Hyvinvointivalmentaja tässä terve!
25.10.2015
Resting bitch face -syndrooma
27.10.2015
Show all

Pikalaihdutus on nyky-yhteiskunnan luoma harhakuva

Tiedättekö, mistä johtuu, että ihmiset eivät tänä päivänä osaa laihduttaa? No yhteiskunnan tahdista ja menosta. Kaikesta on tehty niin nopeaa ja helppoa. Kaikki, mikä helpottaa ihmisten arkea ja kaikki mikä saa asiat hoitumaan nopeammin, myy kuin häkä. Pikaruokaa, pikapalvelut, pika sitä pika tätä. Miten ihmeessä ihminen sitten osaisi laihduttaa rauhassa kaiken tämän yhteiskunnan hektisyyden keskellä. No, ei usein osaakkaan. Erilaiset pikadieetit ja hömppäjutut myyvät enemmän kuin koskaan. Laihtumiseenkin odotetaan maagista pikaratkaisua. Toivotaan maksimaalisia tuloksia minimaalisella vaivannäöllä. Se on se ydinongelma nyt koko hommassa.

File 4.10.2015 10.46.10

Miksi kukaan enää jaksaisi nähdä vaivaa muutoksen eteen, kun kaikki muukin tässä elämässä on jo niin helpotettua? Omaan yli 40kg painonpudotukseeni meni vuosia ja se ei todellakaan ollu helppoa ja vaivatonta.

Kuinka moni on nähnyt samankaltaisia laihdutusmuutoksia kuin tuo minun? Monesti niissä hehkutetaan, että tulos on saavutettu nopeasti. Varsinkin jos kyseessä on jokin laihdutustuote tai -firma. Ketä kiinnostaisi ostaa ohjeet sellaiseen superdieettiin, missä tuloksia saa odotella vuosikausia. No ei ketään. Mutta mitä jos kertoisin, että terveellisen syömisen voi aloittaa ilman mitään aloitusmaksuja. Ja mitä jos kertoisin, että sinulla ei ole mikään kiire. Jos rakennat loppuelämäsi kuntoa, miksi se pitää saavuttaa mahdollisimman nopeasti? Ehkä yleisin kysymys mitä minulta on kysytty on, että mihin kaikki ylimääräinen ihoni meni laihtumisen yhteydessä ja pakko sanoa, että en ole edes ajatellut asiaa. Se vain kuroutui maltillisen laihtumisen yhteydessä. Olisi varmasti ollut eri asia jos olisin pudottanut kiloni liian nopealla tahdilla.

Yllättävän harva osaa nähdä, että laihdutus ja kaikki siihen liittyvät on isoa bisnestä. Jos ihmiset oikeasti vain söisivät oikein ja liikkuisivat, aika moni firma menisi nurin ja menettäisi asiakkaansa. Mutta ihmisten harmiksi tuotteet osataan brändätä hienosti ja myydä taidokkaasti. Helppous, nopeus ja vaivattomuus myy. Ihmiset uskovat lähes kaiken mitä heille vaan sanotaan. Tai ainakin haluavat uskoa.

Bimbo Oy:ssä esiteltiin ostosTV:n tuote Shot for Slim. Sitä oltiin myyty montako miljoonaa kappaletta Euroopassa. Bimbo Oy: likat mainosta tehdessään kuvausten välissä vetivät munkkia. Tuotteella ja sen mainoksella ei siis ole tai koskaan tule olemaan mitään totuuspohjaa tai yksinkertaisesti mitään tekemistä keskenään. Mimmit jotka rakastavat rullakebabia ja kaljaa mainostavat laihdutustuotetta? Hetkinen…

Laihtuminen lähtee elämäntapojen muutoksesta ja valitettavasti siihen ei ole minkäänlaisia poppakonsteja. Ihminen voi toki laihtua erilaisilla jipoilla ja ihmedieeteillä, mutta mitä niiden jälkeen tapahtuu onkin sitten eri asia. Erilaisia muotidieettejä tulee ja menee. Niissä liikkuu raha ja niillä tehdään bisnestä. Ne on markkinoitu taidokkaasti ja ne ovat uskottavia.

Tässä yhteydessä kun puhun dieetistä, en tarkoita omaa kevennettyä ruokavaliotani vaan hömppädieettiä. 

Minua pyydettiin aikoinaan mukaan mainostamaan 5:2 dieettiä, mutta kieltäydyin siitä. En aio mainostaa sellaista asiaa, johon en itse usko. Kaikki ovat vapaita kokeilemaan kyseistä dieettiä jos haluavat, mutta itse en halua olla kyseisen dieetin kanssa tekemissä. Uskon siihen, että tasapainoinen elämä ja monipuolinen ruoka on kaiken a ja o. En halua väkisin tehdä elämästäni turhan hankalaa syömisen suhteen. Syön ja liikun säännöllisesti. Teen siis jotain sellaista, mitä pystyn tekemään vielä viiden ja kymmenen vuoden päästä, lopunelämääni mieluiten. Ei mitään hömppää, vaan ihan perusruokaa ja tasapainoista arkea. Suorastaan ehkä pelottaa, että minkälaista tuhoa nämä dieetit loppupeleissä ihmisille tekevät. Varmasti tällä hetkellä aika monen aineenvaihdunta on aika jumissa erilaisten dieettikokeilujen jäljiltä. Sitä terveyspommia odotellessa..

Montaako erilaista dieettiä tai laihdutustuotetta olet kokeillut elämäsi aikana? Saitko niillä pysyviä tuloksia? Kauanko dieetti kesti?

21 Comments

 1. Elsi sanoo:

  On kokeiltu kaiken maailman keitto dieettejä, ja ihan oikeallakin dieetillä olen ollut 3kk. Kyllä näillä kaikilla tuloksia saa, mutta omasta henk. koht. mielestä millään dieetillä ei pysyviä tuloksia saa! Kyllä ne pysyvät tulokset ja muutokset tapahtuvat siinä kohtaa kun ihminen päättää muuttaa elintapojaan pysyvästi! Dieetistä saa ehkä vauhtia/motivaatiota siihen mutta pysyvyys on dieeteissä kaukana 😃

  • Juurikin noin ehkä sitten miten sanoit! 🙂 Jos motivaatio on kohdillaan ja kontrollo pysyy dieetin jälkeen, voi siinä ehkä onnistua. Mutta paras tietysti on aloittaa maltillisesti, eikä heti vetää kaloreita alas. 🙂

 2. Marika sanoo:

  Moi! En ole aiemmin lukenut blogiasi ja olet varmaan vastannutkin tähän, mutta kysyn silti: Kauanko sinulta tuon 40 kg pudottamiseen meni ja miten kroppasi on toiminut sen jälkeen? Ts. pyrkiikö paino nousemaan helposti kohti entisiä lukemia vai onko kehosi tottunut alhaisempaan painoon? Kuinka “tarkka” joudut nyt olemaan treenin ja ravinnon kanssa?

  • Moikka! Ekat 20 kiloa tippuivat noin vuodessa.. puolessatoista. Sitten paino junnasi siihen noin vuodeksi ja siitä seuraavat kilot pikkuhiljaa ja sitten viimeiset noin 18kg lähtivät vuodessa kun otin itselleni pt:n. 🙂

   Kyllä paino kipuaa helposti takaisin. Rakastan edelleen ruokaa ja syömisen kanssa on oltava tarkka. En liho normaalilla ruoalla, mutta herkkujen kanssa on oltava tarkkana. Ja treenata pitää nyt lujaa ja paljon, että kroppaan tulee lihaksia eli perusaineenvaihdunta kasvaa eli saan syödä enemmän. 😀

   • Anna sanoo:

    Tuokin on sellanen juttu, että painonpudotuksen jälkeen saattaa mennä vuosia ennenkuin paino alkaa pysyä samoissa lukemissa rennolla otteella. Hyvin paljon riippuu siitä, kuinka vanha on ja kuinka kauan ja paljon on ylipainoa ollut.

    Mutta olet oikeassa. Laihdutuspalstoja paljon seuranneena ohjeeksi painonpudotukseen annetaan aina tiukka ruokavalio ja hirmu määrä liikuntaa (ja ainaiset aamulenkit :)). Sitten kun porukka ei pysty seuraamaan ohjeita kuin muutaman viikon, aletaan ihmistä haukkumaan heikoksi ja selkärangattomaksi. Todellisuudessa (ainakin omasta mielestäni) helpointa oli aloittaa pienestä ja lisätä uutta kun kroppa ja mieli tottuu edelliseen muutokseen. Ja jos joku muutos ei tunnu ollenkaan mukavalta (esim. juuri ne aamulenkit, yäk), yrittää keksiä jotain muuta.

 3. Piipu sanoo:

  Itse kokeilin aikoinaan Cambridge-dieettiä. Tuloksia syntyi vauhdilla ja pudotinkin kolmessa kuukaudessa 15kg. Sen jälkeen tulinkin raskaaksi ja en tietenkään raskaana ollessani voinut enää dieettiä jatkaa. Raskaus päättyi keskenmenoon jonka jälkeen paino nousi vielä korkeammalle kuin se oli ennen dieetin alkua.
  Nyt tänä vuonna todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta johon lääkityksen sain. Juttelin oman salini pt:n kanssa joka kertoi tuon dieetin todennäköisesti olleen syy miksi kilpirauhaseni ei enää toiminut normaalisti. Nyt olen kohta kaksi kuukautta opetellut syömään oikein ja puhtaasti enkä voisi olla tyytyväisempi. Vaikka paino tippuukin hitaammin kun noilla ihme dieeteillä mutta mihinpä mulla on kiire. Olenkin puhunut läheisilleni jotka meinaavat alkaa kokeilemaan jotain dieettiä jossa ei ole mitään järkeä että miettiä kaksi kertaa ennen kuin moiseen alkaa.
  Kiitos myös blogistasi josta olen saanut hurjasti motivaatiota tähän elämäntapa muutokseen, olet aukaissut silmäni monen asian suhteen. 🙂 Hyvää syksyä ja jaksamista!

  • Onneksi olet kuitenkin löytänyt voiman yrittää uudestaan, etkä antanut surullisten kokemusten lannistaa, hienoa! 🙂 Kilpirauhase ongelmat ovat todella yleisiä ja on varsin mahdollista, että syy löytyy nimenomaan näistä erilaisista dieeteistä. 🙁

   Voi kiitos <3 Ja nimenomaan, mieluummin rauhassa kunnolla kuin hätiköiden puolivillaisesti. 🙂

 4. Karoliina sanoo:

  Voin samaistua kirjoitukseesi. Minulla on takana useampi ihmedieetti ja monet monet muut kokeilut, jotta saisin painoani tippumaan. Ensinnäkään minun rahkeeni eivät riittäneet noudattamaan tietynlaista tiukkaa ruokavaliota, halusin palan ruisleipää silloin tällöin. Enkä muutenkaan viihdy joka päivä salilla, en itseasiassa viihdy salilla ollenkaan. Mä rakastan luontoa joten liikun luonnossa ja jumppaan kotona. Nyt mulla on omaa ns kuuria takana noin 7kk. Olen siis jumpannut kotona, liikkunut luonnossa ja syönyt perus kotiruokaa, kohtuullisia annoksia ja lisännyt kasviksia, vihanneksia ja vähän hedelmiä ruokavaliooni. Kiloja on karissut 10,2. Nesteitä lähti alussa heti hurjat määrät, mutta kyllä huomaan että ihan rasvaakin on lähtenyt ja mieli kohentunut. Välillä syön palan suklaata, mutta en joka päivä, en edes joka viikko ja se pysyy kohtuudessa kun olen niin motivoitunut tuloksista ja hyvästä olostani.

  • Kuulostaa todella hyvältä! Ja on rohkeaa todeta, että jokin liikuntamuoto ei vaan ole oma juttu. Eihän sali vaan ole kaikkia varten ja silloin on vaan hienoa jos löytää sen itselleen sopivimman jutun. 🙂

 5. Senja sanoo:

  Itse en ole mitään laihdutus tuotteita käyttänyt. Yleensä itselläni on mennyt laihdutukset sillain, että vähensin aina ruokamäärää liikaa. Jonka takia olinkin väsynyt koko ajan ja lihakset hävisivät. Onneksi nykyään on tuo järki mukana niin katsotaan rauhalliseen tahtiin tätä muutosta 🙂

 6. Mari sanoo:

  Karppaus on varmaan ainoa varsinainen dieetti, mitä oon kokeillu. Reisillehän sekin meni, kun sain suoliston ihan sekaisin.

  Nyt oon tajunnut, että ainoa yksinkertainen tie laihduttamisessa on sokerin välttely. En tarkoita mitään karppaus-hiilari-välttelyä vaan siis suklaan välttelyä. Ehkä kaikkien limsojenkin juomisen voisi vaan lopettaa.

  • Voin kuvitella :O Eihän siinä saa varmaan tarpeeksi kuituja ja liikaa rasvaa, hui. Kyllä, sokeria on hyvä välttää monestakin eri syystä. 🙂

   • Anna sanoo:

    Mulle karppaus sopi tosi hyvin. En edelleenkään syö leipää (tms. hiiliä), mutta hiilareita tulee kyllä vähän enemmän kuin karpatessa. Kuituja tulee kyllä tarpeeksi kun syö paljon ja monipuolisesti kasviksia. Enkä rasvan määrästäkään ollut huolissani, söin toki muitakin rasvoja kuin juustoa ja kookosöljyä :). Sellanen paleotyylinen ruokavalio on tällä hetkellä ja olo on aivan superia. 🙂
    Karppaus (ei mikään pelkkää pekonia- karppaus, vaan paljon kasviksia, kunnon lihaa ym. tyylinen linja) on kyllä ehkä ainoa dieetti, mitä voin suositella. Tosin sen jälkeenkään ei ole tarkoitus tehdä mitään 180 asteen käännöstä takaisin pizza-hampurilainen-sipsi- linjalle vaan siitä on helppo lähtä lisäileen esim. hiilareita ja ettimään sitä hyvää ruokavaliota itselle. Karppauksen etu on mun mielestä se, ettei sillä ruokavaliolla ole nälkä, joten esimerkiksi ruokarytmin korjaaminen oli ainakin itselle helpompaa toisin kuin kalorirajoitteisella ruokavaliolla, jolla mietin pelkästään sitä, millon saan syödä seuraavan kerran :).

    • Itsekkin olen syönyt hyvin proteiini ja rasvapainotteisesti. 🙂 Paino tosin jumassasi ja todettiin, että minun tapauksessani tarvitaan jonkun verran myös sitä hiilaria, jotta saadaan taas rasva palamaan. 🙂

     Mutta kuulostaa tosi hyvältä! 🙂

 7. sanna sanoo:

  Hei. Tiputin fitfarmin superdietillä 7kg 5 viikossa (viimeisen 6.viikon olin reissussa enkä noudattanut ohjeita). Olin niiiiiin tyytyväinen uuteen hoikempaan ulkomuotooni, niin hyvältä en ollut näyttänyt aikoihi. Vaan kenenpä elämäntavat muuttuisivat viidessä viikossa.. puolessa vuodessa kaikki tuli takaksin korkojen kera. Huomaan itsestäni että en malta jossei tulokset ole tässä ja heti. Sinänsä huvittavaa koska, kun se tapahtui pikaisesti ei tulos ollut pysyvä. Tasapainoa elämään etsiessä..

  • Pikkuhiljaa hyvä tulee. 🙂 Kyllä nuo superdieetit saattavat toki toimia jos kontrolli pysyy myös niiden jälkeen. Mutta uskoisin, että turhan moni tuollainen dieetti aloitetaan turhan rajusti liian vähillä kaloreilla. 🙁

 8. Suvi sanoo:

  Kiitos tästä! Parhaillaan mm. Iltasanomien sivuilla hehkutetaan “kunnostaan huolehtinutta” Liz Hurleyta, joka tunnetusti pysyy kuosissa sillä että Ei Vaan Syö Mitään. Kuumaa vettä litroittain ja viinirypäleillekin on enimmäismäärä (6). Miten tervettä on ihannoida tuollaista? Jos mäkin lähtisin kylille kertomaan että normaalipainoni on seurausta normaaliruuasta ja normaaliliikunnasta, ei ketään kiinnostaisi. Kun olisi niin kiva että joku vaan sanois et anna satku, saat neuvot joita noudattamalla laihdut kymppikilon kuussa. No hei voisinhan mäkin ne neuvot antaa, mutta olisiko ne hyviä, terveellisiä tai sellaisia et kukaan voisi niiden mukaan elää, se on eri juttu. Rahanahneita kuitenkin löytyy, ja aina uusi versio tulee tästä “laihdut kun et vaan syö”- dieetistä.

 9. Katja sanoo:

  Olet niin oikeassa tämän asian suhteen! Nykymaailma keskittyy aivan liikaa tehokkuuden maksimoimiseen ja maalaisjärki unohtuu matkasta kokonaan. Eihän pikadieettien avulla voi muuttaa elämäänsä ainiaaksi, varsikin kun useimmiten näitä dieettejä mainostetaan fraaseilla “Vain kuusi (!) viikko ja olet elämäsi kunnossa” tai “Korvaa ateriasi näillä kahden viikon ajan ja saavutat ihannepainosi”. Veikkaampa, että useampi ihminen hairahtaa näihin, koska ajattelevat, että kyllähän sen kuusi tai kaksi viikkoa jaksaa helposti ja sitten on helppo jatkaa hoikkana normaalia arkea! Mutta eihän se näin mene, valitettavasti. 😀

  Itselläni on myös elämäntaparemontti aluillaan. Koitan muuttaa elämääni terveelliseksi pienin askelin totuttelemalla aina vain yhteen muutokseen kerralla ja minulla on hyvin varma olo tämän suhteen, mitään ydinfysiikkaahan terveet peruselämäntavat eivät ole. 😉 Kuitenkin haasteita on luonut juuri se ajatus, ettei tapahdu mitään. Pitäisi antaa itselle rauhassa aikaa, eikä ajatella, että tässä ajassa olisin pudottanut painoani jo näin paljon, jos olisin dieetillä X. Ne paineet ja stressi, mitkä nämä ajatukset aiheuttaa ovat valtavia ja voi, kun osaisinkin päästää niistä irti! Tekstisi toi hyvin helpottuneen olon minulle, sillä on hyväksi kuulla myös jonkun toisen sanomana se, että maltti on valttia 🙂

  • Anna sanoo:

   Paitsi, että kyllähän niitä muutoksia tapahtuu koko ajan. Osa on vain niin pieniä, ettei niitä heti huomaa, kun ne ei ole niin helposti mitattavissa. Päiväkirjaa jos kirjoittaa, niin sieltä tekstistä huomaa monesti miten esimerkiksi mieliala kohoaa jo pelkästään parin viikon sokerittomuuden jälkeen vaikka painossa ei olisi tapahtunut mitään muutosta. Tai tajuaa, että onkin saanut hiukan enemmän aikaan töissä, koska on enemmän virtaa ja keskittyy paremmin. Illalla ei romahda sohvalle koomassa vaan jaksaa innostua vaikka jostain uudesta reseptistä. Meistää monet keskittyy liikaa siihen painoon, eikä tajua, mitä muuta positiivista terveelliset elämäntavat meidän elämään tuo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *