Vitamiinit kuntoon syksyn flunssakaudelle!
6.9.2015
50 syytä harrastaa liikuntaa
8.9.2015
Show all

Vlogi: Bloggarit käskevät lihavia laihtumaan

 

Joku aika sitten mm. täällä Fitfashionissa oli suhteellisen isokin mylly siitä, että saako lihavuuteen puuttua. Monen mielestä on tärkeää, että esimerkisi treenibloggarit puuttuvat asiaan. Itse en silloin ihan ehkä tietoisestikkaan halunnut vielä ottaa kantaa asiaan. Annoin pölyn hieman laskeutua ja sulattelin omaa mielipidettäni. Asia on mielestäni niin monimutkainen, että en oikein kirjoittamalla löytänyt siihen punaista lankaa. Tein videon, jossa selitän ajatuksiani aiheesta. Video on taas niin kertakaikkiaan tuskallisen nolo aika ajoin, että istukaa alas ja nauttikaa! 😀

https://www.youtube.com/watch?v=EGc0KH9hWfw

27 Comments

 1. idaelisa sanoo:

  Hyvä tää koissu tuolla videon lopussa, kun se yhtäkkiä nousee kuvaan mukaan. “Puhutaanko täällä karkkipäivästä?” :DD

 2. massa sanoo:

  Kommentoinkin jo instaan, että asia video. Mut huikee berberi tossa bannerikuvassa! Oon kade! :’D

 3. M sanoo:

  Pakko sanoo, että aihe osu ja upposi!
  Oon täysin samaa mieltä kaikesta mitä videossa sanoit. Itsekin ennen ylipainoisena olleena voin sanoa, että kyllä tollaset puheet sillon enemmänkin loukkasi ja sai epävarmemmaks, kun olis kannustanut. Vaikka normaalipainoinen nykyään olenkin, olen silti itselleni se “lihava tyttö”, vaikka muut ei enää näin musta ajattelekaan. Tämän kuvan kanssa yritän päivittäin kamppailla ja saada omakuvani jotenkin realistiseksi ja muuttumaan. Vieläkin ahdistaa kävellä kaupungilla, kun ajattelen että ihmiset kommentoisivat ja leimaisivat lihavaks.

  Läheiseni kävi vähän aikaa sitten lääkärissä, jossa lääkäri oli sitten tylysti hänelle sanonut, että “oot tosi lihava, kannattasko laihduttaa?”. Kuultuani tästä, mulla rupes ihan kiehumaan. Kenelläkään ei ole oikeutta puuttua toisen ulkonäköön, varsinkaan jos ei asiaa osaa ystävällisesti ilmaista. Eiköhän se lihava ihminen itsekin tiedosta, että on lihava (varsinkin ne terveysriskit)… siitä ei tarvitse päivittäin muistutusta. jotenkin pahemmaksi tästä vielä teki sen, että hän oli juuri muutamaa viikkoa aikaisemmin aloittanut laihdutuksen täydellä motivaatiolla. Tää ei ainakaan sitä kannustusta lisää 🙁

  Toki, olen samaa mieltä, ettei ylipainoisuus missään nimessä hyvä ja terveellinen asia ole, ja että nuoria pitäisi kannustaa liikkumaan, mutta laihdutus ei lähde liikkeelle kenestäkään muusta, kuin omasta itsestä. Kuten sanoit, muiden kommentit voivat vain pahentaa.

  Hassua, että pystyy näin hyvin jonkun toisen mielipiteisiin samaistumaan! nyökyttelin vaan koko videon ajan ja koira tässä mun vieressä vähän ihmetteli, että mikä hittoo mua vaivaa 😀 ihana huomata, ettei ole yksin näiden ajatusten kanssa 🙂

  • Et todellakaan ole yksin! 🙂 Nämä ovat vain aika tulenarkoja asioita ja nyt eletään tätä “superdieetti” aikakautta, joten ei ole hirvean mediaseksikästä ns. puolustaa lihavia tai lihavuutta. Näin nyt rumasti sanottuna.

 4. Opiskelijatyttö sanoo:

  Ite oon ollu laiha koko elämäni ja oon todella joutunut ja joudun edelleen tekemään sen eteen töitä, että olen hoikka. Ja mua kans ärsyttää, jos jotkut lihavemmat ajattelee et helppohan mun on olla ja mähän niitä herkkuja saisin syödä ja sanotaan et syö nyt vaan syö. En syö liikaa, koska en halua lihoa ja piste!! En tosiaan tiedä tuleeko aikoja, jolloin olen lihava. Voi hyvin tulla, mutta pyrin siihen, että en ala syömään liikaa. Koska onhan se lihominen ja laihduttaminen matikkaa ja todellakin siihen tarvii myös oman psyykeen mukaan. Musta on todella väärin pilkata kuitenkaan lihavia ja nöyryyttää tuolla tavalla esim. kahvipöytäkeskustelussa lihavempaa ihmistä. Olet oikeassa, että pitäisi erilainen lähestymistapa ottaa lihavuuteen. Mutta millainen se siis olisi.. Koska tosiaan onhan se fakta, että lihavuus tulee olemaan terveysongelma! Ite oon terveydenhuoltoalalla töissä ja nään lihavuuden ongelmana yhtälailla kuin alkoholismin ja tupakoinnin!! Jos mä saisin päättää, niin ehottomasti alkoholi ja tupakka pois ensimmäisenä… 😀 Ei musta lihavuus niiiiin paha ole kuin alkoholin ja tupakan käyttäminen. Että kyllä niistäkin pitäisi puhua avoimesti.. Ei vain lihavuudesta.. Varsinkin alkoholismista pitäis puhua, koska se useimmiten aiheuttaa lähipiiriille pahaa enemmän kuin joku lihavuus. Lihavat voivat olla todella onnellisia ja hyväkuntoisia, ihania kavereita ja hyviä äitejä ja isiä kuitenkin. Toki sitten tullaan siihen, että kotona olisi hyvä opettaa lapset terveelliseen ruokaan ja terveeseen suhtautumiseen ruokaan ja lohtusyömiseen yms. Niinkuin juuri puhuitkin hyvin siitä videolla. 🙂

 5. Jepa sanoo:

  Mun mielestä tätä aihetta käsitellessä usein unohtuu ihmisen itsemääräämisoikeus. Väitän, että harva lihava on tyytyväinen siihen, että on lihava, mutta asiaa ei ainakaan auta se, että osoitellaan ja komennellaan, että nyt pitää laihtua.

  Itse olen ollut pitkään ylipainoinen ja nyt, kun olen saanut pudotettua noin 12 kg ja se alkaa näkyä, olen kuullut mm. “Voi kun kiva, että olet alkanut laihduttaa, tekee sulle hyvää” -kommentin. 😀 Siis anteeksi nyt v***u mitä?! Kenellä on varaa, tai OIKEUS arvostella toisen ulkonäköä? Tuossa asettuu ikään kuin toisen yläpuolelle, että juuri minulla on varaa kommentoida muitten terveyttä/ulkonäköä.

  Ja sitten sekin, että lihavuus yhdistetään helposti laiskuuteen ja huonoon kuntoon. Se, jos on lievästi ylipainoa, ei tarkoita, että olisi automaattisesti huonommassa kunnossa, kuin joku laiha. Aivan järkyttävä määrä on ns. laihaläskejä, jotka pysyvät hengissä jollain energiajuomala ja mäkkärin tuotteilla ja parhaassa tapauksessa vielä tupakalla.

  Tuo mistä sanoit, että kun ihmiset yrittää vihjailla, että olisi hyvä laihtua, on todella surullista ja nimenomaan nöyryyttävää! Toivon, että ihmiset todellakin ajattelisivat vähän, mitä suustaan päästävät. Ja se, että “tarkoitin vain hyvää”, niin joo, et sä silti mene sanomaan jollekin myöskään, että “toi sun miehes on ihan kusipää”, vaikka se totta olisikin. AAAARGH. Fat rage. 😉

 6. Elsa sanoo:

  En kestä, toinenko on ihan hulluna luumutomaatteihin?? <3

  Hyvä vloggaus, järkeviä puhuit mutta täytyy myöntää että eläinhulluna harhaannuin välillä vaan tuijottelemaan hauvaa 😀

 7. Heftytraining sanoo:

  Samaa mieltä videon ydinviestin kanssa: ei ole muiden ihmisten asia puuttua toisten terveyteen. itse en esim. tupakoi mutta ei tulis mieleenkään alkaa pätemään ja saarnaamaan tupakoiville ystävilleni asiasta.

  Pieni tarkennus faktoihin. Lihavuus ja tupakointi ovat terveysriskejä mutta jokaiselle lihavalle diabetestä tai muita sairauksia samalla tavalla kuin jokaiselle tupakoitsijallekaan ei tule automaattisesti keuhkosyöpää.

  Esimerkkinä vaikka oma isäni 65v. joka on koko elämänsä ollut merkittävän lihava, eikä ole ikinä ollut mitään vikaa sokereissa, verenpaineessa tms. Hänellä ei ole lihavuuden aiheuttamia sairauksia lainkaan. Suvussani on useita vastaavia tapauksia. Meidän suvussa on vaan sellaiset geenit, että lihavuus ei sairastuta.

  Monilla toki näin ei ole ja siksi keskimäärin lihava ja/tai tupakoitsija kuoleekin nuorempana kuin tupakoimaton hoikka. Mutta tämä onkin juuri se karu syy, miksi lihavuus ja tupakointi tulee yhteiskunnalle halvemmaksi: koska he kuolevat nuorempina, he eivät ehdi kuluttaa ansaitsemiaan eläkkeitä niin paljon, kuin pidempään elävät hoikat ja savuttomat. Hoikat ja savuttomat sairastuvat ennenpitkään myös, ihan yksinkertaisesti vanhuuden tuomiin sairauksiin, niiden hoitaminen on yhteiskunnalle myös kallista.

  http://www.nytimes.com/2008/02/05/health/05iht-obese.1.9748884.html?_r=1&amp;

  Minusta kenenkään ei pidä tehdä elämäntapavalintojaan sen mukaan mitä se maksaa yhteiskunnalle tai mitä muut ihmiset ajattelevat. Niin kauan kuin oma toiminta ei suoraan vahingoita toisia ihmisiä, jokainen saa elää omaa elämäänsä kuten haluaa.

  Mutta hyvä vloggaus ja paljon hyviä pointteja, kiitos siitä! 🙂

 8. Tuuli sanoo:

  No kun tämä! En kestä kun ollaan niin samoilla langoilla. Oot paras <3

 9. Karoliina sanoo:

  Hyvä vlogi! Täyttä asiaa.
  Pakko vielä sanoa, että hieman häiritsee kun et katso kameraan…

 10. Jenna sanoo:

  Todellakin samaa mieltä. Ite oon nyt vihdoin ja viimein saanut omasta motivaatiosta kiinni ja haluan laihduttaa normaalipainoiseksi. Mutta herran isä että ottaa pannuun jos joku tulee siitä sanomaan, koska tiedostan asian itsekin. Ensinnäkin se on todella loukkaavaa, en minäkään mene kenenkään ulkonäköä kommentoimaan. Toisekseen se ei motivoi millään tavalla, enemmän tulee tunne etten varmana laihduta sen takia tun tommonen törppö tulee laukomaan. Tämäkin siksi ettei varsinkaan tuntematon tiedä kenenkään muun taustaa.

  Oma ylipaino alkoi siitä kun kiusaaminen alkoi, ja aloitin lohtu syömisen viemään edes osittain omaa pahaa oloa pois. Meidän koulussa kun tiesi ettei siihen kiusaamiseen tulla puuttumaan millään tavalla ja jos siitä kertoo niin pahenee entisestään. Sieltäpä sitten lähti se syöksykierre alaspäin ja vienyt sen loppumisen myötä useamman vuoden ennen kuin oman pään on alkanut saamaan kuntoon.
  Lohtusyömisen myötä tuli myös sokerihimo ja olenkin nykyään oikein kunnon sokerihiiri entiseen erittäin kranttuun lapseen verrattuna, jolle ei kelvannut kuin 3 erilaista karkkilaatua ja nekin harvoin. Yläasteen erittäin epämiellyttävä ja puolueellinen liikunnanopettaja onnistui tappamaan kaiken liikunnan ilon, jonka olen tässä pikkuhiljaa alkanut saamaan takaisin ja liikkuminen alkaa taas olemaan kivaa.

  Jollekkin ehkä kuulostaa selittelyltä, mutta nuo on ne omat syyt mitkä ajoivat nykyiseen tilanteeseen. Mä käsittelin elämän huonot asiat vuosia syömällä, joku alkaa viiltelemään, joku tupakoimaan, joku juomaan, jokaisella on omat keinot käsitellä asioita. Tällä hetkellä opettelen pois huonoista tavoista jotka opin lapsena, ja se ei ole ihan niin helppoa että käy tosta naps vaan. Opetin itseni vuosien aikana mässäileväksi laiskuriksi jolla ei ole motivaatiota tai elämänhalua mihinkään, nuista huonoista tavoista ja mentaliteetista pois opettelu ei myöskään käy ihan heti. Pari vuotta järkevien mut hyväksyvien ihmisten keskellä on alkanut parantaa mun haavoja sen verran että nyt on niitä voimavaroja alkaa parantaan itse itseä.

  • Ymmärrän täysin ja ei kuulosta ollenkaan selittelyltä. Ja näin se, on että sitä helposti menee epäterveellisiin tapoihin jos esimerkiksi haluaa paeta todellisuutta tms. Ja siitä pois pääseminen ei todellakaan ole helppoa.

   Ihanaa, että olet saanut hyvä ihmisiä ympärillesi! Se on niin tärkeää! 🙂

 11. Outi Karita sanoo:

  Todella hyvää ja fiksua pohdintaa!
  Asiat ei ole niin musta-valkoisia, mitä monet ajattelevat…
  “Joojoo, anna nyt se tomaatti” 😀 😀 😀

 12. Mari sanoo:

  Juu eipä se laihdutuspäätös yleensä synny siitä, että joku toinen kehottaa tekemään niin. Onnistunut laihdutuspäätös syntyy omassa päässä. Itsellä usein vieläpä niin, ettei siitä paljon tee mieli huudella. Ihan kuin salaa voisi laihtua 😉

  Laihtumiseen liittyen pidän vakuuttavampana blogia, jonka kirjoittaja on käynyt itsekin sen saman läpi verrattuna muijiin, jotka omaavat erilaisen suhteen treenaamiseen ja terveellisesti syömiseen. Treeniblogeina sitten taas molemmat on ok, jotkut enemmän ja jotkut vähemmän kuten blogit yleensäkin 🙂

  • Itse myös tykkäsin laihduttaa salaa 😉
   Nimenomaan, kyllähän se kirjoittaja jä hänen omat elämänkokemukset tuovat blogiin tiettyä asiantuntijuutta. 🙂 En minäkään ihan heti alkaisi pitämään blogia vaikka moottoriurheilusta kun en siitä mitään tiedä. 😀 Tai yrittäisi edes yhtä postausta aiheesta tehdä. 😀

 13. Sanna sanoo:

  Aivan mahtava video!! Voin samastua niin joka asiaan mistä puhuit vaikka itse en suoranaisesti ole koskaan ollut ”lihava”, mutta hieman ylipainoinen. Itselle ainakin kävi niin, että jos joku huomautti ylimääräisistä kiloistani niin kahta kauheammin ahmin herkkuja itseeni. Olen myös sen verran jääräpää etten voi sietää toisten neuvoja ja olen periaatteesta heitä vastaan 😀 Kyllä totuus on se, että KAIKKI on lähdettävä itsestä.

  • Nimenomaan ja itselläni oli aina sama reaktio. Sitä vaan söi vielä enemmän suruunsa. Sitten vasta kun oli hetken saanut olla ilman huomautuksia, tuli itselle sellainen olo, että no nyt. Nyt olen valmis. 🙂

 14. E sanoo:

  Mä itse kärsin ahmimishäiriöstä ja bulimian oireitakin on, ja voin sanoa että jos joku vaan tietäisi niin toivoisin että puuttuisi! Mä rinnastan itseni narkkariin. Oon käyttänyt huumeita muutaman vuoden, polttanut tupakkaa yli viisi vuotta, mutta lopettanut noi hölmöilyt jo. Tällä hetkellä sokeri on mun addiktio josta koitan saada mielihyvää ja mä voin sanoa että tää on ahdistavin koukku mitä tiedän. Jos nuori aikuinen ihminen on lihava, on useimmiten syynä nimenomaan ylensyönti, taipumus ahmimiseen tms.. Mä en itse vielä oo tarpeeksi vahva lopettamaan, mutta tarviin apua oikeesti ja toivoisin että muutkin lihavat hankkis apua! jos sä olet sinut kroppas kanssa eikä se aiheuta sulle päänvaivaa, niin en usko että muiden kommentit paljon vaikuttaa. Mutta jos joku sanoo että sun kannattaa laihduttaa ja se kommentti kolahtaa, niin kyllä silloin kannattaa pysähtyä ja miettiä, että haluaako oikeesti antaa koko elämänsä sokerille.

  • Kyllähän se aina tuntuu hyvältä jos joku auttaa. Jos joku huomaa, että sinulla on ongelma jonkun asian kanssa ja tekee aikaa auttaakseen sinua. Mutta silloin se auttaminen onkin henkilökohtaista ja lähtee hyvistä aikeista. Ja jos huomaa, että toisella oikeasti on asian suhteen isompiakin ongelmia.

   Itse viittaan tällä nyt lähtökohtaisesti aika vahvasti erääseenkiin tekstiin, jossa mielestäni asiaan puuttuttiin alentuvasti. Kirjoittaja sanoi, että kauhistelee kadulla käveleviä lihavia ihmisiä ja salilla hänen tekisi mieli aina mennä sanomaan lihavalle, että vau onneksi olet päässyt tänne asti. Ja tuo on kyllä pohjimmiltaan ihan kaikkea muuta kuin auttamista.

   Saan fiiliksen, että sinulle olisi ylipäätään hienoa, jos saisit tunteen, että sinua halutaan auttaa? Tunne, että joku välittää ja huomaa? Oletko käynyt puhumassa asiasta jollekkin? Jos haluat puhua aiheesta lisää niin laita mulle viestiä, oikeesti. Joko ihan mun henkilökohtaiseen facebookkiin, mun blogin inboxiin tai mun sähköpostiin pauliina.k.rantanen@biz.tamk.fi.

   Pistä mulle viestiä, niin jutellaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *