Vuosi päättyy irtisanomiseen
28.12.2015
Lupauksia vai tavoitteita
5.1.2016
Show all

Itsetutkiskelun vuosi 2015

Kulunut vuosi on ollut todellinen vuoristorata, kuten edellisessä tekstissäni totesinkin. Mutta yksi selkeä punainen lanka tästä vuodesta löytyy; olen oppinut itsestäni enemmän kuin ikinä. Viime vuodet olen etsinyt itseäni ja ihan miettinyt itseäni kriittisesti mutta samalla opetellut arvostamaan ja rakastamaan itseäni. Miettinyt sieluni solmukohtia ja availlut niitä. Mutta tänä vuonna opin itsestäni muutaman asian ihan puolivahingossa.

File 31.12.2015 12.02.31

Olen jo kyllästymiseen asti puhunut teille siitä kuinka olen tajunnut, että haluan yrittäjäksi. Mutta tuon asian tajuaminen on ollut jotenkin vaan niin outoa, jotain mitä en ole aikaisemmin tajunnut tai edes uskaltanut miettiä. Mutta mitä enemmän mietin asiaa, sitä selkeämmäksi se minulle muodostuu.

Mutta ehkä tärkein mitä olen itsestäni oppinut, on erityisherkkyys. Siinä; en ole asiasta puhunut tätä ennen suoraan sen oikealla nimellä. Tiedän, käsitettä käytetään paljon väärin ja osa pitää sitä trendikkäänä terminä. Mutta tästä käsitteestä on löytänyt itseni, tämä selittää niin uskomattoman paljon. Ja ei, en ole spesiaali, ei tällä en selittele että saan olla mulkku tai epäsosiaalinen, tietenkään.

Tämä selittää ruoka-aine herkkyyteni, sen miksi huomaan ja aistin niin paljon asioita ympärilläni. Sen, miksi tunnen niin hervottoman paljon. Tämä selittää sen, miksi sisäinen maailmani on niin rikas. Olen introvertti ja erityisherkkä. Kaksi asiaa, jotka olen itsestäni tänä vuonna tajunnut ja oppinut. Ja mikä tärkeintä, tullut sinuksi näiden asioiden kanssa, nähnyt ne rikkautena.

Erityisherkkä ihminen stressaantuu liiallisesta aistimus- tai tietomäärästä. Monipuolinen,  intensiivinen tai pitkäkestoinen tapahtuma voi viedä hänen voimansa, jotka palautuvat lepäämällä, rajaamalla aistimuksia tai poistumalla tilanteesta.

Tajuan nyt miksi toisinaan väsyn helposti tiettyjen ihmisten seurassa, miksi mieleni heilahtelee helposti jos ylivirityn ja jos en saa olla välillä yksin. Miksi en nauti suurista ihmisjoukoista, miksi en tykkää mennä elokuviin, miksi en pidä small talkista, se miksi en osaa tehdä päätöstä tai valita puolta, koska näen kaikkien mielipiteet ja asian kaikki laidat.. niin monta asiaa ynnää tähän piirteeseen. Korostaen tottakai sitä, että jokainen introvertti ja jokainen erityisherkkä on omanlaisensa eikä näitä asioita voi tietenkään lokeroida täydellisesti.

Erityisherkän ihmisen aistihavainnot ovat hienovaraisia. Hän tarkkailee sekä ympäristöään että sisäisiä kokemuksiaan, ja tekee niistä tarkkoja havaintoja. Herkän aistit eivät kuitenkaan ole paremmat kuin muilla, vaan kyseessä on hermoston herkkä reagointi.

En kauheasti puhu erityisherkkyydestä ääneen, koska niin moni kuin sen tuntuu ymmärtävän, niin yhtä monta pitää sitä höpöhöpö -juttuna ja keksii sille mitä ihmeellisimpiä omia selityksiä. Ja jos itse tunnistan itsestäni jotain, mitä toisen mielipide siihen vaikuttaa? Tiedän ja tunnistan, että omaan sellaisen hermoston, että olen erityisherkkä. Ota tai jätä.

Noin, tulin HSP-kaapista ulos. Voin kirjoitella ensi vuonna, mahdollisuuksien vuonna 2016, aiheesta enemmän jos haluatte kuulla. <3

pus pus <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *