Black Friday tulee! – Alevinkit lukijoilleni
26.11.2015
Lahjattomien joulu
27.11.2015
Show all

Uhrin syy?

Mun on pakko kirjoittaa nyt eräästä hieman raskaammasta ja vaikeammasta, mutta todella ajankohtaisesta aiheesta.

Nyt tämän kaiken maahanmuuttopolitiikan ja Kempeleen tapauksen jäljiltä on yhtäkkiä ja kerrankin noussut iso haloo naisten turvallisuuden suhteen. Hienoa, mutta pakko sano, että on aika jännä nyt seurata tätä keskustelua ja sitä että mistä se keskustelu kumpuaa. Väittäisin, että vieläkään todellisuudessa ei puhuta uhreistä tai uhrien näkökulmasta. Nyt puhutaan jälleen kerran tekijästä. Tai siis siitä, minkä maalainen henkilö hän on.

– Suomessa raiskataan pelkästään aikuisia naisia arvioiden mukaan 15 000 joka vuosi. En ole aikaisemmin kuullut, että kukaan ministeri olisi kiinnostunut siitä, että tämä jotenkin järkyttäisi yhteiskuntarauhaa. Kyllähän tämä keskeinen viesti valitettavasti on, että suomalaisia naisia saavat raiskata vain kantasuomalaiset miehet. – Anna Kontula

Mä en aio nyt ottaa kantaa maahanpuuttopolitiikkaan. Mä otan nyt kantaa naisiin kohdistuvaan seksuaaliseen väkivaltaan. Aiheeseen, josta edelleen puhutaan aivan liian vähän ja aihe jossa uhria syyllistetään enemmän kuin missään muussa rikoksessa. Vai kuinka monta kertaa olette kuulleet sanottavat pahoinpitelijästä, että no ehkä uhri provosoi häntä vaan niin paljon, niin annetaan pienempi tuomio. Mikään asia ei selitä raiskausta, ei yhtään mikään. Tekijä on aina syyllinen, uhri ei ikinä. Minihame tai miehen eläimelliset himot eivät ole syy raiskata toista. Ja tässä kohtaa tulee muistaa, että feministit ovat todellakin myös miesten puolella. Feministi uskoo ihmisten väliseen tasa-arvoon ja siihen, että ihminen on yksilö. Mielestäni miehiä kohtaan on todella alistavaa ja nöyryyttävää niputtaa kaikki miehet eläimiksi, jotka eivät pysty hillitsemään itseään. Kuvittelisin, että miehistä olisi yleisesti ottaen parempaan.

Hyvä teksti erään ihmisen julkisesta facebook-statuksesta:

Naisena tätä koko maahanmuuttajat raiskaa -keskustelua on ihan v**un absurdia seurata. Oon aika monta kertaa elämässäni kokenut seksuaalista ahdistelua (ja väitän/tiedän että niin on moni ellei suurin osa mun oman ikäisistä naispuolisista kavereistanikin) ja NYT kun turvapaikanhakijoita tulee enemmän, naisten oikeudet yhtäkkiä kiinnostaakin. NYT ollaan valmiita valistamaan miehiä (siis turvapaikanhakijoita, ei muita) suostumuksen tarpeellisuudesta ja siitä ettei vähäpukeisuus ole kutsu seksiin. Aivan kuin suostumus tai naisen itsemääräämisoikeus olis tänäkään päivänä itsestäänselvyys isolle osalle _suomalaismiehiä_.

Ensimmäisen slutwalkin aikana (about 5 v sitten) koko hommalle naureskeltiin ja uutisten kommenttiosioissa oli todennäköisesti samat pellet naureskelemassa ja syyllistämässä raiskauksen uhreja kun jotka nyt kantaa ah-niin-syvää huolta naisten turvallisuudesta. Unohtamatta sitä että nämä samat rasistit tai “maahanmuuttokriitikot” on lukemattomia kertoja toivoneet mulle tai muille puolijulkisesti asiasta keskustelleille naisille esimerkiksi omakohtaista kokemusta joukkoraiskauksesta, jotta me “tajuttais mitä vapaa maahanmuuttopolitiikka sit tuo tullessaan”.

Kiitos vaan rasistit, me pidetään huolta itsestämme kuten tähänkin asti.

Pakko itsekkin sanoa tuo, että jännä, että nyt ihmisiä kiinnostaa naisten turvallisuus. Uskon, että monikaan mies ei vain aidosti osaa ajatella, että millaista oikeasti on olla nainen. Se ei välillä ole mitään herkkua. On täysin “normaalia”, että jos olet nainen, joudut pelkäämään aina sillon tällöin kun kävelet yksin ulkona. Ja se pelko ei keskity vain tiettyihin miehiin. Minua pelottaa jos kävelen baarista kotiin. Tai, oikeastaan se ei ole minulle edes vaihtoehto, se on ihan liian riskialtista. Toki, miehetkin voidaan raiskata, ryöstää tai pahoinpidellä, mutta naisella se pelko on lähestulkon jatkuvasti läsnä. Ja en sano, että pelko estäisi naisia elämästä ja invalidisoisi kaikki naiset kotiin, ehei. Mutta sen sanon, että tietynlainen pelko on naisilla on aina takaraivossa. Ja tietysti pelon lisäksi ahdistus ja turhautumien, molemmat tunteita, mitkä täytyisi myös asian tiimoilta ottaa vakavasti.

Annetaan metafora helpottamaan tilanteen ymmärtämistä:

Se, että olet nainen, on sama kuin kantaisit ison nipun rahaa läpinäkyvässä pussissa. Monet tuijottavat, monet haluavat sen itselleen ja joudut pelkäämään, ettei kukaan ota sitä väkipakoin sinulta. Joko pysytte samaistumaan? No lisätään siihen vielä se, että kaikki ne, jotka sen sinulta haluavat, ovat sinua fyysisesti paljon vahvempia. Joko pelottaa? Lähtisitkö nipun kanssa yksin pimeälle kujalle? Pitäisitkö sitä sitten omana syynäsi, että jos sinut ryöstettäisiin? Vaikka raha olisi täysin sinun omaisuuttasi? Tuskin. Ja jos pidät, niin muista, että tässä esimerkissä puhutaan kuitenkin vain omaisuudesta, ei itsemääräämisoikeudesta omaan kehoon.

Ja mitä tulee tuohon seksuaaliseen ahdisteluun, niin varmasti jokainen nainen on kokenut edes jonkinasteista ahdistelua elämänsä aikana. Asia, mistä ei puhuta tarpeeksi ja mihin tulee aina keskusteluun se asiaton sävy enemmän tai myöhemmin.

Annan asiaan esimerkin:

Mies sanoo naiselle, että tämä on hyvin kaunis tai viehättävä. Miehellä ei ole ehkä ollenkaan muita taka-ajatuksia, kuin se, että haluaa sanoa sen mitä näkee ja piristää naisen päivää. Aito ja rehellinen kehu, varmasti jokainen nainen on aivan sulaa vahaa, jos mies sanoo kauniin kohteliaisuuden. Toki tässäkin asiassa pitää olla pelisilmää. Jos nainen on saanut vaikka ylennyksen, on aika tyhmää siinä kohtaa kehua vain naisen ulkonäköä, feel me?

toinen esimerkki:

“Hei ämmä! Anna pillua!” Jos et anna, niin olet huora.

Varmaan aika moni nainen on kuullut jotain vastaavaa? Tuollainen kommentti on alentava, kuvottava ja ahdistava. On ihan eri asia, että kehuuko mies sinua kauniisti vai sanooko jotain tuollaista. Myös katseissa on eroja; katse voi olla imarteleva tai todella ahdistava tuijotus. Ja ihan oikeasti, se ahdistava tunne on todella kamala. Sellainen, että tekisi mieli mennä sen jälkeen tunniksi suihkuun, josta tulee kloritea. Jos esimerkiksi julkisella paikalla joku vanhempi mies riisuu minua katseellaan, se tuntuu todella kuvottavalta ja hirveältä. Tekisi vaan mieli huutaa, että lopeta. Mutta sitten olisin nipo tai tiukkapipo tai mitä näitä nyt on. Hiekkaa pillussa. Ei minulla ole juurikaan välillä oikeuksia suojautua seksuaaliselta ahdistelulta. En myöskään aina jaksa. On helpompi vain työntää tuollaiset asiattomuudet pois mielestä ja ignoorata. Ja se on toisaalta väärin, koska asiat eivät muutu jos niihin ei puututa.

“Samoilla linjoilla ollaan feministijärjestö Naisasialiitto Unionissa. Myös unionin pääsihteerin Milla Pyykkösen mielestä itse uhrit ja ongelma unohtuvat, kun keskustelu pyörii tekijöiden ympärillä. Hän huomauttaa, että rikokset saavat myös eri tavalla huomiota riippuen tekijästä. Pyykkönen nostaa esille elokuussa Oulussa tapahtuneen raiskauksen, josta levisi aluksi sosiaalisessa mediassa huhuja tekijöiden mahdollisesta maahanmuuttajataustasta.

– Kun kävi ilmi, että tekijät olivat kantasuomalaisia, keskustelu loppui kuin seinään. Naiseen kohdistuneesta rikoksesta oltiin kiinnostuneita vain siihen asti, kunnes tekijä osoittautui kantasuomalaiseksi mieheksi. Sitten siitä tuli yksittäistapaus, Pyykkönen kuvailee.” Koko juttu täältä. 

Mä kehityin nuorena jo aika aikasin. Siihen aikaan oli kovasti erilaiset chätit muotia, taisin niissä roikkua jo 11-vuotiaana. Ja enimmäkseen minulle tuli juttelemaan aikuiset miehet, siis yli 20-vuotiaat miehet. Ja hyvin nopeasti jutut siirtyivät alapäätasolle. Olin kuitenkin siinä vaiheessa vielä lapsi ja eihän pienen lapsen mieli osaa käsitellä tuollaisia.

Olin 12-vuotias kun yli 20-vuotiaat miehet alkoivat soittelemaan minulle. Eräs kerta suostuin heidän mukaansa. Minä ja kaverini valehtelimme vanhemmillemme ristiin, että menemme toisillemme yöksi mutta menimmekin hotellihuoneeseen näiden miesten kanssa. He juottivat meille alkoholia ja painostivat seksiin. Onneks tajusimme pitää päämme kaverini kanssa, mutta tilanne olisi voinut päättyä monella tapaa huonosti.

Olin 13- tai 14-vuotias kun matkustimme perheeni kanssa Kreikkaan. Siellä ahdistelu oli jatkuvaa. Muistan kuinka ravintolassa tarjoiljamiehet yrittivät iskeä minua vaikka olin vanhempiani kanssa syömässä. Vanhempani olivat selin tarjoilijoihin ja eivät tajunneet tilannetta. Tuo tilanne ahdistaa minua edelleen. Ei lapsen kuuluu kokea tuollaisia paineita. Ei lapsen kuulu kokea olevansa seksuaalinen objekti.

Yläasteella peräti kaksi miesopettajaa ihastui minuun. Molemmat suomalaisia, hyvin tavallisia keski-ikäisiä naimisissa olevia miehiä. Opettajien ihastumisen huomasin minä ja muut oppilaat. Nämä opettajat tuijottivat, flirttailivat ja käytävällä jäivät tahallaan taakseni kävelemään.

14-vuotiaasta lähtien olen enemmän tai vähemmän hengaillut aikuisten, jopa kolmekymppisten miesten kanssa. Ja seurasta ei ollut oikeastaan pulaa. Nyt vasta aikuisena olen miettinyt näiden miesten motiiveita. Vaikka vanhempani pitivät minusta hyvää huolta ja minulla oli oikeastaan aika tiukatkin säännöt ja rajat, niin silti päädyin helposti huonoon seuraan ja tein pahoja asioita. On ihan fakta, että tytöt voivat ihan Suomessakin kokea jo hyvin nuoresta lähtien seksuaalista ahdistelua, seksuaalista hyväksikäyttöä ja raiskauksia ihan suomalaisten miesten tekemänä. Itse ainakin haluan ajatella olevani fiksu ja osaava nuori nainen, josta on muuhunkin kuin olla vain miesten himon kohde. Kuitenkin seksiin painostaminen ja alapääjutut miehiltä ovat niin naisille kuin nuorille tytöille oikeastaan ihan arkipäivää.

Itseasiassa suurimman osan raiskauksista tekee usein joku uhrille entuudestaan tuttu ihminen ja suurin osa raiskauksista jää edelleen ilmoittamatta.

Miksi näin on? Koska kokemus on kamala ja traumaattinen. Siinä helposti joko syyllistää itseään tai tuntee liian suurta häpeän tunnetta. Eikä siihen auta se kuinka helposti edelleenkin uhria ihan oikeasti syyllistetään asiasta. Puhumattakaan siitä, kuinka pitkä ja raskas oikeudenkäynti ilmoittamisesta seuraa ja en edes aloita keskustelua tuomioista..

Herätkää ihmiset ja avatkaa silmänne. Tässä kohtaa ei ole tärkeää opettaa tytöille, että ei saa johtaa poikia harhaan, olla liian kännissä tai käyttää liian lyhyitä hameita. Tässä kohtaa on tärkeää opettaa pojille, että ei saa raiskata. Että miten tytöille ja naisille tulisi puhua ja miten heitä tulisi kohdella. Sieltähän se lähtee, kasvatuksesta ja arvoista. Onko nainen yhtä arvokas kuin mies ja onko naisella itsemääräämisoikeus kehoonsa? Ja jos näin opetettaisiin kaikkialla, taskussani oleva pippurisumute, minkä otan joka ikinen kerta mukaani kun menen ulos, olisi turha. On turha sanoa, että vain tietyn uskontokunnan miehet eivät arvosta naisia, kun lähestulkoon samaa kohtelua saa myös täällä Suomessa. Juttu on vaan siinä, että kun näistä asioista ei puhuta, niille on niin helppo sulkea silmänsä. Ja kuka siitä hyötyy, että näistä ei puhuta? Ja jos näistä puhutaankin, on myös hyvä katsoa, että miten ja millä motiivein.

“Väkivallasta on tärkeää puhua, mutta on aivan yhtä tärkeää miettiä, miten siitä puhutaan. Lynkkausmieliala ja sosiaalisessa mediassa raivoaminen eivät auta traumatisoituneita ihmisiä.” -HS (Koko juttu täältä)

Vanhemmille vielä sellainen, että katsokaa ihan oikeasti, että mitä se teidän lapsenne siellä netissä tekee. Tai kenen kanssa se lapsi aikansa viettää. Tää maailma on kuitenkin edelleen aika vaarallinen paikka, kaikesta hyvästä riippumatta.

26 Comments

 1. Iita sanoo:

  Tää on niin totta, ja on hienoa että uskallat ottaa kantaa näinkin tärkeään ja vakavaan aiheeseen. Itse en ole fyysistä ahdistelua kokenut, mutta sanallista kyllä, ja sekin jäi kaivelemaan mieltä ja ahdistamaan pitkäksi aikaa. Ja pahinta on, että ensimmäisenä tuli mieleen, että mitä minä itse olin tehnyt väärin että niin kävi. Voin vain kuvitella miltä sellaisista tuntuu joiden fyysiset rajat rikotaan 🙁

  Tsemppiä talveen 🙂

 2. kaikki on loppu sanoo:

  Suomeen on tullut 30 000 nuorta miestä parissa kuukaudessa asumaan meidän suojelukseen. Herra tietää kuinka paljon ensi vuonna jne. Mistä he saavat naiset itselleen?

 3. ansu sanoo:

  Tärkeä aihe ja tosi fiksusti kirjoitit siitä! Olen itse aina ollut normaalipainoinen ja isorintainen. Teinistä asti olen kuunnellut kommentteja ja tuijotuksia siihen liittyen. Nyt 30v ja jo monta vuotta olen käyttänyt löysiä paitoja, jotta välttäisin miesten tuijotuksia. Ja en edes uskalla liikkua pimeään aikaan missään, ellei ole pakko. Lenkillekään en uskalla talvella lähteä, kun on niin pimeää. Ja itsekin hankkinut pippurisumutteen varmuuden vuoksi. On tää maailma mennyt pelottavaksi 🙁

  • Sanos muuta! 🙁 Toinen asia, mikä usein tulee vielä isorintaisuuteen on se, että usein myös kokee paljon vähättelyä ja bimboksileimaamista. Ei nyt ehkä liittynyt suoraan aiheeseen, mutta on yksi todella harmillinen aihe.

 4. Henrika sanoo:

  Hei! Hyvä kirjoitus, josta olen samaa mieltä. Haluan vaan tuoda yhden näkökulman tähän keskusteluun. Olin itsepuolustuskurssilla, jossa harjoittelimme juurikin raiskaustilanteessa puolustautuaksemme. Kouluttava poliisi kuitenkin sanoi, että valtaosa, hänen arvionsa mukaan lähemmäs 90 % poliisia työllistävistä raiskauksista menee tätä kaavaa: nainen ja mies tapaavat baarissa ja yhteistuumin lähdetään jatkoille. Jatkoilla päädytään harrastamaan seksiä. Aamulla alkaa kaduttaa tai voi olla että mies sanoo jotakin ilkeää tai pyytää heti lähtemään. Naista alkaa harmittaa ja kostoksi tehdään ilmoitus raiskauksesta. Toisessa tapauksessa naisella on mies, jolle valehdellaan että kyseessä oli raiskaus. Sitten nainen tulee tämän parisuhdemiehensä kanssa tekemään ilmoitusta, mutta kuulusteluissa yksin myöntää valehdelleensa.

  Yritän vain sanoa, että asia ei välttämättä ole mustavalkoinen. Joskus on tosi vaikea tehdä eroa siihen, että onko kyseessä raiskaus vai ei.

  Tunnistan itsessäni samoja piirteitä, joita sä kerrot historiastasi. Se on jännä miten joistakin jutuista tajuaa jälkeenpäin, että kyseessä on ollut seksuaalinen ahdistelu. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan sitä, varsinkaan lasten!

  • Mutta se, että valehtelee raiskauksesta on todella iso rikos. Siitä voi valehteva osapuoli saada hyvin paljon damagea aikaan nii itselleen, kuin tälle toiselle osapuolelle. Sekin siis hyvin halveksuttava teko. Minusta se ei ole mustavalkoista. Raiskaus on raiskaus ja toisen maineen pilaaminen ja valehtelu on eri asia. Mutta erittäi hyvä näkökulma, koska tuollaista oikeasti tapahtuu! Ja tuokin pitäisi tehdä naisille selväksi, että tuollaisella pilaa aika nopeasti toisen maineen ja elämän.

 5. katja sanoo:

  Tästä aiheesta pitäisi kyllä ehdottomasti olla enemmän keskustelua! Itse olen myös kokenut kaikenlaista huutelua ja pyllylle taputtelua, eikä se tunnu kovinaakn hyvälle 🙁 Kerran meinasin alkaa lyömään tuollaista taputtelijaa, mutta ajattelin että luultavasti joutuisin itse vain ongelmiin siitä. Varmaan se olisi päättynyt niin että olen joku hullu ämmä joka vaan hakkaa miehiä ilman syytä.. Vaikka se olisi ollut vain sen vanhan ukon oma vika 🙁 Ja kerran kun valitin asiasta miespuoliselle tutulleni, hän vain totesi tuollaisen käytöksen olevan ihan normaalia miehiltä.. En sitten tiedä mitä pitäisi tehdä että miehet oppisivat käyttäytymään ja arvostamaan naisia?

 6. Nasu sanoo:

  Todella hyvä että olet ottanut juuri tämän aiheen esille. Itsekin tänään kuin luin tästä “valistuksesta” maahanmuuttajille ja pakolaisille, mieleeni heräsi sama ajatus että miksei asiaa tuoda esille myös suomalaisille miehille, sillä sitä he todella tarvitsisivat. Itse olen läpi elämäni kokenut niin sanallista kuin fyysistä ahdistelua ja myös sen pahimman.. Sellainen jättää ikuiset arvet vaikka kuinka haluaisi asian unohtaa ja vaikka se ei olisi millään tavalla oma vika, nousee järjetön syyllisyys.. itsellänikin on ollut nuoresta asti isot rinnat ja olen ollut muutenkin muodokas ja kyllä olen saanut kuunnella ties mitä ehdotuksia ja ahdistelua. Pöyristyttävin kokemus oli noin vuosi sitten baarissa kun palasin kotiin kädet ja muutkin paikat täynnä mustelmia miesten otteista.. jotkut eivät vaan usko sanaa EI! Me naiset olemme yhtä arvokkaita kuin miehet emmekä ole pelkästään miesten himon ja tyydytyksen kohteita!

  • Kiitos kommentistasi ja samaistun niin paljon. Pahinta on tuo kun ihan baarissa miehet käyvät oikeasti käsiksi. Siinä rikotaan jo koskemattomuuden raja. Sitten jos asiasta sanoo, saa takaisin huutoa tai päänaukomista ja oma ilta ihan täysin pilalla. Ja sen takia, että tietää omat rajansa. Ihan järjetöntä. Nuorille pojille opetetaan ihan liikaa “pojat ovat poikia” -asennetta eli vastuun vapaus heidän huonosta käytöksestään. Samalla kun tytöt opetetaan kilteiksi ja hiljaisiksi. Niin väärin.

 7. Keksimonsteri sanoo:

  Hei!

  Täältä pääsee vaikuttamaan asiaan, monta nimeä vielä puuttuu:

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1341

 8. Jenni sanoo:

  Pahimpia on ne miehet, jotka saa vaan vettä myllyyn kun ärähdät. Joskus on tullu mies baarissa suoraan perseeseen kiinni ja kun oon potkassu takasin ja sanonu että en ole kiinnostunu niin tyyppi on vaan innostunu. Se ärähdys ja kielto kun on ollut edes jonkinlaista huomiota ja huomiotahan se mies on halunnut. Koitapa siinä sitten olla kun huomiottajättäminenkin olis ainakin sivustaseuraajille viestittänyt että alistun ja nielen hiljaa.

  Ylipäätään pitäisi kyllä puhua enemmänkin tuosta jokaisen itsemääräämisoikeudesta omaan ruumiiseen sekä siitä, miten nykyinen ihmisiä (myös siis miehiä) esineellistävä kulttuuri on vinoutunut. Naiset ehkä enemmän vielä kuulee arviointeja ruumiinosiensa muotojen ja kokojen sopivuudesta, mutta kyllä naisetkin osaa miehistä vastaavia rumia arvioita tehdä. Ihanko oikeasti jonkin ruumiinosan koko tai muoto on tärkeä?

  • Niin ärsyttävää ja ehkä jopa sairasta. Mutta meihin on jotenkin opetettu tuo kissa-hiiri-leikki. Itseäni ei ikinä ole kiinnostanut tuollaiset aggressiiviset, bile-danin kaltaiset öykkärit, hyi.

 9. Sarianna sanoo:

  Hyvä teksti Patu tärkeästä aiheesta.

  Jotenkin kamalaa itsekin tajuta, miten on oppinut suodattamaan mielestä kaikennäköiset kadulla huutelut, ahdistavat tuijottelijamiehet ja baarissa iholle kävijät. Varsinkin, kun tällaisia tilanteita on tullut vastaan useamman kerran kuussa. Kammottavinta tässä ilmiössä on oikeastaan se, että iällä ei varsinaisesti ole merkitystä – muistan, että 12-13-vuotiaana – siis käytännössä lapsena – rintojani kommentoi julkisella paikalla itseäni silloin ehkä neljä kertaa vanhempi mies, joka olisi ikänsä puolesta voinut olla vähintään isäni. Kesti varmaan kymmenen vuotta, että seuraavan kerran kuljin toppi päällä julkisilla paikoilla.

  Jotkut ehkä väittävät, että häirinnälle pitää pistää stoppi sanomalla asiasta. Usein vähimmällä pääsee, kun yrittää jättää huomioimatta seksuaalissävytteisen vihjailun, suoranaisen solvauksen tai kuten aikaisemmin jo tuli todettua, ihan kunnon käpälöinninkin. Silloin ahdistelu – tai millä nimellä sitä haluaakaan kutsua – suurimmalla todennäköisyydellä loppuu nopeinten.

  Ja tällainen on sitten monille sukupuolemme edustajalle ihan normielämää. Ihan sairasta!

  • Hyr. Itse myös hyvin nuoresta kuullut tuon tyyppisiä kommentteja. Ihan selkäpiitä riipii, yöks. Olen myös huomannut tuota, että kaikinpuolin välillä pääsee helpommalla, kun vaan jättää huomioimatta. 🙁

 10. Heini sanoo:

  Mäkin kirjoitin jonkun aikaa sitten blogiini omisa kokemuksistani seksuaalisen häirinnän osalta (http://www.dreamoffire.fi/2015/11/seksuaalinen-hairinta.html). Kyllä tulee surullisella mielellä seurattua uutisia tällä hetkellä. En vain voi monien ja monien pohdintojen jälkeenkään ymmärtää, miten jonkun mieli voi olla niin sairas, että kokee seksuaalisen ahdistelun tai raiskauksen olevan ok… :((

  Heini

 11. Emmi (empsue) sanoo:

  Moikka ja kiitos, arka ja hieno kirjoitus jälleen kerran Pauliina! Puit ajatukseni sanoiks puolestani. Jotenkin pakko oli tulla kommentoimaan, vaikka aivot on jo aivan täynnä tätä aihetta maahanmuuttajista ja raiskauksista ynnämuusta, eikä fiksua tekstiä suodatu.
  Olen myös kokenut koko lyhyen elämäni aikana seksuaalista ahdistelua 13vuotiaasta asti (tällähetkellä 21v.), juuri näitä kuvailemiasi asioita, nettichattia, sanoja ja käpelöintiä. Vanhat miehet kommentoivat kauppareissulla 14-vuotiaan tytön kroppaa ja huutelevat perään. Bussimatkalla kotiin kävellessä seuraan lyöttäytyy jos jonkinnäköstä arjen sankaria, ihan vaan koska en jää kuuntelemaan heidän heittojaan panemisesta ja minun tisseistä. Baareista puhumattakaan, aina joku on vähintään kerran illassa pyllyssä ja toes missä kiinni. Ja minä oon oikeesti aika väsynyt tähän. Käytännössä aivan sama minne menet niin melkein päivittäin joku, jossain, jollaintapaa, jotain. Suomalaiset miehet. Kännissä ja selvinpäin. Lisätäkseni vielä, mulla ei ole ikinä edes ollut tapana pukeutua paljastavasti. Ei lyhyitä mekkoja eikä toppeja, vaan ihan perus vaatteita missä iho peittyy ja mitään ei näy. Ja nii in, mitä sitten vaikka pukeutuisinkin provosoivasti. Kaikilla on oikeus koskemattomuuteen.

  Kaiken lisäksi mä ainakin olen kuullu muilta naisilta lukemattomia kertoja kommentteja aiheeseen liittyen, että “Ole kiitollinen, että saat huomiota miehiltä ja olet kaunis. Kauneus vaatii hintansa joskus.” Ja siis ihan oikeasti olen kuullut, ja monesti. 😀 onhan se ihan fakin imartelevaa, kun tuntematon ukko tulee nussimaan mun selkää takaapäin kun olen pankkiautomaatilla. (Tositapahtuma, anteeksi kielenkäyttö, verenpaine nousee)

  JA sitten vielä yksi asia, mulla on tää samainen ongelma mistä kirjotit myös aikasemmin, eli bitch face, vaikka oikeasti olen mukava ja hemmetin hauskakin, enkä mikään ämmä. 😀 En todellakaan ole edes helposti lähestyttävä, eikä kyllä valitettavasti paljon kiinnosta ollakaan enää (ainakaan tuntemattomille miehille) kerta ihmiset eivät osaa kunnioittaa toisen ihmisen omaa tilaa. On siitä ämmänaamasta joskus hyötyäkin tosiaan. Onneksi osaan heittää läppää omasta resting bitch facestani, ja nauraa itselleni myös välillä.

  Ja lopuksi, mä itseasiassa näen sussa paljon samaa kun itsessäni, oon lukenut sun blogia jo aika kauan mutten oo vaivautunut kommentoimaan vaikka moni asia on koskettanut 😊 Paljon jäi sanomatta ja oikolukematta, suo anteeksi 😀

  • Mua myös ihmetyttää tuo, että pitäisi olla tyytyväine muka siihen, että saa miehiltä asiattomia ja alentavia kommentteja. Ja sitten oikeastaan todetaan, että se on oma syyni, koska sitä ja koska tätä. Syy on aina naisessa, ei ikinä miehessä. Tai sitten syy on miehen humalatilassa tai se suomalainen mies on “yksittäistapaus”.

   Fakta kuitekin on, että vaikka maahanmuuttajia ei täällä olisi yhtäkää, ei Suomi silti mikään lintukoto olisi. Ihan samanlailla kulkisin pippurisumute taskussani. Mutta jotenkin varsinkin näiden, joille tämä aihe on ongelma (keski-ikäiset miehet, joilla ei ole aitoa kosketuspintaa aiheeseen) eivät tunnut tajuavan tätä.

   Mutta voi kuinka kiva, että kommentoit nyt! 🙂 <3 #RBF 😀

 12. Lili sanoo:

  Hyvä teksti ja komppaan kovaati sun mielipiteitä asiasta. Oon itsekkin kiinnittänyt tähän asiaan huomiota viime aikoina. Musta on väärin ettei uhreihin kiinnitetä niinkään huomiota, vaan juurikin näihin turvapaikanhakijoihin jotka raiskauksia ovat tehneet. Samalla kuitenkin unohdetaan myös se että kyllä osa suomalaisistakin miehistä syyllistyy raiskaukseen. Kuitenkin olisi tärkeämpi pohtia tilannetta uhrin näkökulmasta. Ongelmana voi olla kuitenkin se, että raiskaus on niin arka aihe että harva sen kokenut haluaa siitä puhua. Asiaa voisi kuitenkin pohtia muistakin näkökulmista, esimerkiksi juuri sieltä kasvatuksen puolelta. Hyvä että otit aiheen esille, uskon että tämä herättelee monia! 🙂

  • Kiitos. 🙂 Kyllä, uskon, että kasvatus ja arvot ovat tässä avan-asemassa. Vaikka naisen asema on Suomessa huomattavasti parempi kuin muualla, ei se tarkoita, ettei edelleen epäkohtia löytyisi. 🙂

 13. Eikku sanoo:

  Aivan älyttömän hyvä kirjoitus ja hyviä kommentteja täällä. Lauantai alkoi hyvin kun lukee näin fiksua asiaa! Luin saman tien muutaman muunkin postauksesi ja sulla on niin ajatuksella tehtyjä juttuja, että huh.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *