Fall for you everytime
17.9.2015
Noin 9kk ja elämäni muuttuu..
22.9.2015
Show all

Tavoitteiden asettaminen liian korkealle

 

Puhuin joku aika sitten tavoitteiden asettamisesta ja siitä kuinka kokonaistavoite olisi hyvä pilkkoa pienempiin osiin. Näin asian saavuttamisesta tulee enemmän niin sanotusti käsillä kosketeltavaa. Jos askel askeleelta tähtään kohti haluamaasi, todennäköisemmin onnistut paremmin kuin että suoraan lähtisit soitellen sotaan.

Photo 16.9.2015 20.29.10

On myös olemassa ilmiö, jossa ihminen puolitahallisesti asettaa tavoitteensa liian korkealle. Niin korkealle ja niin mahdottomat tavoitteet, että hän itsekkin vähintään alitajuntaisesti tietää jo, että ei tule niitä saavuttamaan. Hän ehkä alkuun yrittää, mutta koska hyvin pian tavoitteen saavuttamisen mahdottomuus iskee päin kasvoja, ihminen voi niin sanotusti hyvällä omalla tunnolla luovuttaa.

Tämä kaikki on lähtöisin joko siitä että ihminen alunperinkään ei luota taitoihinsa tai ihminen on laiska ja puheilla saa muut hiljaiseksi. Myös usein huono itsetunto saa ihmiset usein puhumaan suuria. Eli puhetta ilman tekoja.

On hyvä tähdätä korkealle, mutta tavoitteiden tulee kuitenkin olla realistisia ja jotenkin saavutettavissa olevia. Jos tähtäät korkealle ja saavutat tavoitteestasi vain 80%, se ei ole ollenkaan huono saavutus.

“Ei ole epäonnistumista jos kurotat tähtiin mutta putoatkin kuuhun.”

On siis taitolaji osata asettaa itselleen oikeanlaiset tavoitteet. Minun olisi ollut aikoinaan aika tyhmää 106 kiloa painavana asettaa tavoitteekseni, että siitä vuoden päästä olen bikinifitness kisakunnossa. Tavoite voi tavallaan olla realistinen, mutta se on hölmö. Miksi turhanpäiten kituuttaa itseään ja mahdollisesti tuhota liian nopealla laihtumisella terveytensä. Luultavasti olisin jossain vaiheessa lyönyt vain hanskat tiskiin ja todennut, että tämä on liian rankkaa. Sen sijaan laitoin ihan ensimmäiseksi tavoitteekseni päästä alle sataan kiloon. Se tapahtuikin varmaan kahden ensimmäisen viikon aikana, jolloin sain siitä ihan hirveästi motivaatiota ja energiaa.

Photo 16.9.2015 20.28.39

Neuletakki: House of Brandon / Farkut: Disturb

Tiedän myös ihmisiä, jotka eivät uskalla hakea esimerkiksi uutta työpaikkaa tai hakea kouluun, koska he eivät usko, että osaavat mitään, mutta silti jostain syystä uskaltavat haaveilla olevansa miljonäärejä tai muuta sellaista (en puhu siis lottoamisesta). Minusta siinä on ristiriita. Et uskalla unelmoida lähelle, mutta uskallat unelmoida jotain todella kaukaista. Silloin et osaa yhdistää unelmiasi olemassa oleviin taitoihisi tai potentiaaliisi. Usein tälläisiä unelmia käytetään myös tekosyinä sille, että ei tarvitse nyt tehdä mitään. Ei haeta sitä uutta työpaikkaa, koska on joku kaukainen unelma. Mutta todellisuudessa sen unelman eteen ei edes tehdä mitään, koska sisimmissään ihminen tiedostaa sen olevan mahdottomuus. Näin ihminen pelaa itse itselleen aikaa olla tekemättä mitään ja pysyä tutussa ja turvallisessa. Näin on myös helppo syyttää maailmaa epäonnistumisistaan, epäreiluudesta ja huonosta onnesta. Kun kuitenkin kaikki on kiinni vain omista taidoistamme ja siitä, että kuinka paljon olemme valmiita panostamaan asiaan.

Photo 16.9.2015 20.28.58

Tavoitteiden asettamisessa on siis jälleen hyvin tärkeinä se kaksi asiaa, joita minä pidän elintärkeinä:

Ole rehellinen itsellesi ja tunne itsesi.

Jos et oikeastaan tiedosta taitojasi, on helppo asettaa summa summaarum tavoitteita. Silloin on myös vaikea aloittaa mistään. Jos kuitenkin tiedät itsesi, tiedät mitä haluat ja tiedostat taitosi ja heikkoutesi, sinun on helppo lähteä työstämään asioita. Voit joko työstää heikkouttasi tai parantaa entisestään asiaa missä olet hyvä. Jos minä nyt haluaisin lähteä opiskelemaan yhtäkkiä tähtitiedettä, en todellakaan tietäisi, että mistä edes aloittaisin. Ja todennäköisesti en jaksaisi edes ottaa asiasta selvää, koska oikeastaan se ei minua edes ihan oikeasti kiinnostaisi. Mutta olisihan se hienoa sanoa ihmisille, että lähden opiskelemaan tähtitiedettä. Saisin itselleni heti arvotonta lisäarvoa.

Photo 16.9.2015 20.29.03

Mitä sinä haluat? Missä olet nyt ja mihin suuntaan haluat lähteä. Mitä haluaisit tehdä ja miksi. Miksi onnistuisit/epäonnistuisit. Kehen haluat tehdä vaikutuksen. Miksi?

Ihanaa viikonloppua! <3 Ajattelin nyt viikonloppuna aktivoitua jälleen pitkästä aikaa treenipostauksissa, joten stay tuned koska toivepostausta on luvassa. 😉

1 Comment

  1. Erine sanoo:

    Mä olen yksi niistä, jotka ovat pitkään elämässään haaveillut kaikenlaisesta mutta ei ole uskaltanut lähteä toteuttamaan haaveita. Kunpa se olisikin niin yksinkertaista, että ottaisi itseään vain niskasta kiinni ja tekisi asialle jotain. Mun perheessä ei ole ikinä kannustettu, rohkaistettu tai luotettu osaamiseeni. Lähinnä verrattu muihin sisaruksiin. Ja sama juttu muiden kohdalla…mulla on siis iso perhe. Sellaisella on jo aika erilaiset eväät vahvaan itsetuntoon, kuin lapsen joka on kasvanut kodissa jossa on myös henkisesti läsnäolevat, lasta kannustavat ja tukevat vanhemmat. Jälkimmäinen saa tavallaan “lahjan” jo peruskouluun mennessä; kun on koko ajan kerrottu kuinka hyvin osaat, et edes kyseenalaista asiaa. Lapsi ei osaa vielä analysoida hänelle kotona kerrottuja asioita, vaan ottaa kaiken faktana.

    Itse olen siis kamppaillut noiden asioiden kanssa lähes koko ikäni. Ikää on nyt 33-vuotta. Olen matkustellut maailmalla itsekseni, asunut ja tehnyt hanttihommia ulkomailla. En hetkeäkään arastelisi hypätä seuraavaan lentokoneeseen ja lähteä ulkomaille pidemmäksikin aikaa. Mutta mitä tulee työntekoon, itsetuntoni on siinä surkea nolla. Tähän ikään mennessä en ole tehnyt yhtäkään duunia, josta olisi pitänyt (paitsi yksi ulkomailla). Tiedän alisuorittavani itseäni ja minun on vaikea uskoa kun läheiseni (ystävät ja mies) kehuvat taiteellisia lahjojani. Suurin hyppy tuntemattomaan on se, että uskaltaa lähteä toteuttamaan niitä unelmia. Ja minähän lähdin. Opiskelen kolmatta vuotta luovaa alaa, ja vaikka en vieläkään tiedä tulenko päätymään alan hommiin, niin olen ainakin itse pirun ylpeä itsestäni että uskalsin lähteä kouluun, jossa joudun kohtaamaan kaikki mahdolliset demonini. Tämä tie vie jonnekkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *