Netflix sarjasuositus: Koukussa ruokaan
20.4.2017
Olet osa tarinaani.
11.5.2017
Show all

Laihduttaja, näiden asioiden kanssa et ole yksin.

Itse kymmieniä kiloja laihduttaneena ja nyt valmentajana törmään laihdutuksen suhteen toistuvasti samoihin teemoihin. Kaikki eivät näitä tietenkään koe ja kaikki ihmiset reagoivat asioihin omalla tavallaan. Nostan nyt kuitenkin esille muutaman asian, jotka usein vaikeuttavat tai hidastavat laihduttamista tai elämäntapojen muutosta. 

 

 1. “Ota nyt ees se yks pulla.

Tähän törmään jatkuvasti. Itse kohtasin tätä ja asiakkaani kohtaavat tätä jatkuvasti. Tutut, sukulaiset ja työtoverit eivät meinaa ymmärtää, että se yksikin pulla saattaa johtaa suurempaan lipsumiseen. Ja ihan vain se, että on epäkunnioittavaa tyrkyttää toiselle jotain, jos hän selvästi on päättänyt olla herkkulakossa. Muut ihmiset heijastavat tilanteen itseensä, heitä hävettää syödä pullaa, jos yksi ei syö. Sitä pullaa voi vetää naamariin huomattavasti paremmalla omallatunnolla, jos kaikki osallistuvat mättämiseen. Osa saattaa jopa ajatella, että laihduttaja pitää muita huonompina, koska “sortuvat” herkutteluun. Tämä kuitenkin useimmiten johtuu vain ihmisten omista epävarmuuksista ja niemenomaan siitä, että he projisoivat tilanteen itseensä. Kyse ei siis ole sinusta, vaan heistä itsestään. Joku saattaa jopa loukkaantua, jos et suostu ottamaan hänen kahvitarjoiluitaan. Tällöin on usein kyseessä vanhempi ihminen ja silloin on vain kunkin itse päätettävissä, että onko se yksi pulla silloin tällöin nyt niin paha jos sen syömättä jättäminen aiheuttaa toiselle oikeasti mielipahaa. Sanon siis, että omista tavoitteistaan ei tarvitse joustaa tai itseään ei tarvitse pienentää kenenkään takia, mutta tilannetajua ja pelisilmää pitää löytyä. On eri asia loukata vanhan mummelin tunteita kuin alistua kollegoiden marmatukseen.

Muista, että ihmiset epäilevät sinua sellaisista asioista, joihin eivät itse pystyisi. Jos sinä yhtäkkiä laihdut, he joutuvat mahdollisesti itse katsomaan peiliin ja miettimään, että olisiko itselläkin aika hieman pudottaa elopainoa. Jälleen, kyse ei ole sinusta, vaan heistä itsestään. Olet vapaa tekemään juuri niin kuin itse parhaaksi näet. Sinä päätät, mitä suuhusi laitat. Ja oma mielipiteeni on, että asiasta ei kannata vetää sen suurempia pultteja. Mitä varmemmin sanot, että ei kiitos, etkä selittele sen enempiä tai hermostu, sitä nopeammin sinut jätetään rauhaan. Asiasta tulee normi, että et vedä sitä pullaa joka kahvitauolla.

 

2. Kärsimättömyys

Maailma on nopea. Pikaruokaa, pikadeitit, pikadieetit, pikasitä, pikatätä. Kaikkea saa pikana ja jos et saa, niin voit tehdä asiasta numeron, vaikka sitten somessa, nopeasti. Kaikki pitää saada nyt heti mulle heti NYT!

Kysyn tässä kohtaa, että haluatko hyviä tuloksia vai nopeita tuloksia?

Kuinka kauan sinulla meni kerryttää nykyinen painosi?

Haluatko säilyttää terveytesi ja pitää hiukset päässäsi? Pitää aineenvaihduntasi kunnossa vielä seuraavat 50 vuotta?

Ihmiset ajattelevat hyvin lyhytnäköisesti, se nyt vain on meille luontaista. On tehty tutkimus, jossa ihmisiltä kysyttiin, että haluavatko se 100€ nyt vai 200€ vuoden päästä. Melkein kaikki vastasivat, että 100€ nyt. Vaikka vuoden päästä summa olisi tuplaantunut. Mutta kun ihmiset haluavat heti tyydytyksen. Vuosi onkin aikalailla maksimi aika, minkä ihminen pystyy oikeasti kuvittelemaan eteenpäin realistisesti. Puoli vuottakin on jo paljon. Muutama kuukausi tuntuu jo suhteellisen kaukaiselta ja utopistiselta.

Sanon nyt suoraan, jos haluat oikeasti hyviä tuloksia, nopea laihduttaminen ei kannata. Siitä seuraa vain aineenvaihdunnan laskua, löysää nahkaa, lihasten surkastumista ja heikkoa yleiskuntoa. Ymmärrän kiireen, koska se oma olotila voi tuntua tukalalta, mutta silti ei saa unohtaa faktoja. Ja kun anteeksi nyt kun sanon tämänkin suoraan, mutta on tasan oma syysi, että olet lihonut. Et voi olettaa nopeaa fiksiä ulkoistamalla asian jollekkin toiselle.

Jos asian laittaa mustaa valkoisella: olet vuosien saatossa lihonut kymmenen, kaksikymmentä, kolmekymmentä tai niinkuin minä aikoinaan, yli neljäkymmentä kiloa. Menet valmentajan pakeille ja pyydät hänen nopeasti korjaamaan asian. Jos laihtumista ei tapahdu heti ensimmäisen kuukauden aikana, syytät valmentajaa. Ehei. Pysyvä, terveellinen ja oikeasti fiksu laihduttaminen vaatii aikaa. Luota itseesi, luota valmentajaan.

Jos laihdut puolessa vuodessa 30kg, kuten kaikissa dieettiohjelmissa esitetään, edessäsi on todennäköisesti jompikumpi näistä kahdesta vaihtoehdosta:

Lihot kaiken takaisin ja hidastuneen aineenvaihdunnan takia vielä enemmänkin. Seuraavat laihdutuskuurit vaikeutuvat huomattavasti tai muuttuvat jopa mahdottomiksi.

TAI.

Joudut maksamaan itsesi kipeäksi erilaisista leikkauksista, joissa ihosi kurotaan tiukemmalle. Muutenkin lopputulos voi ihan oikeasti olla todellinen pettymys ja henkisesti raskas paikka, kun kova työ palkitaan kasalla nahkaa, suonikohjuja ja selluliittia. Huomaat olevasi ihmisrusina, etkä bikinibeibe. Haluatko olla ihmisrusina?

Muista siis realiteetit. Pysyvä ja terveellinen laihtuminen ei ole kovin mediaseksikäs aihe, mutta se on ainoa oikea tie. Sinä joudut paiskimaan töitä, sinä joudut menemään epämukavuusalueellesi. Valmentaja ei tee mitään muuta kuin ohjelmat puolestasi, itse kova työ jää tasan sinulle itsellesi. Jos kaikki tämä olisi kovin helppoa, eiköhän kaikki olisi ihan järkyttävässä tikissä.

Prosenttiluku laihduttajista, jotka pitävät painonsa myös pois laihduttamisen jälkeen on noin 3%. Miksiköhän luku on noin pieni? No siksi, että laihduttamisen aikana ei ole oikeasti sisäistetty ja omaksuttu uusia elämäntapoja. On menty niin sanotusti menty se iso ahteri edellä sinne hemmetin puuhun ja sitten jääty ensimmäisen oksaan jumiin, ihmisrusinana.

 

3. Ystäväpiiri saattaa rakoilla tai muuttua

Onhan se nyt sanomattakin selvää. Jos kovasti muutat elämäntapojasi ja arkesi muuttuu bissen kittaamisesta lenkkipolulla juoksemiseen, niin kyllähän se koettelee ystävyyssuhteita. Ja vetoaisin myös ykköskohdassa mainitsemiini asioihin. Ystäväsi saattavat tulla kateelliseksi tai sitten, että sinulla ei ole enää aikaa, energiaa tai mielenkiintoa tehdä heidän kanssaan asioita samalla tavalla kuin ennen. Totta hemmetissä se aiheuttaa kitkaa. Ystäväsi voivat kokea, että hylkäät heidät, löysit jotain parempaa. Muutut ja unohdat heidät. Ja kun valitettavasti kun laihduttajaa tai tekee elämäntapojen muutoksia, on vain fakta, että silloin täytyy olla itsekäs. Hetkeksi täytyy tehdä itsestään prioriteetti numero yksi.. tai edes kaksi.

Ja painotan, että ihminen, joka ei koskaan muutu, ei koskaan kasva. On normaalia elämää, että ystäväpiiri muuttuu aika-ajoin. Kyllä ne aidot ystävät siinä pysyvät, tukevat ja ymmärtävät. Ja ne, jotka eivät, sano vaan, että hasta la vista  ja se on tsörömnöö nääs sano Mansen flikka!

 

****

Kesän huiput valmennustarjoukset löydät TÄÄLTÄ

 

5 Comments

 1. Mipa sanoo:

  Kiitos ihanasta motivaatio tekstistä. Mä olen tehnyt elämäntapa muutosta tässä nyt vuoden. Aluksi laihduin puolessa vuodessa sen 15 kg ja sitten iski taas hirveä stressi erinäisten juttujen takia ja tuli sorruttua herkemmin herkkuihin ja kiloja tullut takaisin joku 4 kg. Vielä ois laihdutettavaa n. 15 kg joten tänä kesänä en vielä ole kesäkunnossa, mutta jos ensikesänä sitten 🙂 Nyt taas kiinni ruokavaliossa ja onneksi mulla on todella ihana personal trainer joka tsemppaa ja ymmärtää, ettei aina vaan oo niin helppoa.
  Mulla on siis häät kesällä ja niiden järjestäminen on aiheuttanut stressiä jonkin verran ja välillä tuntunut ettei aika riitä mihinkää.
  Lisäksi nyt kun olen taas kiinni ruokavaliossa saan kuulla jatkuvasti, että etkö nyt oikeesti syö kakkua jne.

 2. Minna sanoo:

  Tää postaus osu ja uppos, kiitos! Dieettiä takana 3 viikkoa ja pudonneita kiloja 1,9kg. Tavoitteena saada 5kg rasvaa pois ainakin näin alkuun. Kärsimättömyys on mun huonoin puoli, viimeeksi tänään tuli itku salilla, kun vajaan viikon flunssan ja treenitauon jälkeen voimatasot olikin olemattomat. Tulokset pitäis saada hetinyt, ja tämmöset hidasteet tuntuu ylitsepääsemättömiltä esteiltä. Mutta ei, en halua olla ihmisrusina!! Homma jatkuu! 🙂

  Oot huikee muija, keep going!

 3. vanessa sanoo:

  Oli pakko kyllä painaa tuota tykkäys-nappulaa heti ensimmäisen kohdan otsikon luettuani! Oli kyllä ihan täyttä asiaa ja mukavasti kirjoitettu, pieni pilke silmäkulmassa. Niin ja kyllähän tämä teksti motivoikin 🙂

  Ensimmäistä kertaa kommentoin, mutta olen lukenut blogiasi jo pidemmän aikaa ja tykkään tavastasi kirjoittaa ja käsitellä asioita aidosti ja rehellisesti. Kiitos siis ihanasta blogista ja hyvistä teksteistä! Mukavaa kesän odotusta!:)

  -vanessa
  uusialkuni.blogspot.fi

 4. Aida sanoo:

  Yleensä tykkään sun kirjoituksista ja niissä on asiaa, mutta nyt kyllä otin henkilökohtaisesti!: Sanot, ” Ja kun anteeksi nyt kun sanon tämänkin suoraan, mutta on tasan oma syysi, että olet lihonut. Et voi olettaa nopeaa fiksiä ulkoistamalla asian jollekkin toiselle.”. Itsellänihän kävi niin, että noin vuosi sitten palkkasin (taustatutkimusten jälkeen, auktorisoidun) PT:n ja tavoitteena oli saada pois ehkä muutama kilo rasvaa, mutta ennen kaikkea muuttaa kehonkoostumusta. No, meidän matka jatkui 4 kk:tta, jonka aikana lihoin (siis läskiä!), ei nyt varmasti ihan kaikki) lähes 6 kiloa!!! PT nosti lopuksi kädet ilmaan, ettei hän ymmärrä mitä tapahtuu ja minä jäin kärvistelemään läskieni kanssa, en ole edelleenkään päässyt niistä eroon ja kaikki vaatteeni odottavat kaapissa sitä päivää kun pääsen takaisin alkuperäiseen painooni… 🙁 Eli, ei, se ei aina todellakaan ole oma syy, eikä valmentajakaan aina ole se ratkaisu. Muuta en toivo kuin sitä, että löytäisin jonkun joka minua oikeasti osaisi auttaa, mutta miten ihmeessä, kun kaikki lupaavat sitä, mutta lopputulokset ovat aivan jotain muuta…!

  • Patu sanoo:

   Poikkeus vahvistaa aina säännön. Ymmärrän, että lausahdukseni ottaa päähän jos taustalla on tuollainen. Olen pahoillani ja ymmärrän näkemyksesi. Sanotaanko nyt näin, että 98% tapauksista lihominen on omaa syytä. Totta kai on myös sairauksia, tapaturmia sekä muita tilanteita, totta hemmetissä. Sanotaanko näin, että oletan lukijan myös lukevan tekstin niin. Ikinä mikään asia ole 100% niin, vaan aina löytyy poikkeuksia.

   Ei kuitenkaan kannata jäädä vihaan kiinni vaan ottaa tilanne oppina. Olet varmasti myös oppinut tuosta tilanteesta paljon? Ja olethan tutustunut pt-paketteihini? 😉 Toivottavasti saat asiaan pian apua <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *