

 38. sini sanoo:

  Siis mulla on niiiin sama juttu! Eilen yritin varata neuvolaan aikaa keskustellakseni ehkäisystä joka mulle ei taas vaihteeksi toimi. Yasmineilla alotin teini-iässä, joo ne toimi sen neljä vuotta, sit alko tiputtelu, vaihdetiin yazeihin, ei toiminut. Sit siirryttiin nuva ringiin, toimi sen kolme vuotta, kunnes nyt keväällä alkoi taas se fuckin tiputtelu. Sit minipillerit, cerazetta! Oh lord!! Mun ei varmaan tarvii sanoo enempää. Aluks oli kaikki ihan jees. Parin kuukauden käytön jälkeen mies kyselee et miks mulla lähtee tukkaa niin hirveesti päästä. Siis ihan oikeesti sellasia tukkoja, no joo, mä ajattelin et huono shampoo, sit rupee lärvi ja hiukset rasvottuu, finnejä ku teinillä, huimaus ja mahakivut. Tähän päälle vielä viimeisenä tiputtelu. Mä olin ihan varma et oon raskaana. Googlettelin ku viimestä päivää ja löysin sen cerazetten pakkausselosteen jossa sanottiin et jos unohtaa yhen pillerin ensimmaisinä päivinä niin pitäis käyttää kumia, joo olis voinu lukee sen pakkauselosteen sillon alkuun. Mä nimittäin välillä unohtelin niitä kun se nuva ring oli ollu sen verran kauan käytössä ja se piti vaan kerran kuussa muistaa ottaa pois. Paniikissa hain sit testin, no nega oli. Sit mä mietin et mistä helvetistä nää oireet sit johtuu. No googlettelin lisää, ja kappas, monilla cerazetten käyttäjillä on ollu ihan sama onglema. Joo vaihtoon menee. Mietin ensin jotain toista hormonaalista mut tän tekstin luettuani päätin, että me siirrytään miehen kanssa kumiin. Siitä en tiedä et onko nää vaikuttanu mun mielialaan, koska aika moinen hirviö kiukuttelija oon ollu sieltä teinistä saakka mut ajattelin kokeilla samalla, et jospa tää mun ailahteleva luonne ja kiihtyminen nollasta sataan ei johtuiskaan siitä, et oon muuten vaan hullu vaan näistä helkutin ehkäisyista, joita oon käyttäny vuosi tolkulla.

 39. Minski sanoo:

  Ihana nähdä kuinka moni muukin on kuparikierukan kannalla! Vaikka näköjään vieläkin monella ennakkoluuloja ettei saa synnyttämättömälle laittaa. 😉

  Itselläni on ollut kuparikierukka n.vuoden kaiken maailman kokeilujen jälkeen (kapseli, minipillerit, rengas) ja olen ollut niin tyytyväinen, lääkärikin suositteli tätä “luomu” vaihtoehtoa ja minulla on ollut todella hyvä mieli ilman hormoneja, menkatkin on ihan normaalit. 🙂 olen 24-v, en ole synnyttänyt, kävin Kampin Terveystalolla laitattamassa, otin buranan ennen laittamista ja sain jopa paikallispuudutuksen – laittaminen ei tuntunut missään ja illalla menin salille normaalisti!

 40. Epillerit sanoo:

  Ihan kuin oma kirjoittama tekstini! Pillereitä söin 6 vuotta ja poikaystävän kanssa seksistä ei oikein tullut mitään, olin kuiva kuin sahara alhaalta. Lisäisin rasvoja ja kokeiltiin eri liukkareita jne, silti joka kerta se repesi, siis ihan verelle. Olin lopun kyllästynyt kipuun ja jännitykseen seksistä… Kunnes lopetin pillereiden syönnin! Nyt 4 kk jälkeen ei mitään kipuja! Ei mitään ihottumaa, kaikki oireet (joita en ollut edes tajunnut) ovat poissa! Kondomi on tullut pysyäkseen! Paras päätös ikinä 🙂

 41. Jenny sanoo:

  http://femcap.com/ vaatii kyllä oman alapään anatomian tuntemuksen ja sen, että alapään “räpeltäminen” ei tunnu ilkeältä. Lisäksi ehdottomasti vaatii spermisidin käytön sen lisäksi ja tätä saa lähinnä vain ulkomailta tilaten. Käytössä todella helppo omasta kokemuksesta (ymmv). PCOSin takia en ole maailman hedelmällisin, mutta ei ole kolmessa vuodesssa ainakaan itseäni raskauttanut. Vaatii hieman suunnittelua toki. Ei tunnu missään (itsellä tai miehellä). Ei hormoneja. E-pillereistä ei tullut itselleni mitään sivuvaikutuksia ja ne paransivat ihon tilannetta paljon, mutta iän takia olen vähän haluton käyttämään enää hormonaalista ehkäisyä ja vakituisessa suhteessa ohuimmatkin kondomit eivät itselleni tuntuneet kivalta. Vaihtoehtoja löytyy hormonaalisille ehkäisyille, mutta niitä täytyy itse etsiä ja niiden käyttöön liittyy samat riskit epätoivotun raskauden suhteen kuin väärin käytetyllä hormonaalisella ehkäisyllä. + kondomi aina parhain yhden illan kivoissa 🙂

 42. minna sanoo:

  Suosittelen ottamaan selvää varmoista päivistä ja kehon lämpötilan mittaamisesta ( esim. Lady comp). Itse oon nyt 2 v mittaillu lämpötiloja ja kaikki on sujunu hyvin, ei tarvi hormoneja tai vierasesineitä kehoon

 43. Iina sanoo:

  Moikka,

  Itelläni on nyt ollut yli vuoden verran se uusi pieni Jaydess-kierukka, jota suositellaan ei synnyttäneille. Sitä ennen söin yli 10 vuotta e-pillereitä, suurimman osan ajasta Yasmin merkkisiä kunnes vaihdettiin Yasminelleen mutta ne eivät toimineet (jatkuvaa tiputtelua). Rengastakin kokeilin, mutta se oli aivan hanurista (ootas mä käyn ottaa sen pois) kunnon tunnelman latistaja.

  Halusin kumminkin jonkun ei niin hormonaalisen ehkäisyn ja tämä on ollut toistaiseksi loistava! Tämän teho on se 3-vuotta ja lapsia voi tehdä heti kun tämän ottaa pois.

  Tavallisenkin kierukan voi laittaa ei synnyttäneelle, jos kohdun koko on sopiva 🙂

  Toisaalta taas kauhistuttaa, kun nuorille annetaan vaan suoraan pillerit käteen! Vaikka ei oltaisi edes satavarmoja, voiko lapsia koskaan saada. Itse olen tätä välillä miettinyt :D.

  Nyt kun olen ollut ilman e-pillereitä, olen ollut tunteellisempi ja koen kaiken voimakkaammin. En sitten tiedä olenko oikeasti ollut tällainen, koska en edes muista millainen olen ollut ennen pillereitä!

 44. Jansku sanoo:

  Kierukan voi aivan hyvin asentaa synnyttämättömällekin. Itselläni on jo toinen kierukka käytössä, vaikka olen parikymppinen, lapseton nainen. Kun on vakituisessa suhteessa, taudit testattu eikä hormoneita halua, on kierukka ihan ok ratkaisu. Tietenkin sen laitto voi tuntua hyvinkin epämukavalta. Mielestäni oma kierukkani ei ole edes lisännyt vuotoja mitenkään, vaan aikoinaan syömäni e-pillerit tietenkin pienensivät niitä. Silloinhan luonnollisesti kierukan kanssa vuoto on suurempaa. Saatan joutua ottamaan yhden 400mg Buranan, mutta muuten ei ole kipujakaan.

  Oma kokemukseni on, että ensimmäistä kierukkaa piti osata pyytää ja hieman “kinata” lääkärin kanssa, jotta sen sai. Ensimmäiseksi ehdotettiin pillereiden sijasta rengasta ainakin. En ole varma, voiko taustalla olla se, etteivät lääkärit mielellään laita kovin nuorelle kierukkaa, koska olettavat nuorten parisuhteet lyhyiksi ja epävakaiksi? Koska sen tiedän, ettei kierukka ole todellakaan hyvä vaihtoehto, jos meinaa harrastaa irtosuhteita. Tulehdukset ja taudit voivat tietääkseni olla kierukan kanssa jopa lapsettomuutta aiheuttava tekijä.

  • Ilmeisesti juurikin näin, että kierukka lisää juurikin noiden asioiden takia lapsettomuuden riskiä. Itse varasin nyt ajan, että käyn lääkärin kanssa ainakin juttelemassa kuparikierukasta. Alkaa vaikuttamaan jo kuitenkin sen verran parhaimmalta ratkaisulta. 🙂

 45. Mirkku sanoo:

  Heips !

  Ekakskin kiitos ihanasta blogista, tää on aivan mun suosikki ! Sulla on huippu tyyli kirjoittaa, pidän sun huumorista 😉 (Ja näytät ihan sairaan hyvältä !!)

  Ja sitten ehkäisy-asiaan…en halua olla pahanilmanlintu mutta kirjoitan vaan nyt omat kokemukset ja fiilikset. Hormonillinen ehkäisy ei sovi ollenkaan, aika monet vuodet ja merkit kokeiltu. Kahden lapsen jälkeen päädyin sitten kuparikierukkaan, vaikka ajatus siitä tuntui ihan kamalalta. Kierukan laitto sattui mulla aivan hirveästi, meinasin pyörtyä ja oksentaa siellä lääkärin huoneessa. Sitten alkoi ne supistukset kun kohtu yritti työntää vierasta esinettä pois…niitä kesti useamman kuukauden + kovat kivut. Menkat muuttuivat todella runsaiksi, öisin teippailin useampia siteitä alkkareihin, vuoto oli jotain ihan jäätävää 😀 Ovulaatiosta menkkoihin saakka erilaisia vatsakipuja ja nippailuja, ilman tabuja en ainoitakaan menkkoja selvinnyt. Nyt sitten vuoden jälkeen päätin kierukan ottaa pois ja varasin gynelle ajan. Kierukka otettiin itseasiassa maanantaina pois ja olen ollut supertyytyväinen ratkaisuun. Ajatus siitä että mussa on ylimääräistä roinaa, oli vaan sietämätön. Mut me ollaan erilaisia kaikki, mikä sopii toiselle , ei välttämättä sovi toiselle 🙂 Seuraavaksi hommaan lady-compin !

  • Voi kiitos! <3

   Itse ajattelin nyt edetä niin, että lopetan tämän horkkaamisen (:D) ja ainakin kokeilen kuparikirukkaa, kun ilmeisesti sen laitto on helpompaa näin heti siinä samassa.. pelottaa kyllä jo valmiiksi:D Mutta kokeilen ja otan heti pois jos se vähääkään hankaloittaa elämää. Sitten se on elämää kondomeilla sen jälkeen jos kierukka ei sovi. Ja kun miettii, niin tuskin tässä enää miljoonaa vuotta on muutenkaa lapsien hankkimiseen, niin eiköhän sitä jonkun aikaa jaksa leikkiä kumeilla. 😀

 46. J sanoo:

  Täälläkin aika ehkäisykapselin poistoon (onneksi jo ensiviikolla, ehti olla vuoden) juurikin noiden mielialanvaihteluiden takia. Oon myös huomannut, että oikeastaan mikään ei tunnu niin kivalta kun ennen, ja saatan rähjätä poikaystävälle päivittäin ihan turhista asioista. Aikaisemmin pistin stressin piikkiin, mutta vaihdettuani esim työpaikkaa parempaan, oon aika varma, että ehkäisykapseli on tän kaiken takana 😀 on kamalaa, kun tietää ettei oo oma itsensä, muttei oikeastaan voi asialle mitään. Kirjota siitä kuparikierukasta sitten, jospa itsekin uskaltais käydä ottamassa!

  • Ihan sama homma! Mikään ei kiinnosta ja nytkin koko kesän ollut ihan siis kaikkeen hirvee motivaation puute. Ja kun nyt juuri elämässä on kaikki oikeasti hyvin ja oikein huomaan suuren eron aikaan ennen kapselia ja nyt. Hyi, pois moinen vekotin pilaamasta elämää. 😀

   Täytyy kirjoitella siitä, jänskättää ihan sikana ja jotenkin manailen jo tyypillistä huonoa tuuriani, että kai senkin kanssa jotain ongelmia tulee. 😀

 47. Niina sanoo:

  Moi! Ma lopetin pillerit noin 2 vuotta sitten migreenin takia. Heti lopettamisen jalkeen iski akne, kokeilin vaikka mita antibiootteja tms, mutta mikaan ei tuntunut kunnolla auttavan. Kunnes kokeilin taysin 100% maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota (jatin myos lisatyn sokerin pois), ja nappylat havisivat! Toivottavasti naista vinkeista on apua jos paatat pillerit lopettaa 😊 Taidatkin olla jo gluteiinittomalla ruokavaliolla, mutta jos nappyja alkaa tulemaan suosittelen jattamaan myos maitotuotteet kokonaan pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *