Ihana maissileipä ja makeat gluteenittomat keksit
12.1.2015
Muista maltti
24.1.2015
Show all

Niska- ja hartiajumit ja niiden hoito

 

Joulusta lähtien minua on vaivannut päänsärky. Tai enemmänkin vihlonta ja tunne, että aivan kuin takaraivo olisi “tulessa”. Ajattelin sen johtuvan flunssasta ja en ensin ajatellut siitä sen suurempia. Flunssa kuitenkin tuli ja meni, mutta päänsärky jäi. Flunssan aikana en tietenkään mennyt salille, mutta kun palasin treenien pariin päänsärkyni pahenivat huomattavasti. Toisen treenin jälkeen niin pahasti, että menin lääkäriin. Ensin sain kipupiikin, mutta jouduin seuraavana päivänä menemään takaisin lääkäriin, koska se ei auttanut. Lääkäri teki erilaisia ‘reaktio’- ja näkötestejä, tsekkasi niskani ja haastatteli pitkään. Hän epäröiden antoi minulle reseptin migreeniin estolääkitykseen. Kokeilin estolääkitystä, mutta ei se auttanut mitään ja päänsärkyni vaan jatkui. Kipu tuntui varsinkin aamuisin. Viiltävä tunne oikeanpuolimmaisessa aivonlohkossa, ihan kuin suonta vetäisi. Ja aina kun nostin esimerkiksi jotain lattialta, niin ylösnoustessa vihlaisi vietävästi. Facebookkiin tuskastelin tilannettani ja sainkin kasan samankaltaisia kokemuksia kommentteihin. Epäilykseni ehtivät kuitenkin mennä jo aivoverenvuotoon asti..

Kommentit olivat kuitenkin erittäin avartavia ja hyödyllisiä. Tajusin, että niskani ovat vaan niin kertakaikkisen jumissa, että ne pitäisi mennä hierojalle avauttamaan. Kuitenkin korostan, että jos koet samankaltaisia oireita ja et ole sellaisista ennen kärsinyt, niin kannattaa mennä ensin lääkäriin. On hyvä ensin karsia pois esimerkiksi juurikin migreenin mahdollisuus tai neurologiset sairaudet.

Itselläni kuitenkin oli sitten ihan vain ponnistuspäänsarky/ jännitysniska. Varasin heti ajan hierojalle, kenellä tuttujeni mukaan on osaamista juurikin ponnistuspäänsäryn hoidossa. Hieroja sanoi, että kallonpohjani, niskani ja epäkkääni ovat niin jumissa, että ei ihmekkään, että vähän vihloo. Hän myös totesi heti, että ei niskojani saa millään kuntoon heti ensimmäisellä tapaamisella. Hieronnan aikana oikea käteni muuttui aivan siniseksi ja tunnottamaksi. Hieroja nosti minut istumaan ja odottelimme, että käteen palaa tunne. Eli niitä jumeja todellakin siellä niskassa oli ja nesteet lähtivät kertaheitolla liikkumaan. Hieronnan jälkeen tärisin kylmästä kuin haavanlehti. Veri lähti kiertämään siellä missä sitä tarvittiinkin, eli niskassa ja hartioissa. Kotona menin peiton alle loppuillaksi ja join paljon vettä. Olo oli seuraavana päivänä paljon parempi, vaikkakin päänsärky ei ollut kadonnut minnekkään. Sovimme heti viikon päähän uuden hieronta-ajan ja katsomme, että kuinka monta kerta menee, että pääsen vihdoin päänsäryistä eroon. Sen jälkeen täytyy ottaa tavaksi mennä noin kerran kuukaudessa hierrottavaksi, plus pitää paljon parempaa huolta siitä, että venyttelen tarpeeksi ja muutenkin huollan lihaksiani huomattavasti enemmän kuin ennen.

On pakko myöntää, että ennen tuota en ole aikuisiällä ollut hieronnassa. Jotenkin vaan olen aina onnistunut lykkäämään sinne menoa.. ja kuinkas sitten kävikään.

Olen kuitenkin käynyt salilla enemmän tai vähemmän viimeiset noin kymmenen vuotta ja tehnyt kassatyötä siitä ajasta noin puolet. Ihme, että pääsin näinkin pitkälle ilman sen suurempia ongelmia.

Miten siis tästä eteenpäin hoidan niskojani ja estän tämän tilanteen uudelleensynnyn:

 • Aluksi hierontaa. Ja PALJON. Vaikka joka viikko nyt alussa jos se sitä vaatii.
 • Jätimme joksikin aikaa yläkropan treenaamisen kokonaan pois ja tilalle aerobista. Jalkatreenien aikana tulee keskittyä siihen, että ei jännitä niskaa. Treeneistä kannattaa pitää myös jonkin aikaa totaalilepoa, jos tilanne sitä vaatii.
 • Venyttelyä, hierontapalloa, putkirullausta
 • Pistin urheiluliivit vaihtoon. Edelliset liivini painoivat pahasti juurikin epäkkäiden kohdalta.Vaikka liivien tulee olla napakat, eivät ne saa tuntua pahalta. Liivit täytyy muistaa päivittää liivit siinä kohtaa, kun tuntuu, että kroppa on alkanut muuttua. Itselläni edelliset jäivät hetkessä offilla pieneksi, kun selkä ja latsit kasvoivat. Näin liivit puristivat ikävästi olkapäiltä.

Ostin uudet liivit, missä olkain ei mene epäkkäiden päältä niskan taakse (ns painijanselkä) ja missä olkaimet ovat säädettävät. Nämä liivit sopivat hyvin kuntosaliharjoitteluun.

IMG_2315 IMG_2316 IMG_2317

www.shockabsorber.fi/

Ostin myös kotikäyttöön liivit, mitkä antavat hieman tukea, mutta eivät purista. On maailman ihanin tunne olla pitkän päivän jälkeen ilman liivejä, mutta se ei välttämättä ole kannattavaa. Jos omistat vähänkin isommat rinnat, ne ovat aika varmasti yksi syy niska- ja hartiakipuihisi. Silloin kannattaa panostaa hyviin liiveihin. Liivejä kannattaa käyttää mahdollisimman usein, jotta rinnat pysyvät ‘terhakoina’. Itse käytän edes jonkinlaisia liivejä myös öisin. Nämä uudet ovat hyvät juurikin siihen tarkoitukseen.

IMG_2326Liivit olivat alennuksessa Intersportissa 20€

Hierontapallo

IMG_2321

IMG_2325

Hierontapallolla saa hyvin hierottua rinnan, epäkkäät ja niskan. Miksei vaikka pakaratkin. Putkirullalla voi myös hieroa niskaa ja hartijoita, mutta pallolla pääsee vieläkin paremmin paikallistamaan kipua. On olemassa ihan kunnon tähän tarkoitukseen sopivia palloja, mutta esim. itselläni tuo toinen pallo on ihan urheiluvälinekaupasta jääkiekkovaruste osastolta ostettu jääpallo.

Putkirullaus

IMG_20150118_131557

Kehon jumit voivat heijastella mitä ihmeellisimmin. Minun päänsärkyni lähti ihan pakarajumeista asti. Kunnon rullailu koko keholle tekee hyvää. Asetu rullan päälle, etsi kipukohtia ja jää hetkeksi paikallesi siihen, missä tuntuu eniten kipua. Vaihda paikkaa ja jää jälleen paikoillesi. Sitten voit pikkuhiljaa rullailla koko lihasta. Kannattaa myös pitää yksi kokonainen päivä viikossa, milloin et tee kuntosaliharjoittelua, mutta vain rullailet tai venyttelet.

Tulevaisuudessa

 • n. 1x/kk hierottavaksi
 • aina joka treenissä venyttely/rullaus ennen JA jälkeen treenin
 • Kunnon lämmittely ennen treeniä
 • Oikea tekniikka ja keskityn siihen että en jännitä niskalla

 

Kohti parempaa terveyttä ja fysiikkaa!

IMG_20150118_100744

 Pauliina <3

12 Comments

 1. tannikka sanoo:

  Kyllä joo – huomasin yhtenä päivänä töissä vuonna 2004 ollessani 22-vuotias, että kylläpä muuten särkee päätä… mikään ei auttanut, seuraavana päivänä kipu pakotti jo lääkäriin ja mulla todettiin aivokalvontulehdus. Sinne jäin sairaalaan omaan yksiöön makaamaan pimeeseen morkkutippaan. Että kyllä ne päänsäryt on syytä ottaa vakavasti. Elossa ollaan.

  • Pauliina sanoo:

   Hui! Itse pelkäsin, että itsellän on tuo… eli kyllä sinne lekuriin kannattaa aina ensimmäisenä mennä..

   Onneksi kuitenkin selvitit, että mikä on vialla. :O

 2. Tuuli sanoo:

  Moi,

  Kirjoitin juuri eilen samasta ongelmasta, mulla kipu esiintyy vasemmalla takaraivossa. Oletko saanut selville juurisyytä, josta kivut tulivat?

  http://healthylifeofmine.blogspot.fi/

  • Pauliina sanoo:

   Katos! 🙂 Hmm, siis se että niskat on ajansaatossa menneet vaan pikkuhiljaa enemmän ja enemmän jumiin. Myös hampaiden öinen narkuttelu on pistänyt pään ja kallonpohjan jumiin. Hieroja hieroi ihan posket ja kaikki ja sanoi, että on koko pää ihan jumissa. 😀

   Ja hei, mulle hieroja sanoi että juurikin noi vetävät liikeet pois.. pystysoutu, facepull.. mahdolliset olankohautukset.. kaikki pois nyt hetkeks. Mulla nimenomaan olankohautus ja facepull aiheutti pahimmat kohtaukset. :O

 3. Miina sanoo:

  Minä auon aika usein tennispallolla yläselän jumeja. Ihan niskaa en sillä kuitenkaan uskalla hieroa. Hieronta todellakin on hyödyllistä mutta harvoinpa (ei koskaan:D) sitä saa aikaiseksi varata edes aikaa kunnon hierojalle. Ehkä pitäisi nyt ottaa sinusta varoittava esimerkki ja käydä hierotuttamassa pahimmat jumit pois. 🙂 Toivottavasti päänsärkysi helpottaa nopeasti!

 4. Elina sanoo:

  Auuuts! Onneksi pääsit hierojalle ja toivottavasti pääset tuosta päänsärystä eroon pian. En tiedä varmaan mitään inhottavampaa kuin pitkään jatkunut päänsärky.
  Itsellä alko nyt myös uudenvuoden lupauksena, että kiinnitän huomita kehonhuoltoon kaikissa muodoissa. 🙂

  Hyvää alkavaa viikkoa! 🙂

  • Pauliina sanoo:

   Se on hyvä ja kannattava lupaus, eikä se loppupeleissä vie edes niin paljoa aikaa. Enemmän aikaa menee hukkaan tälläiseen, mihin minulla nyt eli kipeänä olemiseen. 😀

 5. Noora sanoo:

  Harmi tollanen juttu :/ mun kans pitäis mennä hierojalle mutta mulla kans se lykkääntyy joka kerta. Mutta voin kokemuksesta sanoa, että noi on mulle ainakin ollut parhaat urheilurintsikat ikinä 😉 noi shockin. Sama värikin vielä 😀

  • Pauliina sanoo:

   Kannattaa nyt vaan mennä 😀 Joo nää on ihania! <3 Mulla siis edellisetkin oli samaa merkkiä, mutta eri malliset. 🙂

 6. Jenni sanoo:

  Voisitko tehdä postauksen silikoneista? Olen ymmärtänyt, että sinulla olisi. Itsellänikin on haaveissa ja kiinnostaisi paraneminen jne.

  • Pauliina sanoo:

   Se on aihe, mihin en ota kantaa millään tavoin. Kyseessä on kuitenkin sellainen asia, mikä on jokaisen itse päätettävissä. En ota kantaa, enkä kommentoi aihetta. Jokainen tekee niin kuin itse parhaaksi kokee. Onhan moni blogi pullollaan aiheesta ja jos oikeasti aihe kiinnostaa, niin kannattaa mennä hyvän lääkärin puheille ja realistisesti keskustella riskeistä ja mahdollisuuksista. En ole enkä ikinä tule olemaan mikään silikonirintojen sanansaattaja. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *