Pikalaihdutus on nyky-yhteiskunnan luoma harhakuva
26.10.2015
Menestys ja onnellinen elämä – Brian Tracy
28.10.2015
Show all

Resting bitch face -syndrooma

Puhuttiin 100 yötä kesään -blogin Emman kanssa siitä kuinka niin moni tykkää käyttää termiä “resting bitch face”. Kyse on siis ilmeestä, jossa näytät hieman koppavalta. Lepäävä ämmä naama näin vapaasti suomennettuna. Moni käyttää sitä, vaikka ei ole sitä. Emman kanssa todettiin, että meillä molemmilla perusilme on aika koppava eli todellakin RBF.

IMG_20150131_150834

Aikoinaan kun kävin vielä baareissa sain harvasen kerta kuulla sitä, että näytän koppavalta ja minulta kyseltiin, että onko minulla tylsää. Se ärsytti aina ihan älyttömästi! Tiedostin toki, että en nyt ole mikään leveimmin hymyilevä ihminen baarissa, mutta en nyt suorastaan mököttänytkään.

Myös blogiin olen saanut trollipostia siitä kun joku on nähnyt minut livenä ja kommentoi tätä mun perusilmettäni. Mutku en voi sille mitään! Se on vaan tää mun naama! 😀

IMG_20150131_153726

Usein ei tämän enempää kuviin hymyä irtoa. 

Mun on ensinnäkin vaikea muuttaa sitä ilmettä mikä mulla on luonnostaan jos olen ihan ajatuksissani. Se perusilme vaan on jotenkin sitten koppavan oloinen, enkä kyllä itseäni koppavana pidä. Joskus toki tietoisesti käytän tätä naamaa hyväkseni ja saan sillä kiihkeimmät ihailijat irti itsestäni. Kiihkeimmillä ihailijoilla tarkoitan sellaista perus fanilaumaani eli juoppoja yli keski-ikäisiä miehiä. Myös erilaiset narkkarit ja muut hörhöt aina haluavat jutella mulle. Toisiaan myös käytän tätä naamamekanismia jos näen jonkun tyrkkymyyjän ostoskeskuksessa. Ei, en halua ostaa teidän kuolleenmeren savea, kiitos vain. Ei, minun ei tarvitse vaihtaa liittymää, kiitos vain. Usein tuollaisissa tilanteissa tämä naama on eduksi.

???????????????????????????????????

RBF

Mutta sitten aina tulee niitä väärinkäsityksiä. Voi jos saisin markan aina joka kerta kun joku sanoo minulle, että “ai sääkin olitkin kiva”, niin mulla olis jo aika paljon rahaa! Joo, kyllä mä oon ihan kiva vaikka naama onkin vähän hassu.

Kuvia ottaessa aina ihan aidosti luulen, että nyt hymyilen tosi maireasti ja kun katson otettua kuvaa siellä se RBF taas katsoo silmästä silmään. Jos saan edes perushymyn irti kuviin, se vaatii jo todella suuria ponnistuksia ja kuvaa ottaessa tuntuu ihan siltä, että näytän ihan apinalta. Tuntuu, että hymy on niin feikki kuin feikki voi vaan olla!

IMG_4287

Luulin ihan oikeasti tätä kuvaa ottaessa, että hymyilen maireasti..

Onko muilla normaalisti paha RBF? Tuleeko sen takia ennakkokäsityksiä ja väärinymmärryksiä? 😀

27 Comments

 1. Yksi RBF täällä. Hymyilen myös paljon, mutta jos ei ole syytä niin perusilmeeni on suht ylpeä ja ylimielinen narttunaama 😀

 2. Marlena sanoo:

  Haha alko naurattaa tää postaus!
  Mä en tiiä mikä naama mulla on, kun kuulemma näytän aina surulliselta, vaikka oikeesti mulla olisi tosi hauskaa. Saankin usein kuulla “onks joku hätänä?” -kysymystä. 😀

 3. Sanna sanoo:

  En nyt sanois, että miun perusilme ois koppava, mut ehkä muuten jotenkii julma 😀 Ja tosiaan, sille ei vaan voi mitään. Ei naamaansa voi valita. Onhan siitä tosiaan ehkä jotain hyötyäkin, ettei sitten vieraat ihmiset ihan liikaa rupee lähestyy, mut sit taas ei kuitenkaa haluis antaa liian väärää kuvaa itestään.
  Miekii oon pohjimmiltaa kuitenki ihan kiva 😉

 4. tinde sanoo:

  Mahtava kirjoitus 😀 Itellä on vähän toisinpäin että näytän usein iloiselta, mutta auta armias kun joskus on huonoja päiviä jolloin ei nii paljoa hymyilytä nii sit kuulee “etsä voi näyttää tolta ku oot aina iloinen” 😀
  Eikai nyt kukaan voi aina olla iloinen, huonot päivät kuuluu elämään 😀

 5. emmi sanoo:

  hhaha jooo kyllä!! mieheni kaveri kysyi kerran siltä, että “oliks emmillä huono päivä ku se oli niin kiukkusen näkönen” hahah! joo ihan peruspäivä oli, olen kyllä iloinen ihminen mutta perusilmeeni on vähän vittumaisen ja ei niin helposti lähestyttävän -näköinen 😀

 6. Enni sanoo:

  Täälä kans yks jonka perusilme on aika ylimielisen ja koppavan näköinen. Niin tuttua että baarissa tulee random tyypit kysymään onko mulla tylsää, onko joku huonosti tms koska näytän siltä 😀 Vaikka oikeasti mulla on kivaa!

 7. elina sanoo:

  hahaha niin tuttua!”oon aina luullut et vihaat mua, katot mua aina niin vihaisesti” on aika basic kommentti mitä kuulee.. en tiedä mitä pitäis ajatella 😀

 8. mjai sanoo:

  Mä näytän kuulemma aina surulliselta 😀 Välillä sitä yrittää oikein vetää jotain hymyn tynkää naamalle, mutta en tiedä miltä se sitten näyttää oikeasti. Ehkä en vaan hallitse mun naamaa 😀

 9. Mampsikka sanoo:

  Teini-iässä sain monta kertaa kuulla katsovani ihmisiä ilkeästi. En koskaan kuullut että minua olisi koppavana pidetty, mutta toisaalta ei mua kovin moni tuntenutkaan 😀

  Itselläni se ilme varmaan liittyy siihen, että tykkään katsella ja kuulostella uusien ihmisten parissa sen sijaan, että olisin kovin puhelias. Sellainen sisäänpäinkääntyneen ihmisen yleispiirre – haluaa ensin arvioida millaisessa seurassa on, kun ei osaa automaattisesti keskustella mistä vain kenen kanssa tahansa. Jos jotain hyvää pitää omasta arvostelevasta ilmeestä löytää, niin se, ettei kukaan silloin tule kutsumatta jutustelemaan 😀

  Aikuisena olen melkeinpä opetellut pitämään naamalla sellaista perusystävällistä ilmettä, ainakin kaikissa sosiaalisissa tilanteissa joissa on vieraita ihmisiä – toisin sanoen lähinnä puolison suvun parissa, oma suku ja tutut kun jo tietävät millainen olen. Kun juttusille asti pääsee, olen kyllä kaikille ystävällinen ihminen ja yleensä hymyilenkin 😀

 10. Jutta sanoo:

  Mulla taitaa vähä olla sama homma 😀 En oo ajatellu että oisin kauheen masentuneen näkönen, mutta nykysin alkanu tajuumaan että oonkoha mä tosi vakavan näkönen aina ;D

  En muista mikä kuvaus se oli mutta hymyilin jo nätisti ja kuvaaja sanoo että “noooh hymyileppä nyt edes hiukan!!!” mitä vittu mähä hymyilen jo! Tuli just semmone olo että jos yhtää enemmän väännään naamaa, näytän apinalta:D

 11. Sara sanoo:

  Tyrkkymyyjille voi myös kokeilla hymyillä leveästi. Voi piristää niiden työpäivää enemmän ku tulee aika paljon vastaan just tommosia ihmisiä ketkä käyttäytyy alentuvasti myyjiä kohtaan. Et joudu ostaa sitä tuotetta väkisin vaikka nyrpistyksen sijaan hymyilisitkin. Tää ei ole mitään kritiikkiä sua kohtaan, vaan ihmettelen yleisesti ihmisten käytöstapoja kauppakeskuksissa. Vähän voisin kritisoida ton ” bitch face” käytöksen kannustamista myyjiä kohtaan varsinkin tulleen julkisesti. 🙁

  • Eihän se ilme nyt sitä sano, että heitä kohtaan alentuvasti käyttäytyisin. (olen itse ollut myyjä n. 5 vuotta) Toivottavasti kukaan ei tee niin. Lähinnä tarkoitan tiukkaa ilmettä eteenpäin ja tilanteen välttelyä. 😀 Mutta olet kyllä toki oikeassa, että voisi heille sen hymynkin läväyttää. 🙂

   Ja koko höpsön tekstini pointti oli se, että se ilme ei nimenomaan kerro koko totuutta ja en ole oikeasti ilkimys. 😛

 12. Suski sanoo:

  Täällä taasen aivan vastakkainen ilmehtijä! Harva se päivä minulta kysytään (pääasiassa töissä), että mitä lääkitystä oikein käytän, kun näytän aina niin iloiselta, kiinnostuneelta ja ystävälliseltä. Ihmiset luulevat, ettei minulla ole ikinä huonoja päiviä. Ihan sama missä liikun, vieraatkin ihmiset tulevat juttelemaan ja purkamaan minulle mieltään. Onhan se hienoa olla iloisen näköinen ja sellainen, kenelle tullaan helposti puhumaan. Mutta entäs sitten, kun itse ei jaksaisi tai ei huvittaisi?! Puhumattakaan siitä, kuinka kaikki nämä tyrkkymyyjät liimautuvat minuun aina kiinni!! 😁

 13. Tiia sanoo:

  Tiedän niin tuon tuonteen! 🙂 Viikoittain kommentointia perusilmeestäni jossa vielä luulen hymyileväni, mutta kysytäänkin miksi näytän niin vihaiselta?!

 14. Polenka sanoo:

  Voi jos saisin euron tai pari aina kun baarissa kuulee “onko noin tylsää” tai “hymyile nyt vähän”. Ehhh. Ihan sairaan ärsyttävää.

 15. Mari sanoo:

  Mä oon niin epä-RBF ku ihminen vaan voi olla. Ja ongelmia sekin on tuottanut elämän varrella hyvin paljon. Erityisesti kakskymppisenä baarissa. Olin ihan pihalla, kun mulle selvis, että jos hymyilen miehelle baaritiskillä, niin se luulee et oon kiinnostunu ja että aion poistua hänen kanssaan baarista.. 😀 😀 😀 Näin vanhempana olen toki ymmärtänyt, että ne ukkelit oli varmaan vähän hämmennyksissä, mutta kun en mä tarkottanu sillä mitään. Mulla oli vaan kivaa. Alkoholia suonissa on autohymy meikäläisellä.

 16. Sanna Latvala sanoo:

  Hahahahah! Mä niin repeilin tälle postaukselle! xD Varsinkin tolle viimeiselle kuvalle, jossa “hymyilit täysillä” ja joka tosiaan näytti semmoselta “mitä v*ttua sä mua kuvaat” -ilmeeltä! :DD Aivan huippu! Mulla taas on kaikkea muuta kuin “HV” -ilme.. Kaikki känniläiset yms lähestyy mua just siks, kun perusilme on niin hymyilevä ja oikein kutsuu kaikki känniläiset luokseen! 😀 http://pudotus.blogspot.fi

 17. Punttimimmi sanoo:

  Mulla oli ennen just päinvastainen ongelma, kukaan ei ikinä uskonu mua kun ärsytti joku asia, koska olin myyntihommista oppinut hymyilemään aina kun puhuin vaikka kuinka olisi ärsyttänyt 😀 nykyään oon saanut sen kyllä opetettua pois ja harjoiteltua kunnon mela otsassa perusilmeen! 😀

 18. TT sanoo:

  Ensisilmäyksellähän saa jo jonkinlaisen mielikuvan ihmisestä ja kyllähän se ihmisen perusilme/olemus siihen hyvinkin paljon vaikuttaa, ellei ole suoraan tekemisissä henkilön kanssa. Tätä lukiessa mieleen tuli monta henkilöä koulustakin, joiden kanssa en sen suuremmin ole tekemisissä ollut ja ajatukseni heistä on juuriki, että he ovat “koppavia, ylpeitä tai ilkeitä” enkä todellakaan uskaltaisi tehdä aloitetta tällaista ihmistä kohtaan.. Ikävää.. Kyllähän se iloinen hymyilevä olemus on aina helpommin lähestyttävä. vaikka se totuus voisi olla sitten jotain päinvastaista 😀

 19. S sanoo:

  Sama vika kun suksi ei luista, mutta ole tietoisesti yrittänyt opetella pois omasta naamastani 😀 Sitä on paljon harjoiteltu selfieissä ja peilin edessä. Jossain mallikoulussa puhuttiin ns. hymyilevistä silmistä, eli vaikka suu ns. tiukassa viivassa, niin kokonaisuudessa ilme ei ole niin bitch 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *