Raakasuklaata ja vaatekutsut
19.10.2014
Gluteenit pois!
23.10.2014
Show all

Itsesäätely & laihdutus

Olen aikamoinen tutkijasielu. Seuraan ja tutkin jatkuvasti maailmaa sekä ihmisiä ja heidän käytöstään. Olen jopa inhottavan syvällinen pohdiskelija ja puin pienetkin asiat mielessäni. Hyvin usein pohdintani kohteena on tietysti myös minä itse ja minun oma käytökseni.

IMG_0842

Olen joutunut useasti toteamaan, että omaan suhteellisen huonot itsesäätelytaidot.

Olen erittäin tunteellinen ihminen. Elän tunteilla ja hyvin vähän järjellä. Se järki tulee aina jotenkin todella jälkijunassa. Tunteet edellä mennään aina ja lujaa.

Kun rakastan, rakastan sata lasissa ja olen ehdottoman uskollinen ja omistautunut rakkaalleni. Kun välitän, välitän toisesta enemmän kuin itsestäni. Kun olen iloinen, en lakkaa höpöttämästä ja koko päivä menee laulaessa. Kun suutun, niin naapuritkin hakeutuvat jo lähimpään pommisuojaan piiloon. Kun tunnen itseni huonoksi, haukun koko olemukseni maanrakoon.

Mistä löytää tasapaino tunteisiinsa? Ja mistä johtuu moiset ylilyönnit? Positiivisissa tunteissa tämä ei haittaa, mutta lähinnä negatiivisiin ja suuttumukseen liittyvissa tunteissa minun on jalostettava itseäni.

IMG_0680

Kontrolli. Miten kontrolloida omia tunteitaan?

Kun aloitin kontrolloimaan syömistäni ja kehoani millintarkkaan, otti kontrolli tunteideni kanssa takapakki. Pitäähän elämässä pieni anarkia säilyä, eihän nyt ihan kaikkea pysty kontrolloimaan..

Myös laihduttaminen ja motivaation ylläpitäminen vaatii itsesäätelyä. Opin siis varmasti käsittelemään myös tunteitani. Ihminen pystyy ja voi oppia jalostamaan ja parantamaan myös temperamenttiaan ja luonnettaan ihan yhtälailla, kuin ihminen pystyy muokkaamaan ulkoista muotoaan.

Mutta se onkin sitten helpommin sanottu, kuin tehty. Salilla voin nostaa rautaa ja keittössä voin punnita bataatit, mutta missä harjoitan luonnettani? En missään muualla, kuin tositilanteissa. Luonnetta ei voi mennä harjoittamaan peileillä vuorattuun saliin ja kukaan ei voi antaa sinulle ohjelmaa siitä, kuinka sinun tulisi käyttäytyä. Olet ihan omillasi ja sinun tulee vain itse selvittää omat sudenkuoppasi.

Viha on pelottava tunne ja en hallitse sitä aina kovin hyvin. Vihaan konflikteja ja olen usein heti puolustus- tai hyökkäyskannalla jos koen, että minua uhmataan jotenkin. Rauhallisuus ei kuulu sanavarastooni jos tunnen kokeneeni vääryyttä tai epäreiluutta. Ja kun maailmasta ei epäreiluus koskaan valitettavasti lopu.

IMG_0740

Siksi koen myös, että kaiken tämän ulkoisen jalostuksen ohella, on erittäin tärkeää myös jalostaa luonnettaan. Tehdä matka sisimpäänsä, tietää ja tuntea itsensä, niin ne vahvuudet kuin heikkoudetkin. En tässäkään pyri täydellisyyteen vaan vain karsimaan ne isoimmat heikkoudet. Ne, mitkä estävät minua saavuttamasta täyden potentiaalini. Jopa pidän joistan huonoista puolistani, ne tekevät minusta persoonallisen.. ja no, minut.

Itsesäätelyä käytetään muun muassa, kun laihduttaja miettii, että syönkö vai enkä syö tuota pullaa. Saanko hetkellisen vai pitkä-aikaisen hyödyn. Itsesäätelyn koko idea on maksimoida yksilölle tulevaisuudessa saavutettava hyöty.

IMG_0684

Laihduttaminen vaatii siis ehdottomasti itsesäätelyä. Sinun on opittava, ettet anna periksi heti ensimmäiseen pullaan. Sinun on opittava hillitsemään himoja ja hallitsemaan halusi. Säätelemään tunteitasi ja itseäsi. Olemaan oman itsesi herra. Ja se on maailman hienoin tunne, kun itse päätät, että miten siihen lautasellesi päätyy ja jaksat noudattaa uskollisesti ruokavaliotasi. Ei jatkuvaa morkkista omasta syömisestä ja “tää oli viimenen herkku, tää oli niin viimeinen herkku… huomenna niin alkaa laihdutus!” -meininkiä. Ei, vaan sinä päätät, että nyt loppui. Nyt alkoi oikeinsyöminen. Ja korostan, että ei tätäkään saa vetää yli.. sitä sanotaan muuten sitten jo syömishäiriöksi. Mutta se, että kun syöt oikein, voit hyvillä omantunnoilla sallia itsellesi myös ajoittaisia herkkuhetkiä ja tiedät, että koko juttu ei kosahda siihen. Niinkuin sanotaan, yksi huono ateria ei tee sinusta lihavaa.. niinkuin yksi terveellinen ateria ei tee sinusta myöskään laihaa.

Itsesäätely on siis kyky reagoida impulsseihin ja hallita sisäisiä tuntemuksia ja siksi varsinkin aloittelevalle laihduttajalle erittäin tärkeä asia tiedostaa.

IMG_0700

Itsesäätely tarkoittaa:

Dynaamista motivaatioon liittyvää kokonaisuutta, joka sisältää seuraavat osa-alueet: tavoitteiden asettaminen, erilaisten strategioiden ja keinojen kehittäminen tavoitteisiin pääsemiseksi, strategioiden ja keinojen toteuttaminen, tavoitteisiin pääsemisen tai niitä kohti etenemisen arviointi sekä tämän pohjalta tarvittaessa tavoitteiden ja strategioiden uudelleenmuotoilu. Itsesäätely voidaan nähdä niin synnynnäisenä ominaisuutena kuin temperamentin piirteenä mikä kehittyy siinä, missä ihminen muutenkin, riippuen ympäristön ärsykkeistä.

Itsesäätelyn on katsottu tuovan menestystä ja yleistä hyvinvointia elämän eri osa-alueille.

Itse olin lohtusyöppö. Kun oli huono päivä, menin kotiin ja söin.. ja söin. Mutta nyt minun on pitänyt kehittää uusia tapoja hallita tunteitani. Ja se matka on vielä kesken.

Kuntosali ja urheilu auttavat minua ylläpitämään positiivista mielialaa, mutta huomasin heti, kun olin eräs kerta maannut viikon kotona kipeänä, en yhtäkkiä enää osannutkaan hillitä tunteitani ja saatoin hetkessä kiehahtaa yli pienimmästäkin ärsykkeestä.

IMG_0706

Ihminen on kokonaisuus ja itseään pitää osata jalostaa ja kehittää kokonaisuutena. Nätti hymy ja pieni pylly (tai iso 😛 ) ei tee kenestäkään täydellistä. Luonne on se, mikä tekee sinusta sinut, ei farkkujesi koko. Ja pitää muistaa, että esimerkiksi laihtuminen ei takaa onnea ja personal traineri hankkiminen ei takaa satavarmaa hurjaa itsekuria kenellekkään. Luonteen ja tunne-elämän kehittäminen on pitkä, vuosikausia kestävä projekti. Ja vain sinä olet itse vastuussa sen onnistumisesta.

Väsymys ja stressi vähentävät itsesäätelyn käytössä olevia voimavaroja. Verensokerilla myös suuri vaikutus. Laihduttajat tutkitusti sortuvat helpommin herkkuihin ja luistavat dieetistään, jos heillä on esimerkiksi verensokerit alhaalla. Ja sekin auttaa jo paljon, että tiedostaa, että väsyneenä tekee aina enemmän mieli herkkuja ja näin osaa henkisesti valmistautua erilaisiin potentiaalisiin sortimushetkiin ja pysyä vahvana.

Tästä löytyy myös se yksi suurin syy, miksi en tykkää enää juoda. Alkoholi tekee minut väsyneeksi ja nälkäiseksi ja minusta jokaisen laihduttajan tulisi ehdottomasti välttää alkoholinkäyttöä. Pienessä nousussa myös itsekontrolli pettää helppommin ja kynnys syödä erilaisia herkkuja laskee.

IMG_0708

Ihailen suuresti ihmisiä, ketkä omaavat sosiaalisesti haastavissa kanssakäymisissä hyvät itsesäätelytaidot. Osaavat olla kiihtymättä kun keskustellaan tai saati sitten väitellään eri aiheista ja osaavat pitää järjen päässä, kun tunteet käyvät kuumina ja tilanteet ovat epäreiluja. Itse olen sellainenkin tärpästikkeli kun sille päälle satun, että oksat pois ja morjesta pöytään. 😀

IMG_0744

 

Millainen temperamentti teillä on? Oletteko rauhallisia vai äkkipikaisia karvapyllyjä niin kuin minä? 🙂

 

P.S. kuvien koira ei liity tapaukseen. 😀

5 Comments

 1. anniina sanoo:

  Ihan mahtava teksti tunnistin niin itseni tuolta erityisesti tästä “Kun rakastan, rakastan sata lasissa ja olen ehdottoman uskollinen ja omistautunut rakkaalleni. Kun välitän, välitän toisesta enemmän kuin itsestäni. Kun olen iloinen, en lakkaa höpöttämästä ja koko päivä menee laulaessa. Kun suutun, niin naapuritkin hakeutuvat jo lähimpään pommisuojaan piiloon. Kun tunnen itseni huonoksi, haukun koko olemukseni maanrakoon.”

 2. tia sanoo:

  Hei, sähän oot ihan törkeen hyvä pitään malttis ja ystävänä sen takia ootkin ollu kultaa <3 että kyllä tässä jokainen voi kattoo peiliin 😀 😀

 3. Mimmi sanoo:

  mä oon niin samanlainen! on yllättävän rankkaa välillä elää oman tunteellisuuden kanssa. 😀
  ensin kaikki on niiin ihanaa ja ruusuista ja seuraavana päivänä elämä on ihan paskaa ja ite on niiiin huono tyyppi ja kaikkee. ohhoh… 😀 mutta toisaalta pidän tätä ominaisuutta myös yhtenä vahvuuksistani, on ihanaa tuntea voimakkaasti. : )
  liikunnan harrastamisen kannalta tää on taas huono juttu, ensin innostun kun menee kivasti ja sitten jonkun takapakin takia lopetan ja kaikki alkaa ärsyttämään. huoh… -.- en tiedä millä sitä pitkäjänteisyyttä ja tunteista viis-hommaa voisi jotenkin treenata…??
  ps. sulla on ihana blogi ja super asenne.

  • Pauliina sanoo:

   Niinpä, onhan se ihanaa, että kokee tunteet voimmaasti. Onhan se omainlaista rikkauttaan elämässä. 🙂

   Tuohon itsellä auttoi kunnon ammattilaisen tekemät ohjeet. Tiesin, että noniin nyt on mustaa valkoisella, siitä mitä pitää tehdä. Tietää, että tuloksia tulee ja jos ei, niin se ammattilainen osaa kyllä korjata tilanteen. Suosittelen edes saliohjelman hankkimista alan ammattilaiselta. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *