Erilaiset addiktiot ja tunnelukot
16.4.2017
Laihduttaja, näiden asioiden kanssa et ole yksin.
11.5.2017
Show all

Netflix sarjasuositus: Koukussa ruokaan

Liittyen edelliseen postaukseeni, suosittelen ehdottomasti katsomaan Netflixistä sarjan, Koukussa ruokaan. Sarja kertoo kourallisesta ihmisiä, jotka ovat erilaisten syömishäiriöiden takia hakeutuneet hoitoon. Sarja suhtautuu syömishäiriöön kuin addiktioon, sairauteen. Sarja avaa siinä esiintyvien ihmisten erilaisia taustoja sekä avaa syitä syömishäiriön alkamiselle.

Sarja on aika ajoin hyvinkin jenkkityyliin tehty, eikä dramatiikalta ole säästytty. Kuitenkin sarjan tulokärki on niin loistokkaasti tehty, että pieni lisädraama ei ainakaan itseäni haittaa. Nimenomaan näen hyvänä, että kerrankin muun muassa myös ahmimishäiriöön suhtaudutaan samanlaisella vakavuudella kuin anoreksiaan tai bulimiaan.

Kaikki nämä sairaudet ovat oireita jostain. Ihmisellä harvoin vain on jokin syömishäiriö tai ylipäätään jokin addiktio tai häiriö käyttäytymisessä, ilman sen suurempaa syytä. Sarja ei kuitenkaan mene minkään tekosyyn taakse, vaan päinvastoin avaa syyt, jotta syömishäiriö voitettaisiin, jotta ihminen parantuisi.

 

Sarjassa on monia äärettömän hyviä pointteja ja suosittelen oikeastaan ketä tahansa katsomaan sen, oli itsellä syömishäiriötaustaa tai ei. Kaikki, mikä saa meidät ymmärtämään toisiamme ja maailmaa himpun verran enemmän, on aina hyvästä. Ja uskon, että tämä sarja avaa monen silmät. Joko siihen, että sairaalloisen ylipainoinen, tai muuten syömishäiriöinen ihminen alkaa itse avata silmiä omalle tilanteelleen tai ihan, että ihmiset ymmärtäisivät vihdoin sen, että addiktio on sairaus. Kukaan meistä ei halua tuhota terveyttään, kukaan meistä ei saisi joutua pilkan tai tuomitsemisen kohteeksi. Itse entisenä ylipainoisena ihmisenä tiedän, kuinka paljon yhteiskunta ja ihmiset väheksyvät ylipainoisia ihmisiä Toki, ei saa yleistää ja kaikki kokevat asiat omalla tavallaan ja elävät oman uniikin elämänsä. Ei voi siis yleistää, että jokainen ylipainoinen kokee syrjintää, tietenkään. Mutta tiedän itse tasan tarkkaan miltä tuntuu, kun ihmiset arvostelevat sinua täysin sinun ulkokuoresi takia. Ja se ilkeily ja tuomitseminen ei todellakaan saanut minua laihduttamaan, päinvastoin.

Ihmiselle elintärkeä asia on autonomia, se että hän kokee itse olevansa vetovastuussa elämästään. Se, että hän itse päättää elämästään. Voin vannoa, että kukaan ei tee pysyviä elämäntapamuutoksia sen takia, että joku muu haluaa niin, tai koska joku sanoi hänelle ilkeästi. Kaikki suuret muutokset lähtevät aina ihmisestä itsestään. Ilkeät sanat eivät korjaa ihmisten tunnelukkoja vaan päinvastoin, saavat ihmisen helposti vain vielä syvemmälle suohon.

Edellinen tekstini Erilaiset addiktiot ja tunnelukot.

4 Comments

 1. Dani sanoo:

  Ite oon kattonu muutaman jakson nyt kys. sarjaa ja en vaan kestä sitä 😀 Mielenkiintoinen aihe ja siksi aloinkin katsomaan, mutta en vaan pysty seuraamaan.. Liian jenkkityyliin tehty. Yhden jakson vois tiivistää noin 10 minuuttiin missä olisi se oikea asia. 😀 No, onneks ei netflixin tarjonta tohon sarjaan pääty.

  • Patu sanoo:

   Hahah! Tuo on niiiiin totta, että monen jenkkisarjan voisi tiivistää tunnistä 10min 😀 Itse taas rakastan sellaista kunnon jenkkimehustelua. 😀

 2. Muffin sanoo:

  Katsoin pari vkoa sitten, mielenkiintoinen oli. Se ohjaajanainen oli ihanan rauhallinen ja “otti luulot pois”, silti empaattinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *