Oma treenini ja ruokavalioni
24.5.2016
Nettisivut ovat nyt auki!
27.5.2016
Show all

Jokaisessa meissä varmasti asuu edes pieni maanantailaihduttaja. Toisissa enemmän ja toisissa vähemmän. Aina se alkaa taas maanantaina, laihdutus.

Joskus joku ihminen on liiankin selkeästi maanantailaihduttaja. Aina sama kaava: ensin esimerkiksi somessa huudetaan isoon ääneen, että nyt lähtee, nyt muuttuu, nyt tapahtuu. Nyt, nyt, nyt.

Mutta nyt ei tapahtunut, nyt ei muuttunut. Ei koskaan.

Mikä tässä aina menee pieleen? Miksi tietyt ihmiset uhoavat kerta toisensa jälkeen laihduttavansa, mutta eivät vielä toistaiseksi ole siinä onnistuneet? Mietin ja analysoin muutamaa eri vaihtoehtoa.

 1. Olet liian mukavuudenhaluinen

Tavoitteesi ja käytöksesi eivät kohtaa. Haluat olla ai kunnossa, mutta et jaksa tehdä asian eteen mitään. Haluat muutosta, mutta en oikeasti jaksa nähdä vaivaa muutoksen eteen. Samalla tavalla kuin esimerkiksi syömishäiriöissä on tietynlainen käyttäytymisen kaava. Ensin on hurmiovaihe ja vasta pitkällä myöhemmin häämöttää vaihe, jossa syömishäiriöön sairastuneen ihmisen voi pelastaa. Kun ihminen on hurmiovaiheessa, ei häntä saa muuttumaan. Se elämä ja elämäntapa, joka hänellä nyt on, on vielä liian kiinni hänessä. Kyse on ehkä eniten ihmisen omasta sisäisestä motivaatiosta.

P5160375

2. Et halua myöntää faktoja

Tiedän ihmisiä, jotka yrittävät noudattaa tiettyjä toimimattomia keinoja laihtuakseen ja eivät ole valmiitä myöntämään, että ne eivät toimi. Yleisin näistä on “soitellen sotaan”. Eli ruokaa syödään minimaalinen määrä, mahdollisesti liikutaan heti alkuun ihan liikaa ja vedetään yksinkertaisesti liian lujaa. Kurvit vedetään suoriksi. Perse edellä puuhun. Mitä näitä nyt on.

Tästä ei seuraa kuin huono olo, väsymys, kiukku ja pohjaton nälkä.

Jos olet vuosikausia yrittänyt laihduttaa tietyllä tavalla ja se ei kertaakaan ole oikeasti pidempi aikaisesti toiminut, miksi ihmeessä vielä hukkaat aikaasi siihen. Kun kerta toisensa jälkeen ammattilaiset hokevat, että laihtumisen kanssa ei ole oikotietä onneen. Miksi hukata aikaansa, tuhota aineenvaihduntansa ja itseluottamuksesta laihtumisen suhteen, kun homman voisi kerralla tehdä myös oikein.

3. Ryvet itsesäälissä

Olen huomannut yhden piirteen. Piirteen, joka minussa itsessänikin oli. Se oli itsesääli ja sitä kautta ruoalla palkitseminen. Tämä tapahtui aika paljon alitajuntaisesti: kehitin ongelmia ja surua, jotta sain palkita itseni rankan päivän jälkeen ruoalla. Tästä tuli hyvin nopeasti kierre. Kun yritin laihtua, vanha tapa palkita itseni ruoalla nosti hyvin nopesti päätään. Ruoka on mitä mainioin tapa hallita tunteitaan: Surettaako? Syö. Ahdistaako? Syö. Juhlan aiheita? Syö. Lista jatkuu ja jatkuu. Aina löytyy hyvä syy syödä ja palkita itsensä ruoalla.

Itsesääli on myös vahvasti negatiivista energiaa. “En minä osaa, en minä pysty”. Jos jotain olen tähän ikään mennessä oppinut, niin sen, että meidän ajatuksillamme on ihan uskomaton voima. Jos ajattelet, että et pysty johonkin, et luultavasti pystykkään. Mutta jos pystyt muuttamaan ajatusmaailmaasi ja ennen kaikkea asennettasi, avautuu sinulle pian täysin uusi maailma. Tunnista potentiaalisi. Onnistumisen kokemukset ovat omanlaisensa dominoefekti, yhdestä saat lisää itsetuntoa seuraavaan ja niin edelleen. Anna itsellesi mahdollisuus, saatat yllättyä. Aina voi luovuttaa, mutta niin voi myös voittaa. Sinä valitset.

P5200479

4. Säästöliekki, tuo laihduttajien ikivihollinen

Aihe, josta olen ollut äärimmäisen kiinnostunut viime aikoina. Säästöliekki on lyhyesti selitettynä sitä, että aineenvaihdunta on tuhottu. Usein laihduttajat tuhoavat aineenvaihduntansa erilaisilla dieeteillä, toisin sanoen liian niukoilla kaloreilla. Säästöliekki on kehon puolustusmekanismi. Keho pelästyy, että nyt kuollaan nälkään ja aineenvaihdunta lakkaa pelittämästä.

Laihduttaminen tässä tilassa on ehkä suurin vikatikki, minkä voi tehdä. Tässä vaiheessa ensisijaisen tärkeätä on saada aineenvaihdunta jälleen pelaamaan. Ja toisissa tapauksissa kyse voi olla jopa vuodesta. Kaloreita tulee nostaa maltillisesti, ei missään tapauksessa enää nipistää. Ja usein niukoilla kaloreilla ja niukoilla hiilareilla eläneelle (varsinkin naiselle) kaloreiden nostaminen on henkisesti äärettömän kova pala. Vaikka se on juuri se, jolla se kroppa saadaan taas kuntoon. Usein paino putoaakin, vaikka kaloreita on nostettu. Miksi? Koska aineenvaihdunta alkaa taas pelittämään.

Liian moni säästöliekillä oleva laihduttaja yrittää juntata kroppaansa tuhannella kalorilla päivässä, ilman minkäänlaisia tuloksia. Ei ihmekkään jos hieman turhauttaa.

5. Sinulla on jokin muu aineenvaihdunnan häiriö tai sairaus

Myös stressi hidastaa tai jopa estää laihtumisen. Jos monista yrityksistä huolimatta et laihdu, kannattaa käydä verikokeissa tarkistamassa mm. kilpirauhasarvot.

6. Sinulla on liian paljon henkistä taakkaa

Onko juuri nyt oikea aika laihduttaa? Vai onko mielelläsi kenties aivan liikaa kaikkea muutakin? Jos elämässäsi on tapahtunut suuria muutoksia, niin surua kuin iloa, voi olla, että juuri nyt laihdutus vain katkaisee kamelin selän. Mitä useammin yrität laihtumista ja epäonnistut siinä, sitä enemmän itseluottamuksesi laihtumisen suhteen katoaa. Anna siis hetken olla, keskity itseesi muuten: käy lenkillä voidaksesi hyvin, älä laihtuaksesi. Ota yhteys psykologiin tai ystäviisi. Puhu läheisillesi, etsi henkistä hyvää oloa. Kaikille tulee vaikeita hetkiä. Sitä paitsi, en tunne yhtään vahvaa ihmistä, jolla olisi helppo tausta. Jos selviät tästä, yksi laihtuminen on aika pientä tämän koettelemuksen rinnalla.

Elämä tuo ja vie, anna sen tehdä niin. <3

 

Mitä ajatuksia tämä teissä herätti? 🙂

PauliinaLogo_800x183 (1)

 

2 Comments

 1. Ikuinen laihduttaja sanoo:

  Nyt oli pakko kommentoida, pitkään blogiasi seuraanneena-kirjoituksesi oli kuin minun elämästäni. Olen se ikuinen maanantai laihduttaja ja syön herkkuja niin iloon kuin suruun. Pudotin kaksi vuotta sitten yli 10kg jotka ovat tulleet takaisin, ihan siitä syystä että palasin taas vanhoihin tapoihin. Minulle huomautellaan paljon painostani( ylipainoa noin 25kg) ja mutta en saa siitä sellaista että perhana näytänpäs tuolle että pystyn laihduttaan vaan päin vastoin alan herkuttelemaan. Kun aloitan melkein joka maanantai yrityksen pudottaa painoa ja niin jos paino ei tipu tasaisesti tai jopa nousee yritys kaatuu siihen. Avopuoliso kannustaa kovasti mutta on jo aika kyllästynyt kun en saa tuloksia. Omalla tavallaan lisää henkistä painetta kun meillä ei päätetä hääpäivää kunnes olen tiputtanut tietyn määrän. toisaalta motivoi mutta kolikolla on myös se toinen puoli. Mutta näytät mahtavaa esimerkkiä, ehkä minäkin joskus kuulun onnistujien joukkoon.

  • Paineet – tuo katala asia. Toisille paine sopii, mutta minä ainakin itse huomaan, että alan alisuorittamaan jos pitää tavallaan “suoriutua ja näyttää”. Siksi itse päätin laihdutuksestani ihan hissukseen, ilman, että kukaan tiesi päätöksestäni mitään. Salasin sen tavallaan alussa jopa itseltäni. 😀 Valehtelin itselleni, että eiiii tämä mitään laihduttamista ole. Ja hupsista painoa alkoikin tippua, kun en enää ottanut niin suurta painetta asiasta. Tavallaan tiesin, että perkele nyt lähtee, mutta silti pidin pään kylmänä.

   Tuo hääpäivä idea on hyvä, mutta ehkä tässä tapauksessa ei toimi. Paineet ovat yksinkertaisesti liikaa. Ja toisaalta, luot itsellesi ehdollista rakkautta. Et salli itsellesi edes hääpäivää ilman kadotettuja kiloja. Omalla tavallaan se kuulostaa kamalan brutaalilta. Ihanaa, että miehesi tukee sinua, se on äärettömän tärkeää. <3

   Tiedän tuon tunteen, joka sinulla nyt on. Ota aikalisä, keskity kaikkeen, missä olet elämäsi aikana joskus onnistunut. Miksi onnistuit niissä? Mitä hyviä piirteitä sinussa on? Keskity vahvuuksiisi, älä manaile epäonnistumisia.

   Ihminen pystyy suurinpiirtein kuvittelemaan elämäänsä puolivuotta eteenpäin. Vuosi on joo liian kaukainen ajatus. Mitä jos teet selkeän päivämäärän ja selkeät tavoitteet? Aloitat pienellä: -5kg kesän loppuun mennessä? Se on 5kiloa kolmessa kuukaudessa, eli ei paljoa. Sitten -5 marraskuun loppuun menessä.. jne. Miltä se kuulostaisi? 🙂 5 kiloa ja 12 viikkoa tarkoittaa -400g viikossa. Ei paha! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *