Ellos Home – aika hieman uusia kotia
22.4.2015
Mikä blogeissa ärsyttää?
24.4.2015
Show all

Miksi dieettisi ei onnistu?

Ei ole varmaan yhtäkään ihmistä maailmassa joka olisi kertaheitolla onnistunut laihdutuksessaan täysin ja vielä pitänytkin ylimääräiset kilonsa poissa. Miksi sitten se laihduttaminen ei onnistu vaikka periaatteessa söisit oikein ja liikkuisit paljon?

IMG_3575

Tässä listattuna muutama asia, jotka saattaavat olla dieettisi tiellä.

  • Liian suuret muutokset ruokavalioon kerralla. Jos laitat kaiken uusiksi ruokavaliossasi ja pudotat kaloreita heti puoleen entisestä, ei kroppasi reagoi siihen ilolla. Voisi luulla, että kun pudottaa 2000 kalorista tuhanteen kaloriin, niin paino putoaa, mutta aina asia ei ole niin. Jos kerralla tekee liian radikaalin muutoksen, keho menee liialliseen stressitilaan. Laihdutus itsessään on aina keholle pieni kriisitila ja siksi kaloreiden pudottaminen ja ruokavalion muuttaminen tulisi tehdä maltillisesti. Terveellisempään suuntaan toki voi ja kannattaa aina mennä, siitä kroppa ei stressaannu. Mitä nyt ehkä vatsa kerää helpommin ilmaa, jos esimerkiksi lisää kasvisten ja kuidunmäärää ruokavaliossa, mutta se on vain hetkellinen oireilu eikä ollenkaan vaarallinen. Stressi hidastaa laihtumista ja siksi onkin loogista, että liian suuri stressitila keholle liian rankasta dieetistä jopa estää laihtumisen. Muista, että maltti on valttia. Jos olet vuosikausia ja jopa  vuosikymmeniä syönyt tietyllä tavalla, ei kroppa sitä ihan purematta niele, että syömiseen tehdä tuosta vain suuria muutoksia. Keho on yksinkertaisesti liian kompleksi adaptoidakseen rajuja dieettejä.

IMG_3579Kevättakit, House of Brandon.

  • Älä päästä itseäsi nälkäiseksi. Syö pieniä annoksia usein ja pidä verensokerisi tasaisena. Jos syöt yli kuuden tunnin välein, riski sortua on paljon suurempi. Mitä väsyneempi ja nälkäisempi olet, sitä enemmän mielesi tekee hiilaria ja rasvaa. Jos koet, että muut saavat syödä kaikkea, mutta sinä ja joudut näkemää vain nälkää, alat pian itse sabotoimaan omaa laihtumistasi. Mielessäsi alkaa ikäänkuin protesti laihtumista vastaan ja sorrut helposti tai luovutat. On ihan turha nähdä hirveää nälkää ja yrittää laihduttaa kiduttamalla itseään.
  • Dieetti on enemmänkin testi itsekuristasi? Ei ole mitään dieettiä tai laihdutuskikkaa joka voittaisi tunnesyömisen. Jokainen dieetti ja laihdutuskuuri vaikuttaa hyvältä ja ihanalta siinä vaiheessa, kun motivaatiosi on korkealla. Mutta mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vaikeampi dieetti on ylläpitää. On erittäin tärkeää avata ensin omat mielen solmunsa, selvittää ylensyömisen syyt ja sitten omaksua itselleen jokin maltillinen ja terveellinen tapa pudottaa painoa. Salli itsellesi muutama vapaapäivä myös. Tiukka dieetti, laskenut motivaatio ja sukujuhlat täynnä herkkuja ovat todella tuhoon tuomittu yhdistelmä. Salli ajoittaiset herkut ja ole sinut päätöksesi kanssa. Opettele hallitsemaan tunteesi, näin opit hallitsemaan myös tunnesyömisesi. Stressi saa ihmisen helposti syömään enemmän mutta liian rankka dieetti on jo itsessään todella suuri stressin aiheuttaja. Huonolla dieetillä kaivat itse omaa kuoppaasi.

IMG_3577

  • Alat näkemaan tuloksia ja otat rennommin. Usein kun tuloksia alkaa tulla, ihmiset ovat luonnollisesti tyytyväisempiä itseensä ja ylipaino unohtuu. Tavallaan ajatellaan, että en ole enää lihava, joten voin syödä miten haluan. Painonhallinta puuttuu ja paluu entiseen häämöttää. Kehonrakennuksessa sanotaan, että kehitys loppuu tyytyväisyyteen. Onkin taitolaji löytyy se oikea tasapaino siihen, että on tyytyväinen itseensä ja suoritukseensa mutta edelleen janoaa lisää ja haluaa kehittyä. Laihduttamisessa vaikein osuus ihmisillä usein onkin saavutetun painon ylläpitäminen.
  • Ja suurin virhe mitä tulee laihduttamiseen on, että kuvitellaan laihduttamisen olevan vain tietty ajanjakso jonka jälkeen palataan täysin entiseen. Usein kuulenkin kysyttävän, että millä laihtuu niin, että kilot myös pysyvät poissa.. no sen tiedän, että ei yhdelläkään hömppädieetillä tai superdieetillä..

 

 Kiitos kuvista ihana Emma

IMG_3580

2 Comments

  1. emmakaisa sanoo:

    Ihana olet 🙂 Hyvät kuvat tuli!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *