Suolaisen makeat uunikasvikset
13.9.2017
Happoa naamaan!
2.10.2017
Show all

Isä, mulla pullopostia ois

Vuosi. Vuosi sitten puhuimme puhelimessa, keskustelimme. Vuosi sitten minulla oli isä, minulla oli maailman suurin tuki ja turva. Vuosi sitten menin töihin ja en tiennyt, että minulla ei enää ole isää. Vuosi sitten heräsin 22. syyskuuta aamulla, enkä tiennyt, että se oli ensimmäinen herätty aamu ilman isää. Vuosi sitten 23. syyskuuta, enpä tiennyt, että se tulee olemaan elämäni kauhein päivä. Vein äidin leikkaukseen, lähdin kouluun. Vuosi sitten, enpä tiennyt, että lapsuuden painajaiseni kävisi toteen. Vuosi sitten, enpä tiennyt, että poliisit olisivat ovellani, kertomassa, että minulla ei ole enää isää. Vuosi sitten, enpä tiennyt, että minulta tullaan viemään jälleen kerran paljon pois. Vuosi sitten, 21. syyskuuta, aamulla minulla oli vielä isä.

Sanotaan, että ensimmäinen vuosi on se pahin. En sano, että suru tai kipu päättyy tähän, se vain muuttaa muotoaan. Suru on vieras, joka ei pyydä lupaa vierailuunsa. Suru ei kerro etukäteen tulostaan. Se vain ilmaantuu, ja peittää alleen kaiken muun.

Olen ollut väsynyt, hajalla ja sydämeeni on sattunut enemmän kuin olisin koskaan voinut kuvitella. Nuori ihminen ei ole ajatellut sitä, että toinen vanhemmista ei enää koskaan olisi siinä. Silloin, kun on onnellinen perhe ja kaikilla terveys kunnossa. Kaikki hyvä on usein liian itsestäänselvyys. On äärimmäinen etuoikeus saada osakseen rakastava perhe. Ja niin sen näenkin. En ole maailmalle vihainen siitä mitä minulta vietiin, vaan olen kiitollinen siitä mitä sain.

Se, on asia, johon emme voi vaikuttaa. Kuolema on asia, jolle emme voi mitään. Toiset lähtevät liian aikaisin ja toiset liian myöhään. Emme voi vaikuttaa siihen, koska ja miten meidän aikamme koittaa, ellemme tee sitä oman käden kautta. Ajattelen asian niin, että taivas ei voinut odottaa isää. Vaikka en taivaaseen usko, mutta uskon johonkin korkeampaan. En tiedä mihin, mutta se jokin korkeampi tiesi, kuinka ihana isäni on. Ja kuka minä olen hänet omimaan.

 

Isän kaulakoru, jonka hän osti nuorena Isrealista. Hän oli töissä kommuunissa ja rakastui rauhan aatteisiin. Hän piti korua aina ja halusi, että kun häenestä aika jättää, minä saan korun. Se on tärkeintä mitä minä omistan. 

Jostain kumman syystä surun ja kaipuun ystävä on läpi tämän vuoden ollut kiitollisuus. Nyt tiedän, että tässä olivat ne eväät, jotka isältäni sain. Ja niistä en voisi olla kiitollisempi. Nyt olen aikuinen, isän työ on tehty ja nyt jatkan omillani. Ja olen niin kiitollinen isästä ja hänen opeistaan. Olen saanut rakastavan kodin ja koskaan minulta ei ole mitään puuttunut. Se ei muutu, vaikka isä minulta vietiinkin liian aikaisin. Tiedän, että isä eli hyvän elämän. Vaikka moni asia jäi kesken, mitään ei jäänyt sanomatta. Isä lähti onnellisena ja hän tiesi olevansa rakastettu. Se on hänelle paras aika lähteä, mutta omaisille kivuliain.

Olen nähnyt monta kuolemaa. Olen nähnyt syövän uuvuttaman mummin, olen nähnyt papan ja vaarin lähtevän, isän. Pieni sukuni on pienentynyt entisestään. Jokainen menetys, jokainen ihminen on antanut minulle paljon. Jokainen ikävän tunne, jokainen lapsuuden muisto on jotain, mitä ei rahalla pysty ostamaan. Tiedän, että mitään tai ketään ei tule pitää itsestäänselvyytenä.

Olen ollut väsynyt, olen ollut yksinäinen. Olen saanut osakseni rohkaisua, olen saanut ilkeitä sanoja ja huomannut, että ihmiset eivät ymmärrä. Mutta kukaan ei ole kokenut juuri sitä, mitä minä olen kokenut. Ja minä en ole kokenut mitä joku muu on elämässään kokenut. Kaikkien ei tarvitse ymmärtää, mutta nämä kokemukset tekevät minusta herkemmän ymmärtämään muiden tuskaa ja kokemuksia. Ei kai tällaisesta elämäntilanteesta voi jatkaa täysin samanlaisena kuin ennen. Kuten sanotaan, nämä kokemukset joko tappavat tai vahvistavat. Olen kokenut yksinäisyyttä suruni kanssa, koska en ole uskaltanut näyttää suruani tai olla heikko. En oikeastaan ole voinut. Olen ollut täysin yksin taloudellisesti vastuussa itsestäni. Ensimmäinen vuosi yrittäjänä ja en halua pelottaa surullani asiakkaita pois. Totta kai suru on varmasti näkynyt työssäni, mutta kiitän jokaista asiakastani tästä vuodesta. Koska suru tai kipu ei ole este työkyvylleni. Työ ja elämän jatkuvuus ovat suurinta lääkettä tähän kaikkeen. Se, että minä pärjään ja minä jaksan. Minä pystyn tähän kaikkeen ilman ketään, minä olen pärjäävä nuori aikuinen. Minä saan yritykseni ja talouteni toimimaan, kaikesta huolimatta. Se tunne on minulle äärimmäisen tärkeä.

Viimeiset vuodet ovat olleet taistelua, jonka loppu olen odottanut. Mummon sairaus, puolison työttömyys, taloushuolet, koulu ja vaikeudet siellä ympäristössä, muiden oppilaiden painostus ja ymmärryksen puute, oma yritys, verkkokauppa, isän menetys, ero, häiden peruminen, häpeän tunne petetyksi tulemisesta, järkytys puolison valheiden paljastumisesta, muutto ensimmäistä kertaa yksin, hautajaiset, perunkirjoitus, lapsuudenkodin myyminen, isän yrityksen myyminen, oman yrityksen asiat, opinnäytetyö.. paljon isoja asioita, joissa ei ole muuta ratkaisua kuin jaksaa kaikki. Kukaan ei tee asioita puolestani, kukaan ei pelasta. Ystävät kuuntelevat ja tarjoavat olkapäätä, ovat läsnä. Ja siitä olen äärimmäisen kiitollinen. Mutta kun on paljon isoja asioita, sitä ei edes halua pysähtyä, koska pelkää, että sitten vauhti loppuu täysin.

Kesällä otin ensimmäistä kertaa oikeasti aikaa. Nukuin melkein koko kesän. Kun sielu on väsynyt, mikään määrä unta ei riitä. Oli päiviä, kun pelkkä puhelimen tai sähköpostin tarkastaminen tuntui ylipääsemättömältä. Samaan aikaan piti varmistaa, että koulussa ymmärretään väsymykseni, mutta samaan aikaan en halunnut asiakkaideni näkevän sitä. Mutta sitä ei minusta nähnyt, ei juuri kukaan. Ja toisaalta, hyvä niin. Koska tiesin, että suunta on kokoajan parempaan. Vaikka oli päiviä, että en päässyt sängystä ollenkaan ylös, tiesin sen olevan väliaikaista. On ollut hetkiä, kun olen miettinyt, että onko tässä elämässä mitään järkeä. Olen miettinyt, kenelle annan koirani, jos tulee päivä, etten enää jaksa. Olen miettinyt, että miten äitini ottaisi sen.

Mutta ne ovat olleet hetkiä, ajatuksen sivulaiseita, äärimmäistä väsymystä ja uupumusta. Yksinäisyyttä. Sitähän sanotaan, että ilman pimeää et voi nähdä valoa. Ja nyt olen siirtymässä valoon. Näen tulevaisuuden kirkkaana.. vielä kaukaisena, mutta kirkkaana. Kunnianhimoni ja tekemisen paloni on pikkuhiljaa palaamassa. Pienetkin asiat tuntuvat isoilta ja olen säilyttänyt kiitollisuuden tunteeni elämää kohtaan. Koen monen asian epäreiluksi, koen saaneeni osakseni epäreilua vihaa ja tunteettomuutta. Mutta näen kaikessa syyn, näen kaikessa opetuksen. Näen kaikessa tien, joka johtaa minua juuri sinne minne minun pitääkin mennä.

Uskon, että kaikki asiat menevät loppujen lopuksi juuri niin kuin pitääkin. Kaikista tärkeintä on jaksaa itse uskoa siihen ja kun on tarpeeksi voimia tehdä kovasti töitä kaiken eteen. Elämä ei ole virta jonka mukana me vain ajelehdimme. Elämä on olosuhteita, joihin emme voi vaikuttaa, mutta voimme joustaa sen mukana ja silti itse rakentaa omaa totuuttamme.

En sano, että mikään ei enää kaada tässä elämässä minua. En voi missään nimessä sanoa niin. Vielä on paljon asioita koettavana ja nähtävänä ja olisi naivia ajatella, että kaikki elämäni kipu olisi tässä. Elämään kuuluu kipua, surua mutta myös hyvää ja kaunista. Olen väsynyt kipuun, mutta se on näyttänyt minulle kiitollisuuden hyveen, nöyryyden elämän haurautta ja suuruutta kohtaan. Olen oppinut paljon sellaista, mitä ei ikävuosillakaan saavuteta. Olen menettänyt nuorena isän, suurimman sankarini. Siihen en varmasti koskaan olisi ollut valmis, mutta näin nuorena en todellakaan ollut valmis. Toivon, että pian saan myös hyvää osakseni, jotta jaksan taas seuraavaan hyökyaaltoon. Näistä selvitään, vaikka ne koettelevatkin pientä ihmistä.

Olen miettinyt, että miksi saan osakseni näin paljon pahaa. Olenko paha ihminen? Mikä elämän oppi minun on pitänyt oppia? Toisaalta mietin, että onko minulle annettu joku suurikin tehtävä, jota varten olen käynyt läpi tämän tulikokeen.

Osa minusta myös miettii, että kun laittaa kaiken täydelliseen perspektiiviin, kaiken tämän surun koko maailman surun kanssa. Jos asiaa oikeasti miettii isossa mittakaavassa, en kehtaa edes valittaa. Minulla on kaikki paremmin kuin hyvin. Se, että minulta vietiin jotain, ei poista sitä, että minulla oli melkein kolmekymmentä vuotta jotain upeaa. Monella ei ole läsnäolevaa isää koko elämänsä aikana, joten en kehtaa valittaa siitä, että omani otettiin pois ennen kuin itse olisin ollut siihen valmis. Monella ei ole rakastavia vanhempia, minulla on edelleen äiti. Maailman tärkein ja rakkain äiti.

Joten, elämä tuokoon mitä tuo. Yritän kestää vastatuulen ja vahvistua jokaiselle kerralla. En enää uhoa, vaan hengitän vain syvään ja antaudun.

Saman lupaan kaiken hyvän kanssa.

12 Comments

 1. Jess sanoo:

  Kaunis kirjoitus, joka laittaa ajattelemaan kuinka kaiken voi viedä hetkessä pois. Me emme voi kuitenkaan mitään muuta kuin pysyä vahvana ja jatkaa matkaa. Muistot pysyvät mukana ja aika parantaa haavat, ikuisuus lauseita mutta pitävät paikkansa.

  Olet vahva ja tulet olemaan, mutta myös hetkellinen väsymys on sallittua kenelle tahansa.
  Tsemppiä tulevaan ja kuten sanoit elämä tuo eteen milloin mitäkin ja sen me otamme vastaan halusimme tai emme mutta matka sen kun jatkuu 🙂

 2. Jenni sanoo:

  Ihan kyynel vierähti silmään tätä lukiessa. Todella pysäyttävä kirjoitus, joka pistää miettimään, että miksi yhdelle ihmiselle sattuu niin paljon ikäviä asioita niin lyhyessä ajassa? Toivon sinulle paljon voimia ja rohkeutta elämään <3

 3. Milla sanoo:

  Pakko kyllä sanoo, että oot mun yksii suurimpia esikuvia. Sun tapa kirjoittaa on niin kaunista. Nytkin täällä itkua tihrustin, kun kirjotus koski syvältä. Osaat olla niin inspiroiva ja tasoa nostava. Haluan olla yhtä vahva ja fiksu niinkuin sä. Kiitos et kirjoitat blogia ja sun toilailuja on hauskaa katsoa snapchatissa. Jatka samaan malliin 😉❤️

 4. s sanoo:

  Kaunis teksti <3 Itsekin 7 vuotta sitte, onnellisena lähdin vaihtoon vuodeksi jenkkeihin, hyvästellen äitini, tietämättömänä, että se olisi viimenen kerta, kun häntä halaan. Seuraavana keväänä tulin tarkoitettua aiemmin Suomeen, kun äitini menehtyi äkillisesti vakavaan sairauteen. Olet puhunut ihanasti, kuinka olitte isäsi kanssa kuin paita ja peppu. Meillä me olimme myös äidin kanssa samasta puusta veistetty.
  Aikaa on kulunut, ikävä ei häviä, mutta elämä on jatkunut ja nykyään nautin jokaisesta päivästä kuin viimeisestä. Ja muutenkin paljon samoja ajatuksia kuin sinulla 🙂 <3 Voimia sinulle, ja menestystä kaikkeen, sinusta näkee että menet pitkälle! 🙂

 5. Outi Karita sanoo:

 6. Emmi sanoo:

  Oot ihmenainen!💪❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *