Vinkki laihduttajalle: Maksimisyke HIIT ennen treeniä
29.10.2015
Elämä ilman e-pillereitä
4.11.2015
Show all

Kokonaisvaltaista hyvinvointia?

Mitä on hyvinvointi. Onko se fitnesstä? Liikuntaa? Ravitsemusta?

Itse laihdutusurakkani aikana yhdistin hyvinvoinnin hyvin pitkälti juurikin noihin seikkoihin. Tottakai, koska oloni oli parempi koska liikuin ja söin terveellisesti. Oloni koheni siihen verrattuna mitä se oli aikaisemmin vanhoilla elämäntavoilla ollut. Mutta riittävätkö nuo seikat yleiseen hyvinvointiin? Minun mielestäni eivät.

IMG_6446

Hyvinvointiin kuuluu myös työ, ystävät ja elämä yleisesti. Kaikkien näiden asioiden tulisi olla kunnossa, jotta ihminen on kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva. Joku voi olla fyysesti hyvässä kunnossa, mutta hänen huono työtilanteensa hetkellisesti tekevät notkahduksen yleiseen hyvinvointiin. Tai toisinpäin. Työasiat ovat kunnossa, mutta fyysinen kunto saattaa romahtaa vaikkapa sairauden takia.

Itse vielä noin vuosi sitten kuvittelin oikeasti, että hyvinvointi on vain liikuntaa ja positiivisia ajatuksia. Olin laihtumisen ja elämänmuutoksen myötä menettänyt paljon ystäviä ja kavereita. Olin kyllä yksinäinen, mutta vasta nyt tajuan kuinka paljon sillä oli oikeasti merkitystä yleiseen hyvinvointiini. Uskottelin itselleni, että pärjään kyllä yksinkin. Mieleni ja henkinen hyvinvointi koki notkahduksen siinä missä kehoni hyvinvointi parani. Kuinka paljon nämä asiat vaikuttavat toisiinsa ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin?

Vielä pieni hetki sitten suurin murheeni oli, että minulla ei ole parasta ystävää. Viime vuosien kokemukset ovat jättäneet minuun syvät arvet. Uskallanko enää luottaa kehenkään? Mitä jos minut hylätään taas? Enkö kelpaa jos taas muutunkin? Myös luottamukseni petettiin moneen kertaan ja tuttavista tuli omaehtoisesti vihollisia. Ihmisen puhuivat pahaa, levittivät juoruja ja halusivat minulle pahaa. Mitä olin tehnyt ansaitakseni sen. Eivätkä silloiset ystävät tukeneet hädän hetkellä vaan kaikkosivat.

Photo 16.9.2015 20.29.18

Selvisin tilanteesta, mutta vasta jälkeenpäin olen ihmetellyt, että miten ihmeessä tein sen. Niihin aikoihin aloittelin blogiani ja sain täältä ja lukijoilta niin paljon vertaistukea. En suoranaisesti tilanteeseeni, koska siitä en blogissani juurikaa avautunut, mutta yleisesti. Löysin ihmisiä, jotka olivat kiinnostuneita samoista asioista kuin minä. Minä kiinnostin heitä. He nostivat hattua saavutukselleni, eivätkä vihanneet minua sen takia. Blogini on yksi iso syy sille, miksi jaksoin pitää pään pystyssä. Tai, siis lukijani. <3

Olenkin jo muutamassa postauksessa maininnut, että olen löytänyt ihania ihmisiä ympärilleni. Huomaan ikävöiväni heitä hyvinkin helposti. Minä ikävöin jotain ihmistä? Olenhan tottunut olemaan yksin ja pärjäämään. Huomaan iloisen biisin soidessa ajattelevani näitä ihmisiä ja huomaan hymyileväni. Voi luoja, tätä on onnellisuus. Nämä mun ympärillä olevat ihmiset tekevät mut niin sanoinkuvaamattoman onnelliseksi. Ja mikä parasta, saan olla täysin oma hölmö itseni heidän seurassaan. Mun ei tavitse piilotella mitään puolia itsestäni ja pelätä, että tykkäävätkö he musta vai ei. Ja mä pidän näiden ihmisten joka ikisestä puolesta. Musta on ihanaa, että olen saanut ympärilleni persoonallisia, vahvoja ja ihania ihmisiä. Suurin ele ja kohteliaisuus mitä mulle voi tehdä, on luottaa muhun ja on hassua kuinka nyt jo näiden ihmisten kanssa on syntynyt suuri luottamus ja kunnioitus toinen toistaan kohtaan.

Hyvinvointi pitää sisällään monta eri asiaa. Siksi on tärkeää, että on sitä elämää myös sen kuntosalin ulkopuolella. Toki, itse haalin itselleni samanhenkisiä ihmisiä ympärille. Niitä joille voi puhua kuntosalista ja joiden kanssa voi mennä treenaamaan. Kyllähän yhteiset intressit helpottavat ystävyyttä, joskaan eivät ole tietenkään pakollinen asia.

Photo 20.9.2015 22.23.04

Hyvinvointi on mielestäni monen asian summa ja kaikkien näiden asioiden tulisi olla suhteellisen kunnossa, jotta ihminen voi kokea olevansa hyvinvoiva. Toki, ennen kaikkea korostan henkistä hyvinvointia. Ihmisen keho voi sairastaa, mutta onnellisuus lähtee mielestä ja ennen kaikkea terveestä ja tasapainoisesta mielestä.

Mikä tukee sinun hyvinvointiasi?

8 Comments

 1. Tuuli sanoo:

  Sinä ihana hömppä😘 Miäti, että ilman blogia mekään ei oltais ehkä tutustuttu lähemmin. Ihan kreisii! 😅😅

  Mulle hyvinvointi on täysvaltainen, tasapainoinen elämä, johon kuuluu perhe, ystävät, terveys, mielekäs opiskelu/työ ja optimistinen kuva tulevaisuudesta. Näistä osioista liikunta ja ruokavalio kuuluvat terveyteen, sillä huomaan olossani heti muutoksen näin muuttoviikolla: kun syöminen on ollut huonoa ja epätasaista niin vatsa on kipeä ja olo turvonnut. Koska en ole ehtinyt salille, fiilis on kankea, vetelä ja selkää särkee jumalattomasti. Kuitenkaan ruoka ja liikunta eivät koosta hyvinvoinnistani kuin pienen palasen!

  • Niinpä!! <3

   Samat asiat siis kuin mulla. Ja juurikin noin, että kaikki nuo asiat tekevät vai yhden osan siitä suuremmasta kokonaisuudesta. Ja erittäin hyvä tuo kohta "optimistinen kuva tulevaisuudesta", se on ihan älyttömän tärkeä asia! 🙂

 2. Ansku sanoo:

  Ihana teksti! Vaikka sisälsikin myös surullisia ja hankalia asioita, joita olet joutunut kokemaan, niin silti jäi jotenkin lämmin fiilis.

  Perus terveellisen ruokavalion ja urheilun lisäksi omaa hyvinvointiani tukee työ josta pidän, ihana avomies, kourallinen ystäviä ja kavereita sekä perheeni. Lisäksi koen tarvitsevani satunnaisesti ihan omaa aikaa, eli kai yksinoleminenkin sitten on hyvinvointiani tukevaa.

 3. pee sanoo:

  Olipa ihana teksti!
  Itse läpikäyn tällä hetkellä juurikin tuota yksinäistä vaihetta elämässä ja se kyllä vaikuttaa siihen yleiseen hyvinvointiin todella paljon! vaikka itsellänikin on perhe ja kuntosali ja terveellinen ruokavalio, jotka on iso osa sitä hyvinvointia, varsinkin tässä nykysessä tilanteessa, niin silti sitä kaipaa ihmisiä ympärille. Vaikka oon just samanlainen ihminen kun sinä, tarvin sitä yksinolemista paljon! väsyn ihmisiin helposti! 😀
  Mutta ihana lukea tällänen teksti, ja huomata, että vaikka sullakin ollut tälläinen vaihe elämässä, niin nyt on asiat eritavalla, eli oli elämä millasta tällähetkellä tahansa, niin se ei oo koskaan pysyvää, niin hyvässä kuin huonossakin! =)

  • Kyllä siitä yksinäisyydestä pääsee, kun vaan tarkoin alkaa valitsemaan hyviä ihmisiä ympärilleen <3

   Itse olen hyvin hyvin hyvin introvertti ihminen ja kaipaan myös sitä yksinoloa, muuten arki ei toimi ja väsähdän hurjasti. Mutta olen huomannut, että oikeanlaisten tyyppien kanssa olo ei ole niin nuutunut jälkeenpäin. Kun saa olla rennosti oma itsensä, eikä tarvitse olla ns. varpaillaa kokoajan. Se on kiva tunne. 🙂

   Elämä on aina tuoretuote. Sitä pitää uusia ja rakentaa jatkuvasti ja tilanteet muuttuvat jatkuvasti. Jos löytää jotain hyvää, siitä kannattaa pitää kiinni. Mutta mikään tilanne ei ole useinkaan pysyvä. Onnea omien ihmistesi löytämiseen <3

 4. Suklis sanoo:

  Kylläpä teksti kolahti, kuin omasta suustani! Taistelen tällä hetkellä sen suuren pettymyksen kanssa, kun joudun puntaroimaan ystävieni luottamusta ja sitä miten jatkaa tästä eteenpäin. On kamalan ikävää tulla loukatuksi ja petetyksi ihmisten suhteen, joihin on luottanut enemmän, kuin kehenkään muuhun. Eikä mielestäni tällaisia asioita tarvisi enää aikuisiällä joutua murehtimaan. Minun mielestä täällä ollaan antamassa toisille iloa, tukea, luottamusta ja kaikkea sitä, mitä oikeaan ystävyyteen kuuluukin. Toki vastoinkäymisiä on ystävyyssuhteissakin, mutta toisen ihmisen tahallinen loukkaaminen ja luottamuksen pettäminen on kamalinta mitä voi tehdä. On ehkä pelottavin tunne, kun huomaa, että luottamus on petetty. Vähän kuin jäisi tyhjän päälle turvattomana. Vielä tällainen herkkä persoonallisuus siihen päälle, niin tunteet on aika suruisen valtaisat. Ajattelen kuitenkin tällaiset vastoinkäymiset opetuksena ja yritän kääntää ne vahvistamaan itseäni. Olen myös miettinyt blogin aloittamista, sillä välillä on sellainen olo, että omia tuntoja ja ajatuksia pitäisi päästä purkamaan kirjoittamalla. En vaan tiedä, että osaisinkohan.. 😊

  • Hyvin sanottu tuo, että vastoinkäymisiä tulee tottakai mutta sellainen tahallinen loukkaaminen on jotain mitä ei tarvitse kestää. Eteenpäin sanoi mummo lumessa, kyllä ne oikeast ihmiset löytävät tiensä elämääsi. Tai sinä löydät heidät. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *