Vaikeat kouluvuodet, valmistumisen tärkeys
23.11.2017
Uupumus vei polvilleen
5.11.2018
Show all

Laihtuminen on ennen kaikkea psyykkistä

Jos jotain haluan omalla urallani viedä eteenpäin, on se fakta, että laihtuminen on ennen kaikkea psyykkistä. Totta kai suurin asia, mitä painon putoamisen eteen voi tehdä, on liikunta ja oikeanlainen ravinto.

Mutta miksi niiden toteuttaminen käytännössä on usein haastavaa?

Koska mielemme on suurin rajoitteemme. Tunnelukot, kärsimättömyys, motivaation puute ja itsekuri. Kaikki ovat laihtumisen ja elämäntapojen muuttamisen kannalta suuria elementtejä. Ilman kirkasta tavoitetta ja paloa, muutosta ei synny.

Kun ihminen on mielentilassa, missä voittaminen on ainoa vaihtoehto, hän menee vaikka läpi harmaan kiven. Ja tarkotukseni ei missään nimessä ole kritisoida tai syyllistää, päinvastoin. Vapauttaa ihmiset siitä syyllisyyden tunteesta, että he eivät muka vain onnistu.

Onnistut varmasti, mutta haluatko onnistua?

Kuvat: Ida Alanen Photography

Esimerkiksi jos elämäntilanteesi on haastava, on mahdotonta vaatia, että yhtäkkiä tekisit uusien elämäntapojen muuttamisesta elämäsi ykkösprioriteetin. Toki, aina tulee varmistua, että syyt ovat aitoja, etkä mene tekosyiden taakse. Mutta elämäntapojen muuttaminen vaatii paljon, se vaatii aikaa ja uhrauksia, uusia ajattelutapoja. Jos ajatuksissasi ovat muut asiat, jotka kipuavat huomaamattasi priorilistasi kärkeen, muutos on haastavaa. Ja teot puhuvat aina enemmän kuin sanat.

Ihminen voi haluta muutosta, todella paljon. Mutta vasta teot näyttävän sen oikean motivaation. Minäkin voisin haluta olla lääkäri, mutta inspiraationi ei ikinä riittäisi opiskeluun. Näin vain esimerkkinä.

Haluankin, että ihmiset olisivat itselleen armollisempia. Jos takana on epäonnistuneita laihdutusyrityksiä, vedä happea ja mieti, miksi haluat muutosta. Mikä vie sinua oikeasti eteenpäin? Vai onko nykyinen elämäntyylisi kuitenkin liian hyvää, että olisit siitä valmis luopumaan. Onko vaiva, jonka muutos vaatisi, oikeasti sen arvoista? Ainakaan tällä hetkellä.

Kun kirjoitin opparia, opettaja koko ajan haki vastausta kysymykseen; mitä haet työllä, mikä on työn tavoite? Ja vasta kun olin selkeyttänyt itselleni vastauksen kysymykseen, sain työtä eteenpäin. Kun selvitin itselleni, mikä on työn tarkoitus, tavoite oli kirkkaana mielessäni.

Miksi ylipäätään teemme yhtään mitään, etenkään epämukavaa? Miksi kun olin 19-vuotias, heräsin yöllä 3.30, starttasin jääkylmän autoni ja menin siivoamaan paskarantuja vessanpöntöistä? Koska sain siitä rahaa.

Tekisinkö sitä enää? En ellei olisi aivan pakko. Nyt kun olen keksinyt muita tapoja tienata, teen muita töitä. Mutta tähänkin työhön minulla on syy. Se ei enää ole vain palkka. Jos syy olisi vain palkka, tekisin taatusti muuta työtä. Miksi hain kouluun ja luin pääsykokeisiin? Miksi olen tehnyt yhtään mitään saavuttamisen arvoista elämässäni? Koska jokaiseen asiaan on aina ollut suuri syy. Joko pakosta tai tahdon palosta.

Älä siis soimaa itseäsi, jos olet uunituore äiti tai jos sinulla on jokin vamma, joka estää sinua liikkumasta. Sinulla on ensin tärkeämpiä tavoitteita; kasvattaa ja imettää lasta, saada itsesi terveeksi.. Sitten vasta tulevat muut syyt. Sitten vasta tulevat ulkonäölliset syyt. Toki, mitä tulee esim. vammoihin, terveydelliset syyt voivat olla myös motivaationa pudottaa painoa. Koska silloin syy on tullut kristallin kirkkaaksi. “Pudotan painoa, jotta saan itseni terveeksi”.

Muista kuitenkin, että muutoksen voi tehdä jo aikaisemminkin kuin vasta pakon edessä. Sinun täytyy vain istua alas, katsoa itseäsi rehellisesti ja miettiä; miksi haluan tätä niin paljon kuin haluan ja mitä olen valmis tekemään tämän eteen?

Korostan luonnollisesti muutoksia, etenkin terveydellisistä syistä. Ja sitä, että et voi tietää kuinka mahtavaa elämäsi voisi olla muutoksen jälkeen tai jopa sen aikana. Mutta joskus nykyinen elämäntilanne vetää puoleensa kuin magneetti. Miksi? Koska et ole asettanut magneettia tavoitteidesi puolelle.

On hyvin suuri ero, menetkö pois huonosta vai kohti hyvää. Laihtuminen on siis ennen kaikkea psyykkistä.

 

5 Comments

 1. Ilona sanoo:

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Kaikki totisesti lähtee korvien välistä. Painon pudotus on ennen kaikkea valtava henkisen elämän muutos. Se ei käy käden käänteessä eikä suju kuin itsestään.
  Muuttunut peilikuva voi olla jopa ahdistava. Se miten muut huomioivat tai kohtelevat sinua saattaa muuttua rajustikin. Vaikka olet ihan se sama tyyppi. Ja vain sen johdosta että ulkonäkösi on muuttunut. Siinä on pureskeltavaa.

  Laihdutin nuorempana alle vuodessa lähes 25 kiloa. Mitä enemmän paino putosi sitä enemmän sain kehuja ja ihailua. Se tsemppasi ja tuntui ihanalta. Ja sitä enemmän liikuin ja vähemmän söin. Ja laihduin ja sain kehuja. Ja niin eteenpäin.
  Olin lopulta 48kg/172cm. Painoni oli niin alhainen ettei hölläämiseen ollut mitään mahdollisuutta ilman että se olisi heti näkynyt painossa. Mutta kuinka olisin voinut lopettaa, Sehän olisi ollut täydellinen epäonnistuminen.
  Olin tilanteessa jossa kaikki oli mennyt päälaelleen. Tasapainoisesta löllykästä oli tullut hurjan nousukiidon kautta surkea ja lopen uupunut laiheliini.

  Loppu hyvin, kaikki hyvin. Tästä kaikesta viisastuneena suosittelen kaikille ottamaan elämäntapamuutoksen tueksi ammattilaisen. Jonkun joka katsoo perääsi ja osaa korjata kurssia ennen kuin mennään rytinällä pusikkoon.
  Jonkun joka osaa painaa jarrua ja kuuntelee miten voit. Hitaasti on näin suuressa elämänmuutoksessa totisesti parempi kuin nopeasti. Maailma kun pyörii radallaan sinun painostasi huolimatta.

  Mukavaa kevättä ja kaikkea hyvää sinulle!

 2. Sniff sanoo:

  Tiedostan ton, olen tunnesyöjä. Ja vaikka kuinka haluan laihtua, homma kosahtaa kun mun täytyy hallita tunteita syömällä.

  Miten pääsen asiassa eteenpäin… pitääkö hakeutua jollekin terapeutille?

  • Patu sanoo:

   Kyllä se kannattaa ainakin kokeilla ja katsoa, ei siitä missään nimessä ole haittaakaan. <3 Jos polvi on rikki, mennään lääkäriin. Sama jos mieli on rikki, sille pitää tehdä jotain ja sitä ei saa hävetä tippakaan. Se on nimenomaan vahvuuttaa tehdä asialle jotain. <3

 3. Customessaywriting sanoo:

  Kiitos paljon! 3

 4. Birgitta sanoo:

  Heei saisko juttua sun huulitäytteistä? Missä otat ja sattuuko ja ootko ollu tyytyväinen jne!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *