Dieettikuulumisia – uusi ruoka- ja treeniohjelma
11.3.2015
IT’S MY BIRTHDAY!!
13.3.2015
Show all

Mitä tulee bodaamiseen tai yleisesti ihan laihduttamiseen, niin ruoka on siinä kaiken alku ja juuri. Kaikki pyörii ruuan ympärillä ja ruuan pitää tukea sitä, mihin olet tähtäämässä. Jos haluat laihtua, ruuan merkitys korostuu entisestään. Jos haluat kasvattaa lihasta, ei sitä tehdä ilman oikeanlaista ravintoa. The food in this game is everything.

Treeni 20% ja RUOKA 80%
Meneekö ruuanlaittamiseen aikaa? -Kyllä.
Menee ruokaan paljon rahaa? -Kyllä.

Toki, kaikkien ei tarvitse hifistellä äärimmäisyyksiin ja oikeasti terveellinen ruoka ei ole niin kallista kuin annetaan ehkä ymmärtää, mutta kyllä siihen rahaa menee. Jos verrataan esimerkiksi minua, kuka syö 5-6 kertaa päivässä, ihmiseen kuka syö roskaruokaa ja ehkä noin kaksi kertaa päivässä.

Minulla on aamupala, välipala, kaksi lämmintä ruokaa ja iltapala. Jos jokaisen ruoka-aterian hinnaksi tulisi 2€, niin päivittäin minulle menee vähintään 10€ ruokaan. Eli 70€ viikko. Eli noin 300€ kuukaudessa. Yksistäni. Se on melkein koko mun kuukausikohtainen määrä opintolainaa. Loput meneekin sitten bensaan, millä sinne kauppaan pääsee sekä lisäravinteisiin. 😀

Jos tyyppi x vetää mäkkärin aterian ja jonkun eines-setin, niin hinta jää ehkä nippa alle tuon 10€. (Mutta usein ihmiset ostavat myös kaikkea sellaista, mitä eivät muista listata päivittäiseen rahankulutukseensa.. kahvi, pulla, suklaapatukat, limsat, kalliit valmis-salaatit jne.)

Mutta meidän taloudessa menee kyllä paljon rahaa ruokaan. Jotenkin koti ja kaikki sinne kuuluva on se, mihin panostetaan ja sitten nipistetään ehkä tarvittessa jostain muusta. Esim. säästän sillä hurjat määrät rahaa, että en käy baareissa tai osta ikinä mitään drinkkejä tai limsoja mistään.  Eli jos tuntuu, että rahaa ei muka löydy siihen terveelliseen syömiseen, niin kannattaa ensiksi tehdä rehellinen katsaus siihen omaan talouteen ja rahankäyttöön. Priorisoi ja opettele satsaamaan enemmän rahaa ruokaan kuin vaikkapa johonkin turhaan, kuten karkkeihin ja limsoihin.

 Meal Prep alusta loppuun

Okei, aloitetaas meal prep -kurssi ihan sieltä ruohonjuuritasolta. Eli, tarvitset kippoja. Paljon muovisia, mikron ja pakastuksen kestäviä kippoja. Meillä sitä varten piti myös erikseen ostaa säilytystila. Siihen sopi hyvin Ikean kenkähyllykkö! 😀

IMG_20150121_182344

IMG_20150122_174356

Ruuan ostaminen

Mikä ainakin meillä on ihan melkein sotilaallinen operaatio. Ensin lasketaan ruokavaliosta, paljonko mitäkin tarvitaan koko viikoksi, tehdään ostoslista ja sitten menoksi. Rakastan tehdä ostoslistan niin, että kirjoitan siihen tuotteet sen mukaan, miten ne kaupassa löytyvät, kun etenemme käytäviä. 😀 Kannattaa myös tutkia ja vertailla hintoja. Esim. minä kuka syön gluteenitonta kaurapuuroa, olen todennut, että prismasta saa sen kaikista edullisimmin. Hinta-erot voivat vaihdella hyvinkin suuresti. Provenan jumbo oats on ollut hyvä valinta. IMG_20150125_135146 Toi hillo tossa on seriously joku jäänne massakaudelta. :’D Pitää olla hilloo jääkaapissa kun sitä ei oo lompakossa. 😀

IMG_2349Koko perheen setit 😀 (Ylin on siis koiran setit :D)

Ruuan valmistaminen

Teemme avokin kanssa itse omat ruokamme. Ihan jo sen takia, että grammamäärät ovat tarkkoja ja koska ruokaa on jopa dieetillä paljon. Ja tässä uudessa kodissamme keittiö on surullisen pieni, nyyh.

Ainoa, minkä tälläisenä hemmetinmoisena kodinhengettärenä oon suostunut tekeen molemmille on salaatti. Mies väittää, ettei osaa tehdä salaattia ja okei, en mäkään välttämättä haluais oudon muotoisia paprikoita ja peukalonpalasia mun salaattiin.

IMG_2331 IMG_2332 IMG_2336 IMG_2340 IMG_2345 IMG_2346

Teen yleensä neljä annosta kerrallaan. Yhden syön heti, toisen myöhemmin samana päivänä ja kaksi jää seuraavaan päivään. Näin ei tarvitse joka päivä kokkailla. Joskus teen kerralla useammankin päivän ruuat. Olen vain itsestäni huomannut, että varsinkin sama ruoka alkaa tosi pahasti tökkimään siinä neljännen setin kohdalla. Ruuan mikrotus vie niin paljon sitä ruuan makua ja tuoreutta. Mieluummin juuri paistettua kanaa kuin pari päivää vanhaa kanaa mikrotettuna.

Ovatko muut jo tutustuneet meal preppauksen saloihin?

Muista seurata: Instassa!

Ja tykätä: Facessa!

 Terkuin, Patu! <3

26 Comments

  1. Elsa sanoo:

    Muuten vois enemmänki preppailla ja tehä ruokia useemmaks päiväks kerrallaan, mutta jostain syystä mikään ei miusta oo niin pahaa ja aiheuta kauheeta oksennusreaktiota ku MIKROSSA LÄMMITETTY EDELLISEN PÄIVÄN KANA! Hyhh hitto, miten se maku voi muuttua niin paljon sen jääkapin ja mikron jälkeen.. vastapaistettu kana taas on rakkautta <3

  2. Kuu sanoo:

    huh tota ruoan ja rahkan määrää :D! Meilläki syödään kyllä ihan hirveitä määriä safkaa ja siihen saa kyllä uppoamaan tosi paljon rahaa ku tykkään kokeilla uusia juttuja ja annoksessa on aina iso määrä lihaa (…ja kermaa :D) ku oon karpannu ni jääny tavaks 😀 pitääki muuten ostaa noita kippoja ku ei meillä oo melkein yhtään, helpottaa huomattavasti arkea jos on joskus ees jotain valmiina ja säästääki siinä ku ei tee sit niin paljon heräteostoksia! Ja toi salaatti valmiina kipossa on hyvä idea, sen haluun kopioida kanski 😀

    Saatoin hieman nauraa tolla boksien säilytykselle, haha ootte kyl kunnon bodaripari :D!

    • Patu sanoo:

      Joo, sitä on pikkasen.. pakko hankkia siks hyvä ammatti, et on sit jotain rahaa millä ostaa lapsillekkin ruokaa. 😀
      Joo toi salaattikippo on kätsy! Pistän aina 2 salaattirullaa, 2 paprikaa ja 2 kurkkua ja se kestää joskus viikon joskus vähän alle. Joskus sen joutuu tekeen pari kertaa viikkoon. Mut eihän tohon leikkuusee mee kun sekuntti.

      Joo, lihapäitä mitä lihapäitä! 😀

  3. Bee sanoo:

    Ostatteko kanaa eläinkaupasta? Hauska tuo säilytysrasioiden kaappi. Repeilin täällä 😀

    • Patu sanoo:

      Eiii 😀 Toi on Goldean Eaglen koirannappulaa. 😀 “koko perheen” ruoat, get it? 😀 Oon ylihauska ihminen…. 😀

      Haha joo se on kieltämättä aika hauska 😀

  4. iuski sanoo:

    “oudon muotoisia paprikoita ja peukalonpalasia” Haha kuulostaa ihan siltä salaatilta mitä mun mies tekee! 😀 En vaan kehtaa valittaa jos saan sen kerrankin tekemään ruokaa 😉

  5. sofia sanoo:

    Mä teen useamman päivän ruuat kerralla, mutta oon samaa mieltä kuin nimim. Elsa ja sinä: mikrossa lämmitetty kurkkuun juuttuva kana on kamalaa! 😀 Siks kanaruokien valmistus on välillä musta hankalaa. Pakkauksessa on usein 300-400gr lihaa, joka riittää useammalle aterialle, mutta se kanan koostumus seuraavana päivänä on vaan niin kaameeta. Jauheliha on ihan jees vielä 2. tai jopa 3. päivänä, mutta en taas haluaisi syödä niin paljon punaista lihaa. Vaaleaa kalaa, esim. siikaa voisin syödä myös usein, mutta se on ihan hemmottelu/special case ruokaa, koska yks pieni filee maksaa helposti 6-7e ja siihen kun lisää salaatit ym., niin vähän turhan kallis hinta yhdelle aterialle!

    Mutta tosta gluteenittomasta kaurastapuurosta. Eikö kaura itsessään oo gluteenitonta, sehän sopii keliakiaa sairastavillekin. Miksi erikseen “gluteenitonta” kauraa?

    • Patu sanoo:

      Se vaan on. 😀 Ja itse oon jotenkin syöny itteni “yli” jauhelihasta ja jotenkin se tällä hetkellä tökkii ihan ylipaljon.. Lohi on myös sellanen spessujuttu <3 (mutta kans niin överikallis)

      Loistava kysymys ja toi onkin jännä toi kaura ja syy löytyy valmistustiloista ja kuljetuksesta! Eli kaura on luonnostaan gluteenitonta, mutta valmistetaa ja kuljetetaan samoissa tiloissa, kuin muutkin viljat, eli siellä saattaa hyvinkin olla pieniä määriä sitä gluteenia. Se kannattaa kunkin itse kokeilla, että haittaako se. Toisille sopii, että syö joka toinen päivä provenaa ja joka toinen elovenaa, niin altistusmäärä ei ole niin suuri. Mutta esim. keliakiaa sairastavien pitää ehdottomasti syödä tuota kauraa, mikä on pidetty hyvin kaukana gluteenipitoisista viljoista. 🙂

    • Minni sanoo:

      Siksi että normaalisti kaura käsitellään samassa tehtaassa kun muutkin viljat -> gluteenia saattaa päästä mukaan ja keliakikoille se pienikin hiukkanen on liikaa. Nämä siis käsitellään täysin puhtaassa, gluteenittomassa ympäristössä. Käytän muuten itse myös muuten noita Provenan Jumbo Oatseja, niistä tulee ihan paras puuro! \o/

      • Patu sanoo:

        Jes, sait paljon paremmin selitettyä sen mitä yritin tossa sönkätä. Kiitos! 😀 Joo siis onhan toi makukokemuksenakin ihan mahdottoman hyvä. Noista syntyy myös ihan maailman parhaat kaurakeksit! Paljon ilmavampia juurin tuon jumbon kokonsa vuoksi. 🙂

    • J sanoo:

      Pakko vinkata tähän väliin broilerin jauhelihasta jos haluaa vähentää punaisen lihan syöntiä ja mikrolämmitetty kana tökkii. Tuo hyvin vaihtelua “tavallisiin” jauheliharuokiin ja esimerkiksi broilerin jauhelihasta tehdyt lihapullat ovat meillä todella pidettyjä.

  6. Mona sanoo:

    Hajosin niin tota kenkäkaappia… :’DD

    Mä teen kans kauppalistan niin, että se on samassa järjestyksessä kaupassa etenemisen kanssa! …ja siksi käyn yksin kaupassa. Ukko poukkoilee omalla kauppareissullaan miten sattuu. Ei käy päinsä! 😀

    • Hahah 😀 😀

      Joo, mulla kans joskus palaa käpy mut nykyään toikin onneks vaan tykkää että johdan meidän kauppakomppaniaa. 😀 Kuitenkin aika samanlaiset ostokset. 🙂

  7. Kata sanoo:

    Moi!

    Mä inhoon myös yli kaiken “vanhaa kanaa” mutta poikkeuksen tekee broilerin sisäfileet. Ne on vielä seuraavanaki päivänä todella hyviä. Suosittelen kokeilemaan!

  8. Annikki sanoo:

    Tämmöinen pirkkaniksi, jota kannattaa kokeilla: jos ostaa kanat “pihvinä”/fileenä tms. niin kannattaa paistaa ne uunissa, suikaleille en ole testannut, niin niistä ei tule kuivia vaikka lämmittäisi uudestaan mikrossa! 🙂

  9. Tuuli sanoo:

    Onnen lemmikit, paras eläinkauppa Tampereella! <3 Ja sadan metrin matka himastakaan ei oo pahitteeks 😉 Mutta. Kysymys: säilyykö salaatti leikattuna rasiassa muka viikon? 😮

    • Ainakin meillä säilynyt 😀 Varmaan oli ehkä liiottelua toi viikko, mutta ainakin yli puoli viikkoa.. Niin kauan kun ei ole ruskeeta 😀 En oo kauheen tarkka näissä asioissa, joskus saatan juoda tietoisesti viikon vanhaa maitoakin. Kunhan se ei mee klimpille kahvin sekaan, niin it’s all fine! 😀

      Ja niin onkin paras! <3

  10. Liisi sanoo:

    Tosi hyvä postsaus! Jee! 🙂 Olemme myös pariskunta ja elämme terveellistä elämää (meal prepit / salit yms..) mutta kumpikaan ei kisaile mihinkään vain elämäntapa..mutta kuitenkin siis… mikä ihme siinä salaatti hommassa onkaan 😀 Meillä kun on ihan sama juttu että mies ei tykkään tehdä salaattia x/ Joskus aikoinaan salaatin teko oli minulle myös sellainen ärsyttävä tekeminen mutta nyt olen jo oppinut tykkämään siitä, koska se on tosi makoisaa ja se kuuluu miun ruokavalioon ja täyttää kivasti masua 🙂 Jotenkin vaan alko huvittamaan tuo, että teilläkin tuo salaatti- osio on tuollaista :DD

    • Jee, kiva jos mut jorinat kelpaa. 😀 Siis en ymmärrä! :’D Miehillä on joku hirveä fiksaatio määritellä miehyytensä ruuanlaittamisen kautta… kaikki grillaus ja varsinkin pihveihin ja tuleen liittyvä on kyllä niille tosi jees! FIRE ME MAKE. YOU WOMAN MAKE SALAD. 😀 😀

      Salaatti on kyllä sellainen pelastava elementti varsinkin näin dieetillä.. saa huijattua mieltä, että oikeasti muka söisi jotain. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *