Häälöpinää – tuleva hirviömorsian?
13.8.2015
Gluteenittomat wingsit
15.8.2015
Show all

Tapaus: koira autossa viisi päivää

Keskiviikkona kun käytimme koiraamme lenkillä noin viiden-kuuden maissa, huomasin haukuntaa erässä autossa. En kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota, ajattelin, että koira on siellä varmasti vain hetkellisesti. Enää ei ollut ulkonakaan kovin kuuma.

Illalla mies sanoi parvekkeella olessaan, että koira haukkuu autossa edelleen. Että haukunnan kuulee meille asti. Hän myös sanoi, että on nähnyt muuten auton siinä aikasemminkin. Tilanne jäi vaivaamaan minua ja lähdimme katsomaan, että onko koira tosiaan edelleenkin autossa.

Siellähän se oli ja oli siis mitä ilmeisimmin ollut siellä päivästä lähtien. Ei voi olla normaalia. Kello oli noin puoli kaksitoista yöllä, joten päätin soittaa hätäkeskukseen. Hätäkeskuksesta sanotiin, että koirasta on soitettu useamman päivän ajan samasta tapauksesta. Että koira on yötä-päivää autossa. Kukaan ei ole nähnyt omistajia, mutta yksi asukkaista tiesi, että kenelle parkkihallin autopaikka kuuluu ja hänelle asiasta sanonut. Auton omistajat olivat ilmeisesti hänen vieraitaan.

Pyörimme auton luona ja odottelimme poliiseja, vaikka lupaus siitä, että he ehtisivät tulemaan oli aika heikko. Minkä tottakai ymmärrän, koska tälläinen keissi ei pääsääntöisesti poliisille kuulu ja ymmärrän, että jos tulee isompi keissi, niin sinne mennään ensin. Kyllähän tälläiset asiat kuuluvat eläinsuojelun puolelle.

Odottelimme ja törmäsimme naapuruston ihmisiin, jotka myös olivat huolissaan koirasta. Eräs tiesi, että auto on ollut alueella sunnuntaista asti ja koira siellä siitä asti. Hän oli joka päivä soittanut poliisille, mutta koskaan poliisi ei ollut paikalle tullut. Auto oli kuulemma heidän taloyhtiönsä parkkihallissa ja autoa siirrettiin aina sitä mukaan, kun asia huomattiin ja valituksia sateli.

Hetken odoteltuamme näimme vihdoin omistajat, he olivat yön pimeydessä tulossa nopeasti pissattamaan koiraa. Kohtasin omistajat asiasta. He olivat ehdottomasti sitä mieltä, että koiralla on autossa kaikki hyvin. Että vettä ja ruokaa löytyy ja raolla olevat ikkunat riittävät ilmastoinniksi. Koira oli iso saksanpaimenkoira ja väittäisin, että neljäs päivä pienessä tilassa on varmasti koiralle liikaa. Ihan sama vaikka koira välillä pääsisi ulos pienelle pissalenkille. Omistajat naureskelivat ylimielisesti ja käskivät minun hankkia elämän. Kun selkeästi itse suutahdin heidän välinpitämättömyydestään, mies otti harppaavan askeleen minua kohti ja alkoi huutamaan naamani edessä.

Kysyin, että miksi koira ei ole sisätiloissa heidän kanssaan, vastaus oli, että kun asunnossa on niin kuuma. Paskapuhetta. Itse asun tässä ja tiedän nämä asunnot. Ja väittäisin, että varsinkin päiväsaikaan autossa on kuumempi, ihan sama vaikka ei olisi varsinaista hellettä. Helle onkin koiralle jo hengenvaarallista jos se on koko päivän autossa. Ilmeisesti he ovat tulleet tännepäin kyläilemään ja jostain syystä koira ei olekkaan ollut tervetullut sisätiloihin. Mutta silloin ainakin minun mielestäni koko reissu pitäisi perua ja lähteä takaisin kotiin. Silloin jos koiran hankkii, elämä täytyy myös suunnitella koiran mukaan, eikä jättää koiraa neljäksi-viideksi päiväksi autoon, jotta itse pääsee kyläilemään.

Poliisi saapui paikalle noin kahden aikaan yöllä, jolloin juoksin takaisin ulos kertomaan heille tilanteen. He eivät tehneet mitään. Olihan silloin jo viileää ja koira oli kuulemma rauhallinen. Hmm, ok. Entäs sitten se pointti, että koira oli ollut siellä sunnuntaista asti?

Aamulla soitin valvontaeläinlääkärille. Sen jälkeen vasta noin puolenpäivän aikaan auto oli vihdoin hävinnyt. Kävin tuolloin torstai aamullakin moneen otteeseen tarkistamassa ja koira oli edelleen autossa, eli koira oli ke-to välisenä yönä autossa siis puolesta yöstä seuraavaan päivään kello kahteentoista. 12 tuntia pienessä tilassa. Puhumattakaan millaisia pätkiä se on aikaisemmin ollut ilman pissalenkkejä. Auto kuitenkin oli keskellä kerrostaloja ja monella suora näkö- ja kuuloyhteys autoon ja kukaan ei ollut nähnyt koiraa lenkitettävän.

___________________________________________________________________________________________________

Aamulehtikin kirjoitti asiasta, mutta mielestäni erittäin kehnon jutun ja sai sellaisen vaikutelman aikaan, että koira oli autossa vain öisin. Jutun löydät tästä. 

Pointtini tässä jutussa on se, että mielestäni tälläisissä tilanteissa pitäisi ihmisillä olla matala kynnys tehdä tälläiselle asialle jotain. En nyt puhu, että heti pitäisi olla auton ikkunoita rikkomassa, vaan että ihmiset uskaltaisivat ja osaisivat heti soittaa asiasta oikeaan paikkaan. Mieluummin niin, että sitten turhaankin tarkistetaan, että onko eläimellä kaikki hyvin, kuin että annetaan asian vain olla. Osa omistajista pitää eläintään vaan esineenä ja ei ehkä tajua, kuinka huonosti eläintään kohtelee. Tampereen koirat yhteisössäkin syntyi keskustelua aiheesta, että saako koiraa pitää autossa ja onhan erilaisia PK-leirejä. Mutta ne ovatkin asia erikseen, jos koira saa varmasti tarpeeksi virikkeitä ja koira pääsee silti nukkumaan varjoisaan ja viileään paikkaan, jossa sille on tarjolla runsaasti raikasta vettä.

Ja minun mielestäni Suomessa pitäisi ehdottomasti kiristää lakeja näiden asioiden suhteen. Eläinrääkkäyksistä kunnon tuomiot ja nämä asiat pitää oikeasti ottaa ihan tosissaan.

Mitä mieltä te olette tuosta tapauksesta? Ylireagoinko vai oliko oikean hoitaa ja tarkistaa asia? Mitä mieltä olette Suomen eläinsuojelulaista? Kuinka moni tietäisi, että mitä tuollaisessa tapauksessa pitäisi tehdä eli puhutaanko näistä asioista tarpeeksi?

File 14.8.2015 14.20.53

24 Comments

 1. Anna sanoo:

  En keksi mitään syytä pitää koiraa autossa asuinalueen parkkipaikalla, mutta muutaman päivän autossa asumisesta ei ole koiralle mitään haittaa. Haukkuminen ei tarkoita, että koiralla olisi joku muu hätä kuin vahtiminen. Louskuttaminen olis kyllä ottanut aivoon sen verran nopeasti, että olisin valittanut siitä hyvin nopeesti.

  Leireillä koirat asuu autossa 3-5 päivää. Ne käytetään tarpeillaan, ulkoilutetaan, treenataan ja pistetään takaisin autoon. Sisälle niitä ei oteta. Yhteismajoituksessa häkit mahtuu sisälle huonosti ja sen jälkeen ei nuku omistajat eikä koirat. Toisilleen vieraat koirat ahtaisiin tiloihin sullottuina pitää kaikki hereillä ja se on koiralle hirveä stressi. Vapaana niitä ei voi pitää, joten sisälläkin ne olis yönsä häkissä. Tilaa on korkeintaan saman verran kuin auton perässä. Harrastuskoirat ovat ikänsä levänneet autossa ja nukkuvat yönsä.

  Jätän koiran kyläillessä autoon ja se nukkuu yönsä siellä. Koiran ei tarvii yöllä vahtia yöpaikan omistajien liikkumista. Toki jätän sellaiset kyläpaikat väliin, joissa naapurit ehtii kyttäämään. Mulle on ihan sama, mitä ihmiset mielessään ajattelee. Pitäkööt esineenä, jos siltä tuntuu. Helppo vetää johtopäätöksiä, kun ei omistajaa tai koiraa tunne. Kisakone ei siitä kärsi, ettei se muutamana yönä viikossa saa nukkua mun vieressä sängyssä. Mun lompakko kärsii, kun sen jälkeen pitää varmuuden vuoksi juoksuttaa hierojalla.

  Toivoisin, että muutkin kuin harrastajat pitäisivät koiriaan koirina. Suurimmalla osalla isoon ääneen eläinrääkkäyksestä huutavilla ei ole mitään käryä koiran käyttäytymisestä, luontaisista vieteistä tai mistään muustakaan. Rakkeja inhimillistetään ja hyvän koiranpidon mittarina pidetään sitä, viettääkö koira yönsä silkkityynyllä.

  Ei ilmoittamisesta ole mitään haittaa. Selvästikin viranomaiset ovat olleet asiasta tietoisia, asia on tarkastettu ja ei ole aiheuttanut mitään syytä toimenpiteille. Sen pitäis riittää vouhottavalle kansalaisellekin.

  Mulla ei ole kotonani kuuma. Rakit makaa parvekkeen ovella ja läähättää. Mielummin ne nukkuis yönsä autossa, mutta sellasta vaijtoehtoa ei nyt ole tarjolla.

  • Sen kyllä huomattaisin, että kyllä siitä silkkityynyn ja viiden päivän autossa pitämisen välistä löytyy muitakin vaihtoehtoja. 🙂 Ja kuten totesin, nuo leirit ovat mielestäni täysin eri asia, koska koirat saavat silloin tarpeeksi liikuntaa päivän aikana.

  • Pyh sanoo:

   “Pidetään koiria koirina” siis miten tyhmä ihminen voi olla, että pitää ihmislajia jotenkin ylempiarvoisena koiriin verrattuna? Sinä itse, Anna, et näytä ymmärtävän mistään mitään, saatika kunnioittavan koiraa toisena elämänmuotona, jota ei jumalauta istuteta autossa yötäpäivää, koska ei itse viitsitä hankkia hoitajaa sille. Ihan uskomatonta. Olen kissaihminen, eikä tulisi mieleenkään koskaan ikinä jättää kisua yksin autoon viikoksi. Tuntuu ihan sairaalta.

 2. Linnea sanoo:

  Toimit täysin oikein!!! Etkä ole ylireagoinut ollenkaan. Itselläni olisi mennyt tuo tilanne totaalisesti yli hilseen ja varmasti oisin ottanut omaan kotiini tuon koiran, vaikka sitten maksamalla heidän ikkunansa. Suuttuttaa niin helvetisti tuollaiset idiootit itsekkäät ihmiset jotka eivät välitä muista kuin itsestään. En voi muuta toivoa kuin, että karma kostaa heille takaisin ja pahasti. Mun mielestä poliisien tai jonkun olisi pitänyt tehdä tuolle tilanteelle jotain jo aikaisemmin. Oikeastaan tuollaiset ihmiset eivät saisi eläimiä omistaa ollenkaan. Anteeksi raivonpurkaus, mutta ahdistaa aina tälläinen eläimiin kohdistuva vääryys.. 🙁

 3. Elina sanoo:

  Mun mielestä et ylireagoinut, mun mielestä koiran ei kuulu asustella autossa päiväkausia jos omistajat ovat kyläilemässä kavereillaan.

  Leirit ovat asia erikseen, joo. Mutta jos olet ottanut koiran lemmikiksi niin sillon siitä huolehditaan myös niin. Jos on lähdössä reissuun, eikä koira ole tervetullut asuntoon niin löytyy koirahoitoloita yms minne voi sitten koiransa jättää.

  Itse olen joskus jättänyt syksyllä oman koirani autoon parin tunnin ajaksi kun kävin katsomassa ystäväni vauvaa ja ainakin mun koira oli selkeästi tosi stressaantunut tästä tilanteesta. Auto on kuitenkin mun koiralle vain kulkuväline, ei paikka missä voi rentoutua jne, toisin kuin koti.
  En ole, enkä aio toistaa samaa enää koskaan. Oon jättänyt koiran suosiolla kotiin, tai hoitoon jos olen lähtenyt johonkin mihin koira ei ole tervetullut.

  Ja ei, se ei ole koiran inhimillistämistä että siitä huolehtii ja haluaa antaa sille hyvät elinolosuhteet. Vaikka koira polveutuu sudesta, niin kuitenkin ainakin mun puudeli on jalostettu seurakoiraksi, ei olemaan yksin autossa päiväkausia…

  • Mun mielipide tähän asiaan on hyvin samanlainen kuin sinulla. Ja tuo on erittäin hyvin sanottu, että ei ole koiran inhimillistämistä, että sille antaa hyvät elinolosuhteet. Pitää ottaa huomioon kunkin koiran tarpeet ja niin, että koira nimenomaan pääsee toteuttamaan itseään ja olemustaan. Yksikään koira ei sovi viikoksi autoon ilman kunnon liikuntaa ja aktiviteetteja.

  • Anna sanoo:

   Tässä nyt kukkii tismalleen se, mitä tissinvälikoiran omistaja ei ymmärrä. Koira viettää aikaansa auton peräloossissa viikossa yli kymmenen tuntia talvellakin. Kesällä menee helposti 20 tuntiakin ja se on oppinut nukkumaan siellä. Tämä on ihan normaalia vuodesta toiseen. Etsintää treenatessa treenit kestää helposti 8tuntia, joskus menee 14 tuntia. Ei rakkeja lähdetä kotoa hakemaan, kun on oman koiran vuoro. Siellä ne makaa auton perässä. Yhden koiran treeni kokopäivänä voi olla minuutti, jos se on fiksua siinä vaiheessa koulutusta.

   Ehkä kannattaisi soittaa omalle kansanedustajalle ja pyytää tekemään lakiehdotus pelastuskoirien kieltämisestä. Ne raukat makaa autossa toimettomana monta kertaa viikossa ja pitkiä aikoja kerrallaan.

   • Suhteellisen asiatonta kommentointia nyt. Asiansa voi sanoa myös toisella tapaa.

    Kukaan ei ole nyt kommentoinut sen enempää mitään pelastus- tai palveluskoirista, joten ihan turhaan nyt hermostut. Edelleenkin väitän, että on eri asia jättää koira sunnuntaista torstaihin autoon vain siksi, että pääsee itse kyläilemään. Ja siinä mielipiteessä pysyn vaikka sinä kuinka olisit eri mieltä. Nyt vähän tuntuu siltä, että taisi tuntua pisto sydämessä, kun heti lähdit asiattomalle puolustuslinjalle.

    Mutta oikein mukavaa viikonloppua sinulle. 🙂

    • Anna sanoo:

     Koira on koira ja ei erota millään tavalla, onko pelastus-, virka- vai jopa molempien yhdistelmä eli sohvakoira n. 90% ajastaan.

     Kurjaa, että järkipuhe tarkoittaa selittelyä. Näinhän se on rasismijutussakin. Huudetaan kurkkusuorana valeita ilman mitään kosketuspintaa mihinkään… Rakit on jalostettu ihan muualla ja jos ne tähän Suomen 14 asteen helteeseen läkähtyy, vois sanoa, että vika olis jossain muualla kuin koiran olosuhteissa…

     • Mikä tuossa on järkipuhetta jos viittaat mun rintojenvälin vaikuttavan mun älykkyyteen? 😀

      Juuri tuon takia ihmiset eivät uskalla tehdä näitä eläinsuojeluilmoituksia. Ihan eläinsuojelusta sanottiin, että tuo täällä tapahtunut oli lainvastaista eikä eläimelle todellakaan hyväksi. Ja että oli todella hyvä, että puutuin asiaan. Jos koira on yötä-päivää autossa, se ei ole normaalia. PK-leireillä ja muualla toki varmasti huolehditaan siitä, että koira ei ole paahtavassa auringossa ja auton peräluukku usein auki ja auto varjopaikalla. En ymmärrä edes sitä, että miksi nuo leirit pitää sekoittaa tähän asiaan, kun siinä on selkeä ero tähän tapaukseen? Nuo leirit eivät nyt liity tähän keskusteluun, eikä niitä tarvitse minulle nyt rääväsuisesti puolustella, kiitos. 🙂

      Ja ei nyt mene ihan noin, että koira on koira. Nyt puhut ihan ihmeellisiä. Kyllähän sillä nyt on väliä, että onko koira pennusta asti kasvatettu perhekoiraksi vai pelastuskoiraksi. Seurakoira tarvitsee ja kaipaa seuraa, laumaansa. Sinä itse hermostut siitä, että minä olen eri mieltä. Sinulle sinun mielipiteesi sallittakoon, en mene henkilökohtaisuuksiin vaikka mielestäni ihan hassuja puhut. Tuo on ehkä sinun mielestäsi järkipuhetta, mutta minusta aika pirun kaukana sellaisesta. 🙂

     • piia sanoo:

      Anna, en ole kanssasi samaa mieltä.

      Koira todellakin erottaa mikä on normaalia ja mikä ei – ja pelastuskoirat eivät asu autoissa, ne tekevät autossa “työtään” ja ovat siihen nuoresta koulutettuja. Autossa ei olla ikinä päiviä ja pelastuskoirien runsaasta liikunnasta ja työkunnosta huolehditaan. Lisäksi pelastuskoira osaa ennakoida tilanteen, eli ne tietävät että kohta on heidän vuoro ulkoilla, ja sitten mennään kotiin.

      Tästä on todella selkeät eläinsuojeluohjeet ja kennelliitton suositukset, sen lisäksi pelastuskoirayhdistyksiltä saa lisätietoa ja varmasti heidänkin mielipiteen tähän keissiin. Eli virallisesti instanssien mielipide jyrää kyllä kirjoittajan näkemyksen 6-0.

 4. Minna sanoo:

  Et todellakaan ylireagoinut! Nostan sinulle hattua -ja niin korkealle kuin kädet riittää, että puutuit asiaan! Oma kynnys eläinten pieneenkään kaltoinkohteluun on nolla ja olen itsekin elämäni aikana puuttunut yhteen sun toiseen tilateeseen. Olen huomannut, että usein ne eläimiä kaltoinkohtelevat ihmiset ovat poikkeuksellisen aggressiivisia ja käyvät verbaalisesti tai jopa fyysisesti käsiksi kun asiaan yrittää nätistikin puuttua siksi ilmoitan nykyään aina heti eläintensuojeluun tai/ja poliisille. Kerran olen joutunut rikkomaan autosta ikkunan kun iso staffi oli jo menettänyt kuumuudesta tajunsa ja omistaja soitti minusta poliisille! Asia saatiin hoidettua, mutta ennen poliisin tuloa kyseinen henkilö ehti tempaista minua talutushihnalla kasvoihin vaikka oma koira makaa tajuttomana ja uhkailla, että ilmoittaa minusta eläinsuojeluviranomaisille kun oma koirani oli tapahtuman ajaksi sidottu kiinni viereiseen puuhun!! Huvittavinta koko jutussa oli se, ettei poliisi olisi tullut ollenkaan jos ei kyseessä olisi ollut autonikkunan rikkominen!

 5. Mari sanoo:

  Tissinvälikoira XD

  Tossa pari viikkoa sitten kesälomalla tupsahin ulos kerrostalosta keskelle jännittävää lähiödraamaa, jossa paikalla oli 2 poliisimaijaa ja joku paikallinen pelastusauto. Ihmettelin heti, että mitäs nyt, utelias vimpeliläinen kun olen.

  Joku tuntematon sankari oli kytkenyt koiransa pihan puuhun kiinni ja sitä sitten oli poliisimiehet siitä pelastamassa. Päivä oli normaali aurinkoinen kesäpäivä, kello ei kyllä ollut vielä edes kahta päivällä, joten en usko, että koira oli edes kauaa ehtinyt siinä nököttämään. Vihainen se oli, mutta niin vaan lapaset käsissään Turun poliisi taltutti äkäpussin, sai sille oman remminsä kiinni ja talutti maijaan.

  Olin vähän taas silmät teelautasina, kun ei meillä maalla kyllä olisi varmaan mitään poliisia hälyytetty. Oltais varmaan vaan potkittu omistaja hoitamaan koiransa takas kotiin 🙂 Täällä Turuus ei kuulemma koirat kauaa pääse olemaan heitteillä, kun ahkerat naapurit kyllä ilmoittelevat. Hyvä niin 🙂

  • Rupesin vain miettimään itse tuota, että miten tuo menee.. onko se tissinvälikoiranomistaja vai tissinväli_koiranomistaja? 😀

   Minusta on hyvä, että asioihin puututaan. Tottakai sitten tulee niitä ylilyöntejä. Muistan mm. yhden tapauksen, että vanha pappa teki ilmoituksen yhden tytön kissasta, että kun se on niin kovin laiha mutta todellisuudessa oli kyse vain pienestä chihusta ja pappa oli luullut sitä vain kissaksi. 😀

   Mutta mieluummin kynnys matalalla, kuin että yksikään eläin joutuu kärsimään. 🙂

 6. Hepu sanoo:

  Ei ole ylireagointia ollenkaan. Eläin kuuluisi kyllä jo mielestäni ottaa tuollaisilta pois ja tietoihin merkintä eläimen kaltoinkohtelusta. Itse kohtelen lemmikkiä aina perheenjäsenenä. Ainakaan itse en jätä perheenjäsentä istumaan autoon viideksi päiväksi, vaikka ruokaa ja juomaa olisi.

  • Samaa mieltä myös tuosta, että kyllä eläin pitäisi jo ottaa tuollaisilta ihmisiltä pois. Itselleni jäi hämärään, että mitä eläinsuojelu heille sanoi tai mitä he tekivät. 🙁

 7. Loora sanoo:

  Herranjestas ku luin postauksesi=o. Ihana kuulla/nähdä et teit asialle jotain. Mäkin olisi tehny samallatavoin! Perkules ku poliisitki ohittaa homman ja pesee kätensä asiasta. Nyt se koira edellee niil k….ä omistajil=(. Pöh. P.s. tulin sun resepsi vinkkejä katselee..ihania maukkaita. Kiitos näistä!😊

 8. piia sanoo:

  Et missään tapauksessa yliregoinut ja olen ehdottomasti samanlaisen kansalaisaktiivisuuden kannalla. Suomessa on ihan liikaa hymistelyä, kaikki tietävät ettei asiat ole kunnossa, mutta ei uskalleta kommentoida ja laittaa omaa päätä vadille. Itse olen huomauttanut esim. liian laihasta koirasta – ja olisin tehnyt saman, eli soittanut poliisille ja valvontaeläinlääkärille. Jos kaikki ohikulkijat huomioisivat tälläiset eläimiä (tai lapsia) huonosti kohtelevat tyypit ja tilanteet, tulisi asianomaisille helpommin ja nopeasti selväksi minkä koetaan olevan sallittua ja hyväksyttyä. Jokainen hymähdys ja hiljainen katse on hiljainen hyväksyntä. Eli se, että katsoo pidempään ja “pahasti” ei riitä, pitää pukea asiat sanoiksi ja kertoa selväksi miksi toiminta ei ole hyväksyttävää.

  Hyvä Pauliina! tätä lisää!

  • Samaa mieltä! Kyllä, mieluummin, että asioihin rohkeasti puututaan kuin annetaan olla ja pahan tapahtua. Suomalaiset edelleen pelkäävät liikaa sitä, että menettävät kasvonsa.

 9. Päivikki sanoo:

  No munkaan mielestä et oo ylireagoinut yhtään. On se nyt vähän munkin mielestä outoa jos mennään jonnekin kylään ja pidetään koiraa päiväkausia yksin autossa, varsinkin näillä keleillä. Vai pidetäänkö siellä ilmastoinia koko ajan sitten päällä, ettei koira tukehdu sinne? Ite kyllä jätän sellaset kyläpaikat välistä, jonne koira ei oo sisälle tervetullut tai jätän koiran kotiin siksi aikaa. Paljon mukavempi sillä on siellä kotona olla mitä autossa. Jos on pitempi reissu niin sitten hommataan sille koiralle hoitaja. Itteäkin raivostuttaa tuo, että jos puuttuu johonkin asioihin niin on muka heti ylireagoimassa ja ihmiset nousee barrikadeille siitä kuinka se nyt on _vaan_ koira. Koiria kuitenkin on kuollut aika monta sinne autoon, koska luullaan edelleen, että kun jättää pikkusen ikkunaa raolleen niin kyllä se koira siellä pärjää.

  • Nimenomaan. Kyllä saa ja pitää uskaltaa puuttua asioihin. Yleensä jos tulee itselle vahvasti sellainen olo, että nyt kaikki ei ole ihan reilassa, niin siihen tunteeseen kannattaa luottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *