Elämän vesillä
23.10.2016
Suru, arki ja liikunta
2.11.2016
Show all

Mä annan sut pois

Mitä sitä enää pidempään peittelemään. Olemme kihlattuni kanssa eronneet. Näin se elämä vain välillä menee. Osa tulee jäädäkseen ja osa on tarinassamme vain hetken. Kaikilla on kuitenkin oma roolinsa ja merkityksensä meidän elämässä.

Olen aina sanonut, että itsestäni voin puhua ummet ja lammet, mutta toisista ihmistä en viitsi puhua yksityisasioita blogissani. En ala blogissani kertomaan yksityiskohtia tai vastaamaan asiattomiin kommentteihin. En tarvitse analysoivia kommentteja tai, että “joku jo tiesi”. Anteeksi, sanon tämän kaikella rakkaudella, mutta pitäkää tunkkinne. Vain minä ja läheiseni tiedämme mitä tapahtui ja se riittää minulle. En edelleenkään ole täällä tyydyttämässä kenenkään uteliaisuutta. Ainoa mitä toivon, on että joku voi saada teksteistäni voimaa ja uskoa, vertaistukea siihen, että mistä vain vaikeasta kyllä selviää.

Sanotaan näin, että suhde päättyi, koska tämä ihminen ei ollut sitä mitä luulin hänen olevan. Oma intuitioni ja henkinen paha oloni on jo hetken yrittänyt kertoa minulle jotain, mutta vasta nyt sain siitä kiinni, että se johtui tästä. Sanon suoraan, että kun vastasin kosintaan kyllä, en ollut siitä täysin varma. Naimisiinmeno ahdisti ja mietitytti.

Olen kuitenkin elämässäni nähnyt upeita avioliittoja. Vanhempani olivat yhdessä 40 vuotta, naimisissa melkein 35 vuotta. Mummini ja pappani olivat naimisissa 50 vuotta. Molemmat avioliitot päättyivät miehen kuolemaan. Minut on opetettu siihen, että parisuhde vaatii työtä ja liian helpolla ei saa luovuttaa. Mietin vain, että en ole tehnyt tarpeeksi töitä ja kaikki on korjattavissa.

Totuus kuitenkin on, että tein kaikkeni. Tarjosin koko maailman kultalautasella. Syytin itseäni, vaikka toinen oli henkisesti muualla.

Olemme ex-mieheni kanssa hyvissä väleissä. En yksinkertaisesti jaksa taistella tai riidellä, koska siitä ei ole mitään hyötyä. Asiat on tehty, päätökset ja ratkaisut on tehty. Nyt kävi näin ja elämä jatkuu. On täysin turhaa riidellä tai katkeroitua. Toivon ainoastaan, että hän vielä joskus löytää suhteen, jossa osaa olla oma itsensä. Haluan, että hänen on hyvä olla ja hän löytää tasapainon.

Itselleni isän menetys oli kuitenkin se suurin. Se on loputonta, en saa enää uutta isää, en näe isää enää koskaan. Mutta uuden parisuhteen voin aina löytää. Uuden rakkauden voin aina löytää. Ja itselläni ei yksinkertaisesti ole henkisiä paukkuja tai tahtoa riidellä, se ei muuta jo tehtyjä asioita yhtään mitenkään. Nyt tärkeintä on pitää hyvä sydämessä ja katsoa tulevaisuuteen.

photo-25_fotor

Kaikki purkautui kaksi viikkoa isäni kuoleman jälkeen. Olen menettänyt niin isäni, kuin puolisoni ja samalla parhaan ystäväni. Elämäni suunta on kertaheitolla muutettu. Varma ja valmiiksi suunniteltu muuttui täysin epävarmaksi ja tuntemattomaksi.

Puolisoni oli ja on ihana ihminen. Jokaisella meillä on omat demonimme, toisilla pienemmät ja toisilla suuremmat. Minua harmittaa, että en nähnyt hänen kamppailuitaan. Viimeiset vuodet ovat tavalla tai toisella olleet valheellisia ja harmittaa, että menetin ns. parhaat vuoteni. Mutta toisaalta, kaikella on tarkoituksensa. Hän teki minusta järjettömän vahvan naisen, koska osasin sanoa hänelle takaisin ja seisoa aina omilla jaloillani. Hän auttoi minua pääsemään kouluun, tuki unelmiani aina. Hän todella rakasti minua ja sai itsetuntoni kohdilleen. Meillä oli ihan älyttömän kivaa yhdessä, olimme parhaat kaverit. Vessassa käytiin ovi auki ja toisesta tiedettiin ihan kaikki höpsö. Toinen tiesi toisen hyvät ja huonot tavat. Tiesi mistä toinen suuttuu ja mikä saa toisen nauramaan hysteerisesti. Hän oli minulle suuri tuki ja turva. Se kenelle soitin heti isän jälkeen. Se, joka tuli aina auttamaan. Se joka piti minua ainutlaatuisena, tai ainakin niin luulin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haluan hänelle vain hyvää ja haluan, että hän kohtaa demoninsa ja voi hyvin. Olen aina täällä häntä varten, enkä ikinä käännä selkääni. Meidän rakkautemme on ehkä tullut jo aikaa sitten tiensä päähän, mutta tulen aina olemaan sinun tukesi. Mitä tahansa tarvitset, minä autan.

Olin ehkä sinun elämäsi rakkaus, mutta omani vielä odottaa minua. Ainoa mitä haluan, on rakastaa ja olla rakastettu. Haluan 100% rakkautta, jossa voin luottaa toiseen. Haluan suurta tunnetta, haluan suuren kosinnan. Haluan, että minut nähdään ainutlaatuisena. Ei vaan ulkonäköäni, vaan minut kokonaisena ihmisenä. Minut ja minun vikani. Sinä näit minut kokonaisena ja minä näin sinut. Se meni pidemmälle kuin fyysinen olemus. Minä tein sinusta ehjemmän, mutta sinä teit minuun särön.

Olen aina uskonut ikuiseen rakkauteen, mutta siihen on tullut särö. Olen aina uskonut siihen, että vielä joku näkee minut ainutlaatuisena, mutta siihen on tullut särö. Olen aina uskonut suhteessa 100% luottamukseen, mutta siihen on tullut särö. Olen aina uskonut, että tulen menemään naimisiin ja saan ihania lapsia, mutta siihen on tullut särö.

Edelleenkään ikinä en katkeroidu. Olen saanut eksältäni myös paljon hyvää ja käynyt läpi sellaisia elämänkokemuksia, joiden jälkeen ei voi olla muuta kuin vahva. Nyt tiedän tasan, mitä parisuhteeltani haluan, mitä tulevalta puolisoltani haluan.

Mutta nyt, haluan olla yksin. Haluan asua yksin ensimmäistä kertaa elämässäni. Elää koirani kanssa, sisustaa asuntoni juuri niin kuin itse haluan. Deittailla ja tapailla ja katsella juuri niitä miehiä kuin haluan. Saan tehdä juuri sitä mitä itse haluan. Vain minä itse päätän, että mitä ja koska teen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä on vapautta ja tuntuu ihan hemmetin hyvältä. Paha olo on vihdoin pois ja pystyn hengittämään. Olen palaamassa omaksi itsekseni ilman minkäänlaista rajoittajaa. Nyt on aika nauttia elämästä. Ja sinulle, toivon vain ja pelkästään hyvää. Kyllä, satutit minua enemmän kuin kukaan ikinä. Mutta en ole vihainen enkä katkera. Jos tämä olisi ollut tosirakkautta, näin ei olisi käynyt. Ja parempi, että kaikki kävi nyt, eikä luoja paratkoon vasta häiden jälkeen. Nyt saan rauhassa etsiä sitä elämäni todellista rakkautta ja onnea ja toivon todella, että sinä teet samoin.

 

photo-95_fotorIsän ensimmäinen suojelusenkeliteko <3

“And daddy liked his whisky with his tea
And we rode motorcycles
Blackjack, classic vinyl
Tough girl is what I had to be”

Toivon, että saisin oikeasti vielä sen isäni kaltaisen miehen rinnalleni. Todellisen miehen, herkän ja vahvan, kaikkensa antavan. Isä kulta, jos pystyt, vie mut mun suuren rakkauden luokse. Sä tiedät, että sun pieni tyttösi on suuren rakkauden arvoinen. Isä, vie mut rakkauden luokse..

 

Sammuu
Talossamme lamput sammuu
Autioituneita huoneet
Ovat yksi kerrallaan
Sängyn laitamilla hiljaa nuokkuu
Kaksi uupunutta
Onnellisia vain unissaan

Mä annan sut pois
Mä päästän sut pois
Vaikka sattuu
Sä annat mut pois
Sä päästät mut pois
Kaikkeen tottuu
Hymyillään vaan
Ei oo muutakaan enää antaa
Luovutaan toisistamme hiljaa

Liikaa
Luulin meistä aina liikaa
Lupasin, mä korjaan kaiken
Yhä vain uudestaan
Liukuu sun ote käsistäni

43 Comments

 1. Hanna Mäenpää sanoo:

  Voimia!

 2. Katri sanoo:

  Voi kuinka kauniisti kirjoitat ❤ Eilen aloin enemmän lukemaan blogiasi, ja täytyy todeta että koet hyvin suuria ja voimakkaita asioita, mutta silti kirjoitat asiallisesti, ja voimaannuttavasti!

  Toivon sinulle paljon voimia, tai ei. Sinulla on jo paljon voimia, toivon että muistat kuka todella olet ja kannatat itseäsi pää pystyssä! Minä en siihen pysty, olen itse syönyt itselleni suojamuurin ja itsetuntoni on nolla.
  Mutta tuli hyvä mieli, kuinka sinusta paistaa oikein tuollainen rohkeus kirjoittaa kauniisti kaiken tän keskellä 🙂

  Respect!

 3. ilari sanoo:

  https://www.youtube.com/watch?v=ZpvujTu-VmY

  good luck may u dreams comes true :).
  mikään ei oo hienompaa kuin aidot rakaksu tarinat ja noh seikkailus alkakoon ms health
  koko maailma leikkikenttänä tiesikkö muuten et se sun vastakohtas vo iasuu vaikkka guatemalassa tiiäks mikä se o nse tunne etsi sitä mikä lämittää sun sydäntä ilman ajtusta tai sanaa se ei oo jätt iroihahdus vaan tasanen lämpö joka tietty aian vä’lillä nousee. räjähtävä leikki yleensä hiipuu mut tasasenn pysyy koko ajan seuraa ja kuuntele aina dear madame su sydäntäs vittu se on siistii aj välillä sekopäistä sydän ja aivot juttlee rakas aj takas piä huol isiit. ymmärrän ton väärän kaa tuo sen raksuden sydämmeen. ja kokeile niit unelmais muissakin jutuissa mä oon kans siin ja tiiäks se tunen viellä et toinen vähän nniiku nussii sun aivos pois ja tulee sellanen tyhjiö ja sydän o ntäydes vallassa mut häiriöö tulee aian pitää muistaa ottaa selvää aian mikä se häiriö on aj puhuu se toiselle vaik osi kuinka paha juu ei oo itellekään aina helppooo but good luck

 4. Hansu sanoo:

  Noista asioista, kun selviää, selviää mistä vaan. Ihan alkoi itkettään, kun luin tämän sun tekstin. Jos oot yhtään samanlainen, kun oon saanut susta kuvan sun tekstien perusteella niin oon ihan varma, että sää tuut vielä nouseen! Kaikkea hyvää elämääsi.
  Terkuin: uskollinen lukija

 5. Tiiu sanoo:

  Voi että ku kylmätväreet meni mun kehonläpi kun luin tämän. Toivon sinulle kaikkea hyvää oikeasti. 💓

 6. noelia sanoo:

  olet ihana ja uskomattoman vahva.<3

 7. Emmi sanoo:

  Voimia <3 Muista kuitenkin, että saat olla myös heikko <3

 8. Lisko sanoo:

  Paljon voimia! Ja vaikka nyt olisikin vaikea uskoa, elämällä on varmasti vielä todella paljon onnea ja ihania hetkiä sinua varten. Toivon sinulle kaikkea hyvää.

 9. Laura sanoo:

  Tiedän millaista eroa kävit ja käyt ehkä vielä pitkään läpi. Siihen tuskaan pystyn samaistumaan koska olen itsekin hääni perunut ja kihlauksen purkanut. Se vaatii voimaa ja rohkeutta. Sinulla on edessä huikeita kokemuksia. Sisusta, tutustu, unelmoi. Niin mä tein pari vuotta kunnes tapasin sen elämäni rakkauden jonka vuoksi tekisin kaiken ja tiedän että hän tekisi minulle samoin. Jos jossain kohtaa tuntuu siltä että haluat vertaistukea niin laita spostia tulemaan. Olet ollut nyt jo erittäin rohkea päätöksissäsi ja nyt on aika eheytyä ja nauttia itsensä kanssa olemisesta. “Sinö pieni urhea nainen, minä uskon sinuun.”

 10. M sanoo:

  Kiitos tästä hyvin henkilökohtaisesta tekstistä. Elän hyvin samankaltaista vaihetta tällä hetkellä omassa elämässäni, omassa (entisessä, vieläki vähä hassua koittaa muistaa kirjoittaa tuo entinen-sana) parisuhteessa. Tästä tekstistä sai isosti vertaistukea. Pakko vaan mennä eteenpäin ja uskoa, että jokaisella ihmissuhteella on elämässä tarkoitus, myös niillä, jotka eivät loppuun asti kannakaan. Tai kuten sulla ja toivottavasti myös mulla, myös niissä suhteissa, jotka eivät kanna loppuun asti tavalla, joilla niiden aiemmin toivoi. Itselläkin on toiveissa, että ystävyys jäisi, vaikka romanttinen rakkaussuhde päättyikin.

  Isosti tsemppiä sulle 🙂

 11. Vera sanoo:

  Vitsi, tuntuu kuin parisuhteen osalta sun tekstin jokainen sana olisi ollut mun kirjoittama! Erosin jonkun aikaa myös monen vuoden suhteesta ja muutin muutama viikko sitten ensimmäistä kertaa elämässäni yksin asumaan. Olen saanut myös nähdä elämässäni hienoja parisuhteen malleja, ja vaikka omassa suhteessani oli hirveästi hyvää, aina joku mietitytti. Jos ex-mieheni olisi kosinut minua, olisin varmastikin sanonut kyllä, vaikka olisinkin sitä miettinyt. Lopulta selvisi asioita, jotka satuttivat ja jotka lopulta johtivat eroon. Mutta hyvä vielä voittaa, nyt on aika keskittyä omaan hyvinvointiin ja tehdä asioita, jotka tuntuvat aidosti hyvältä! Tsempit sinne! <3

 12. Mintukka sanoo:

  Paljon voimia sulle eron ja isän menetyksen vuoksi! Itse pitkästä parisuhteesta 2,5vuotta sitten eronneena, tiedän tuntemuksia mitä käyt läpi ja tulet käymään vielä pitkään. Tai itsellä erosta selviämiseen meni melko pitkä aika (toki meillä oli lapsetkin siinä mukana). Nyt kuitenkin kaksi ja puoli kuukautta suhdetta takana maailman ihanimman miehen kanssa ja voi kuinka onnellinen olenkaan. Paljon treffailin miehiä eron jälkeen, mutta ketään en “hyväksynyt” ennen tätä ja tutut olivat jo menettäneet toivonsa mun miesasioiden suhteen. Tällä hain lähinnä sitä, että katsele rauhassa äläkä kiirehdi suhteeseen nyt, jos ei tunne ole aivan sataprosenttinen. Tsemppiä talveen!!

 13. Ann sanoo:

  Erot on aina raskaita. Mutta parempi pistää homma pakettiin ennen avioliittoa ja lapsia. Helpompaa se nyt on kuin perheen perustamisen jälkeen.

  Tsemppiä!

 14. Emma sanoo:

  Voimia suuressa surussa. <3

 15. Iina sanoo:

  Onko sulla sähköpostiosoite, mihin vois laittaa viestiä? Sain sellasen käsityksen, että toi TAMKin sposti on enemmän jotain bisnesshommia ja sun yritystä varten, mutta laitanko sähkärin sinne vai johonkin muualle?

 16. Susku sanoo:

  Kylläpä sinua nyt koetellaan. Tsemppiä, pärjäät paremmin kuin moni muu noin rankassa elämäntilanteessa. Muista antaa aikaa itsellesi ja surulle <3

 17. Linda sanoo:

  En oo aikaisemmin kommentoinut blogiisi mutta tää teksti sai ihan kunnolla kyyneliin.. Paljon voimia ja haleja sinne! Vaikutat niin vahvalta naiselta ettei voi kuin ihailla 🙂

 18. Kaisa sanoo:

  Voimia sulle. Tunnistan tuosta tekstistäsi ihan samoja asioita, joita itse kävin läpi pari vuotta sitten eron yhteydessä. Jotenkin se fiilis, mikä tekstistäsi välittyy tuo mieleen sen ajan. Tunteet, ajatukset, ne asiat, jotka on rivien välistä luettavissa. Ne tunteet, jotka pakahduttaa, tukehduttaa, valtaa sun koko kehon päästä varpaisiin ja odottaa purkautumistaan. Se tunne, että tämä kaikki on liikaa. Koskaan, koskaan elämässäni en oo käyny läpi niin voimakkaita tunteita, ja ne vei välillä ihan suoraan jalat alta.

  Nyt nuo tunteet ovat enää vain muisto menneisyydestä. Ne ei enää käy päälle, ne ei enää tunnu iskulta vasten kasvoja. Ne ei kurista kurkkua, ei revi sydäntä vereslihalle eikä purista sydäntä. Ne tunteet on haalenneet. Niin, aika todellakin parantaa haavat.

  Anna tunteiden tulla. Itke. Vihaa. Sure. Naura. Iloitse. Pelkää. Unohda. Anna anteeksi. Anna anteeksi ensisijaisesti itselle, sitten vasta niille, jotka ovat sua loukanneet. Tunne helpotusta. Vapautta. Käy läpi kaikki ne tunteet kerta toisensa jälkeen. Voin luvata, että ne fiilikset ja tunteet tulee sykleissä. Tulee surua, tulee vihaa, tulee pelkoa, tulee ahdistusta. Kunnes on taas surun aika. Mutta kerta toisensa jälkeen ne tunteet tulee vaimeampina. Ja kerta toisensa jälkeen ne hyvät tunteet, ilo, onni, helpotus, vapaus, selkeys, tulee entistä voimakkaampina. Kerta toisensa jälkeen se helpottaa.

  Ole vahva. Mutta ennen kaikkea anna itsesi mennä rikki. Anna sydämesi särkyä. Anna itsesi hajota. Uskalla olla heikko. Sillä uskaltamalla olla heikko sinusta tulee entistä vahvempi. Ja vain menemällä rikki voit koota itsesi uudestaan. Kokoa elämäsi uudestaan niistä pienen pienistä sirpaleista. Ota vanhasta mukaan se mitä tarvit, etsi elämästä se uusi mitä haluat ja rakenna itsesi ja elämäsi uudestaan. Sillä mikään ei ole enää ennallaan. Ja hyvä niin, koska se mikä sinua odottaa on jotain niin paljon parempaa kuin uskallat toivoakaan. Koko maailma on avoinna sulle. Sanon tämän kokemuksen syvällä rintaäänellä. Minä rakensin elämäni uudestaan. Minä kokosin itseni uudestaan. Minun elämäni muuttui. Minä muutuin. Se tie on pitkä ja kesken vieläkin, mutta paluuta takaisin ei enää ole. Olen onnellisempi kuin koskaan aiemmin ja tiedän olevani oikealla tiellä. Kaikki muuttuu, ja hyvä niin.

  Tsemppiä. Jos voisin, tulisin ja rutistaisisin sua tiukasti ja sanoisin, että usko pois, se helpottaa vielä. <3

 19. Q sanoo:

  Kiitos tästä tekstistä. Erosin myös vähän aikaa sitten pitkästä parisuhteesta. Tuntui, että parisuhteesta puuttui se jokin. Olimme aika etäisiä, sanoisin jopa ettemme olleet edes parhaita kavereita; ainakaan pitkään aikaan. Haluaisin samoja asioita kuin sinä; haluaisin tuntea itseni ainutlaatuiseksi toisen silmissä, haluaisin 100% luottamusta sekä rakastaa ja olla rakastettu. Ehkä suurin ongelma itselleni on, että pelkään etten riitä sellaisena kuin olen, en ole oppinut vieläkään rakastamaan itseäni tarpeeksi. Vaikka parisuhde ei ollut sellainen kuin mitä olisin halunnut, tuntuu ero edelleen todella pahalta. Toivon, että olo alkaa pikkuhiljaa helpottamaan ja pystyisin nauttimaan kunnolla elämästä.

  Olet tosiaan kokenut kovia viime aikoina ja uskon, että sinun asenteellasi tulet olemaan vahvempi kuin koskaan! Kun on nähnyt elämästä sitä mustempaa puolta, saa asioihin ihan erilailla perspektiiviä, kuten viime tekstissäsi puhuitkin. Toivon, että löydämme molemmat elämäämme todellisen rakkauden, vaikka siinä unelmassa onkin nyt pieni särö.

 20. Minna sanoo:

  Äitini kuoli ollessani 19 v. ja maailma romahti. Parisuhdekin loppui kuin seinään ja hyvä niin, se satutti enemmän kuin kantoi. Kului puoli vuotta ja lähdin hakemaan äitini lempikukkia hänen haudalleen ja törmäsin aivan kirjaimellisesti mieheen. Kukat lensivät kaaressa ja siinä noukkiessamme niitä tapahtui jotakin, jota en osaa selittää. Siitä se alkoi ja on nyt kestänyt 30 vuotta. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, niin uskon vakaasti ja sydämestäni, että se oli äitini tekosia. Voimia sinulle ihana ihminen!

 21. Saara sanoo:

  Voimia! Oon satunnaisesti seurannut sun blogia, tää kyllä kolahti. Itse erosin syyskuun alussa ja hajosin palasiksi. Toisaalta mun on ihmeen helppo hengittää, näin tän pitikin mennä. Mulla niin samoja tunteita! Nyt tiedän mitä haluan elämältäni ja kumppanilta. Älä jää asian kanssa yksin. Tukeudu ystäviin tai tarvittaessa ammattiapuun. Mä käyn itse sellaisessa eroseminaarissa, 10 viikon ajan kerran viikossa. Vertaistuki antaa mielettömästi voimaa! Suosittelen sulle Bruce Fisherin kirjaa “Jälleenrakennus – kun suhteesi päättyy”. Se auttaa matkanteossa kohti omaa itseäsi, antaa voimia ja auttaa käsittelemään eroon liittyviä tunteita. Tie on pitkä ja kivinen mutta uskon että matka on sen arvoinen. Tämä oli jo toinen parisuhde jossa minun luottamukseni petettiin täysin, siitä on vaikea yksin rakentaa itseään ehjäksi. Tunnelin päässä näkyy silti valoa ja aion käyttää kaiken energian ja ajan nyt itseeni ja eheytymiseen. Eron käsittely vaatii paljon voimia ja aikaa, tsemppiä ihan hirveesti, aika parantaa!

 22. Tiitu sanoo:

  Kirjoitat niiin kauniisti vaikeasta aiheesta <3 Kiitos. <3 Voimia sinulle kovasti! Tästä tekstistä on varmasti hyötyä monelle samassa tilanteessa olevalle. Tämä ei nyt ehkä helpota, mutta kun elämä sulkee meiltä ovia ja meihin sattuu, niin kaikella on kuitenkin tarkoitus. Jotain parempaa on luvassa. <3 Kaikki kokemukset ja ihmiset opettavat meille jotain. Muista nauttia pienistä asioista, vapaudesta ja kaikesta hyvästä mitä elämä tuo eteesi. <3 Hengitä. Kyllä elämä kantaa. Kiitos vielä tekstistäsi. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *