Syyslenssu, yäk!
30.9.2015
Tämä olikin vastoinkäyminen?
3.10.2015
Show all

Tervetuloa hormoniton elämä! Case kuparikierukka

Kävin eilen torstaina Hatanpään ehkäisyneuvolassa ottamassa ehkäisykapselin pois ja tilalle tuli nyt hormoniton kuparikierukka. Kuparikierukka on synnyttämättömille naisille suunniteltu normaalia pienempi kierukka. Aikaisempi tekstini aiheesta löytyy tästä. 

Photo 1.10.2015 9.26.46

Olimme sopineet puhelimessa alustavasti, että kapseli ainakin otetaan pois ja kierukka tulee ehkä tilalle. Paikan päällä juttelin pitkät pätkät ihanan hoitajan kanssa. Kertoi kuparikierukan hyvät ja huonot puolet sekä kyseli kysymyksiä, joilla selvitettiin, että onko kierukka minulle varmasti paras vaihtoehto. Olin jo itse tutkinut aiheesta paljon tietoa, joka taas helpotti päätöksentekoa.

Miksi minä sain kuparikierukan:

 • Olen 12 vuotta käyttänyt hormonaalista ehkäisyä ja todellakin tiedän nyt, että se ei minulle sovi. En ole täysin oma itseni, vaan kiukkuinen ja apaattinen. Ehkäisykapseli oli viimeinen niitti. Siinä pitäisi olla hyvin matala hormonipitoisuus, mutta siitä tuli kaikista suurimmat mielialavaihtelut mitä koskaan tullut. Koko kesä esimerkiksi mennyt suhteellisen apaattisissa merkeissä eli mieliala muuttui heti kapseli asentamisen jälkeen, treenit ei mm. kulkeneet yhtään. Ja kun tietää, että elämässä menee kaikki nyt ihanasti, eli kyse ei ole olosuhteista.
 • Olen vakituissa suhteessa ja tulen tämän jälkeen olemaankin. Kuparikierukan kanssa tulehdusriski on suuri ja pahat tulehdukset voivat aiheuttaa lapsettomuutta (sukupuolitaudit kuparikierukan kanssa myös täysin katastrofi). Jos kumppani on suhteellisen uusi tai kumppani vaihtuu tiuhaan, uusi bakteerikanta voi aiheuttaa tulehduksen. Minäkin joutuisit poistamaan ja uusimaan kierukan jos pistäisin miehen jossain vaiheessa vaihtoon. 😀 (ilmeisesti turhan liioiteltu varoitus?)
 • Kuukautiseni ovat normaalisti (luonnollisessa tilassa, ilman horkkaa) siedettävät. Kuparikierukka lisää yleensä kipuja ja vuotoa. Itselleni tämä on kuitenkin paljon mieluisampi vaihtoehto kuin seko kuuppa. Kipuun saa lääkettä, mielialanvaihteluihin ja yleiseen skitsoiluun ei oikein. Tai ainakaan sellaisia mitä minä haluaisin syödä.
 • Käytän kuukuppia. Sekin tosin pitää ottaa tietyllä tapaa pois ettei paine imaise kierukkaa pois. 😀 Mutta tamponit mm. lisäävät tulehdusriskiä.

Siinä suurimmat syyt. Lisäksi hoitajat ja lääkärit puoltavat suuresti hormonaalista ehkäisyä. En tiedä olenko asiasta ihan täysin samaa mieltä. Sanotaan, että hormonaalinen ehkäisy suojaa nimenomaan hedelmällisyyttä. Mutta olen kuitenkin jo niin monta vuotta syönyt hormonaalista ehkäisyä, että tässä on jo varmasti minun osaltani jäänyt tarpeeksi ovulaatioita tekemättä! 😀

File 2.10.2015 10.57.56

Nyt kyllä ymmärrän sen, että miksi kuparikierukkaa ei ensisijaisesti tarjota tytöille tai naisille. Hormonikierukka kuulostaa kyllä hyvältä ja siitä olen kuullut paljon hyvää sen matalan hormonipitoisuuden takia. Muutamalla tuttavallani on se ja isoimmat plussat tulivat sen huolettomuudesta eli toisin kuin pillereiden kanssa, ei tarvitse erikseen muistaa mitään, plus hormonikapselissa usein kuukautiset loppuvat kokonaan. Toisille se on suuri plussa ja toisia se saattaa häiritä.

Kuparikierukka maksoi 70€ ja sen teho kestää yhdeksän vuotta. Kuulemma kaikissa virallisissa papereissa lukee viisi vuotta, koska siihen on lopetettu viralliset tutkimukset, mutta oikea teho on yhdeksän vuotta. Lie sitten onko tuo joku salaliitto saada minun kaltaiseni vanhat akat raskaaksi! 😀 “Joojoo kyllä se teho siitä vielä neljä vuotta jatkuu!” 😀 Mutta kyseessä on ainakin super-edullinen ehkäisymuoto.

Ehkäisykapseli maksoi 180€ ja sen summan nyt  tässä tavallaan “menetin”, mutta olen silti nyt ainakin vielä hyvin tyytyväinen valintaani. Nyt nähtäväksi jää, että millaista on elää elämäänsä ilman ylimääräistä hormonia.. siitä on siis 12 vuotta aikaa kun viimeksi olin ihan natu. 😀

Itse operaatio

En jotenkin  osannut jännittää tilannetta etukäteen. Varasin torstain ja perjantain kyllä vapaapäiviksi ja siitä olen kyllä itseeni tyytyväinen.

Kapselia pois ottaessa puudutuspiikku sattui kyllä, mutta itse kapselin pois ottaminen ei tuntunut missään. Toki se ehti olla minulla vasta noin puoli vuotta, eli se tuskin oli vielä kiinnittynyt niin paljon kuin jos se olisi ollut siellä koko kolme vuotta.

Kierukan asettaminen kävi myös nopeasti ja oli helpompi kuin olin kuvitellut. Kyllä, se sattui. Kuin todella kipakka kramppi alavatsassa. Huusin, että ai saatana! Kyllä sen kesti, eihän siinä itse nippauksessa mennyt kauaa. Hetken päästä jo heitin läppää, että kerron kyllä miehelle tästä jokaisen raastavan yksityiskohdan ja revin kaiken säälin irti mitä lähtee. 😀 Kierukan laitto ei siis ollut todellakaan mitään herkkua, mutta se kävi nopeasti ja itselläni kävi hyvä tuuri hoitajan ja itse lääkärin kanssa. He olivat todella ihania ja oloni oli tosi rento. Se varmasti vaikutti suuresti kokemukseeni ja siihen, että kokemus ei ollut jäätävä.

Olin autolla neuvolassa ja kipitin lääkärin jälkeen nopeasti autolle ja istuskelin siinä hetken ja annoin verenpaineen hieman tasaantua. Kivut kyllä jatkuivat asennuksen jälkeen ja pahenivat iltaa kohden. Kotona otin heti vahvan kipulääkkeen, mutta kivut yltyivät silti ja yhdessä vaiheessa kohtua supisti niin paljon, että ihan itkua väänsin. Mutta onneksi pahimmat kivut tulivat kotona, eikä lääkärin vastaanotolla. Mutta olen niin onnellinen siitä että olin kaukaa viisas ja tajusin ottaa laittoa varten vapaapäivän. Sen verran kuitenkin supisteli ja suorastaan alakerrasta veti suonta.. ihastuttavaa. Nyt toisena päivänä kipuilua on edelleen ja jänskätän, että tuleeko taas pahoja kipuja. Varmuuden vuoksi ottanut heti aamusta särkylääkkeen koska vaikuttaisi siltä, että tänäänkin tulee olemaan supistuksia. Seuraavat kuukaudet tulevat myös oletettavasti olemaan nyt tälläisiä. Ensimmäiset kuukautiset kierukan kanssa saattavat olla yhtä tuskaa. Hoitaja sanoi aika suoraan, että sinnittele. Että ei heti kannata lyödä hanskoja silti tiskiin, koska kivut ovat alussa normaaleita. Tilanne kyllä tasaantuu ja rahoittuu kun kroppa tottuu kierukkaan ja kuukautiset tasaantuvat. Saa nähdä kuinka turhautumisen äärirajoille siis kipujen ja vuotojen kanssa mennään. Ehkä eniten kuitenkin pelkään nyt ihoni puolesta. Iho menee varmasti ainakin hetkellisesti huonoon kuntoon..

??????????????????????????????????

Loppupäivä meni kerällä sohvan pohjalla.

Nämä kokemuksethan ovat hyvin yksilöllisiä. Toisella ei tunnu missään ja toinen joutuu lääkärissäkin makaamaan vielä tunnin asentamisen jälkeen kun kohtu supistelee niin paljon. Itse sanoisin, että kivaahan se ei ollut, mutta täysin siedättävissä. Lääkäri sanoi, että supistus on samanlainen kun mitä sitten tulee kun jos joskus synnytän. Nice. Mutta se on oikeasti jännä kuinka mieli unohtaa kivun. Nyt on jo sellainen olo, että no ei se ollut yhtään kamalaa vaikka eilen siinä tilanteessa ajattelin, että sissus siunaa ja voi venäjä tätä naisen elämää!

File 2.10.2015 10.58.11

Vuoden päästä kontrolliin.

Kapselin poiston takia pitää olla yksi päivä ilman kuntosalia ja suihkuunkaan ei saanut mennä. Kierukan takia pitää olla muutama päivä rennosti ja ilman kuntosalia. Käytän nyt tilaisuuden hyväksi ja poden flunssani loppuun, ota iisisti ja legendaarisesti aloitan maanantaina uuden elämän. Onneksi tavallaan flunssa ja kaikki tuli nyt samaan syssyyn. Potee kaikki kerralla pois alta. Ensi viikolla sitten hyvin levänneenä voi kerätä itsensä ja mennä apinanraivolla taas eteenpäin. 🙂

Omien kokemuksieni perusteella suosittelisin kuparikierukkaa jos tilanteesi on sama kuin minulla; hormoniehkäisy ei tavalla tai toiselle sovi sinulle ja olet vakituisessa parisuhteessa. Kuukautisesi ovat luonnollisesti siedettävät.

Muuten suosittelisin hormonikierukkaa. Se olisi ollut tämän jälkeen seuraava valintani, mutta ihan hoitajakin jo sanoi, että ei sitä enää kannata ja itsekkin suositteli kuparikierukkaa minulle.

Kapselikin oli periaatteessa tosi kiva, mutta minulla sattui pistämään kuupan ihan sekaisin.

Renkaat, minipillerit, yhdistelmäpillerit ja muutki on tullut vuosien saatossa kokeiltua ja kaikista tuli aina joku sivuoire. Aina aknesta limakalvojen totaaliseen kuivumiseen.

Josko nyt tämä ehkäisy toimisi minulle. Nyt siis nähtäväksi jää, että miten tämä sopii minulle. Olettavaa on, että menee kuukaudesta muutamaan kuukauteen ennenkö ylimääräinen hormoni on edes poistunut kehostani. Sitä siis odotellessa. 🙂

#natupatu

Tässä vielä hyvä video kuparikierukasta. Kuvasin itsekkin ajatuksia asetuksen jälkeen, mutta en taas tiedä mitä olen tehnyt, koska olen hukannut videot puhelimeltani. Halusin tänään saada postauksen ulos, joten oma videoni aiheesta saa siis nyt tällä kertaa jäädä. Mutta tässä on erittäin hyvä korvike meikäläisen videolle. 😀 Älkää tosin kiinnittäkö huomiota tuohon, että kierukan voi ottaa itse pois. Kunnallisessa pois jos ei halua maksaa itseään kipeäksi yksityisellä.

30 Comments

 1. iina sanoo:

  Tuo nyt on aivan höpöhöpöä, että kierukka pitäisi ottaa pois joka kerran kun kumppania vaihtaa 😀

  • Voi olla. Niin sanottiin neuvolassa. Toisaalta ihan loogista, koska uusi kumppani tuo mukanaan aina uudenlaiset pöpöt ja bakteerit. 🙂

   Sen vuoksi ainakaan tuolla kyseissä laitoksessa ei kierukkaa suositella jos alla on uunituore parisuhde. 🙂

 2. ellu. sanoo:

  Hei tosta kuukupin ja kierukan yhteiskäytöstä – siitä on ollu paljon puhetta tuolla kuukuppi-foorumilla ja kantsii käydä tsiigaamassa, jos et jo ole 🙂 Ei ilmeisesti pitäis olla mitään mahdollisuuksia, että kuukuppi saa kierukan imastua ulos, tai ainakin näin foorumilla on paljon juteltu!

  Toivottavasti kierukka toimii hyvin, mä en suostunut ottamaan 😀

 3. Clarissa sanoo:

  Tällä viikolla juuri kävin neuvolassa juttelemassa hormonikierukasta. Marraskuussa on asennus jota kyllä jo nyt jännitän. Äidiltä hommasin kasan kunnon lääkkeitä että saa kivunlievennystä. Käytän pillereitä ja se hormonimäärä on tehnyt musta ihan sekon ja apaattisen joten sille etsin vaihtoehtoa.

  Kuukupista sanottiin että normaalisti voi käyttää mutta tampoonia kehotettiin välttämään ettei vetäse sitten mukana kierukkaakin.

 4. Heidi sanoo:

  Mulla on ollut kuparikierukka nyt viisi vuotta ja en voisi olla tyytyväisempi valintaani! Sitä ennen söin 10 vuotta e-pillereitä ja näin jälkeenpäin ymmärrän, että en tosiaankaan ollut itseni tuona aikana. Tunnen oloni paljon “puhtaammaksi” ja iloisemmaksi nyt keinohormoonittomana. =) Ja arvostan luonnollisuutta, menkat saakin tulla kuukausittain; niinhän se on suunniteltu naiskehon toimivan.

  Olen myös koko kierukan olemassaolon ajan käyttänyt kuukuppia eikä mitään ongelmaa ole ollut. Rutistan kuppia sen verran ennen poisottoa, että paine katoaa kupista. Gynekologi varoitteli myös että saattaa lähteä pois kuukupin poiston aikana, mut hyvin on pysynyt. Kuukuppi on mun mielestä muuten paras keksintö ikinä naisen elämään! 😃

  Menkkakivut on välillä toki kovemmat kuin pilleriaikaan mut Panacodilla niistä oon selvinnyt. Ne on pientä kaikkiin plus-puoliin verrattuna! =) Hyvä valinta siis! 😊

  • Oo, kiva kuulla! Toivotaan, että minullekin sopii yhtä hyvin. 🙂 Niiiiiiiiin on! Moni edelleekin luulee, että kuukuppi on joku ituhippien juttu, mutta se on paras keksintö ikinä! 😀

 5. Elina sanoo:

  Mä en oikeastaan ymmärrä tätä naisten ongelmaa hormoonittomasta ehkäisystä. Itselleni eivät hormonaaliset sovi laisinkaan. Pillereitä söin jonkun aikaa ja sitten rengasta käytin monta vuotta, kunnes viimein riitti. Riesana olivat mielialan vaihteluiden lisäksi jatkuva kuivuus ja haluttomuus. Sanoin miehelleni, että voidaanko alkaa käyttää kumia, koska en jaksa tätä enää. No problem hän sanoi. Käytiin ostamassa paketti kondomeja, eikä asiasta olla sen jälkeen keskusteltu. Tuskin tullaan keskustelemaankaan. Mies ei valita että seksi kondomin kanssa olisi jotenkin huonompaa, mutta selväähän se on, ettei aivan samalta tunnu. Onneksi seksiä on monenlaista ja toisen saa nauttimaan muillakin keinoilla.

  Mun mielestä hormonaalista ehkäisyä suositellaan aivan liian kevyin perustein. Itsellenikin terkkari teki ns. selväksi heti 17 vuotiaana, että kerta on poikakaveri, on myös pillerit. Nuori ja tyhmä kun olin, en osannut tätä kyseenalaistaa. Osaltaan noiden takia söin masennuslääkkeitä kaksi vuotta. Nyt jälkeen päin osaan sanoa, ettei se masennusta ollut, vaan noiden hormonien sivuvaikutuksia. Itse en kuitenkaan halua myöskään tunkea kohtuuni mitään vierasesinettä, josta saa parhaillaan kärsiä kuukausia ja vain siksi, ettei mies halua kumin kanssa.

  • Hetkonen. Muuten hyvä ja asiallinen kommentti, mutta vika lause vähän sai minut naurahtamaan. 😀 Itselleni ainakin kierukka oli täysin oma ratkaisu ja miehelle olisi oikein mieluusti kumit kelvanneet. Itse en näe kierukassa mitään vikaa ja itse en pystyisi elämään kumien kanssa jatkuvassa raskaudenpelossa. 🙂 En siis tiedä edes tarkoititko minua, mutta pakko tarkentaa silti. 😀 (Ikinä ei tiedä mitä kukakin lukee rivien välistä)

   Terveydenhuollon ammattilaiset puoltavat hormoniehkäisyä monista eri syistä. Yksi isoin niistä on raha. Kas kummaa kun nuoret saavat ensimmäisen laatan pillereitä ilmaiseksi mukaan.. Ehkäisybisnes on isoa rahaa.

   • Elina sanoo:

    Ei ollut vuo lause suunnattu sinulle, lähinnä yleinen kokemus omasta kaveripiiristä. Paljon olen kuullut voivottelua siitä, miten mies ei suosu kumin käyttöön ja sitten joko kärsitään hormonaalisen ehkäisyn sivuoireista tai tuskastellaan muiden vaihtoehtojen kanssa. Olen yrittänyt näille ystävilleni juurikin tolkuttaa, että teidän keho on teidän oma ja ei miehellä ole mitään oikeutta vaatia teiltä ehkäisyn hoitamista teitä vahingoittavalla tai muuten elämää haittaavalla tavalla. Nyt tästä kommentista ei tarvitse kenenkään vetää mitään feministikorttia esiin, sillä en siis todellakaan ole sitä mieltä, että se nyt on vaan paska säkä, jos mies ei nauti kumin kanssa. Pointti on se, että on tosiaan paljon muitakin tapoja saada toinen nauttimaan, kuin perinteinen yhdyntä, joka on loppujen lopuksi vain pieni osa seksiä.

    Lähtökohtaisesti ehkäisyn käytön pitäisi nimenomaan olla oma valinta, aivan kuten sanoit. Lääketeollisuuden lobbaus, lääkäreiden suosittelut ja toisen osapuolen painostus ovat valitettavasti usein iso osa naisen päätöstä ottaa jokin vaihtoehto käyttöön. Bisnestä tuokin, kuten sanoit. Ehkäisybisneksessä liikkuu isot rahat. Se on harmi, sillä nuoret eivät tunne kehoaan vielä kunnolla siinä vaiheessa, kun hormonaalista ehkäisyä jo tuputetaan. Luoja tietää, mitä hormonaalinen ehkäisy aiheuttaa ihmiselle, jonka hormonitoiminta on vielä kehitysvaiheessa. Tuskin näistä kaikista ongelmista (mitä esim. vanhemmalla iällä tulee) edes tiedetään.

    Tuosta kumista vielä. Itse en ole koskaan jostain syystä pitänyt sitä epävarmana.. Kertaakaan se ei ole hajonnut, luiskahtanut pois jne. Onhan siinä tietenkin mahdollisuus raskauteen, jos jotain käy, mutta niin on kaikissa muissakin ehkäisyvälineissä. Yksi sukulaiseni mm. tuli raskaaksi tuon kuparikierukan kanssa.

    • Kyllä, lobbaus ja raha ratkaisee. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin e-pillereitä on tutkittu todella vähän. Ja miettii kuinka vähän ne ovat loppupeleissä olleet markkinoilla, eli ei me oikeasti tiedetä, mitä ne pitkässä juoksussa aiheuttavat.

     Mun on pakko myöntää, et itse en vain jaksa pelleillä kumin kanssa. Ja se tulisi niin kalliiksi, heh. Mutta jos tämä kuparikierukka ei jostain syystä nyt sovi, niin sitten on vain pakko käyttää kumeja siihen asti, kunnes alkaa muksuja miettimään. 🙂

     • Maria sanoo:

      Nyt on kyllä pakko korjata, e-pillerit ovat olleet markkinoilla jo yli 50 vuotta, niitä on siis tutkittu paljon. Yleensäkin ennenkuin lääke edes pääsee markkinoille se käy läpi vuosia tutkimuksia. Pelkällä “combined oral contraceptives” -haulla tulee PubMedistä yli 7000 artikkelia koskien e-pillereitä, ei tämä vähän mielestäni ole? Pillerithän myös ovat muuttuneet kehittyneemmiksi ja vähähormonisemmiksi vuosien myötä, nyt mennään jo 4. sukupolvessa pillereitä.

      Lisäksi on mielestäni huvittavaa, että pidät e-pillereiden vähäisiä tutkimuksia ja vaikutuksia pelottavina, vaikka kuparikierukka on ainoa ehkäisymenetelmä, jonka ehkäisyvaikutusta ei tunneta.

     • Hyvä tietää 🙂 En silti ole kanssasi kyllä samaa mieltä ja saat pitää minun mielipiteitä huvittavina jos siltä tuntuu. 🙂

      50 vuotta on silti todella lyhyt aika ja kaikki saavat käyttää juuri sitä ehkäisyä kun haluavat. Minulle tämä oli paras ratkaisu, turha siitä suuttua. 🙂

 6. Kokeiltu on sanoo:

  Pari varoituksen sanaa kuparikierukasta. Itselläni oli sellainen vuoden, ja joo-ei-koskaan-ikinä. Olin varautunut että kropalla menee jopa kuusi kuukautta tottua kierukkaan, ja että vuodot voivat olla runsaat, mutta en arvannut miten runsaat. Edelleen jossain kymmenennen kuukauden kohdalla vuodot jatkuivat jopa 10 päivää, ja vuosin siis runsaasti – kuukautiskuppi piti tyhjentää jopa kolme kertaa päivässä. Juttelin lääkärin kanssa useaan kertaan, mutta tämä oli kuulemma normaalia (aikaisemmin kuukautiseni kestivät n. 4 päivää ja olivat kohtuullisen niukat ja kivuttomat).

  Seksi oli usein kivuliasta, eikä loppujen lopuksi sitä tullut edes harrastettua niin paljoa koska tuntui että aina vuosi verta tai alavatsaan sattui. Lisäksi olin jatkuvasti väsynyt ja apaattinen, jonka takia kävin ties missä tutkimuksissa mutta mitään muuta vikaa ei löydetty kuin hieman matalat rauta-arvot. Treenasin tällöin tavoitteellisesti ja paljon (5-8 kertaa viikossa), ja treenit menivät koko ajan huonommaksi – tuli nivelkipuja, outoja kramppeja ja väsytti koko ajan. Ajattelin että nämä nyt ovat vaan joku eri ongelma, ja juoksin lääkäriltä toiselle, mutta mitään syytä ei löydetty – kuparikierukkaa ei kukaan ehdottanut syylliseksi, enkä minäkään sitä ajatellut.

  No, viime keväänä meni lopullisesti hermot kun menkat olivat taas kestäneet sata vuotta, ja olin ihan ihmisraunio, itkeskelin koko ajan. Poikaystävä viimein irrotti kuparikierukan, ja siis omituisin juttu oli, että menkat loppuivat kuin seinään. Kaikki oudot oireet hävisivät noin kahdessa viikossa, ja treenit alkoivat taas kulkea. Lopulta tutkin asiaa netistä ja löysin samanlaisia tarinoita englanninkielisiltä foorumeilta, juurikin väsymyksestä ja nivelkivuista.

  Kuparikierukka ei todellakaan siis sovi kaikille, ja jos tulee jotain erikoisia oireita joille ei tunnu löytyvän syytä, syyllinen voi olla kierukka – ilmeisesti raskas liikunta provosoi oireita, ja kierukkahan aiheuttaa lievan jatkuvan tulehdustilan koska sen toiminta perustuu siihen, että se tekee kohdun limakalvosta elinkelvottoman munasolulle kiinnittyä, jolloin kohtu yrittää paksuntaa limakalvoa kestävämmäksi, mikä aiheuttaa runsaammat vuodot.

  Nyt, neljä kuukautta myöhemmin, kuukautiseni ovat palautuneet melkein samanlaisiksi kuin ennen kuparikierukkaa. Mielialanvaihteluita on edelleen enemmän ennen menkkoja, mutta parempaan mennään. Nyt olen vakiintuneessa parisuhteessa ja käytössä on LadyCompin ehkäisytietokone – joutuu vähän käyttämään kondomeja, mutta ei enää mitään synteettistä tähän kroppaan, kiitos (vuosien takainen hormonaalisen ehkäisyn kokeilu aiheutti mm. aknen josta iho ei ole vieläkään toipunut). Kondomit ovat aika pieni paha verrattuna kaikkiin niihin haittoihin mitä kuparikierukka sai aikaan…

  • Hui!

   Kyllä, nyt menen oikeasti tässä rehellisin mielin. Jos ilmenee ongelmia, niin kierukka pois ja that’s it. Kiitos kun kerroit kokemuksistasi, tuo oli hyvä tietää. Nyt osaa heti itse reagoida jos tulee samankaltaisia oireita.

   Ja nimenomaan, että jos se tuohon menee, niin kumi on siinä kohtaa aika pieni paha. 🙂

 7. Maria sanoo:

  Moikka! Ihanaa et oot kirjoittanut tästä aiheesta, koska itse olen harkinnut kuparikierukan hankkimista! Kärsin hormonaalisesta migreenistä ja viimeinen oljenkorsi olis just sit tää menetelmä, jotta saataisiin kamalat migreenit heitettyä kirjaimellisesti helvettiin 😄 Pakko vaan tiedustella vielä gynekologilta sillä sinkkuelämä alkoi noin kuukausi sitten, että kai sen silti voi laittaa.

 8. nina sanoo:

  Itselleni asetettiin hormonikierukka kolmisen viikkoa sitten endometrioosiepäilyn vuoksi. Jo nyt päivittäiset kivut ovat alkaneet kadota. Olisin halunnut olla ilman hormonaalista ehkäisyä mutta minkäs teet. :/ Paremmin tämä tuntuu sopivan kuin epillerit, joista mieli synkkeni ja limakalvot kuivahtivat 😀 Toivottavasti kuparikierukka sopii sulle! 🙂

  • Toisissa tapauksissa ilmeisesti on juurikin näin, että se hormonaalinen ehkäisy on nimenomaan parempi. Hienoa jos kivut ovat alkaneet kadota siis. 🙂

   Kiitos, toivon niin samaa! 🙂

 9. veera sanoo:

  Hei iso kiitos jutusta, kierukka on ollut jonkun aikaa mietintälistalla. Käytin pari vuotta ehkäisyrengasta, joka toimi ensin oikein hyvin, mutta tämän vuoden puolella haluttomuus ja alakuloisuus ovat vaivanneet (vähän liiankin tehokas ehkäisy siis:D). Lisäksi epäilen niiden aiheuttaneen bakteeritulehduksen, jota vielä työstetään. Nyt käytössä vähähirmoninen pilleri ja tammikuussa kierukka jos pillerit ei sovi 🙂

  • Jep! Se on silloin jo tehokasta ehkäisyä! 😀 Sitten kannattaa olla vaan itselleen rehellinen niiden pillerien ja hormonien kanssa, itse kitkuttelin ihan liian pitkään. :/

 10. Heini sanoo:

  Moni tuttu on tullut raskaaksi hormonikierukan kanssa eli sitä en kyllä kauheesti suosittele! Kuparikierukassa on parempi ehkäisyteho. Kivut ja supistukset kesti itsellä pari vkoa ja söin niihin 1g särkylääkkeitä. Sen jälkeen on ollut pelkkää tyytyväisyyttä 🙂 Minulla on kyllä kumppanit vaihtuneet jonkun verran eikä kierukkaa ole tarvinnut silti vaihtaa. Tulehduksia ei ole ollut eikä mulla ole esim ikinä ollut elämässäni hiivatulehdusta. Tietenkin yhdenillanjutuissa tulee kumia käyttää, tapaillessa/seurustellessa on hyvä käydä testeissä ensin.

  • Kiitos kommentistasi! 🙂 Mietinkin tuota, että voiko pitää paikkaansa, että kierukka pitää vaihtaa jos kumppani vaihtuu (vaikka ei itselle tärkeä tieto :D) mutta ilmeisti kyseessä vähän liioiteltu varoitus. Onhan se totta, että tulehduksien riski kasvaa mitä enemmän kumppaneita. Mutta nimenomaan, eli yhdenillan jutuissa kumi ja uuden kanssa ensin testit, niin eiköhän silloin asiat ole reilassa. 🙂

 11. Susanna sanoo:

  Hei,

  Itselleni laitettiin jokunen vuosi sitten hormonikierukka, mutta ei se kauvaa kerennyt olla kun piti poistaa. Ihmettelin järkyttäviä alavatsakipuja ja kramppeja, enkä arvannut niiden johtuvan kierukasta, mutta lopulta selvisi että lääkäri ei ollut onnistunut laittamaan sitä täysin streriilisti, joten sain kohtutulehduksen. Myöskään seksi ei ollut mukavaa, koska mies sanoi että kerukan lanka tökkii ja minua sattui koko touhu. Itselläni on sellainen fiilis että ei ikinä enään. Jatkan pillereiden syömistä vaikka ei se oikein minua miellytäkkään. Toivotaan että sinulle tulee paremmat kokemukset tästä, joillakin kun toimii ja joillain ei 🙂

  • Hui. Ei kuulosta kivalta. Jännä kuinka paljon eroja on kokemuksissa. :O Niinpä, toivon nyt todella, että tämä toimisi. Ainakin nyt tämä eka viikko mennyt kivasti. 🙂

 12. Mä poistin sanoo:

  Mun mies sanoi että sitä kierukan langat tökki, oli kuulemma tosi epämiellyttävää. Niitä käytiin lyhentämässäkin gynellä mutta ei auttanut.

 13. Anni sanoo:

  Hei! Onko kuparikierukka ollut toimiva? En löytänyt tuoreempaa juttua siitä 🙂 Haluaisin itse vaihtaa minipillerini kuparikierukkaan kun olen niiden aikana kärsinyt haluttomuudesta ja orgasmivaikeuksista. Pidin ennen minipillereitten aloitusta n.3kk taukoa hormoniehkäisyistä ja silloin seksiasiat olivat kunnossa… Ennen mimipillereitä oli yhdistelmäpillerit käytössä. Hormoniehkäisyä tullu käytettyä nyt n.8 vuotta. Minipillereiitten aika siitä on nyt vissiinkin 4 vuotta. Onko se kuparikierukan naru ja kuparikierukka tuntunut seksin aikana kun siitä hirveesti puhutaan?

  Kiitos! 🙂

 14. peruspaavo sanoo:

  Moikka!
  Samalla asialla kuin edellinen, harkitsen itse kuparikierukan laittoa ja kiinnostaisi kuulla miten se on sinulle sopinut! Jatkuivatko kivut kauankin? Ja miten ne narut?? Mietin myös että saako tässä kovastikin vääntää sen kanssa että suostuvat laittamaan kun en ole synnyttänyt.. Minua kiinnostaisi myös tietää että pystytkö yleensä käyttämään rihkamakoruja? Itselläni sellaisissa oleva nikkeli aiheuttaa ärsytystä/tulehdusta iholle (käytettynä useamman päivän ajan) ja koska kuparikierukassa on hieman nikkeliä niin mietityttää että kuinkahan käy jos semmosen sisäänsä lykkää 😛
  Itsellä on kokemusta seuraavista ehkäisykeinoista (ja sivuvaikutuksista):
  Yasmin-pillerit:
  järkyttäviä rintakipuja ja raivokohtauksia
  Yasminelle-pillerit (sekä toiset samantyyppiset matalampihormoniset joiden nimeä en kuollaksenikaan muista):
  painon nousu, 5-6 kiloa vuodessa. Näitä söin kolme vuotta ja painoa tuli 16-17 kiloa lisää. Lähtivät itsekseen heti kun vaihdoin implantaattiin.
  Implanon-ehkäisyimplantaatti:
  ensimmäiset puoli vuotta olin ilman kuukautisia ja sen jälkeen ne olivatkin koko ajan. Ihon rasvoittuminen.
  Nexplanon-ehkäisyimplantaatti:
  selkä- ja lihaskipuja (varsinkin alaselässä) sekä jatkuvat kuukautiset, 3 vkoa kuukaudesta. Ihon ja hiuksien rasvoittuminen sekä halujen katoaminen.
  Olen aina kärsinyt kausittain masennuksesta, joten en osaa sanoa ovatko valmisteet vaikuttaneet muuten mielialoihin. Orgasmin saantikin on aina vaatinut jonkin verran eforttia mutta uskon että se nyt vain on minulla niin… tai en tiedä! Olenhan lähes koko “seksi-ikäni” ajan käyttänyt näitä troppeja.
  Pelkkä kondomi ei todellakaan ole vaihtoehto, kahdesta syystä:
  pienempi syy on se että ei, niinkuin ei miehenikään niin en minäkään tosiaankaan saa yhtä paljon nautintoa kuin ilman
  suurempi syy on se, että ne voivat rikkoutua. Itselleni on näin käynyt ennen hormonaalisten pariin siirtymistä, kaksi kertaa saman viikon sisään. Ensimmäisellä kerralla hain toki jälkiehkäisynapit, mutta heti perään ei voinut toisia ottaa sillä välissä tulisi olla yhdet kuukautiset. Joten siitä kertalaakista raskaaksi ja aborttia tekemään. Vaikkei minulla muuten pahaa tehnytkään niin se joka-aamuinen pahoinvointi ennen keskeytystä ja tuntitolkulla suihkussa vertavuotavana makaaminen saisi mielellään jäädä kokematta uudestaan.

  Ps. Miltä tuntuu olla luomu? =)

  • Moikka, voisinkin kirjoittaa pian ihan kunnon postauksen. Kirjoitin aikoinaan 4kk jälkeen yhden postauksen ja se saattaa löytyä jos etsii hakusanalla sivuni yläpalkista. 🙂

   Kivut laiton jälkeen olivat yhden päivän ainakin minulla aika pahat. Pari kertaa tuli sellainen supistus, että itkua väänsin. Supistukset replikoivat synnytyssupistuksia, koska kohdunkaulaa on ronklattu. Jiippiii, että alkoi sitten joskus edessä oleva synnytys pelottamaan.. 😀 Mutta sen jälkeen kuukautiskivut sai tainnutettua aika hyvin perus kipulääkkeillä. Kun vaan otti tarpeeksi ajoissa. Muutamat kuukautiset olivat hieman kivuliaammat ja runsaammat, mutta nyt saatan pärjätä voi yhdellä-kahdella kipulääkkeellä per kierto.

   Lankat eivät tunnu ollenkaan, varmistin myös mieheltä, hehe. En juurikaan käytä koruja, mutta kaippa nuo kaikki jotain rihkamaa ovat, mutta ei niistä ole mitään tullut. 🙂

   Itse olin myös valmistautunut siihen, että saan taistella kierukan itselleni. Mutta kun sanoin vaan suoraan, että olen 12 vuotta käyttänyt hormonaalista ehkäisyä ja kaikista tullut jotain huonoa, että en enää sellaista ota. Ja kiva terkkarin täti oli kanssasi samaa mieltä. Olisi kuulemma voinut ehdottaa hormonikierukkaa, mutta ymmärsi yskän ja tällä mentiin.

   Vaihto kuparikierukkaan on ollut yksi elämäni parhaimmista ratkaisuista. Oikeastaan ainoa miinus ja toisaalta aika iso sellainen on, että kuukautisiin ei voi vaikuttaa ja ne tulevat kun tulevat. Onneksi nykyään on kuitenkin kuukuppi, mikä helpottaa sitäkin hommaa huomattavasti. Mutta olen ehdottomasti tasaisempi, en enää yhtä ahdistunut ja ero on todella huomattava. Miehenikin sanoo, että olen nyt todella erilainen ja meidän parisuhteemmekin on nyt paljon parempi. Kai nyt kun toinen osapuoli ei ole hullu! 😀 Mutta jos olet yhtään hormoniherkkä ja saat ylimääräisistä hormoneista paljon erilaisia oireita, suosittelen kokeilemaan. Itse laitoin kierukan kaupungin gynellä, todella osaavaa ja ei maksanut mitään. Itse kuparikierukka oli 70€ ja sen teho on 5-9 vuotta. Omienki kokemuksien perusteella voin suositella, toki nämä ovat hyvin tapauskohtaisia juttuja. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *