Kesä tulee, osa 3. Kulmien kestopigmentointi
6.5.2015
Mikä tukee sinua laihtumisessa?
8.5.2015
Show all

Luovan ihmisen ongelma?

FB_IMG_1429691278019

Koulu alkaa virallisesti olemaan ohi tämän ensimmäisen vuoden osalta. Otin kyllä kesäksi vielä kursseja ja tulevaa Proakatemiaa varten pitää kesälläkin tehdä juttuja, mutta tämä vuosi ja tämä kyseisen opintolinja alkaa olemaan taputeltu. Meillä oli viimeinen kurssitentti tiistaina. Luettavaa oli kahden ison opuksen verran ja aihe oli kuivaa ja sellaista mikä ei minua itseäni suurimmaksi osin kiinnostanut. Ja sekin osa mikä olisi kiinnostanut, ei nyt meinannut ollenkaan napata.

FB_IMG_1425504360636

En välillä pysty lukemaan. Kuulostaa varmasti hassulta. Mutta en vain pysty. Varsinkin jos teksti on kuivaa ja motivaatio ei ole kohdillaan. Keksin jatkuvasti jotai muuta tekemistä ja lykkään lukemista viimeiseen asti. Nytkin kämppä on puunattu lattiasta kattoon vaikka mikään siivoushirmu en olekkaan. Kaikki noi mun instagramin sekoiluvideot on varmaan tehty aina silloin, kun pitäisi lukea. 😀 Jos pääsen lukemiseen asti, niin havahdun jatkuvasti siihen, että en luekkaan tekstiä. Dramaattisesti sanottu välillä tekee ihan pahaa kun pitäisi lukea! Onko kenelläkään muulla samaa ongelmaa? Ja tiedän, että se ei ole syy olla lukematta. Tentit pitää suorittaa ja mielellään kiitettävin arvosanoin.

Mutta kuivan tekstin lukeminen tappaa luovuuteni. Olen luotu pohtimaan ja miettimään, tekemään, tutkimaan ja toimimaan. Kun luen kuivaa asiatekstiä, minua alkaa nukuttamaan ihan samantien. Asiaa ei helpota helposti herpaantuva keskittymiseni. On ihan eri asia jos teksti on innostavaa ja kerronta sujuvaa, silloin pystyn ihan ahmimaan tekstin kerralla.

FB_IMG_1428904435425

Peruskoulussa ja lukiossa oli paljon todennäköisempää, että sain kuviksesta hyvän numeron kuin vaikka historiasta. Historiakin kyllä kiinnosti minua, mutta siinä oli ihan liikaa teksiä ja paljon muistettavaa. Uskontoa tosin rakastin, koska otin siihen antropologisen näkökulman. Uskonto on mielenkiintoista, värikästä ja opettavaista. Kirjoitinkin uskonnon ja sain siitä yhden parhaimmista arvosanoistani.

Tykkäisin tutkia asioita ja tehdä itse, lukemalla päähäni ei vaan jää yhtään mitään. En ikinä lue mitään käyttöohjeita ja vaikkapa veroasioissa pyydän suoraan, että mies ‘Patuntamaan’ tekstit minulle. Ja joskus on vaikea kuunnella edes niitä Patunnoksia. Hyökin miestä kohti ja nypin sitä vaikka korvista. 😀 Keskittymiselle pitää olla juuri oikea mielentila tai kuuntelu ei onnistu.

FB_IMG_1425504312645

Jos muilla on ongelmia keskittyä lukemiseen, niin mitkä kikat olette todenneet hyödyllisiksi? Miten saatte tekstin luettua ja tylsät tehtävät rykäistyä? Itseäni ei mikään väsytä enemmän kuin mielenkiinnottoman tekstin lukeminen.. ei edes kova salirääkki! Tai sälirääkki päinvastoin antaa hurjasti energiaa!

Olen miettinyt, että onko tämä luovan ihmisen ongelma, keskittymishäiriö, lukihäiriö vai laiskuus?  Vai olenko vain sekainen akka? 😀

FB_IMG_1430891981457

8 Comments

 1. Tarja sanoo:

  hahaa, samaa ongelmaa. mitä alaa muuten opiskelet? 🙂

 2. Larppa sanoo:

  Kyllä se minusta on ihan yleistä, että asiatekstejä on hankala lukea ja keskittyä niihin. Jos se olis helppoa, kaikki vetelis kymppejä lukuaineista.
  Itelle auttaa, kun tekee lukiessa muistiinpanoja, yrittää löytää jokaisesta kappaleesta ydinajatuksen, ja yhdistelee asioita toisiinsa. “Ahaa, tämä menee näin, koska edellisellä sivulla sanottiin että noin.”
  Paras motivaattori itselle on, että asetan sivumäärän, joka pitää päivässä lukea. Sitten kun sen on tehnyt, voi hyvillä mielin tehdä muita hommia ja tietää, että kun jatkaa samaa tahtia, ehtii lukea kirjan hyvin ennen koetta. Päivän varrelle asetan taukoja, esim. nyt luen vielä 5 sivua ja sitten saan selata Instagramia.

 3. Milja sanoo:

  Nää kaikki “oireet” on myös mulle enemmän kuin tuttuja! :DMotivaatioo pitkien tekstejen (varsinkin asiatekstejen) lukemiseen on vaikee löytää ja kun sitä ei vähääkään ole, niin sillon seinänkin tuijottelu tai siivoaminen on paljon kiinnostavampaa 😀 Vähän pelottaa, että mistä motivaation saa taas oikein kaivettua esiin, kun palaan ensi syksynä takaisin koulunpenkille… Paljon tsemppiä sulle! 🙂

  Olen palaamassa nyt kesällä takaisin Tampereelle vuoden ulkomailla asumisen jälkeen ja haluan heti hommata jäsenyyden kuntosalille. Mitä salia suosittelisit Tampereella? Kävin ennen Elixialla, mutta muutaman ongelman ja niin sitovan sopimuksen takia, en sinne enää halua 🙂 suosituksia otan enemmän kuin mielelläni vastaan 😀

  • Jep! Se on niiiin paljon helpommin sanottu kuin tehty se, että oikeasti sitten LUKEE! 😀

   Omat suosikkini ovat Lapinniemen Powerhouse Gym sekä kaikki Easyfitit (keskusta, koivistonkylä jne). Molemmissa todella edulliset hinnat (30€/kk) ja salin saa irtisanoa kun haluaa! 🙂 Poweri on aika hc-sali ja Easy sopii kaikille, erityisesti mielestäni myös aloittelijoille. 🙂

 4. Noora sanoo:

  Jooo kerro kun keksit mikä tohon auttaa! 😀 ihan tuskaa kun tietää että pitäis lukea pääsykokeisiin ja sitte ku viimein otat sen tekstin esille, nii luet samat kohat viis kertaa kun ajattelet kaikkea muuta kun sitä tekstiä mm. “mitäs tänään syötäisiin” 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *