Ihmiset eivät aloita, koska eivät halua aloittaa pohjalta
14.6.2017
Miltä sinkkuelämä maistuu nyt?
27.6.2017
Show all

Miten narsisti käyttäytyy parisuhteessa

Kaikki kertomani on yleistä, eikä pohjaudu kehenkään tiettyyn henkilöön. Saatan lisätä tarinaan mahdollisesti fiktiivisiä tapauksia, jotka eivät perustu kehenkään ihmiseen. Huomioithan tämän myös jos kommentoit postausta. 🙂

 

Viime vuosina on ollut paljon puhetta narsisteista. Aina jonkun ex-puoliso tai työnantaja on narsisti. Toki, termiä käytetään turhan vapaasti ja turhan paljon. Mutta samalla uskon, että nyky-yhteiskunnassa tietynlaiset mielenterveysongelmat ja käyttäytymishäiriöt ovat yleistyneet.. tai sitten niistä on vain aloitettu puhumaan enemmän. Ennen oli vain se suvun musta lammas, se outo setä. Tai hysteerinen kylähullu. Mutta pelottavinta onkin nykyään se, että nykyään nämä “kylähullut” ovat ihan vieressämme. Omassa sängyssämme, kollegoitamme, vanhempiamme, ihan kuka tahansa, ihan missä tahansa.

Sen enempää en pohdi, että mistä tämä johtuu, mutta pistäisin rahani johonkin sodan arpeuttamien ihmisten kasvatusmetodeihin, josta seuraava sukupolvi on antanut lapsilleen puolestaan kaiken ja seuraava sitäkin enemmän. Puhumattakaan kuinka paljon maailma meille antaa, kuinka paljon meillä on mahdollisuuksia. Jokaisesta voi tulla yhdessä yössä kuuluisa tähti, tykkäyksiä sinne, tykkäyksiä tänne. Lapsista kasvatetaan prinsessoita ja prinssejä. Siinä missä maailmasta tulee vähemmän ja vähemmän kollektiivisempi, ironisesti samaan aikaan kun maailma globalisoituu. Ihmiset ovat keskenään yksin. Vähemmän aitoa, enemmän kulisseja. Työuupumusta, suorittamista, materialistisuutta ja sitä kautta raha-ongelmia. En toki sano, että nyky-aika olisi täysin paha, en missään nimessä. Nykymaailma tarjoaa meille usein liikaakin. Kaikki hieno on itsestäänselvää.

En tiedä, sanotaan että ei saisi verrata kehitysmaihin ja kehitysmaiden ongelmiin, mutta usein ahdistun siitä kuinka näinkin hienossa maailmassa ihmiset valittavat niin turhista asioista. Meillä on niin paljon mahdollisuuksia ja ihmiset helposti valittavat äärettömän paljon itse itselleen luomista ongelmista. Uskon, että elämä on asennekysymys ja useimmiten täällä pystyy luomaan juuri niin paskan tai juuri niin ihanan elämän kuin itse haluaa. Itseäni hävettäisi velloa pelkissä ongelmissa ja negatiivisuudessa jatkuvasti, koska kuitenkin kun vertaa muuhun maailmaan, saamme asua aivan uskomattomassa lintukodossa. Ja ei, se ei todellakaan poista ongelmia tai sitä, etteikö niistä saisi puhua. Puhunkin nyt yleistä asenteesta elämään. Toivoisin, että ihmiset nauttisivat enemmän ja vihaisivat vähemmän.

Tästä pääsemmekin takaisin jollain kummallisella tavalla itse otsikkoon. Nykymaailma ja mielenterveysongelmat. Tänään otan tarkempaan tutkiskeluun narsistin. Miten narsisti toimii ja käyttäytyy?

On tärkeää erottaa minkälaisesta narsistista puhumaan, sillä narsisti ei aina välttämättä ole se kova-äänisin ja hienosti pukeutuva. Narsisti voi aluksi vaikuttaa jopa ujolta ja sympaattiselta, sellaiselta, josta kaikki tykkäävät. Narsisteja kuitenkin yhdistää kokemus siitä, että he ovat etuoikeutettuja, säännöt eivät koske heitä, jokaisen tulisi ihailla heitä ja he ovat kaikkia muita parempia. Narsisti usein jakaa ihmiset kahteen porukkaan, heihin joista hän voi hyötyä ja omalla tavallaan ihailee ja heihin, joita hän halveksii. Jos joku ei ihaile narsistia tai toimi hänelle niin sanottuna peilinä, narsisti hyvin nopeasti alkaa halveksimaan tätä ihmistä. Narsisti kokee, että tuo ihminen on typerä moukka, joka ei vain näe hänen ainutlaatuisuuttaan ja upeuttaan. Eiväthän typerät ihmiset nyt moista ymmärrä.

Kuoren alla kytee epävarmuus, tyhjyys ja suunnaton hylkäämisen pelko. Hylkäämisen pelko saa narsistin toimimaan ihmissuhteissa kuten toimii. Kaikki alkaa suunnattomasta ihailusta ja jumaloinnista. Ei ole ollenkaan epänormaalia, että kihloihin ja jopa naimisiin mennään nopeasti. Narsisti on valmis tarjoamaan vaikka kuun taivaalta ja koet, että et ole ikinä kokenut mitään vastaavaa. Varoitus, jos jokin tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se usein myös on sitä.

Toimit narsistille vain peilinä. Hän ei todellisuudessa todistele sitä kuinka ihanat olet, vaan haluaa sinun kauttasi korostaa omaa ihanuuttaan. Hän haluaa, että sinä kaiken tämän kautta jumaloit häntä, julistat hänen upeuttaan kaikille ja näin hän saa sinut loukkuun. Narsisti usein saattaa esimerkiksi ostella uudelle rakkaalleen paljon kaikenlaisia lahjoja, usein kuitenkin vain siinä toivossa, että uusi puoliso kehuisi häntä eteenpäin. Tämä kaikki vain siis hänen oman egonsa ja itsetuntonsa takia, ei sinun. Tiedän, se on vaikea kuulla ja uskoa, mutta niin asia valitettavasti on. Narsistin mehukkain uhri usein onkin hieman hukassa oleva, epävarma ihminen. Se on narsistille kuin veri vampyyrille. Hän näkee empaatisessa ja herkässä ihmisessä helpon uhrin, jota on vain helppo manipuloida. Vaikea uhri olisi itsevarma ihminen, joka näkee kaiken hänen p*skansa lävitse. Sellaisia ihmisiä narsisti halveksuu ja suoraan sanottuna pelkää enemmän kuin mitään.

Narsisti valehtelee saadakseen kaiken haluamansa. Ja hävyttömyydellä ei ole rajaa. Pienimmätkin, ne tavalliselle ihmiselle mitättömimmätkin asiat usein verhotaan jonkinlaisella valheella. Työpaikka muuttuu upeammaksi kuin todellisuudessa on ja kaikki verhotaan jollakin tapaa joko upeammaksi tai toisessa tapauksessa huonommaksi kuin todellisuudessa. Esimerkiksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, miten narsisti puhuu entisistään. Usein suhteen alussa narsisti surkuttelee hankalia suhteitaan ja lapsuuttaan ja sitä kuinka kaikki ovat kohdelleen heitä väärin, tämäkin on vain tapa saada toinen ihminen kokemaan empatiaa ja näin koukkuun. On hämmentävää, että narsisti tunnistaa empaattisen ihmisen ja tavallaan ymmärtää empatian konseptin, vaikka on itse siihen täysin kykenemätön. Asia erikseen on vielä sosiopaatti, joka on täysin tunnekylmä ja saattaa jopa nauttia toisen ihmisen tai vaikkapa eläimen satuttamisesta. Olen aina sanonut, että pelottavinta on ihminen vailla omaatuntoa ja sitäkin pelottavampaa on se, että ihminen saattaa vaikka viisi vuotta elämästään sellaisen ihmisen kanssa, samaa ilmaa hengittäen. Hirviöt eivät asu sängyn alla, ne asuvat vieressämme, saman peiton alla.

Isoin asia, mitä narsisti tekee on se, että hän saa sinut kyseenalaistamaan mielenterveyttäsi. Jos vaikka kyseenalaistat hänen uskollisuutensa, puhe kääntyy hyvin nopeasti siihen, että koet itse olevasi täysin epäluotettava puoliso ja vieläpä mustasukkainen mielipuoli. Narsisti kääntää kaiken sinuun ja peilaa kaikki omat vikansa sinun vioiksi. Ihan vaikkapa normaali keskustelu siitä, onko joku penkki punainen kääntyy siihen, että narsisti väittää sen olevan sininen ja sinä päätä pudistellen jäät epäilemään omaa värinäköäsi ja mielenterveyttäsi. Englanniksi puhutaan termistä “gaslighting”,  jonka avulla löytyy paljon lisää esimerkkejä.

Esimerkki narsistin kyvyistä valehdella on, miten hän valehtelee tuosta vaan naama aivan peruslukemilla. Normaali ihminen ei kuvittele, että narsistin valehtelee, koska normaali ihminen on totta kai hyväntahtoinen ja tahtoo lähtökohtaisesti uskoa hyvää. Itseään ei siis pidä pitää tyhmänä. Narsisti on vain niin julkea ja niin uskomattoman hyvä manipuloimaan ja valehtelemaan. Siinä missä normaalia ihmistä ahdistaisi muistaa se kaikki valheiden määrä, narsisti vain valehtelee valheiden päälle. Eihän hän voi jäädä kiinni ja muut ovat liian tyhmiä ymmärtääkseen. Ja uskon vahvasti, että narsisti alkaa uskoa omia valheitaan. Hän jatkuvasti luo omaa todellisuuttaan ja toisaalta, narsistin sisäinen tyhjyys estää häntä jäämästä miettimään ja käsittelemään asioita. Jos narsisti esimerkiksi pettää puolisoaan, ei hän jää potemaan siitä huonoa omaatuntoa. Sisäisen tyhjyyden näkee usein malttamattomuutena pysähtyä täysin sekä siinä, että narsisti ei katso silmiin. Hän välttää katsetta kuin tietäisi, että joku voi nähdä hänen lävitseen. Toki, on myös olemassa narsisteja, jotka tietoisesti dominoivat katsellaan. Usein kuitenkin narsisti keksii tapoja täyttää sisäistä tyhjyyttään ja tämä usein näkyy erilaisia addiktioina tai äärimmäisen impulsiivisena käyttäytymisenä. Usein narsistin puolisokin saattaa joutua ajan saatossa huomaamattaan esimerkiksi raha-vaikeuksiin, koska yhtyy narsistin impulsiivisuuteen.

Tuntemani narsisti piti aina puhelinta näyttöpuoli alaspäin, jos puhelin edes sattui olemaan näkyvillä. Ihmettelin asiaa ääneen ja vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä, että siksi, ettei puhelin ylikuumenee. Uskoin asian (joskin pieni alitajuntainen epäilys jäi), mutta en sen enempää tietoisesti asiaa miettinyt. Itsekkin aloin pitämään puhelinta niin. Hän oli älykäs ihminen ja tiesi etenkin elektroniikasta paljon, joten luotin hänen sanaansa. Jälkeenpäin naurattaa, että miten voinkin olla noin yksinkertainen. Mutta, rehellinen ihminen uskoo muidenkin olevan rehellisiä.

Hän myös addiktoitui äärettömän helposti. Oli se sitten tupakka, nuuska, energiajuomat tai cokis, niin kaikkea kului ylimalkaisen paljon. Jos tuli jokin uusi harrastus, kuten kuntosali tai warhammerit, kaikki raha ja vapaa-aika upposi heti niihin. Vähän samalla tavalla kuin itse olin suhteen alussa hänelle pakkomielle, uusista jutuista tuli uusia pakkomielteitä. Olin suhteen lopussa kuin valmiiksi maalattu warhammer, millä ei ollut enää mitään virkaa, muuta kuin pölyttyä hyllyllä. En enää toiminut hänen peilinään ja palvonut hänen ainutlaatuisuuttaan, se oli jo kerran käytetty, eikä paluuta ollut. Uusia palvonnan kohteita hän toki etsi ja löysi. Jos tuli epäilyksiä pettämisestä, sain jälleen vain syyt niskoilleni, että olin mustasukkainen hullu. Totuus kuitenkin oli, että hän oli seurustellut edellisen kihlattunsa kanssa vielä noin kaksi vuotta kun olimme olleet yhdessä sekä mukaan mahtui lukuisia muita naisia. Uusi kihlattu tuli mukaan noin kuukausi virallisen eromme jälkeen, olettaen, että hän ollut ollut mukana jo ennen eroamme. Mukaan mahtui myös mm. alaikäisiä tyttöjä. En edes ymmärrä, että missä ajassa tämä kaikki on tehty ja miten tuo on mahdollista. Miten kukaan pystyy elämään kaksois- jopa kolmoiselämää. Miten hänen perheensä tai läheisensä eivät puutu asiaan tai varoita uusia uhreja?

Eromme jälkeen hän syytti minua kaikesta mitä oli itse tehnyt. Ja ainoa mitä minä tein väärin oli, että hukkasin rakkauttani ja aikaani ihmiseen, joka ei sekuntiaakaan arvostanut tai rakastanut minua. Mutta mietinpä vain, että kuinka paljon sitten oikeasti rakastan sitä aitoa rakkauttani. Ihan mahanpohjasta ottaa edes miettiä. Jos rakastin väärää miestä noin paljon, miten paljon sitten rakastan sitä oikeaa. <3

Suhteen alussa minä olin työtön epävarma ja hukassa, suhteen lopussa hän työtön ja minä koulussa ja aloittanut oman yrityksen. Pöydät olivat kääntyneet ja epävarma pikkutyttö olikin nyt itsevarma nainen, joka ei peilannut hänen jokaista hallusinaatiota itsestään. Koska suhteemme meni alaspäin, pystyin keskittymään itseeni ja samalla kehittämään itseäni. Olen uskomattoman ihmeissäni siitä, että tämä narsisti ei nujertanut minua. Hän ehkä hetkellisesti teki itsetunnostani huonon, mutta lopulta minä lähdin suhteesta vahvempana kuin koskaan. Isän kuolema ja narsistin kahleista vapautuminen tekivät minusta jotain sellaista, että harva asia enää tässä elämässä minua pystyy nujertamaan. Olen siis omalla tavallani äärettömän kiitollinen siitä, minkälaisen taistelijan hän minusta teki. Niin moni nujertuu narsistin vallan alla, minä muutuin vain vahvemmaksi. Uskon sen olevan empatian voima, mikä voittaa pahimmankin pahan. Empaattinen ja hyvään uskova ihminen on paljon voimakkaampi kuin tyhjä ja paha ihminen. Empaatisella ihmisellä on rakkautta, tunnetta, läheisiä ja tukiverkosto. Narsistilla on vain omat tarpeensa ja itsensä. Empaattinen ihminen miettii ja pohtii asioita, narsisti manipuloi ja laskelmoi tulevaisuutta. Se on hänen heikko pisteensä, koska hän ei ikinä opi virheistään. Ehkä narsisti jossain määrin on maailmassa se necessary evil, mutta kuten on useasti todettu tässä maailmassa, rakkaus voittaa aina.

Narsistin uhrit alkavat ajan saatossa voida suhteessa huonosti. He eivät tiedä, että mikä heitä vaivaa, vaikka keho ja mieli huutaa, että nyt kaikki ei ole hyvin. Narsisti sairastuttaa läheisensä. Narsisti on kuin syöpä, joka syö toista ihmistä sisältäpäin. Kaikki alkaa pikkuhiljaa. Alun ihailu muuttuukin nälvimiseksi, manipuloinniksi, mustasukkaisuudeksi ja kontrolloimiseksi. Kaikki muuttuu niin salakavalasti, että uhri ei itse tiedä, että koska ja miten muutos on tapahtunut. Hän syyttää itseään ja yrittää muuttua takaisin sellaiseksi, jota voi taas jumaloida. Hän alkaa kaivata narsistin ihailua ja siksi taipuu hänen tahtoonsa. Kaikki on aina uhrin syytä. Jos narsisti lyö tai pettää, se on aina uhrin syytä. Tai kenen tahansa muun kuin hänen itsensä. Narsisti kyllä osaa puhua itsensä suosta kuin suosta.

Narsistin parantumismahdollisuudet ovat äärettömän pienet, koska hän ei tiedä ongelmaansa. Se on sama, kuin alkoholisti ei tajuaisi juovansa ja olevansa alkoholisti. Siksi juurikaan mitkään hoitomuodot eivät häntä auta. Hän saattaa jopa pystyä valehtelemaan terapeutilleen. Usein pariterapiaan menevät kokevat sen, että narsisti saa uhrin näyttämään narsistilta, mikä on äärimmäisen hankala tilanne eikä todellakaan auta uhria. Hän vain syöpyy syvemmälle siihen, että kokee itse olevansa syypää kaikkeen. Ja on mahdotonta korjata sellaista, mikä ei itsessään ole rikki vaan toisen aiheuttamaa.

Jos siis olet parisuhteessa joutunut kokemaan henkistä väkivaltaa tai manipulointia, tiedä, että vika ei ole sinussa. Narsistia ei ole helppo havaita ja muista, että pitää mennä kauas, jotta näkee lähelle. Narsisti saa sinut kuplaansa, josta et näe ulos. Vasta kun pääset ulos, silmäsi avautuvat. Siksi minulle esimerkiksi pettämisen paljastuminen oli kaikessa tragediassaan suurin siunaus, koska en olisi muuten ikinä päässyt pois ja avannut silmiäni. Olisin mennyt naimisiin ja joutunut ikuiseen perhehelvettiin.

Kaikki meistä totta kai tekevät virheitä. Jokaisessa parisuhteessa oli kyse narsistin uhrina olemisesta tai tavallisesta parisuhteesta, kummassakin ihmisessä on aika ajoin virheitä. On myös hyvä miettiä, että miksi on ajautunut sellaiseen parisuhteen kun on ja sitä kautta välttää samat virheet tulevaisuudessa. Itse olen vain erehtyväinen ihminen ja varmasti tehnyt omat virheeni mitä tulee puolison valintaan tai parisuhteeseen. Mutta sen tiedän, että saan joka aamu herätä puhtaalla omallatunnolla. En ole pettänyt tai satuttanut toista tietoisesti, olen vain yrittänyt etsiä rakkautta sieltä, missä sitä ei ikinä ole ollutkaan. Olen yrittänyt korjata ihmistä, jota ei pysty korjaamaan. Narsistin ongelmat ovat yleensä lähtöisin jo niin varhaisesta lapsuudesta, että niihin ei välttämättä auta intensiivisinkään terapia. Tottakai mietin toisinaan, että miksi isäni, jota kauniimpaa ihmistä saa etsiä, menehtyi mutta ihminen joka tietoisesti sattuu muita, saa elää. Mutta siihen en ikinä tule saamaan vastausta. Oma luonteeni on sellainen, että haluan auttaa ja haluan vain rakastaa ja vain toivon, että vielä joku päivä se palkitaan aidolla rakkaudella. Sellaisella, jossa minun ei tarvitse epäillä ja miettiä, vaan saan vain rakastaa ja vastaanottaa rakkautta. Ehkä isäni on poissa, jotta pääsen näkemään sen todellisen vahvuuteni. Ehkä isäni siirtyi, jotta on minun vuoroni olla kaunis ihminen. Hänen jalanjälkiään aion seurata ja aion saada yhtä rakastavan perheen itselleni kuin minkä hän itselleen sai. Ehkä yksi suurin ja tuskallisin elämänoppi minulle tässä kaikessa on se, että kaikkia ei vain voi pelastaa. Se on jotain, minkä kanssa taistelen edelleen ja se näkyy myös uravalinnassani. Haluan ihmisille hyvää oloa, haluan korjata ihmisiä. Mutta ehkä se on juuri se palo, tekee minusta minut.

Älä nujerru maailman pahasta, koska sitä riittää. Keskitä katseesi kaikkeen kauniiseen ja voin taata, että kaikki kaunis kyllä tulee luoksesi. <3

Tässä linkki edelliseen tekstiini tästä samaisesta aiheesta. 

***

Saat nyt -15% koodilla pauliina15 Sudion upeista bluetoothkuulokkeista. Sudion sivuille pääset tästä linkistä. 

19 Comments

 1. Minä sanoo:

  Niin totta, tunnistin kaiken. Tuo puhelinjuttu oli meillä selitetty niin, että kamera vaan suotta naarmuuntuu, jos se hankaa pöytään. Kun synnytin yhteistä lastamme, hän sanoi että olin ansainnut kaiken sen synnytyskivun, koska olin joskus ollut aiemmin elämässäni muidenkin miesten kanssa seksiä. Ja että hän aikoo nauttia sen kivun katsomisesta. Hänellä oli myös suhteita kokoajan salaa muihin naisiin ja myös miehiin ja näitä miehiä hän tapaili hotelleissa leikkien naisten asusteilla ja kuvaten toisiaan. Onneksi tämä kaikki jäi taa kahdeksan vuotta sitten.

 2. Minttu sanoo:

  Olet kyllä viisas ihminen, kirjoitat ikäiseksesi niin kypsästi ja elämänkokemuksen syvällä äänellä. Varmasti on monia ihmisiä jotka ovat lopullisesti nujertuneet narsistin alle sekä saaneet hulluiksi. Onneksi sinä vapauduit tuosta myrkystä ja näet jo surullisissakin asioissa hyvää valoa. Toivottavasti sinulle koittaa rakkauden kesä <3

 3. Orpi sanoo:

  Hieno kirjoitus. Mutta nyt täytyy kysyä onko kuvat kirjoittajan?

 4. Maija H. sanoo:

  Tuttua, niin tuttua…. Minusta tosin tuntuu, että en ikinä rakasta ketään enempää. Niin surullista kuin se onkin. Rehellinen, oikea rakkaus on “lievempää” – näin ainakin nyt koen. Että se rakkauden hulluus oli jo itsessään sairasta – ja valhetta loppupeleissä.

  • Patu sanoo:

   Jep, tuo ehkä pelottaa itseäni. Sellainen saturomanssi kuitenkin niin kauan kuin sitä alkuhuumaa kesti..

 5. Omppu sanoo:

  Koskettava teksti, itku tuli vaikken tarinaasi tarkemmin tunnekaan kuin kirjoitustesi pohjalta. Kaikkea hyvää on luvassa sulle <3

 6. ... sanoo:

  Joka sana totta! Olen muutama viikko sitten päässyt irrottautumaan tuosta helvetistä… Raskasta on mutta vielä raskaampaa olis ollu jäädä..

 7. Riina sanoo:

  Loistava teksti ja erittäin hyvin kiteytetty narsistin olemus!!

  “Niin moni nujertuu narsistin vallan alla, minä muutuin vain vahvemmaksi. Uskon sen olevan empatian voima, mikä voittaa pahimmankin pahan. Empaattinen ja hyvään uskova ihminen on paljon voimakkaampi kuin tyhjä ja paha ihminen. Empaatisella ihmisellä on rakkautta, tunnetta, läheisiä ja tukiverkosto. Narsistilla on vain omat tarpeensa ja itsensä. Empaattinen ihminen miettii ja pohtii asioita, narsisti manipuloi ja laskelmoi tulevaisuutta. Se on hänen heikko pisteensä, koska hän ei ikinä opi virheistään. Ehkä narsisti jossain määrin on maailmassa se necessary evil, mutta kuten on useasti todettu tässä maailmassa, rakkaus voittaa aina.”
  Tämä !!!! <3 <3 Älyttömän hyvin sanottu. Kiitos tästä.

  Itse olin narsistin kanssa parisuhteessa noin 7 vuotta. Olin 17 kun tapasimme, joten nuori ikäni varmaan vaikutti osaltaan siihen, miksi tuohon suhteeseen ajauduin. Olin aika alhaalla itsetuntoni kanssa jossain kohtaa, mutta minäkin selvisin. Erosta on nyt reilu 10 vuotta ja vasta pari vuotta sitten olen kunnolla tainnut päästä yli noista jutuista mitä jouduin tuossa suhteessa kokea, tosin vieläkin huomaan aika ajoin pieniä juttuja mitkä tavallaan noilta ajoilta kumpuaa… mutta ne on aika helppo käsitellä nykyään.

  Nyt olen seurustellut noi vuoden aivan ihanan miehen kanssa ja tämä: "Jos rakastin väärää miestä noin paljon, miten paljon sitten rakastan sitä oikeaa." Samaistun niin tähän ajatukseen! Nyt minusta tuntuu, että olen löytänyt tällaisen ihanan miehen, jonka kanssa rakkaus on tasa-arvoista ja hyvää ja molemminpuolista. Olen niin onnellinen <3 Ilman näitä kokemuksia, en tiedä osaisinko samalla tavalla nähdä hänen hyviä puoliaan ja arvostaa häntä sekä tätä koko tilannetta. Kaikkella on syynsä.

  • Patu sanoo:

   Kyllä, amen, kaikella nimenomaan on syynsä. Itse juurikin toivon ja mietin tuota, että sitten todella osaan arvostaa sitä rehellistä ja rakastavaa miestä. Kaiken tämänastisen elämäni kokemuksen perusteella en kyllä pidä enää mitään tai ketään itsestäänselvyytenä ja uskon, että se tuo minulle vielä tulevaisuudessa hyvän elämän.

   Onneksi olet jo pystynyt käsittelemään noita asioita. Se vie paljon aikaa ja sitä ihan huomaamattaan vie mukanaan tiettyjä ajatusmalleja ja maneereja. Ihan jo se, että on ok lähteä vaikkapa tyttöjen kanssa ulos, eikä tarvitse tuntea ihan järjetöntä huonoa omaatuntoa ja pelätä pääseekö kotiin yöksi vai saako raivot päälleen. Itselleni tämä on auennut ihan uudenlaisena elämänä, vapautena. <3

 8. H sanoo:

  Pakko kommentoida tuota silmiin katsomattomuutta. Tämä on tyypillinen ujojen ihmisten piirre. Itse en ainakaan ole narsisti vaan koulukiusattu ja sen vuoksi sosiaalisesta ahdistushäiriöstä kärsivä nainen. Välttelen katsekontaktia kun tunnen itseni epävarmaksi. Käsittääkseni narsistit nimenomaan valehtelevat kirkkain silmin katsekontaktin kera. Normaalit ihmiset ei tähän pysty.

  • Patu sanoo:

   Kyllä, myös ujo ja epävarma ihminen välttelee silmiin katsomista. Mutta se on tietynlaiselle narsistille myös ominaista, etenkin juurikin patologiselle valehtelijalle. Tämä kyseinen narsti vältteli katsekontaksia, mutta nimenomaan pystyi silti samalla kirkkain silmin sanomaan julkeimmankin valheen. Narsistille hyvin tyypillistä on levottomuus ja siitä seuraavat oireet. Hyvin samanlaisia voi siis olla myös ahdistushäiriössä.. tavallaan sama oire, mutta eri syistä. Narsistia ahdistaa hänen sisäinen tyhjyytensä, joten joka hetki pitäisi olla tekemässä jotain. Tähän saattaa kuulua vaikka jalan jatkuva vispaaminen ja nimenomaan tuo katseen välttäminen. Eli nämä kaksi eivät siis millään tavalla sulje toisiaan pois. Jos sosiaalisesta ahdistushäiriöstä kärsivä ihminen ei katso silmiin, ei se ole automaatio sille, että narsisti katsoisi. Nimenomaan juurikin allekirjoitan tuon ahdistuksen näissä yhdistäväksi tekijäksi. Ja narsisteja on erilaisia, on dominoivia, on rajatilatapauksia. Jokainen on varmasti täysin oma tapauksesta, vaikka joitain yleisiä viivauksia pystyy tekemään. 🙂

   Mutta siis älä huoli, ainakin itse tunnistan, että kuka on ujo ihminen ja kuka jotain muuta. Ei sinun sitä tarvitse alkaa pelkäämään, että sinut nyt tuon vuoksi leimaan narsistiksi, ehei. Usein ujo ihminen osaa olla hyvinkin lämmin ja empaattinen. Ujon ihmisen ydin “ongelma” on liika miettiminen ja ylianalysointi, siinä missä narsisti ei pohdi tekemisiään.

   Ja, mikä on normaalia ja mikä ei. Uskon, että jokainen meistä pystyy valehtelemaan kirkkain silmin jos tilanne sitä vaatisi. Tiedätkö, jos se olisi moraalisesti oikein, vaikka ei periaatteellisesti. Maailma harvoin on täysin mustavalkoinen. 🙂

 9. Sari sanoo:

  Kiitos <3! Asiat menivät 26 vuotta juuri noin. Hienosti kuvattu!

  Kiitän Luojaa, että minun narsistini jäi kiinni neljä vuotta sitten ja silmäni aukesivat. Enkä loppuelämääni joutunut hänen valheitaan kuuntelemaan. Toki meni koko historiakin uusiksi, koska en voi enää uskoa mitään, mitä hän minulle on aikoinaan sanonut ja selittänyt. Jännä nähdä, miten kauan pystyy uutta uhriaan pyörittämään…

  Voimaa!

 10. Minä vain sanoo:

  Hämmästellen luin tätä tekstiä, niin hyvin osaat kirjoittaa ja kertoa rehellisesti, millaista elämä narsistin kanssa on. Olen iloinen puolestasi, että olet päässyt irti tuhoisasta parisuhteesta. Toivottavasti kohdallesi osuu se oikea mies, joka ansaitsee rakkautesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *